Παναγιώτης Χονδρός
15 Nov
15Nov

Ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής από το Βελιγράδι και την τυπικά έδρα της Μακάμπι Τελ Αβίβ, κέρδισε τον Σίκμα, αλλά έχασε τον Γκος. Η κακοδαιμονία δεν λέει να τον αφήσει, αλλά την κέρδισε και αυτή. Με αυτούς πορεύεται, αυτούς εμπιστεύεται ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ελπίζει να δει την ομάδα του πλήρης κάποια στιγμή. 

Γράφει ο Παναγιώτης Χονδρός

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ξανά αντιμέτωπος με την ατυχία και τους τραυματισμούς, όμως άντεξε και αυτή τη φορά ήταν αυτός που έφυγε νικητής από το παρκέ σε ματς-θρίλερ. Ο Γουίλιαμς-Γκος ήταν εξαιρετικός, έτοιμος να αντιδράσει μετά την κακή εμφάνιση με την Μπασκόνια και ενώ έβαζε τον 8ο πόντο του, αποχώρησε με ενοχλήσεις και δεν το ξαναείδαμε. Και ένας ίσον κανένας, οπότε περίπου 3 λεπτά πριν το τέλος της 3ης περιόδου ο Πίτερς κάνει το τέταρτο φάουλ του, βλέπει και μια τεχνική ποινή και αποχαιρετά ένα δευτερόλεπτο πριν γίνει αλλαγή από τον coach Μπαρτζώκα. Όμως, όλοι έδωσαν από κάτι, όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους για να φύγει νικητής ο Ολυμπιακός από το Βελιγράδι.

Μία άχαρη «Χάλα Πιονίρ» που ξύπνησε μνήμες από εποχές Covid, όπως ανέφερε και ο Λαρεντζάκης πριν το παιχνίδι. Ελπίζουμε να τελειώσει γρήγορα η κατάσταση στο Ισραήλ και η Μακάμπι να επιστρέψει στην κανονική και δυνατή έδρα της. 


Η Μακάμπι είχε πλάνο, αλλά ο Ολυμπιακός καλύτερο

Οι Ισραηλινοί δεν είναι η καλύτερη άμυνα στην Euroleague, μάλλον είναι από τις χειρότερες μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά ξεκίνησαν τον αγώνα με επιθετική συμπεριφορά στο δικό τους μισό (αρκετό ξύλο), με δυναμικά hedge out και zone press, προσπαθώντας να σταματήσουν την κυκλοφορία των Πειραιωτών. Και θα μπορούσε να πετύχει σαν πλάνο, όμως οι παίκτες του Ολυμπιακού βρέθηκαν σε τρομερή νύχτα δημιουργικά. Οι 15 ασίστ στο πρώτο ημίχρονο το αποδεικνύουν. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν το καθαρό μυαλό στην πιεστική άμυνα της Μακάμπι, ξέφυγαν με 19-27 και ο Κάτας έδειξε να μην έχει άλλη λύση για το πρώτο ημίχρονο. Το ίδιο πλάνο θα το έπιανε ξανά στο τέλος του ματς, τότε που οι Πειραιώτες βέβαια είχαν αδειάσει από δυνάμεις. Από την άλλη, λειτούργησε καλά η κυκλοφορία της ομάδας για μεγάλο διάστημα, ενώ σε στιγμές που συνέβαινε το αντίθετο το πράγμα κολλούσε άσχημα. 


Ο Λούντζης δίνει το +15, ο Σίκμα συστήνεται και ο Ολυμπιακός βρίσκει αποθέματα ενέργειας

Οι «ερυθρόλευκοι» εδώ και ενάμιση περίπου μήνα έχουν ένα πρόγραμμα «φωτιά» σε Euroleague και Basket League και συνεχής τραυματισμούς. Με κάποιον τρόπο βέβαια βρίσκουν χθες την ενέργεια που χρειάζεται για τουλάχιστον 25 λεπτά, σημείο που έμειναν ξανά με μικρό ροτέισον. 

Ας σταθούμε όμως στον Μιχάλη Λούντζη. Ο Έλληνας γκαρντ μπαίνει στη «μάχη» νωρίς και μένει εκεί για ένα ολόκληρο δεκάλεπτο. Για καλό της ομάδας και δικό του αρπάζει την ευκαιρία και δίνει στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να χτίσει γερές βάσεις για τη νίκη. Σταματά την ροή του Μπλατ (που αντικαθιστά τον κάκιστο Μπράουν και πάει να γίνει παράγοντας στο παιχνίδι), πιέζει πάνω στη μπάλα εξαιρετικά και κόβει τη δημιουργία των Ισραηλινών. Το τελευταίο δεν είναι και εύκολο, αφού η Μακάμπι είναι η κορυφαία ομάδα στη δημιουργία με μέσο όρο 22.2 ασίστ ανά αγώνα. Κλείνει το ημίχρονο με 7 και τελειώνει το ματς με 17. Ο Λούντζης ήταν σωστός και επιθετικά, αλλά ξεκάθαρα δεν είναι αυτό το όπλο του. 

Η έκπληξη της βραδιάς βέβαια ήταν ο Λουκ Σίκμα. Ο παίκτης που έχει κατηγορηθεί ότι δεν παίζει καλά, ενώ στην ουσία δεν έχει παίξει καθόλου μέχρι στιγμής, αφού είναι από τα «θύματα» της κακοδαιμονίας των Πειραιωτών. Χθες, μπαίνει για να δώσει ανάσες στον Φαλ, αφού δεν ήταν 100% έτοιμος, όμως γίνεται καθοριστικός για την πορεία του ματς. Βάζει 8 πόντους σε περίπου 4 λεπτά, μοιράζει και μία εντυπωσιακή ασίστ και δείχνει σε τι μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του. Για τον Σίκμα ήταν το πρώτο ουσιαστικό παιχνίδι του και ελπίζει να μείνει υγιείς από εδώ και πέρα.

