Παναγιώτης Χονδρός
30 Dec
30Dec

Ο Ολυμπιακός ήταν στο κλίμα των ημερών για ένα ημίχρονο, αλλά πάτησε το γκάζι στο δεύτερο και άφησε την Άλμπα χιλιόμετρα μακριά, όσο απέχει και η γερμανική ομάδα από το επίπεδο της EuroLeague. Οι Πειραιώτες πέρασαν από το Βερολίνο, έκλεισαν το εκπληκτικό γι' αυτούς 2023 με ευχάριστο τρόπο και ελπίζουν να πουν εις το επανιδείν και όχι αντίο στην πόλη για φέτος.  

Γράφει ο Παναγιώτης Χονδρός

Βόλτα στο Βερολίνο έκανε η ομάδα του Ολυμπιακού για Πρωτοχρονιά, όμως ξέχασε πότε έπρεπε να επιστρέψει στο γήπεδο. Για 20 λεπτά το σύνολο του coach Μπαρτζώκα έκανε τη ζωή της Άλμπα εύκολη και των φιλάθλων τους δυσοίωνη μέσα στις γιορτινές ημέρες. Οι Πειραιώτες έκαναν ό,τι ακριβώς ΔΕΝ έπρεπε στο πρώτο μέρος και το θετικό για τη συνέχεια ήταν το μόλις -3 στο άκουσμα της τελευταίας κόρνας (43-40). Οι ερυθρόλευκοι παρασύρθηκαν στο παιχνίδι των Γερμανών, δεν έπαιξαν καθόλου καλή περιφερειακή άμυνα και η Άλμπα έμοιαζε να μπαίνει σε ρυθμό νίκης και η αλήθεια είναι ότι δεν πλησιάζει σε αυτόν αρκετές φορές.

Παρά ταύτα οι νταμπλούχοι στα τελευταία περίπου 4 λεπτά του δεύτερου δεκαλέπτου εμφανίστηκαν στο γήπεδο και τα σημάδια της ανόρθωσης άρχισαν να φαίνονται και κορυφώθηκαν στην τρίτη περίοδο. 10 λεπτά καλού μπάσκετ ήταν αρκετά για να περάσεις από την Mercedes-Benz Arena, αλλά οι Πειραιώτες ήταν μαγικοί. Το 27-8 το μαρτυρά και ο καθοριστικός για ακόμα μία βραδιά Φαλ το υπέγραψε. Ο Γάλλος σέντερ μοίραζε, κάρφωνε, έβαζε, έκοβε, όλα και από κοντά ο Πίτερς με τον ουσιαστικό Γουόκαπ. 

Οι Πειραιώτες έπαιξαν με μαγκιά κόντρα σε μια ομάδα που δεν είναι για αυτό το επίπεδο και την προσπέρασαν πάρα πολύ εύκολα. Όπως και να έχει το παιχνίδι δεν είναι για κάποια ιδιαίτερη κριτική, οπότε ας πούμε και δυό λόγια για τον πρώτο γύρο, αλλά και τη χρονιά που φεύγει. 

 

Σε μια κλωστή 

Το 9-8 είναι μέτριο για οποιαδήποτε σεζόν, όχι απαγορευτικό για τη φετινή. Ο συνωστισμός στις θέσεις 3 έως 12 σε αφήνει στο κόλπο ακόμα και για το πλεονέκτημα έδρας, όμως μπορεί να σε φέρει το ίδιο εύκολα και εκτός δεκάδας. Γενικά, όπως και η βαθμολογία, έτσι και η εικόνα του Ολυμπιακού κρεμόταν στον πρώτο γύρο από μια κλωστή. Το ρεκόρ του μπορεί να ήταν και 6-11, αλλά και 12-5. Ένα σουτ, ένα λάθος, ένα φάουλ μπορεί να άλλαζαν την κατάσταση προς το χειρότερο ή προς το καλύτερο. Οι ερυθρόλευκοι έχασαν δύο κομβικούς παίκτες το καλοκαίρι, στάθηκαν άτυχοι στις μεταγραφές και ακόμα πιο άτυχοι στους τραυματισμούς. Δεν απέδωσαν μέχρι στιγμής, όσα θαυμάσαμε πέρυσι αλλά τώρα αρχίζει το καλό. 

Οι Πειραιώτες πάρα τα αρκετά προβλήματα που αντιμετώπισαν μέχρι σήμερα δεν παραδόθηκαν και πάλεψαν όλα τα παιχνίδια ακόμα και με ομάδες καλύτερες από αυτούς. Είχαν βέβαια και άσχημες ήττες, βλέπε Μπασκόνια, Βαλένθια αλλά και Μπολόνια (έτσι όπως εξελίχθηκε). Το ποτήρι μπορείς να το δεις από όποια πλευρά επιθυμείς και η συνέχεια θα μας δείξει αν ήταν μισογεμάτο ή μισοάδειο.  

Πυλώνες μέχρι τώρα δύο παίκτες που μέσα στο 2023 πέρασαν από την αμφισβήτηση στην λατρεία. Κάνααν και Πίτερς είδαν τον Ολυμπιακό να τους ανανεώνει τα συμβόλαια, το εκτίμησαν και απογειώθηκαν. Ο πρώτος άκουσε τις ιαχές του ΣΕΦ για την απόκτηση ενός «τρελού» σουτέρ, ο δεύτερος μάλλον βάλθηκε να κάτσει στον θρόνο του προκατόχου του. Ο Άλεκ Πίτερς γράφει νούμερα Βεζένκοβ και καλύπτει ένα κενό που το καλοκαίρι δεν αποκαταστάθηκε εξωτερικά, αλλά εσωτερικά. Και οι δύο πάντως από το πουθενά για εμάς, δεν ισχύει το ίδιο όμως και για το προπονητικό staff της ομάδας. 

