Βαγγέλης Τερζής
08 Jul
08Jul

Η Εθνική επιστρέφει εκεί που ανήκει μετά από 16 χρόνια, με νοοτροπία νικητή και συσπείρωση που της έλειπε εδώ και πολλά χρόνια. Ο Βαγγέλης Τερζής αναλύει όσα είδαμε στο Προολυμπιακό Τουρνουά από μια ομάδα που έχει γίνει πλέον οικογένεια και πάει στο Παρίσι να διεκδικήσει αυτό που της αξίζει. 

Το 2008 η Ελλάδα ηττήθηκε στον προημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αργεντινή με 80-78. Ο Βασίλης Σπανούλης είχε πετύχει μόλις 9 πόντους σε εκείνο το παιχνίδι, με την Εθνική να αποχαιρετάει το Πεκίνο και να μην επιστρέφει μέχρι φέτος στο μεγάλο αθλητικό ραντεβού του κόσμου. 

Πλέον, ο Σπανούλης είναι ακόμη στην Εθνική. Αυτή τη φορά ως προπονητής και ως μια εμβληματική μορφή του ελληνικού μπάσκετ. Είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης του τότε και ο προπονητής όλων των Ελλήνων. Ο στόχος που είχε θέσει επετεύχθη, η Ελλάδα θα ταξιδέψει στη Λιλ και με το καλό στο Παρίσι, στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. 

Ο Σπανούλης έδωσε στους παίκτες του κίνητρο και νοοτροπία νικητή. Τους έδειξε το δρόμο, τους είπε να μην φοβούνται και αφού έχουν προπονηθεί σωστά, δε χρειάζεται να αγχώνονται. Κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων και έδειξε πως αυτό το γκρουπ παικτών μπορεί να πετύχει πολλά, γιατί το αξίζει και στο παρελθόν στάθηκαν άτυχοι. 


ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ ΣΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο άκουσε παρά πολλά από όταν ήταν μικρός μέχρι και σήμερα. Στιγμές χλευασμού, υποτίμησης και πολλά περισσότερα. Εχθές το βράδυ όμως έδωσε άλλη μια απάντηση σε εκείνους που στην αρχή δε μπορούσαν να προφέρουν το όνομα του και τον κορόιδευαν, αλλά πλέον ζητάνε μια φωτογραφία μαζί του. 

Από τα Σεπόλια στο Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο "Greek Freak" ετοιμάζεται να ζήσει το όνειρο κάθε μικρού παιδιού που παίζει μπάσκετ. Δείχνει σε όλα τα παιδιά του κόσμου, πως με υπομονή και σκληρή δουλειά τίποτα δεν είναι ανέφικτο και το απίθανο γίνεται πιθανό. 

Ο Γιάννης δεν είναι πλέον η μόνη λύση στο σκοράρισμα για την Εθνική ομάδα και αυτό τον κάνει να νιώθει άνετα, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του για 35 λεπτά στο παρκέ. Αυτό οφείλεται κυρίως στη τακτική του Σπανούλη, που κατάφερε να βρει τρόπους να απελευθερώνεται ο Γιάννης και να δημιουργούνται ελεύθερα σουτ για τους διεθνείς μας. 

Ο ίδιος βγήκε MVP του Προολυμπιακού Τουρνουά, άκουσε το όνομα του από το κατάμεστο ΣΕΦ, αλλά στο τέλος της βραδιάς ήταν στη θέση του στα αποδυτήρια δακρυσμένος σαν μικρό παιδί, που κατάφερε να πάει μαζί με του συμπαίκτες του, την εθνική στο Παρίσι. 

Ο Αντετοκούνμπο ξέρει πως είναι η μεγάλη ευκαιρία της Εθνικής να διεκδικήσει αυτό που της αξίζει στην "Πόλη του φωτός". Μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει στον όμιλο, δυνατές ομάδες (Καναδάς, Αυστραλία και Ισπανία), αλλά αυτή η ομάδα έχει δείξει πως αν ακολουθήσει σωστά το πλάνο του προπονητή της, μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον οποιοδήποτε. Και πρώτος από όλους που θα το κάνει αυτό είναι ο Γιάννης. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.


ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΚΑΛΑΘΗΣ-ΓΟΥΟΚΑΠ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ

Το δίδυμο που ίσως δεν περίμενε κανείς να λειτουργήσει συνδυαστικά στο παρκέ, τελικά αποδείχθηκε σημαντικό γρανάζι της Εθνικής του Βασίλη Σπανούλη. 

