22 Nov
22Nov

Η Ελλάδα δεν νίκησε, αλλά κέρδισε πολλά περισσότερα από όσα περίμενε με την ισοπαλία, ενάντια στη Γαλλία. Το Μάρτιο καλείται να κάνει το καθήκον της και να βρεθεί στη τελική φάση του Euro 2024.

Γράφει ο Βαγγέλης Τερζής

 Η εθνική παρουσιάστηκε εχθές με ένα πρόσωπο που δείχνει ικανό να φτάσει στη Γη της επαγγελίας. Ο Γκουστάβο Πογιέτ σχεδόν ολοκλήρωσε ότι είχε υποσχεθεί μόλις ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ελλάδος. Το μόνο που απομένει είναι τα μεγάλα παιχνίδια του Μαρτίου, με πρώτο αυτό κόντρα στο Καζακστάν (21/03/2024) στην ΟΠΑΠ Αρένα. 

 Στο πρώτο ημίχρονο είναι η αλήθεια, κακά τα ψέμματα, η Γαλλία είχε τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού. Απείλησε με το δυνατό σουτ του Αντουάν Γκριεζμάν και στη συνέχεια με το δοκάρι του ίδιου, σε μια από τις αρκετές μπαλιές που δέχθηκε η άμυνα της εθνικής μας στη διάρκεια της αναμέτρησης και που θα πρέπει να το προσέξει ενόψει των επόμενων παιχνιδιών. Κάπως έτσι στο 42ο λεπτό οι Γάλλοι έκρυψαν τη μπάλα και ο Κόλο Μουανί, με εξαιρετικό σουτ στην κλειστή γωνία του Οδυσσέα Βλαχοδήμου άνοιξε το σκορ και οδήγησε τις ομάδες στο ημίχρονο. 

 Η εθνική μας όμως στο δεύτερο μισό μπήκε πιο δυνατή και αποφασισμένη να πιέσει και να πάρει κάτι από το παιχνίδι. Η εκπληκτική πίεση που άσκησαν ο Γιώργος Μασούρας και ο Φώτης Ιωαννίδης στους αμυντικούς της Γαλλίας, απέφεραν καρπούς και μετά από φάση διαρκείας ο Μπακασέτας έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα. Ένα δυνατό σουτ έξω από τη περιοχή στη κίνηση και ήρθαν οι πανηγυρισμοί, με ποιο χαρακτηριστικό το "τάκλιν" του αρχηγού στον Γιώργο Τζαβέλλα. 

 Πριν καν το καταλάβουν οι Γάλλοι, ο Γιαννούλης "τρέλανε" τον Κουντέ και ο Ιωαννίδης πήρε την ασίστ και την έκανε γκολ. Ε τι να κάνουμε, ήρθε ο Φοφανά μετά να κάνει ένα σουτ που ίσως να μην ξανακάνει στη καριέρα του και έγινε το 2-2. Ο Βλαχοδήμος σταμάτησε τον σουτάρα του Εμπαπέ και έτσι στερήσαμε από τους Γάλλους αυτό που ήθελαν περισσότερο κάθε άλλο. Το απόλυτο των βαθμών στα προκριματικά. Και αν αυτό σας φαντάζει λίγο, υπολογίστε πως στα μεταξύ μας παιχνίδια με τη Γαλλία είχαμε 2 γκολ υπέρ και 3 κατά, την ώρα που η Ολλανδία είχε 1 υπέρ και 6 κατά ! Μετά από την αναμέτρηση αυτή η εθνική καλείται να διαχειριστεί τον ενθουσιασμό της και να πάει στα παιχνίδια του Μαρτίου έτοιμη για "πόλεμο" με Καζακστάν και με το καλό, όποιον  βρεθεί στο δρόμο της για τα γήπεδα της Γερμανίας. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως αυτό το σύνολο ποδοσφαιριστών έχουν πείσμα, πάθος και έχουν ως στόχο να πάνε στο Euro με ή χωρίς τον Γκουστάβο Πογιέτ στον πάγκο. 


ΤΟ ΑΔΕΙΟ ΠΕΤΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ !

