Νικόλας Κατσάτσος
17 Oct
17Oct

Ο θρύλος του τένις Ραφαέλ Ναδάλ ανακοίνωσε την 10η Οκτωβρίου του 2024, ότι θα κρεμάσει την ρακέτα του μετά και το Davis Cup με την Ισπανική ομάδα. Έτσι λοιπόν, Ο Νίκος Κατσάτσος θα μας ταξιδέψει πίσω στο 2005, όταν ο Ράφα κατέκτησε το πρώτο του τίτλο σε επίπεδο Grand Slam.

23 Μαΐου 2005. Ημέρα Δευτέρα. Εκείνη η ημέρα, ήταν η μέρα όπου ξεκίνησε το μεγαλύτερο γεγονός του αθλήματος της αντισφαίρισης, δηλαδή το Γαλλικό Όπεν γνωστό και ως Roland Garros. Εκείνη την χρονιά, είχαμε αρκετά ονόματα που θα συμμετείχαν στην διοργάνωση, όπως Οι Ρότζερ Φέντερερ, Άντρε Αγκάσι και Μαράτ Σαφίν. Όμως κάπου εκεί, ήταν και το όνομα ενός 18χρονου τότε Ισπανού που προερχόταν από μια αξιοπρεπή εμφάνιση στο Αυστραλιανό Όπεν, όπου αποκλείστηκε στον τέταρτο γύρο.

Αυτός ο νεαρός τενίστας άκουγε στο όνομα Ραφαέλ Ναδάλ, γεννημένος στις 3 Ιουνίου 1986 στην Μαγιόρκα από τον επιχειρηματία Σεμπάστιαν Ναδάλ και την Άνα Μαρία Παρέρα, πρώην ιδιοκτήτρια ενός αρωματοπωλείου που το έκλεισε, ώστε να μπορέσει να μεγαλώσει Τον Ραφαέλ και την μικρή του αδερφή Μαρία Ισαμπέλ.

Το μικρόβιο του αθλητισμού, υπήρχε από πάντα στην οικογένεια Ναδάλ, μιας που ο ένας θείος του ο Μιγκέλ Άνχελ Ναδάλ ήταν διεθνής ποδοσφαιριστής με την εθνική Ισπανίας, όπου μάλιστα συμμετείχε στο Μουντιάλ του 2002 σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία, ενώ ο αδερφός του Μιγκέλ Άνχελ, Αντόνιο, ήταν προπονητής τένις στην τοπική ομάδα της Μανακόρ, ο οποίος έβαλε τον Ράφα στον χώρο του αθλήματος σε ηλικία τριών ετών.

Στα 8 του, ο μικρός Ραφαέλ κέρδισε το περιφερειακό πρωτάθλημα ηλικίας κάτω των 12, μια νίκη που ώθησε τον Τόνι να επιδεινώσει την προπόνηση στον ανηψιό του και να τον βάλει να παίζει με το αριστερό χέρι, καθώς τότε χρησιμοποιούσε και τα δύο.

Μετά από αρκετούς εγχώριους και διεθνής τίτλους στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες, ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η επαγγελματική του καριέρα το 2001 στα 14 του με συμμετοχές σε ATP 250άρια τουρνουά, όπου το 2002, και συγκεκριμένα στις 29 Απριλίου, πήρε και την πρώτη του νίκη σε ATP τουρνουά σε ηλικία 15 ετών και 10 μηνών εναντίον του Παραγουανού Ραμόν Ντελγκάδο με 2-0 σετ (6-4,6-4) στην Μαγιόρκα, όπου έγινε ο νεότερος ηλικιακά τενίστας που νικάει ποτέ αγώνα ATP.

Το 2003, θα έρθει η ώρα για τον 17χρονο τότε Ράφα να κάνει το ντεμπούτο του σε Grand Slam και συγκεκριμένα στο Wimbledon. Πρώτος αγώνας του Ναδάλ, πρώτη νίκη με σκορ 3-1 σετ (6-3,6-4,4-6,6-4) τον Κροάτη Μάριο Άντιτς και ο Ισπανός συνεχίζει, περνάει το εμπόδιο του Λι Τσάιλντς με 3-0 σετ (6-2,6-4,6-3) όμως αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο από τον Ταϊλανδό Παραντόρν Σρισαφάν με 3-0 σετ (6-4,6-4,6-2), αφήνοντας θετικές εντυπώσεις. Ο Ράφα συμμετείχε και στο Αμερικανικό Όπεν, όπου χαιρέτησε στον δεύτερο γύρο με ήττα 3-0 σετ (7-6,6-3,7-6) από τον Μαροκινό Γιουνές Ελ Αϋναουί.

Ο Ναδάλ την επόμενη χρονιά, θα έφτανε στο πρώτο του Αυστραλιανό Όπεν μέχρι και τον τρίτο γύρο, όταν ο Λέιτον Χέβιτ από την Αυστραλία τον κέρδισε με 3-0 σετ (7-6,7-6,6-2), ενώ στο δεύτερο Grand Slam που συμμετείχε το 2004, στο Αμερικανικό Όπεν, έφτασε μέχρι τον δεύτερο γύρο για δεύτερη σερί χρονιά. 

