Βαγγέλης Τερζής
19 Oct
19Oct

Ο Βαγγέλης Τερζής αναλύει την αναμέτρηση της Εθνικής απέναντι στην Ολλανδία, αναλύοντας τα θετικά και τα αρνητικά της ομάδας του Γκουστάβο Πογιέτ.

Τώρα που ουσιαστικά ολοκληρώθηκε η προσπάθεια της εθνικής στα προκριματικά του Euro, με μόνο την αναμέτρηση απέναντι στη Γαλλία να μένει, ήρθε η ώρα να κάνουμε έναν απολογισμό. Ας τα πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. 


Ο "KingDimos" και η φοβισμένη συμπεριφορά μετά το πέναλτι.

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος ήταν αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος της εθνικής μας ομάδας στην αναμέτρηση. Ο τερματοφύλακας της Νότιγχαμ Φόρεστ έπιασε το πέναλτι του Βέγκχορστ στο 28ο λεπτό και το πανηγύρισε έξαλλα. 

Σε εκείνο το σημείο όλοι περίμεναν η ομάδα του Πογιέτ να πάρει θάρρος και να δημιουργήσει ευκαιρίες μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, εκμεταλλευόμενη το εξαιρετικό pressing του Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος απέδειξε σε όλους πως αν του δοθεί η ευκαιρία  την αρπάζει και παρουσιάζει το ταλέντο του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. 

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού ήταν η μόνη επιθετική συγκυρία που είχε μέσα στο παιχνίδι της η Ελλάδα. Στη πιο χαρακτηριστική φάση που νικάει στο σπριντ τον Ακέ, μπορούμε να διακρίνουμε πως είναι ο μόνος Έλληνας επιθετικός που διαθέτει τέτοια εκρηκτικότητα και που ίσως η εθνική τη χρειαζόταν πολύ νωρίτερα από την 8η αγωνιστική των προκριματικών. 

Από εκεί και πέρα η εθνική ήταν κλεισμένη και δεν μπορούσε να κρατήσει τη μπάλα στη κατοχή της. Ο Μπακασέτας έδειχνε εγκλωβισμένος και αυτό είχε ως αποτέλεσμα κανένας να μη μπορεί να κουβαλήσει έστω για λίγα μέτρα την μπάλα. Η Ολλανδία ανέβασε ρυθμό και με τη βοήθεια του VAR, κέρδισε το πέναλτι που έκανε ο Παυλίδης. 

Ο Βλαχοδήμος δεν έπεσε σωστά και ο Βαν Ντάικ σκόραρε, στέλνοντας ουσιαστικά την χώρα του στο Euro 2024, αφού απομένουν τα ματς κόντρα σε Ιρλανδία και Γιβραλτάρ για τους Οράνιε και αναμένεται να μη συναντήσουν προβλήματα. 



Η δεύτερη ευκαιρία που κρύβει παγίδες και θέλει προσοχή. 

Η εθνική έχει την δεύτερη της ευκαιρία αφού με την αξία της κατάφερε να κερδίσει τον όμιλο της στο Nations League. Τώρα πια θα βρει στο δρόμο της ομάδες όπως το Καζακστάν, η Γεωργία και το Λουξεμβούργο. Προφανως δε θα αγωνιστεί με όλες, αλλά με κάποιες εξ΄αυτών και περιμένουμε να δούμε. 

Η Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από όλες τις προαναφερθέντες ομάδες. Ναι μπορεί να υπάρχουν παίκτες ο Κβαρατσχέλια, που αποτελούν όπλα για τις εθνικές τους, αλλά η συνολική εικόνα της εθνικής μας και η ποιότητα που διαθέτει είναι πολύ μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες ομάδες. 

Αυτό δε σημαίνει όμως πως πρέπει να είναι χαλαρή και να μην αντιμετωπίσει τα παιχνίδια αυτά όπως αντιμετώπισε τα ματς των προκριματικών σε Δουβλίνο και Παρίσι. Και αναφέρομαι σε αυτές τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις, γιατί σε αυτές τις πόλεις η εθνική μας έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις της ως τώρα υπό τις οδηγίες του Πογιέτ. 