 Λέγοντας περί "πολέμου" για το ματς με το Καζακστάν, θα σταθώ στις δηλώσεις του αρχηγού μας, Τάσου Μπακασέτα. Για άλλη μια φορά ο Μπακασέτας έδειξε ποσό ικανός είναι για να φοράει το περιβραχιόνιο της γαλανόλευκης. Πέρα από την ηγετική του φυσιογνωμία, τη σιγουριά και την ηρεμία που βγάζει σε όλο τον κόσμο, ο αρχηγός ποτέ δε μασάει τα λόγια του και έτσι πρέπει. Όπως είπε και ο ίδιος πρέπει να βρεθεί μια λύση με την κενή κερκίδα, γιατί δεν επιτρέπεται σε άλλες χώρες που έχουν παίξει οι διεθνείς μας να υπάρχουν γεμάτα γήπεδα, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. 

 Το δίκιο το αρχηγού είναι τεράστιο και πλέον έστειλε και ο ίδιος, για όλο το σύνολο των ποδοσφαιριστών ουσιαστικά, το μήνυμα τους στην ΕΠΟ και την ΕΛΑΣ, ζητώντας τους να βρεθεί λύση για τα παιχνίδια του Μαρτίου. Οι περισσότεροι παίκτες της εθνικής έχουν μοχθήσει απίστευτα και αξίζουν τη στήριξη ενός εντελώς γεμάτου γηπέδου. Δυστυχώς για εμάς, είμαστε η μόνη χώρα που στα προκριματικά είχε μια ολόκληρη άδεια κερκίδα πίσω από την μια εστία του γηπέδου. 


ΦΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Ή ΑΛΛΙΩΣ "Ο ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ"

 Ο Φώτης Ιωαννίδης βρίσκεται αυτή τη περίοδο στη καλύτερη κατάσταση που έχει φτάσει μέχρι τώρα στη καριέρα του. Ο Έλληνας επιθετικός δεν σταματάει να σκοράρει με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και εχθές το βράδυ (21/11), κόντρα στη Γαλλία πέτυχε το πρώτο του γκολ με την φανέλα της εθνικής ομάδας. 

 Τόσο ο αντίπαλος, όσο και η στιγμή που πετυχαίνει το τέρμα αυτό ο Ιωαννίδης είναι εξίσου σημαντικά. Εκμεταλλευόμενος την τρομερή ενέργεια και την ασίστ του Δημήτρη Γιαννούλη ο Ιωαννίδης έκανε το 2-1 και πανηγύρισε έξαλλα με τους υπόλοιπους διεθνείς. Μέχρι στιγμής ο επιθετικός του τριφυλλιού έχει 9 τέρματα στη σεζόν σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, με τέρματα σε Super League, Europa League και European Qualifiers.

 Ακόμη και εχθές το βράδυ ο "Φωτάρας" έβαλε δύσκολα στους αμυντικούς των Τρικολόρ και πιο συγκεκριμένα στον Γουίλιαμ Σαλιμπά που ήταν υπεύθυνος για το μαρκάρισμα του. Βλέπετε ο Ιωαννίδης έχει κάτι στο τροπο παιχνιδιού του, που δε το έχει κανένας άλλος Έλληνας επιθετικός και αυτό φαίνεται. Μιλάμε φυσικά για το εξαιρετικό παιχνίδι που κάνει όταν υποδέχεται τη μπάλα και το τρόπο με τον οποίο παίζει με πλάτη στο τέρμα. Αποτελεί σίγουρο πονοκέφαλο για πολλούς αμυντικούς και εχθές ένας εκ των κορυφαίων της Premier League και της Άρσεναλ το έζησε και εκείνος. 

 Η εθνική μας πλέον στρέφει το βλέμμα της στα παιχνίδια που έρχονται με το νέο έτος και είναι τα πιο σημαντικά που έχει να δώσει εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτή η φουρνιά ποδοσφαιριστών έχει την ευκαιρία να στείλει τη γαλανόλευκη, αλλά και πάνω από όλα τα όνειρα της σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης μετά από 10 ολόκληρα χρόνια και το Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014. Ας είμαστε δίπλα τους και ας τους στηρίξουμε, εύχομαι με γεμάτες όλες τις κερκίδες...

Φωτογραφικό υλικό: Γαβριήλ Τζάνος

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.