Ο Ολυμπιακός είχε ένα εύκολο και χαλαρό βράδυ Παρασκευής απέναντι στη Ζάλγκιρις, από αυτά που δεν είχε συνηθίσει να ζει μέχρι στιγμής. Οι Πειραιώτες ανέβηκαν στο 6-4, βρίσκονται πολύ κοντά στο να είναι πλήρεις και βήμα βήμα αποδίδουν έστω και λίγο από αυτό που θαυμάσαμε πέρυσι. Έχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης, αλλά έχουν μπει στο δρόμο για να τα αγγίξουν και σε αυτό βοηθά ο τρομερός Αϊζάια Κάνααν.
Γράφει ο Παναγιώτης Χονδρός
Ο Ολυμπιακός είχε ένα ατάραχο (επιτέλους) βράδυ κόντρα στη Ζάλγκιρις, που άντεξε ένα δεκάλεπτο στο ΣΕΦ, αν και θα μπορούσε να κάνει το colpo grosso στην τρίτη περίοδο. Οι Πειραιώτες γεμίζουν σιγά σιγά το ρόστερ και με τις μεταγραφές και με τις επιστροφές, η ηρεμία επιστρέφει και η βελτίωση είναι εμφανής. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας με καθαρό μυαλό πια δουλεύει την καινούρια ομάδα που έχει μπροστά του, ενώ ταυτοχρόνως έχει και τα κατάλληλα στηρίγματα στο πλάνο του. Ένα από αυτά είναι ο Αϊζάια Κάνααν.
Οι Λιθουανοί, παρά το τελικό αποτέλεσμα, μπήκαν αρκετά συγκεντρωμένοι στο ματς με τους Μπουτκεβίτσιους, Ντίμσα, Λεκαβίτσιους και Χέις να κάνουν ζημιά στον Ολυμπιακό. Ο ψηλός τους τροφοδοτήθηκε αρκετά με τα δύο γκαρντ της Ζάλγκιρις (Ντίμσα και Λεκαβίτσιους) να διαβάζουν αρκετά καλά το παιχνίδι. Αρνητικός παράγοντας στο πρώτο μέρος ο Έβανς που αλλού πατούσε και αλλού βρισκόταν.
Οι «ερυθρόλευκοι» δεν μάσησαν και η second unit έσβησε όλα τα επιθετικά συστήματα του Μακσβίτις. Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Ζάλγκιρις πετυχαίνει μόνο 12 πόντους, κλείνει το εικοσάλεπτο με 31 και καταγράφει τη τρίτη χειρότερη επιθετική επίδοσή της φέτος σε πρώτα ημίχρονα. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και ο τραυματισμός του Ντίμσα προς το τέλος της δεύτερης περιόδου, όσο και η μη συνεισφορά του Έβανς. Από την άλλη, βέβαια ο Ολυμπιακός δε μπορούσε να βρει επιθετικό ρυθμό με τους Λαρεντζάκη, Λούντζη και Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος ήταν ανέτοιμος και ο Λάρυ ανέλαβε να κάνει ξανά παραπάνω από όσα χρειάζεται. Ειδικά η προσπάθεια του να στήσει pick and roll αποδεικνύεται καταστροφική για το επιθετικό πλάνο των Πειραιωτών.
Οι νταμπλούχοι Ελλάδας ελέγχουν από την άμυνα τους τον αγώνα, αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν στο σκορ. Για καλό της ομάδας ο Γιώργος Μπαρτζώκας κάνει τη σωστή κίνηση. Επαναφέρει τους Φαλ, Γουόκαπ και Κάνααν περίπου τριάμισι λεπτά πριν την ανάπαυλα και ουσιαστικά τελειώνει το ματς. Ο Ολυμπιακός τρέχει σερί 14-0 (9 πόντοι από Γουόκαπ - Κάνααν) και μπαίνει στα αποδυτήρια με 12 πόντους διαφορά (43-31).
Η Ζάλγκιρις ξεκινώντας το τρίτο δεκάλεπτο δείχνει πως έχει διάθεση να γυρίσει το παιχνίδι με μπροστάρη τον Έβανς. Ο Αμερικανός γυρνά στο παρκέ άλλος άνθρωπος και οι Πειραιώτες δείχνουν ανήμποροι να τον αντιμετωπίσουν. Για καλή τους τύχη όμως ο γκάρντ των Λιθουανών δε μπόρεσε να συνδεθεί ξανά με τους συμπαίκτες του. Στο πρώτο μέρος ήταν αυτός η μαύρη τρύπα, στο δεύτερο ήταν κυρίαρχος αλλά η υπόλοιπη ομάδα δεν ακολούθησε στον ίδιο ρυθμό, με αποτέλεσμα το σύνολο του Μακσβίτις να μην πλησιάσει ποτέ στη διεκδίκηση της νίκης.
