Παναγιώτης Χονδρός
05 Apr
05Apr

Από το όλα πάνε πρίμα στην ατυχία, από τον θαυμασμό στην αμφισβήτηση και από τον αυτόματο πιλότο στην σκληρή προσπάθεια. Ο Ολυμπιακός διανύει μια εντελώς διαφορετική χρόνια σε σχέση με πέρσι, όμως πετυχαίνει και πάλι χάρη στον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Γράφει ο Παναγιώτης Χονδρός


Πρώτος στην κανονική διάρκεια, μπάσκετ βγαλμένο από ταινία, θαυμασμός από όλη την Ευρώπη και πολλά ακόμα είχε η προηγούμενη σεζόν για τους Πειραιώτες. Μια ομάδα που θα μείνει στην ιστορία των ερυθρόλευκων βιβλίων, αν και στο τέλος έχασε τον αντικειμενικό σκοπό της. 

Γύρω από τον σύλλογο τα πάντα κυλούσαν ομαλά, ο κόσμος ζούσε και ανέπνεε για τα παιχνίδια του Ολυμπιακού και τα Μέσα υμνούσαν την αρμονία που είχε δημιουργήσει ο "σκακιστής", Γιώργος Μπαρτζώκας. Κοινώς, ο καλός μαθητής είχε και τον ανάλογο σεβασμό από τον κύκλο του. Για τον Έλληνα τεχνικό και κορυφαίο για το 2022-23 στην EuroLeague τα πλάνα που είχε σχεδιάσει αποτυπώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στο παρκέ και η καλοκαιρινή δουλειά απέδωσε καρπούς. Ο coach Μπαρτζώκας πήγε την ομάδα του στο ύψος που έπρεπε και στη συνέχεια την έβαλε στον αυτόματο πιλότο μέχρι το Final 4.


Τους γύρισαν την πλάτη

Λίγες εβδομάδες μετά τα πάντα άλλαξαν! Το σύνολο που κατέκτησε το εγχώριο τρεμπλ και για δύο δεύτερα δεν ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης μαζί με τον συνθέτη του βρέθηκαν στον τοίχο... Η αποχώρηση του Σάσα Βεζένκοβ για το NBA και η μετακόμιση του Κώστα Σλούκα στον αιώνιο αντίπαλο ήταν τα πρώτα ρήγματα στη σχέση αρκετών με τον Ολυμπιακό. Κι αν για τον πρώτο η μεταγραφή του στους Κινγκς ήταν κάτι προδιαγεγραμμένο, τότε για τον δεύτερο ήταν ένας κεραυνός εν αιθρία.

Η "ευθύνη" του Μπαρτζώκα για την μεταγραφή του Σλούκα, η γρήγορη επιλογή του Γουίλιαμς-Γκος, ο Σίκμα και η ενίσχυση στο αντίπαλο στρατόπεδο έφεραν καταιγίδες στο ΣΕΦ. Τα πράγματα με τους Μίροτιτς και Τζέιμς δεν εξελίχθηκαν με θετικό τρόπο και ο Μπραζντέικις ήρθε για να ολοκληρώσει ένα προβληματικό καλοκαίρι σύμφωνα με τους ειδικούς.

Περίπου 6 μήνες μετά ο Ολυμπιακός πάρα το άσχημο ξεκίνημα και τις τέσσερις ήττες στο ΣΕΦ κατάφερε με ευκολία στο τέλος να μην μπλέξει με τα play-in και οριακά να χάσει, όπως όλα δείχνουν, για μία νίκη το πλεονέκτημα έδρας. Επιτεύγματα που στην αρχή του 2024 έμοιαζαν με όνειρο θερινής νυκτός. Και όχι απαραίτητα από υπέρμετρη απαισιοδοξία, αλλά από την αποτύπωση των γεγονότων. Οι Πειραιώτες είχαν κάνει αρκετές "κακές" ήττες που ήταν δύσκολο να καλυφθούν και στην αυγή της χρονιάς που διανύουμε έμοιαζαν ανήμποροι να ακολουθήσουν τους αντιπάλους τους. Όμως ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέμενε και είχε πίστη στο πλάνο και στους παίκτες του, όταν όλοι τον ρωτούσαν επίμονα για προσθήκες και αντικαταστάσεις. 


Στάθηκε στα πόδια του μετά από αρκετά χτυπήματα

Το να έχεις κληρονομιά μια πορεία όπως η περσινή είναι βαρύ φορτίο, ενώ ταυτόχρονα οι πρωταθλητές από τον μοιραίο τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης μοιάζουν να έχουν αγκαλιάσει την κακοδαιμονία. Η ήττα από την Μπασκόνια στο ΣΕΦ, από την Μπολόνια στην Ιταλία, από την Φενέρ στην Τουρκία (αυτά θυμάμαι με μια πρόχειρη αναδρομή) μπορούσαν να σου κόψουν τα πόδια. Τίποτα δεν συγκρίνεται όμως με τους αμέτρητους τραυματισμούς που αντιμετώπισε ο οργανισμός και ο coach Μπαρτζώκας. 