Μαζί τους ο απίστευτος και φέτος Φαλ. Ο Γάλλος πέρασε δύσκολα μετά το Mundobasket, τα ξεπέρασε και πλέον αποτελεί εργαλείο που μάλλον καμία ομάδα δεν έχει στο ρόστερ της. 7.4 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2.9 ασίστ, 1.4 μπλοκ, πρώτος σε εύστοχα δίποντα και πρώτος σε κοψίματα. Μέχρι στιγμής έχει σπάσει το ρεκόρ του σε ριμπάουντ (14 κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα), σε ασίστ (7 με τη Βιλερμπάν), σε τάπες (απέναντι ξανά στη Βιλερπάν) και σε επιθετικά ριμπάουντ (με τον Ερυθρό Αστέρα). Και όλα αυτά έχοντας πλέον μαζί του τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. 


Βγάλτε τα κομπιουτεράκια 

Τα μαθηματικά θα αρχίσουν από εδώ και πέρα να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και οι εξισώσεις για τον Ολυμπιακό είναι αρκετά δύσκολες. Οι ερυθρόλευκοι οφείλουν στο δεύτερο γύρο να προστατέψουν την έδρα τους και από εκεί και πέρα να βρουν 4 μεγάλα δίπλα. Διότι, το ιδανικό σενάριο θα είναι οι 12 νίκες στα επόμενα 17 ματς, που κατά πάσα πιθανότητα ίσως οδηγήσουν και σε πλεονέκτημα έδρας. Καθόλου εύκολο πάντως. 

Οι νταμπλούχοι τα πήγαν εξαιρετικά μακριά από το σπίτι τους μέχρι στιγμής (4-4), αλλά ταυτόχρονα τα έσπασαν εντός κόντρα στους Ισπανούς. Απέναντι σε αυτούς που σκόρπισαν πέρυσι στη χώρα τους και που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και φέτος. Ο Ολυμπιακός με το 0/4 στο ΣΕΦ κόντρα σε Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης,  Μπασκόνια και Βαλένθια καλείται να παίξει τις ζαριές του στις έδρες τους μέχρι τον Απρίλιο. Στα περιέργα παιχνίδια της μοίρας, όπως έφτιαξε η χρονιά πέρυσι στην Ισπανία, ενδεχομένως να γίνει έτσι και φέτος. 

Συμπερασματικά, με ανάλογο ρεκόρ στο δεύτερο μισό οι Πειραιώτες θα είναι σίγουρα στη δεκάδα με οτιδήποτε παραπάνω θα κοιτάζουν και πιο ψηλά. Κρίσιμος και καθοριστικός θεωρώ ο Ιανουάριος, που θα δώσει και την κατεύθυνση για κάθε ομάδα. Τον μήνα αυτό οι ερυθρόλευκοι έχουν τα εξής (με κεφαλαία τα εκτός έδρας): Aρμάνι Μιλάνο, Μονακό, ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ, ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ, Μακάμπι, ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ, Άλμπα Βερολίνου.

Το 2023 θα αποτιμηθεί στο μακρινό μέλλον

 

Το 2023 τελειώνει για τον Ολυμπιακό (μένει ένα ακόμα ματς με τον Άρη αύριο) και δύσκολα μπορείς να βρεις ένα επίθετο για να χαρακτηρίσει τη χρονιά. Οι Πειραιώτες σκόρπισαν όποιον βρήκαν μπροστά τους σε Ελλάδα και Ευρώπη, βγήκαν πρώτοι στη regular season της EuroLeague, έφτασαν στο Final 4, κατέκτησαν τρεις εγχώριους τίτλους, αλλά έχασαν στο τελευταίο δευτερόλεπτο τον μεγαλύτερο. Γλυκόπικρη η γεύση αυτή τη στιγμή, όμως μετά από λίγα χρόνια το 2023 θα αποτελεί σταθμό για τους ερυθρόλευκους. 

Έπαιξαν ίσως το καλύτερο μπάσκετ στην ιστορία τους, είχαν τον MVP της διοργάνωσης πέρυσι και πάνω από όλα ευχαρίστησαν τον κόσμο τους και τον έφεραν πίσω στο ΣΕΦ. Βέβαια, υπάρχει και το διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα που δυσκόλεψε αρκετά τον Ολυμπιακό με τραυματισμούς και όλα όσα είπαμε και παραπάνω, όμως διόλου θα χαλάσει αυτό την ανασκόπηση που θα κάνουν στο μέλλον οι αρθρογράφοι. Πόσο μάλλον, αν οι Πειραιώτες καρπωθούν όσα κέρδισαν αυτή τη χρονιά και δεν μιλάω για τους τίτλους. Στο Βερολίνο έκλεισε το 2023, εκεί θέλουν στο στρατόπεδο των ερυθρόλευκων προσγειωθούν άλλη μια φορά πριν το καλοκαίρι!

Καλή Χρονιά σε όλους με υγεία και αγάπη!

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.