Παναγιώτης Χονδρός
31 Oct
31Oct

Καιρός να μιλήσουμε για πρώτη φορά για τον διαχειριστή Γιώργο Μπαρτζώκα, με αφορμή μία δήλωση του ίδιου μετά την ήττα του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ. Ας δούμε λίγο πίσω από το «το ότι είχαμε τέτοια πίεση είναι δική μου ευθύνη».

Γράφει ο Παναγιώτης Χονδρός

Ο Ολυμπιακός γνώρισε την πρώτη του ήττα από τον «αιώνιο» αντίπαλό του φέτος και την «έπαθε» με τρόπο σκληρό. Ο Παναθηναϊκός δεν έδειξε κάτι τρομερό στο παρκέ, όμως εκμεταλλεύθηκε στο μέγιστο την πνευματική ανετοιμότητα των Πειραιωτών και στο τέλος έφυγε θριαμβευτής από το ΣΕΦ. Και φανταστείτε, ότι πολλοί θα περιμέναμε πως αυτό θα γινόταν στο στρατόπεδο του Εργκίν Αταμάν. Δε θα μπω σε μονοπάτια μπασκετικών αναλύσεων, διότι καιρό τώρα θέλω να μιλήσω για τον διαχειριστή Γιώργο Μπαρτζώκα. Δεν ταιριάζει μετά από αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά την αφορμή μου την έδωσε ο ίδιος. 

Ο coach των τρεμπλούχων λίγα λεπτά μετά τη λήξη του ντέρμπι δηλώνει τα εξής: «Το ότι είχαμε πίεση είναι δική μου ευθύνη, κάναμε αυτά που δεν έπρεπε για να πάρει ο Παναθηναϊκός το μομέντουμ».

Εύκολα και σωστά θα πει κάποιος, ότι απλά πήρε το βάρος από τους παίκτες του. Όμως, ας το δούμε κι αλλιώς. Ο Έλληνας τεχνικός είναι ο κορυφαίος στην Ευρώπη στο είδος του τα τελευταία δύο χρόνια κι αυτό το λένε οι συνάδελφοι του. Ένα μέρος της επιτυχίας του, λοιπόν, είναι και η διαχείριση του συνόλου του. Αν θεωρεί ότι δεν τους προετοίμασε σωστά στον ψυχολογικό τομέα, τότε έχει δίκιο, διότι έχει κάνει το αντίθετο αρκετές φορές.

Είναι τελικά υπέρβαση με χαμηλό μπάτζετ να γίνεσαι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης;


Σαφώς και οι επιτυχίες του Ολυμπιακού τα τελευταία δώδεκα χρόνια έγιναν με χαμηλό μπάτζετ ή μάλλον μεσαίο για τα δεδομένα της Euroleague, όμως πέρυσι και το 2021-22 πήγαμε σε άλλο επίπεδο. Δεν ήρθε το ευρωπαϊκό τρόπαιο (όπως το 2012 και το 2013), όμως και δεν είναι δεδομένο αυτό και οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν το καλύτερο μπάσκετ της ιστορίας του αυτές τις δύο χρονιές. Και όχι δεν είναι θαύμα. Η «πεινασμένη αγέλη λύκων» δεν βγήκε τυχαία. Ο Μπαρτζώκας ξέρει να παίρνει το 100% από τους παίκτες του, ξέρει πως να φτιάχνει τους ρόλους σε μία ομάδα, ξέρει πως να κάνει το σύνολο του να είναι ευτυχισμένο, ξέρει να δίνει το κίνητρο στους αθλητές του. Δεν τα κατάφερε μόνο με τον Σλούκα, αλλά δεν ταιριάζουμε όλοι με όλους. 


