Παναγιώτης Χονδρός
01 Oct
01Oct
Ο Ολυμπιακός ισοπέδωσε τον Παναθηναϊκό στο πρώτο επίσημο μεταξύ τους παχνίδι για φέτος, παίζοντας εξαιρετική άμυνα και εκθέτοντας κάθε αδυναμία του «τριφυλλιού». Δεν είναι αυτή η διαφορά των δύο ομάδων όμως και έχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης.

Γράφει ο Παναγιώτης Χονδρός

Και ο πιο αισιόδοξος φίλος του Ολυμπιακού δε νομίζω να περίμενε τέτοια εξέλιξη στον τελικό του Super Cup. Eδώ που τα λέμε βέβαια δε ξέρω αν υπήρχε κιόλας τέτοιος. Όλο το καλοκαίρι η γκρίνια κυριαρχούσε στα social media για ένα σύνολο που άκουσον άκουσον πήρε εγχώριο τρεμπλ, βγήκε πρώτο στην κανονική διάρκεια της Euroleague και έχασε για ένα σουτ το τρόπαιο. Και οκ δεν άλλαξε και δραματικά μέσα στο καλοκαίρι. Αν πάρουμε τη δεδομένη άσχημη σχέση Σλούκα-Μπαρτζώκα που μόνο κακό θα έκανε, τότε ουσιαστικά οι Πειραιώτες συνεχίζουν μόνο χωρίς τον Σάσα Βεζένκοφ (τον καλύτερο παίκτη πέρυσι ναι), αλλά νομίζω η επιστροφή Μιλουτίνοφ γλυκαίνει λίγο την αποχώρηση του MVP. Σαφώς ήμουν υπέρ της απόκτησης ενός σκόρερ που θα ξεκολλάει στα δύσκολα και από ότι φάνηκε το ήθελαν και εντός του οργανισμού, αλλά μέχρι εκεί, δε χρειάζεται ισοπέδωση.

Οι λίγες μεταγραφές ήταν στοχευμένες, σε αντίθεση με το απέναντι στρατόπεδο που ήταν κυρίως ενθουσιασμού (όχι ότι οι «πράσινοι» δεν πήραν καλούς παίκτες). Εδώ ήταν και το σημείο αμφισβήτησης, γιατί ο Παναθηναϊκός κάνει τόσες μεταγραφές από το πάνω ράφι και εμείς πήραμε τον Γκος και τον Σίκμα; Αρχίζω να πιστεύω πως κανένας οπαδός δεν κοίταζε την καμπούρα του. Οι μεν στον τρόμο του να επιστρέψει το «τριφύλλι» δυνατό, κατηγορούσαν ένα από τα καλύτερα σύνολα που πάτησε το παρκέ του ΣΕΦ. Οι δε δεν ξέρω αν ζητούσαν να χτιστεί μία ομάδα με τις ανάγκες του προπονητή ή με τις ανάγκες ικανοποίησης άλλων σκοπών...Αυτό θα φανεί ή όχι στο μέλλον. 

Αρκετά, όμως, με το καλοκαίρι αφού η δράση επέστρεψε και όλα κρίνονται στο παρκέ, εκεί που οι «ερυθρόλευκοι» ήταν απόλυτα κυρίαρχοι. Ο Παναθηναϊκός δεν μπήκε ποτέ στη διεκδίκηση του τροπαίου και οι 11 πόντοι στο πρώτο ημίχρονο δε νομίζω, πως ήταν μόνο προϊόν καλής άμυνας από τον αντίπαλο. Είχε περίσσεια νευρικότητα, συνέπεια της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες. Θέλει μέτρο και η γκρίνια και ο ενθουσιασμός.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός έπαιξε και τρομερή άμυνα. Ειδικά, το ζωγραφιστό έγινε ναρκοπέδιο για τους «πράσινους» με την παρουσία του Μιλουτίνοφ, αλλά και του Φαλ που μπορεί να είναι ανέτοιμος επιθετικά, αμυντικά όμως ήταν εκεί που έπρεπε. Λεσόρ και Μπαλτσερόφσκι δεν πρόσφεραν αυτά, για τα οποία αποκτήθηκαν, κυρίως γιατί τα βρήκαν σκούρα απέναντι στους ψηλούς του Γιώργου Μπαρτζώκα. Χαρακτηριστικό το γεγονός, πως ο Κώστας Αντετοκούνμπο ήταν ο καλύτερος σέντερ για τον Παναθηναϊκό, δείχνοντας μεγάλο θάρρος και αυτοπεποίθηση. 

Κι ενώ οι Πειραιώτες έκλεισαν τη ρακέτα, πήγαν και στην περιφέρεια. Εδώ, το ματσάρισμα θα βγάλει προβλήματα στην ομάδα του Αταμάν. Σλούκας-Γκάι-Βιλντόσα δεν έχουν τα κορμιά των Κάνααν-Γούόκαπ-Μπραζντέικις-Γκος και όποιον άλλον. Μόνο ο Γκραντ ισοσκελίζει την κατάσταση. Μπροστά οι κοντοί του «τριφυλλιού» μπορούν να «σκοτώσουν» οποιονδήποτε, πίσω υπάρχει θέμα. Εντάξει χθες δεν ήταν σε καλή κατάσταση ο Παπαπέτρου, όμως θεωρώ ότι χρειάζεται μία μεταγραφή στο ''3''. 