Σημαντικό για την ομάδα και τον ίδιο τον προπονητή είναι η σωστή διαχείρηση ποιότητας που υπάρχει σε όλο το ρόστερ της, γιατί αντικειμενικά είναι κρίμα αυτό το σύνολο παικτών να μην αγωνιστεί στο Euro 2024. 



 Το δίκιο του "Ντέλια" και το άδικο του Πογιέτ.

Το μόνιμο ερώτημα που προκύπτει εδώ και μήνες από όλους μας είναι ο χρόνος συμμετοχής που δεν έχει ο Γιάννης Κωνσταντέλιας στην εθνική. 

Ο νεαρός ταλαντούχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, που θεωρείται και από τα κορυφαία ταλέντα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, δικαιολογημένα νιώθει αδικημένος από τον ομοσπονδιακό προπονητή. Ο "Ντέλιας" έμεινε εκτός κλίσεων της εθνικής ομάδας για τα ματς του Σεπτεμβρίου, με Ολλανδία στο Ρότερνταμ και Γιβραλτάρ στην ΟΠΑΠ Αρένα, αλλά και εκτός αποστολής για την αναμέτρηση στο Δουβλίνο.

Ο ίδιος δεν μιλάει για το συγκεκριμένο ζήτημα και πολύ καλά κάνει. Ο 20χρονος προτιμάει να μιλάει μέσα στο γήπεδο με τον σύλλογο του, αφού από τα προκριματικά του καλοκαιριού για το Conference League, μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν εκ των πιο φορμαρισμένων παικτών του ΠΑΟΚ στη σεζόν μέχρι σήμερα. 

Ο Πογιέτ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την μη χρησιμοποίηση του Κωνσταντέλια, είχε πει πως ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής γνωρίζει το λόγο για τον οποίο δεν αγωνίζεται, αλλά είχε μείνει και στο πλάνο και τη τακτική που τηρεί ως προπονητής με συγκεκριμένους παίκτες. Το ερώτημα που προκύπτει μέσα από όλα αυτά όμως είναι το εξής. Μήπως η Ελλάδα έχει ανάγκη έναν παίκτης όπως ο "Ντέλιας" στους αγώνες της; 

Η απάντηση είναι ναι. Για τον απλούστατο λόγο που είπαμε και πιο πάνω. Στο παιχνίδι με την Ολλανδία στην ΟΠΑΠ Αρένα η Ελλάδα δεν είχε κάποιον παίκτη να μπορεί να κουβαλήσει τη μπάλα για αρκετά μέτρα. Ναι ο Μπακασέτας είναι ο αρχηγός και ο αναντικατάστατος παίκτης του Ουρουγουανού τεχνικού, αλλά σε ματς τα οποία η αντίπαλη ομάδα τον κλείνει ο ίδιος μένει εγκλωβισμένος. Σε αυτή τη περίπτωση ο 20χρονος άσσος θα μπορούσε να προσφέρει στην εθνική ενέργεια, τεχνική που επίσης κατέχει και ο Τάσος Μπακασέτας, αλλά και το πιο σημαντικό φαντασία. 

Το τελευταίο ίσως είναι και το πιο σημαντικό που τον χαρακτηρίζει και τον έχει κάνει να ξεχωρίσει ως τώρα. Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν αυτό θα το διακρίνει και Πογιέτ και αν θα κάνει τη κίνηση να τον ρίξει στη μάχη των αγώνων του Nations League, σε αναμετρήσεις που ο μικρός μπορεί να ξεχωρίσει. Μέχρι τότε όμως η εθνική έχει έναν αγώνα κόντρα στην γεμάτη αστέρες Γαλλία και το γήπεδο αναμένεται να είναι και πάλι sold out, αυτή τη φορά με όλες τις κερκίδες γεμάτες. 

Οι Μπαλαδόφατσες θα είναι εκεί για να κλείσουν τον κύκλο των προκριματικών στο πλάι της Εθνικής μας ομάδας κάνοντας το 4/4 στις παρουσίες τους στην ΟΠΑΠ Αρένα. 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.