Νικ Καλάθης και Τόμας Γουόκαπ έκαναν ότι ήθελαν στο Προολυμπιακό Τουρνουά και εντυπωσίασαν τους πάντες. Ποτέ δεν εντυπωσίασαν από την γραμμή των 6,75 αλλά σε αυτό το τουρνουά, κατάφεραν να το κάνουν. Ξεκινώντας από το παιχνίδι ενάντια στην Δομινικανή Δημοκρατία ο Γουόκαπ είχε 17 πόντους με 3/6 τρίποντα, ενώ ο Καλάθης 12 πόντους (2/3 τρίποντα) και 11 ασίστ στο πρώτο double double που πέτυχε στη διοργάνωση. 

Ακολούθησε το παιχνίδι ενάντια στην Σλοβενία, αφού με Αίγυπτο ξεκουράστηκαν και οι δύο, όπου ο γκαρντ του Ολυμπιακού σκόραρε 19 πόντους (3/8 τρίποντα), ενώ ο γκαρντ της Μονακό μοίρασε ξανά 11 ασίστ, σκοράροντας 9 πόντους. 

Στον τελικό όμως ο Νικ Καλάθης έλαμψε και μας έκανε να παρακαλάμε να παίζει μπάσκετ για τα επόμενα 10 χρόνια ολοκληρώνοντας ένα συναρπαστικό τουρνουά. Σκόραρε 14 πόντους με 3/6 τρίποντα και μοίρασε 11 ασίστ, κάνοντας ξανά double double και όντας ο MVP του τελικού. 

Η μαγική δυάδα που παρουσίασε ο Σπανούλη στο παρκέ, έκλεισε τα στόματα αρκετών που βρέθηκαν να κατακρίνουν το πλάνο του. Ο Γουόκαπ με τον Καλάθη βοήθησαν ο ένας τον άλλον, δημιούργησαν απίστευτες φάσεις, ελεύθερα σουτ για τους συμπαίκτες τους και ταυτόχρονα συνέχισαν να αμύνονται εξαιρετικά, όπως τους έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια στο παρκέ.

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΧΤΙΣΤΕΙ

Είναι ο κατάλληλος για να προπονεί την Εθνική ομάδα. Είναι η αλήθεια και δε χωράει αμφιβολία σε αυτό. Ο Βασίλης Σπανούλης επιλέχθηκε για την νοοτροπία του, το μπάσκετ που γνωρίζει σε ακραίο βαθμό και το πείσμα για επιτυχία. 

Ο προπονητής Σπανούλη δε διαφέρει πολύ από τον παίκτη. Ζητάει από τους παίκτες του να δημιουργούν χώρους και σουτ και να μην φοβούνται να τα πάρουν. Ο ίδιος έχει πει πως κάποια σουτ θα μπουν, κάποια θα τα χάσουμε, αλλά σημασία έχει να μην φοβόμαστε. Αυτήν ακριβώς την νοοτροπία προσπαθεί να περάσει σε κάθε παίκτη που φοράει το εθνόσημο. Ξέρει πως δεν παίζει μια απλή ομάδα μέσα στο παρκέ, αλλά ολόκληρη η χώρα. 

Ο ίδιος ήθελε πολύ αυτή την πρόκριση, για την Ελλάδα και για αυτά τα παιδιά που ακούσανε πολλά τα τελευταία χρόνια. Ένα από αυτά είναι και ο Γιώργος Παπαγιάννης που μίλησε και στο Mpaladofatses.gr και απέδειξε πως όταν συνεργάζεται με έναν προπονητή που ξέρει πως να τον αξιοποιήσει, αποδίδει μέσα στο παρκέ. 

Ένας ακόμα είναι ο Κώστας Παπανικολάου που δεν μπορούσε να συγκρατήσει τη συγκίνηση του, μετά την επίτευξη του μεγάλου του ονείρου. Να παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την επίσημη αγαπημένη. Ο αρχηγός τα κατάφερε και θα είναι και αυτός εκεί στο μεγάλο ραντεβού, αποδεικνύοντας την θέληση αυτής της ομάδας. 

Ο Βασίλης Σπανούλης κατάφερε κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή πρόκριση. Κατάφερε να συσπειρώσει την Εθνική ομάδα, να φέρει ξανά τους Έλληνες φιλάθλους στο γήπεδο για τη "γαλανόλευκη" και να διαχειριστεί το αστείρευτο ταλέντο του Γιάννη Αντετοκούνμπο, χωρίς να το καταχραστεί. 

Ο Γιάννης κατάφερε να κάνει το μεγαλύτερο του όνειρο πραγματικότητα. Οδήγησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το κατάφερε μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά του Βασίλη Σπανούλη και όταν το συνειδητοποίησαν ξέσπασαν όλοι σε κλάμματα. Θα είναι και σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, γιατί αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δίνει στην Ελλάδα πολλά περισσότερα από όσα του έδωσε εκείνη. Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο. Ραντεβού στο Παρίσι. À tout à l'heure !

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.