Ο Κάνααν (που φαίνεται ανεβασμένος) δεν είχε αντίπαλο στα ντράιβ και το ίδιο και ο ΜακΚίσικ, που δεν είχε κάνει καν προετοιμασία. Ο Βιλντόσα δεν μπήκε στο παιχνίδι, ο Γουόκαπ έκανε καταπληκτική δουλειά πάνω στο Σλούκα, ο Γκάι εξαφανίστηκε μέσα στα κορμιά που λέγαμε πριν και όπως είπα ο Γκραντ ήταν ο καλύτερος και γενικά ο Αμερικανός φαίνεται αρκετά ισορροπημένος παίκτης. Και κάπου εδώ να πω, γιατί να μην είχε μείνει ο Λι στους «πράσινους»; και γιατί να κοπεί ο Γκριγκόνις χθες;

Για να το κλείσουμε, ο Ολυμπιακός έκλεισε τους διαδρόμους, σταμάτησε την τροφοδοσία του Λεσόρ και δεν άφησε τον Σλούκα να οργανώσει. Είναι τρομερή η αμυντική προσήλωση των τρεμπλούχων, που σε τέσσερα παιχνίδια φέτος έχουν δεχθεί 72, 68, 64 και 51 πόντους! Και μέσα από την άμυνα βρήκε ρυθμό στην επίθεση, κάνοντας το εξωπραγματικό 27-0, με τον αντίπαλό του να μένει για 14 λεπτά χωρίς καλάθι. Πραγματικά οι Πειραιώτες δεν πιάνονται στο ανοιχτό γήπεδο, φάνηκε με το Περιστέρι, αλλά χθες απέναντι σε μία ομάδα Euroleague έγινε ακόμα πιο εμφανές. Δεν έχω το σχετικό στατιστικό αλλά το σύνολο του Μπαρτζώκα πήρε αρκετούς πόντους στον αιφνιδιασμό. Με τρεις πάσες έφτανε στο απέναντι καλάθι. Αιφνιδιασμούς που δεν τελείωνε τόσο καλά τα προηγούμενα χρόνια.


Ένα ακόμα που μου έκανε εντύπωση είναι οι μετρημένες και εντός λογικής προσπάθειες του Ολυμπιακού σε όλο το παιχνίδι, ουσιαστικά μόνο ένα τραβηγμένο σουτ θυμάμαι από τον Λαρεντζάκη. Δείγμα υψηλής συγκέντρωσης και στοχοπροσήλωσης. Για τους «ερυθρόλευκους» ένα πράγμα που μένει να δούμε είναι πως θα αντιδράσει σε κλειστά ματς, κυρίως επιθετικά, αλλά αυτό θα αργήσει ακόμα καθώς είναι ανέτοιμοι. Φαλ και ΜακΚίσικ έιναι στο 50% με 60% των δυνατοτήτων τους, ο Μπραζντέικις δεν έχει μπει ακόμα και ο Σίκμα θέλει χρόνο προσαρμογής.

Ο τελευταίος, πάντως, δεν ήταν και τόσο κακός. Σαφώς, δεν του βγήκε το τουρνουά, πήγε αρκετές φορές νωθρά στα τελειώματα, ήταν λίγο πιο αργός, όμως τα 9 ριμπάουντ χθες δεν είναι λίγο πράγμα. Είχε σωστές τοποθετήσεις και διάβαζε σωστά το παιχνίδι είτε με την μπάλα, είτε χωρίς αυτή. Βέβαια, ακόμα και τίποτα από αυτά να μην έκανε, δε θεωρώ ότι πρέπει να αρχίσει ξανά η γκρίνια για έναν παίκτη από το πρώτο του ματς. Λίγο ηρεμία και λιγότερη κριτική θα κάνει καλό. Και προς Θεού δεν ήρθε να αντικαταστήσει τον Βεζένκοφ.

Συμπερασματικά, η διαφορά των δύο ομάδων δεν είναι αυτή. Ο Παναθηναϊκός θα είναι αρκετά καλύτερος σε λίγο καιρό και δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θα δούμε μεγάλα ντέρμπι με νίκες εκατέρωθεν. Να πούμε, όμως, ότι ούτε ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος, γιατί από χθες υπάρχει μία αντίληψη, ότι το «τριφύλλι» μόνο καλύτερο μπορεί να γίνει, ενώ οι πρωταθλητές φτάσανε σχεδόν στο πικ της απόδοσής τους. Και επιπλέον αμφότεροι είχαν απουσίες και όχι μόνο ο ένας.

Υ.Γ. Συγχαρητήρια στον Κώστα Παπανικολάου για την αρχηγική κίνησή του. Μία κίνηση συμβολική για πολλούς εξωγηπεδικούς λόγους.

Y.Γ. 1 Ο Λαρεντζάκης είναι κρίμα να δέχεται κάθε χρόνο την ίδια κριτική.

Υ.Γ. 2 Το ήθελαν περισσότερο οι παίκτες του Ολυμπιακού χθες.




Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.