«Μου αρέσει να παίζω για εκείνον», δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο Γουόκαπ στην κάμερα της COSMOTE TV. Και του αρέσει γιατί είναι ήρεμος, τους σέβεται και τους συμπεριφέρεται σωστά, όπως συμπλήρωσε ο 30χρονος γκαρντ. Η ομιλία του μετά την ήττα από την Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό της Euroleague είναι τρομακτική, το παρατεταμένο χειροκρότημα στους αθλητές του (και μόνο αυτό) στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ μετά την νίκη του Ολυμπιακού πριν λίγες ημέρες επίσης. 

Επιδρά στη ψυχολογία των παικτών, χτίζει τις σχέσεις του μαζί τους και τους ανεβάζει αρκετά επίπεδα πάνω. Ο Σάσα Βεζένκοβ και ο Γουόκαπ είναι τα καλύτερα παραδείγματα. Πέρα από την σωματική δουλειά, αυτοί οι δύο δούλεψαν και ψυχικά για να φτάσουν εκεί που είναι τώρα. Δε ξέρω αν υπάρχει παίκτης που να έχει παράπονα από τη συνεργασία του με τον Μπαρτζώκα (εξαίρεση και πάλι ο Σλούκας, χωρίς να αποτελεί μομφή για τον αθλητή αυτό). 

Ο επιμένων νικά


Ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει χαρακτηριστεί ως εγωιστής και αλαζόνας κάποιες φορές, επειδή επιμένει στις επιλογές του. Έλα που δικαιώνεται όμως. Ούτε αυτό είναι τυχαίο και προστίθεται στα παραπάνω. Θα μιλήσει και θα βρει τη λύση με τους παίκτες του, όπως με τον Κάνααν, που πέρυσι ίδια εποχή ήταν στα μανταλάκια και έπρεπε να φύγει. Ο Σάσα Βεζένκοβ ήταν με τη βαλίτσα στο χέρι για την πτήση στα Κανάρια Νησιά, ο Μπαρτζώκας τον κράτησε και σήμερα είναι στο NBA. Aκόμα και η συμβολή του Λαρεντζάκη είναι προϊόν της σωστής διαχείριση του coach. 


Αντίδραση


Στα παραπάνω συγκαταλέγονται και οι αντιδράσεις που βγάζει ο Ολυμπιακός στη δεύτερη θητεία του «coach B». Αρχής γενομένης από εκείνο το διπλό στο Μιλάνο μετά την εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό, οι Πειραιώτες μετά από κακές εμφανίσεις και αποτελέσματα πατούσαν ένα κουμπί και γύριζαν την κατάσταση υπέρ τους. Και όχι μόνο από ματς σε ματς, αλλά και μέσα στα παιχνίδια, όπως στον περσινό ημιτελικό με την Μονακό. Δείγμα ομοιογένειας και σωστής διαχείρισης μίας κρίσης από τον «οδηγό».

Είναι πολλά τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν το παραπάνω συμπέρασμα, αλλά είναι αδύνατον να τα θυμάσαι όλα. Αρκεί όμως να παρατηρήσεις ορισμένα στοιχεία μετά από αγώνες του Ολυμπιακού και σε φάσης προετοιμασίας ενός ματς, για να καταλάβεις για τι πράγμα μιλάμε. Με την ικανότητά του να κερδίζει την εμπιστοσύνη των παικτών του ο Γιώργος Μπαρτζώκας δημιουργεί σύνολα που θα «πεθάνουν» γι' αυτόν, που θα τον ακολουθήσουν πιστά σε ό,τι κι αν πει, ακόμα κι αν ακούγεται παράλογο.

Γι' αυτό η δήλωσή του μετά το ντέρμπι είναι ειλικρινής και μάλλον κάτι δεν έκανε σωστά αυτή τη φορά. Είχαν τρομερή πίεση οι «ερυθρόλευκοι», ήταν χωρίς καθαρό μυαλό και ψυχικά κουρασμένοι από το βαρύ πρόγραμμα. Σειρά παίρνει η αντίδραση στην Κωνσταντινούπολη.



Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.