Ο Ολυμπιακός έχει ξανά δύο πρόσωπα μέσα στο ματς, αλλά αυτή τη φορά έχει δικαιολογία. Η κούραση και οι απουσίες δεν αφήνουν περιθώρια στους Πειραιώτες, που αναγκάζονται από τα μισά του τρίτου δεκαλέπτου να παλεύουν με κάθε πιθανό τρόπο να κρατήσουν το προβάδισμά τους. 


Ο Γουόκαπ επέστρεψε και ο Φαλ διέπρεψε 

Ο Τόμας Γουόκαπ τις τελευταίες εβδομάδες δεν ήταν ο παίκτης που έχουμε συνηθίσει. Ήταν μία λογική συνέπεια των πραγμάτων, με τον Αμερικανό να έχει «σκάσει» από τα συνεχόμενα παιχνίδια και τους τραυματισμούς των συμπαικτών του. Η αναγέννηση του φάνηκε από το ματς με τον Προμηθέα, όμως, χθες ήταν συγκλονιστικός. Δεν είναι οι 13 πόντοι, τα 6 ριμπάουντ και οι 4 ασίστ. 

ο Γουόκαπ είναι κλειδί για τη νίκη του Ολυμπιακού. Έχει 3 φάουλ από τα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου και καταφέρνει να παίζει συνεχόμενη άμυνα πάνω στον Λορέντζο Μπράουν. Στην οποία δεν «κλέβει» κιόλας, αφού «χαλάει» το μυαλό του γκαρντ της Μακάμπι, ακολουθώντας τον παντού. Βέβαια, μιλάμε για έναν τραγικό Μπράουν εχθές. Αλλά το πιο σημαντικό είναι το επιθετικό ριμπάουντ στο τέλος και η προσωπική φάση στη συνέχεια για να γράψει το 72-76 και να τελειώσει το ματς σαν ηγέτης. 

Για τον Μουσταφά Φαλ τα λόγια είναι περιττά. Δυστυχώς, τραβά μεγάλο κουπί εξαιτίας της απουσίας του Μιλουτίνοφ και στον αγώνα με τους Ισραηλινούς ήταν συγκινητικός. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο έχει να αντιμετωπίσει επιθέσεις από παντού και κυρίως από τους ψηλούς του Κάτας, που η αλήθεια είναι ότι δεν βρέθηκαν σε άσχημη μέρα, όπως ο Σόρκιν. Κι όμως ήταν κυρίαρχος, αυτοκρατορικός και καλύτερος από όλους τους αντιπάλους του παρά το ξύλο που δέχθηκε. Τρομερή η φάση που αδειάζει Κόλσον και Ριβέρο και κάνει το 61-68.


Ουσιαστικό παιχνίδι με τρομερή άμυνα και σπουδαία νίκη

Στις καλές πνευματικά βραδιές του ο Ολυμπιακός παρουσιάζει μια εικόνα άκρως σοβαρή και ουσιαστική, χωρίς τραβηγμένες προσπάθειες και με προσήλωση στο πλάνο. Μια τέτοια νύχτα ήταν και η χθεσινή, που δεν μπορείς να βρεις ούτε ένα τραβηγμένο σουτ από τους παίκτες των «ερυθρόλευκων». Και ευτυχώς συνέβη σε αυτό το ματς, που οι Πειραιώτες σβήνουν την κακή ήττα με την Μπασκόνια και δεν πέφτουν στο σχετικά άσχημο 3-5, που θα έφερνε ακόμα περισσότερη γκρίνια. Πραγματικά φως στον ορίζοντα. Επιπλέον, ο Ολυμπιακός πέρασε και από μία έδρα (τυπικά πια) που τα τελευταία δύο χρόνια έφευγε με σκυμμένο το κεφάλι. Πλέον, το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει το διπλό στο Βελιγράδι με νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα. Για να το κάνει βέβαια πρέπει να βελτιώσει και το ποσοστό του στις βολές (7 χαμένες αυτή τη φορά).


Για την άμυνα, τέλος, τα έχουμε πει. Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που θα βασιστεί σε αυτή και θα ζήσει ή θα πεθάνει με αυτή, όπως στη «Χάλα Πιονίρ». Στα τελευταία λεπτά το επιλέγει ξεκάθαρα ο Μπαρτζώκας με Λούντζη-Γουόκαπ-Λαρεντζάκη-Παπανικολάου-Φαλ. Ρίσκο με μία πεντάδα χωρίς σκόρερ, αλλά με περίσσιο αμυντικό ταλέντο που εν τέλει κερδίζει και το ματς. Άλλωστε, οι Πειραιώτες βάζουν μόνο ένα καλάθι εντός πεδιάς στα τελευταία τρία λεπτά και όμως φεύγουν θριαμβευτές.


Υ.Γ. Κάποια στιγμή η Euroleague πρέπει να δει το θέμα της διαιτησίας ΣΟΒΑΡΑ. 

Υ.Γ. 1 Ο Παπανικολάου συνεχίζει να είναι ο παίκτης και ο αρχηγός που όλοι θέλουμε στην ομάδα μας. 

Υ.Γ. 2 Με εξαίρεση τον Κάνααν που δεν έδωσε μία ασίστ και τον Λούντζη που δεν μάζεψε ένα ριμπάουντ, οι υπόλοιποι οκτώ που αγωνίστηκαν πρόσφεραν από τουλάχιστον ένα πόντο, ένα ριμπάουντ και μία ασίστ!




Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.