Και δεν τα κατάφερε για ακόμα ένα λόγο. Ο Κάνααν ζήλεψε από τον Έβανς και τον ξεπέρασε. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού πήρε το όπλο του στο τρίτο δεκάλεπτο και «σκότωσε» τους Λιθουανούς με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή αποτελεί τον καλύτερο (ή πιο φορμαρισμένο) shooting guard της Euroleague και είναι ο σκόρερ που έψαχναν οι φίλοι των «ερυθρόλευκων», αλλά τον είχαν ήδη.
Ο Κάνααν είναι ο κορυφαίος σουτέρ της διοργάνωσης μαζί με τον Μάρκους Χάουαρντ, έσπασε μέσα σε 15 μέρες δύο φορές το ρεκόρ καριέρας του σε πόντους (23 και 25) και οδηγεί την ομάδα του από την αρχή της σεζόν. Τελείως αντίθετη εικόνα με αυτή πριν ένα χρόνο ακριβώς. Ταυτόχρονα, αποτελεί και έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς του Μπαρτζώκα, γεγονός που τον αναγάγει σε λίρα εκατό για τον Έλληνα τεχνικό, που τον εμπιστεύθηκε το καλοκαίρι.
Το λογοπαίγνιο έχει φορεθεί αρκετά πια, όμως πραγματικά φανερώνει την ουσία. Ο Άλεκ Πίτερς έχει μπει για τα καλά στα παπούτσια του Σάσα Βεζένκοβ και δικαιώνει με τη σειρά του κι αυτός τον προπονητή του. Το ποιος θα αντικαταστήσει τον MVP της περσινής Euroleague ήταν το πολυσυζητημένο θέμα του καλοκαιριού, που σύμφωνα με την πλειοψηφία δεν λύθηκε ποτέ στο στρατόπεδο των Πειραιωτών. Λάθος εκτίμηση από ό,τι φαίνεται.
Όχι ότι αντικαθιστά τον Βεζένκοβ σε συνολική επιρροή, όμως σε αριθμούς το κάνει σίγουρα. Τα συστήματα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχουν βοηθήσει τον Αμερικανό φόργουορντ να δείξει το επιθετικό ταλέντο του, αν και ο ίδιος το έχει πάει ένα βήμα παραπέρα. Σουτάρει με πάνω από 50% πίσω από τα 6.75μ, καταγράφει 16.3 πόντους μέσο όρο και έχει βελτιωθεί αμυντικά. Σε περίπτωση απόκτησης και του Πετρούσεβ, ο Ολυμπιακός λύνει συνολικά το πρόβλημα στο ''4'' και σε συνδυασμό με την προσθήκη του Μήτρου-Λονγκ θα παρουσιάσει ένα πιο γεμάτο ρόστερ από το περσινό.
Και μιας που μιλήσαμε για την προηγούμενη σεζόν, να πούμε ότι στον αγώνα με τη Ζάλγκιρις οι «ερυθρόλευκοι» ανά διαστήματα παρουσίασαν την τρομερή κυκλοφορία που είδαμε το 2022-23 και γενικά πλησίασαν σε ανάλογα επίπεδα απόδοσης. Για τους Πειραιώτες είναι σημαντικό το γεγονός της επιστροφής του Γουόκαπ, που πέρασε μόνο ένα μικρό ντεφορμάρισμα, αλλά και ότι διαθέτει έναν playmaker στη θέση ''5''. Ο Μουσταφά Φαλ είναι το κατάλληλο εργαλείο για το μπάσκετ του Μπαρτζώκα και πλέον αποτελεί έναν οργανωτή με ύψος 2.18. Ο Γάλλος μετρά μέσο όρο 3.2 ασίστ, ενώ τις τελευταίες ημέρες είναι αυτός που κράτησε την ομάδα ψηλά, με τον τραυματισμό του Μιλουτίνοφ.
Ο Ολυμπιακός με υπομονή κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματά του, να μείνει γερά στο κόλπο της διεκδίκησης της πρώτης 6αδας στην Euroleague και ταυτόχρονα να στελεχώσει το ρόστερ του με τους κατάλληλους παίκτες. Υπομονή, που ευτυχώς είχαν στο εσωτερικό του συλλόγου, διότι εκτός αυτού δεν υπάρχει σαν έννοια. Πλέον, είναι έτοιμος να μας παρουσιάσει αυτό που έχει σχεδιάσει από την αρχή της σεζόν, για να δούμε και μέχρι που μπορεί να φτάσει. Σιγά σιγά προς τη δόξα τραβά, αλλά πηγαίνει για κρας τεστ στο Μονακό την Πέμπτη και στη συνέχει υποδέχεται τη Ρεάλ. Ώρα να μετρηθούμε.