Οι προπονήσεις που έκανε ο Ολυμπιακός φέτος πλήρης μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού. Η μία ατυχία ακολουθούσε την άλλη και οποιοδήποτε σύνολο θα είχε λυγίσει. Ο Έλληνας τεχνικός αναγκάστηκε από σκακιστής να γίνει χημικός και να ψάχνει συνεχώς τις κατάλληλες αλχημείες για να καλύψει τα κενά. Και τα κατάφερε!

Ναι, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε εξωπραγματικές χρονιές τα προηγούμενα δύο έτη, όμως αυτό που κάνει φέτος είναι εκπληκτικό. Το 12-4 ρεκόρ του δεύτερου γύρου έχει την στάμπα του "coach B".
Η στήριξη στους παίκτες, το οικογενειακό κλίμα, οι σταθερές που έχει δημιουργήσει από το 2020 και το διαμάντι που βρήκε μέσα από τις στάχτες του τραυματισμού του Μιλουτίνοβ, που ακούει στο όνομα Μόουζες Ράιτ, κράτησαν την ομάδα στην ελίτ. Και ναι, ο Έλληνας τεχνικός έκανε μεγαλύτερα θαύματα φέτος.

«Όταν περνάς από δύσκολες καταστάσεις, δοκιμάζεται η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας σου. Με όλα αυτά τα προβλήματα, είμαστε ακόμα εδώ στην ελίτ, σε αυτή τη EuroLeague που χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο δύσκολη», ανέφερε χθες (4/4) μετά τη νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα ο Γιώργος Μπαρτζώκας. 


Ήρθε η ώρα για την τελευταία στροφή

Μέσα σε όλα οι Πειραιώτες κατάφεραν να κατακτήσουν το τρίτο συνεχόμενο Κύπελλο Ελλάδας και μάλιστα με κυριαρχικό τρόπο. Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Ο Ολυμπιακός έχοντας εξασφαλίσει τα playoffs περιμένει πλέον τον αντίπαλό του. Τι σημασία έχει όμως ποιος θα σταθεί απέναντι του; Κανείς δε θέλει τους «ερυθρόλευκους» ως τελευταίο εμπόδιο για να βρεθεί στο Final 4. 


Για τους πρωταθλητές αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε αν έχουν τις αντοχές για την τελική ευθεία του φετινού Μαραθωνίου που ήταν αρκετά επίπονος. Μια τελική ευθεία που τον βρίσκει πίσω από τους ανταγωνιστές του, όμως αυτός γνωρίζει καλά πως να βρεθεί μπροστά τους σε μία βραδιά. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα θα γράψει ιστορία ή θα ''πεθάνει'' μακριά από το ΣΕΦ. Τόσο στα playoffs της EuroLeague, όσο και στους τελικούς της Basket League o Oλυμπιακός θα έχει μειονέκτημα έδρας, έχοντας αποδείξει βέβαια ότι μπορεί να τα καταφέρει σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. 

Οι «ερυθρόλευκοι» μοιάζουν πιο σκληρή ομάδα από το περσινό τους μοντέλο και αυτό βοηθάει όταν έρχονται τα δύσκολα. Τα τρόπαια τα φέρνει η άμυνα και σε αυτό το κομμάτι παίρνουν άριστα στο λιμάνι. Στην τελευταία στροφή οι πρωταθλητές μπαίνουν πλήρεις με τις κολόνες του όμως σε ένα μικρό ντεφορμάρισμα. Κάνααν και Πίτερς ήταν αυτοί που κράτησαν τους Πειραιώτες στα δύσκολα, αλλά βρίσκονται σε κακό ρυθμό. Κι αν για τον δεύτερο υπάρχουν τα κορμιά από πίσω του, για τον Ησαΐα το απρόβλεπτο που φέρνει σε ένα ματς είναι απαραίτητο για μια σειρά playoffs. Όλα αυτά την ώρα που ο Γουίλιαμς-Γκος αρχίζει να βγάζει μάτια στο παρκέ. Γι' αυτά όμως έχουμε καιρό να μιλήσουμε, ενώ μένει ακόμα ένα ματς με τη Φενέρμπαχτσε που θα κρίνει όπως όλα δείχνουν μόνο την 5η και 6η θέση της φετινής κανονικής διάρκειας. Τα σπουδαία είναι μπροστά!

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.