Βαγγέλης Τερζής
27 Mar
27Mar

Η Ελλάδα δεν πέρασε στην τελική φάση του Euro 2024, η ανθρωποφαγία στα πρόσωπα των διεθνών ξεκίνησε και ο Βαγγέλης Τερζής γράφει για όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες. 

Το ταξίδι της Εθνικής ολοκληρώθηκε με άσχημο τρόπο στην Τυφλίδα. Πέρασαν περίπου 5 χρόνια από όταν αυτή η γενιά ποδοσφαιριστών μαζί με τον Τζον Φαντ Σκιπ, το καλοκαίρι του 2019, ξεκίνησε την πορεία της. Ο Ολλανδός τεχνικός ήταν αυτός που έβαλε μέσα στα αποδυτήρια της γαλανόλευκης το συλλογικό πνεύμα και την κουλτούρα ενός κλαμπ. Αυτό διατηρήθηκε με τον Γκουστάβο Πογέτ να αναλαμβάνει τον πάγκο της εθνικής. Ο Ουρουγουανός ένιωσε πως οι διεθνείς είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα στα αποδυτήρια και αυτό το διατήρησε μέχρι και εχθές το βράδυ στην Γεωργία. Από εδώ και πέρα είναι μια άλλη κουβέντα.

“Μόνο εμείς ξέρουμε τι έχουμε περάσει” , ήταν η φράση του Τάσου Μπακασέτα στη Συνέντευξη Τύπου ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης. Πράγματι η εθνική μετά το καλοκαίρι του 2014 βρέθηκε σε μια δυσμενή κατάσταση και αυτή η παρέα, που εχθές έπεσαν αρκετοί να τη φάνε μετά τον αποκλεισμό, μας έκανε να ασχοληθούμε ξανά όλοι με την επίσημη αγαπημένη. Η Εθνική επέστρεψε να κάνει τα βασικά στον αγωνιστικό χώρο.

Εχθές το βράδυ στην Τυφλίδα όμως έπρεπε να κάνει ένα βήμα παραπάνω από τα βασικά. Η αναμέτρηση της ζήτησε να είναι αποφασιστική και να ανταπεξέλθει στο ρόλο του φαβορί, τον οποίο και απέκτησε με το σπαθί της. Κόντρα σε μια Γεωργία εντελώς διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια και ίσως στην πιο καλή εκδοχή της, η Ελλάδα έπρεπε να τελειώσει το παιχνίδι πριν αυτό οδηγηθεί στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Σανιόλ αποδέχθηκε τον ρόλο του αουτσάιντερ για την ομάδα του και παρά το κατάμεστο “Μπόρις Παϊχάτζε”, την παρέταξε με αμυντικό σχήμα και άφησε τη μπάλα στην ομάδα του Πογέτ.

Ακριβώς λόγω των κλειστών γραμμών των Γεωργιανών και της αμυντικής τους λειτουργίας, η Εθνική χρειαζόταν έναν παίκτη που θα κουβαλήσει την μπάλα και θα σπάσει το σχήμα τους. Με εξαίρεση τον Κωνσταντέλια, δεν υπήρχε άλλος ποδοσφαιριστής για την Ελλάδα που μπορούσε να επιχειρήσει με αποφασιστικότητα κάποια ατομική ενέργεια. Κακά τα ψέμματα το ταλέντο που διαθέτει ο μικρός δε το κατέχει κανένας άλλος στην εθνική ομάδα. Ο Κωνσταντέλιας είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να χτιστεί κάτι σοβαρό στην εθνική ομάδα και να τον δούμε να μας οδηγεί σε σπουδαία πράγματα. Το ταλέντο του είναι πηγαίο και αποτελεί έναν εκ των χαρισματικότερων νέων στην Ευρώπη.

H Ελλάδα πλήρωσε την επιλογή της να στείλει το παιχνίδι στα πέναλτι, σε ένα γήπεδο γεμάτο 60.000 ανθρώπους που ζούσαν το δικό τους 2004. Σε τέτοια ατμόσφαιρα σε ένα τέτοιο παιχνίδι το να στείλεις την πρόκριση να παιχτεί στα πέναλτι είναι καταδικαστέο για όλη την πορεία που έχεις κάνει μέχρι εκείνο το σημείο. Δεν ήταν το καλύτερο βράδυ της ομάδας, αλλά δεν ήταν και παρόμοιο εκείνου στην Ολλανδία όταν και ηττηθήκαμε με 3-0 από τους “Οράνιε”. Ο Πογέτ ακολουθούσε εδώ και καιρό ένα πλάνο, αυτό τον έφερε μέχρι εδώ και με αυτό πήγε μέχρι και τα πέναλτι. Έδειξε στήριξη σε ποδοσφαιριστές που υπό άλλες συνθήκες ίσως να μην ήταν στις κλήσεις. Έδειξε να μην ενδιαφέρεται για τις εξαιρετικές επιδόσεις του Κώστα Φορτούνη και αυτό έφερε ως αποτέλεσμα ο άσος του Ολυμπιακού να αποτελεί παρελθόν από την γαλανόλευκη. Σωστό; Αυτό το ξέρει μόνο ο Πογέτ. Είπε ότι ο Μπακασέτας είναι αναντικατάστατος και με αυτόν έπεσε. Δε μπορεί κανένας να του πει ότι δεν έμεινε πιστός σε ένα πλάνο. Το αν συμφωνούμε ή όχι είναι μια άλλη κουβέντα. Πολλή μεγάλη που δεν είναι της παρούσης.


ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ

Ο Τάσος Μπακασέτας ίσως να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της χθεσινής βραδιάς, αλλά όχι για ευχάριστο λόγο. Ήδη από το τέλος της διαδικασίας των πέναλτι αρκετοί έπεσαν να τον φάνε και να γράψουν διάφορα για τον αρχηγό της εθνικής ομάδας. Ο “Μπάκα” δεν αξίζει τέτοια μεταχείριση. Εκείνος μας έφερε ως εδώ και εκείνος θα συνεχίσει να μας οδηγεί και να προσπαθεί να ενώνει αυτή την ομάδα.Αν κάποιος έδειχνε έναν άνθρωπο ικανό για να φορέσει το περιβραχιόνιο της Εθνικής, τότε θα έδειχνε τον Τάσο Μπακασέτα. 

Δεν υπάρχει κριτική στον Μπακασέτα. Είναι ο νούμερο ένα συνδετικός κρίκος αυτής της ομάδας και αποτελεί πρότυπο ηγετικής μορφής.  Πράγματι ο αρχηγός δεν έκανε καλό παιχνίδι εχθές, ήταν ένα παιχνίδι αλλαγής που λέμε. Ίσως να το κατάλαβε αυτό ο ίδιος, αλλά και ο Πογέτ. Ο ομοσπονδιακός μας προπονητής στο flash interview είπε χαρακτηριστικά: “Ο Μπάκα μας έφερε εδώ, δε θα τον έβγαζα. Εγώ παίρνω την ευθύνη”. 

Σίγουρα πόνεσε περισσότερο από όλους με την έκβαση του αγώνα, αλλά σίγουρα είναι ο πρώτος που θα ωθήσει τους πάντες να ξαναχτίσουν τα πάντα από την αρχή. Χάρη στα τέρματα του η εθνική έφτασε ένα βήμα πριν τα γήπεδα της Γερμανίας και το Euro. Από όσο ξέρουμε τον Μπακασέτα δε θα δεχόταν να προστατευτεί από τον Πογέτ, ούτε θα ζητούσε να μην εκτελέσει πέναλτι. Βγήκε μπροστά, πήρε την ευθύνη, το έχασε. Η ανθρωποφαγία των τελευταίων ωρών προς το πρόσωπο του δείχνει την παθογένεια του ελληνικού ποδοσφαιρικού συστήματος και πως αυτή πηγάζει από τον ίδιο τον κόσμο. 

Ο κόσμος γρήγορα ξεχνάει και εύκολα κρίνει. Ο Μπακασέτας είναι σίγουρο πως θα επανέλθει και θα είναι ξανά εκεί να οδηγήσει την εθνική σε επιτυχίες. Έχει την προσωπικότητα που χρειάζεται η ομάδα και είναι πρωταγωνιστής. Οι ευθύνες πρέπει να μοιραστούν αλλού.


Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ 

Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Η εθνική θα συνεχίσει χωρίς τον Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο της κάτι που δεν αποτελεί είδηση. Οι σχέσεις του Ουρουγουανό με την ΕΠΟ έχουν χαλάσει και το γυαλί έχει ραγίσει εδώ και αρκετό καιρό. Το ποιος θα τον διαδεχθεί είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει αυτό το διάστημα. Σημασία για την Εθνική και τους διεθνείς έχει να παραμείνουν ενωμένοι και να σηκωθούν μαζί. Ο ένας να πιάσει τον άλλον από το χέρι και να σταθούν στα πόδια τους, χωρίς να πατήσουν πάνω σε κεφάλια άλλων. Όπως έπεσαν, θα σηκωθούν. Μαζί και ενωμένοι. 

Αν κάτι πρέπει να γίνει από μεριάς ΕΠΟ άμεσα είναι να μπει μπροστά η δημιουργία ενός προπονητικού κέντρου για την Εθνική ομάδα. Δεν επιτρέπεται οι ποδοσφαιριστές να είναι στα χαμένα για τις προπονήσεις τους και να βρίσκονται από το ένα προπονητικό κέντρο μιας ομάδας στο άλλο. Επίσης το ανοιχτό πέταλο που ζήτησε ο αρχηγός για το παιχνίδι ενάντια στο Καζακστάν να παραμείνει ανοιχτό και στα επόμενα παιχνίδια.

Δεύτερο σημαντικό κομμάτι για την ανασυγκρότηση της εθνικής είναι η υποχρέωση του κόσμου. Όλοι πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τους διεθνείς και να σταθούν πλάι τους μετά από ένα ισχυρό χαστούκι όπως το χθεσινό. Δεδομένου της αλλαγής προπονητή θα δούμε και τον αγαπημένο του κοινού, Γιάννη Κωνσταντέλια, να αποτελεί βασικό συστατικό της επόμενης σελίδας της εθνικής ομάδας.

Η λέξη “αποτυχία” δεν υφίσταται στον αθλητισμό. Στεναχώρια υπάρχει και απογοήτευση. Κυρίως για αυτά τα παιδιά που ξέρουν ότι αδίκησαν τον εαυτό τους με τον αποκλεισμό τους από το Euro. Δεν απέτυχαν όμως. Η προσπάθεια των τελευταίων ετών ανήκει αποκλειστικά σε εκείνους και το ευχαριστώ είναι το λιγότερο που τους χρωστάμε. Ανασυγκρότηση και πίστη στα παιδιά. Το πλάνο θα το μάθουμε σύντομα. Ποιος και πως θα το κατευθύνει. 

Ραντεβού ξανά στις 07/09 στην OPAP Arena για την αναμέτρηση ενάντια στη Φινλανδία για το Nations League. Οι Μπαλαδόφατσες θα είναι εκεί. Φρόντισε να είσαι και εσύ !

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.