Οι εμφανίσεις του τα τελευταία δύο χρόνια στα court, έδωσαν στον Ράφα την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ισπανία στο Davis Cup και κατάφερε να βοηθήσει την χώρα του να κατακτήσει τη διοργάνωση, με την Ισπανία των Ναδάλ, Κάρλος Μόγια, Τόμι Ρομπρέντο και Χουάν Κάρλος Φερρέρο να κερδίζει τις ΗΠΑ στον τελικό με σκορ 3-2 σε σειρά αγώνων.

Ο τίτλος του Davis Cup, έδωσε ένα άλλο κίνητρο στον Ισπανό για το 2005 όπου μπήκε στο Όπεν της Αυστραλίας με την δίψα για διάκριση, κάτι το οποίο έδειξε από τον πρώτο κιόλας γύρο νικόντας με 3-0 σετ (6-0,6-4,6-2) τον Γάλλο Ζουλιέν Μπενετού και συνεχίζοντας στον δεύτερο γύρο, επικράτησε με 3-2 σετ (6-1,4-6,4-6,7-5,6-3) του Ρώσου Μιχαήλ Γούζνι, σε έναν αγώνα για γερά νεύρα και πολλές ανατροπές.

Τρίτος γύρος στην Αυστραλία και αντίπαλος του Ναδάλ ήταν ο Μπόπι Ρέινολντς από τις ΗΠΑ. Δεν ήταν και ο πιο δυνατός αντίπαλος, μιας που ο Ράφα κέρδισε με 3-0 σετ (6-1,6-1,6-3) και πήρε την παρθενική του πρόκριση σε τέταρτο γύρο Grand Slam, όπου εκεί ηττήθηκε από τον γνώριμο του Χέβιτ στις λεπτομέριες με 3-2 σετ (5-7,6-3,6-1,6-7,2-6).

Η τύχη, η κούραση, η διαχείριση δυνάμεων του Αυστραλού και κάποια λάθη έπαιξαν τον ρόλο τους στον αγώνα. Έναν αγώνα, που ξύπνησε μέσα στον νεαρό Ισπανό την δίψα για το βήμα παραπάνω, καθώς συνειδητοποίησε ότι μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά.

Και έτσι φτάνουμε στο Roland Garros, όπου ο Ναδάλ έδειξε τις προθέσεις του για την διάκριση από τους πρώτους τρεις γύρους, καθώς δεν έχασε ούτε ένα σετ κερδίζοντας με 3-0 σετ τους Λαρς Μπέργκσμιλερ, Σαβιέ Μαλίς και Ρίτσαρντ Γκασκιέ πριν αναμετρηθεί στον γύρο υπ' αριθμόν τέσσερα με τον Γάλλο Σεμπαστιέν Γκροζάν.

Ο Γκροζάν έβαλε δύσκολα στον Ισπανό, αφού ενώ έχασε το πρώτο σετ 6-4 κατάφερε με 6-3 να ισοφαρίσει σε 1-1 σετ. Βέβαια, ο νεαρός Ράφα ήταν ασταμάτητος και πήρε τα επόμενα δύο σετ με 6-0 και 6-4, κέρδισε με 3-1 και πέρασε στους προημιτελικούς, όπου αντιμετώπισε τον συμπατριώτη Νταβίντ Φέρρερ, κερδίζωντας τον με 3-0 σετ (7-5,6-2,6-0) και συνεχίζοντας την πορεία του στο τουρνουά.

Ο ημιτελικός αναμενόταν να είναι συναρπαστικός, καθώς το ανερχόμενο αστέρι από την Ιβηρική Χερσόνησο θα διασταύρωνε τα ξίφη του με τον καλύτερο τενίστα του τελευταίου έτους. Τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος ήταν σε τρομερή φόρμα στο Roland Garros του 2005, μιας που έφτασε στους τέσσερις χωρίς να χάσει σετ από κανένα του αντίπαλο. Τουλάχιστον μέχρι να πετύχει τον Ισπανό στον δρόμο του.

Αυτός ο αγώνας, θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό τον νικητή του τροπαίου. Το παiχνίδι αρχίζει και ο Νάδαλ ξεκίνησε δυναμικά έχοντας προβάδισμα με 4-1 στο πρώτο σετ, ένα προβάδισμα που υποχρέωσε τον Ελβετό στο πρώτο του χαμένο σετ στο τουρνουά με 6-3. Ο Φέντερερ απάντησε και ισοφάρισε με 6-4 σε 1-1 σετ, βρισκόμενος μέχρι και 5-2 μπροστά με μαξιλαράκι ασφαλείας στην κατοχή του.

Ο Ράφα κατάφερε στα επόμενα δύο σετ να διορθώσει ότι λάθος έκανε στο δεύτερο, συγκεντρώθηκε πλήρως στον αγωνιστικό χώρο, ανταπεξήλθε σε αρκετές γρήγορες αντεπιθέσεις του αντιπάλου του και πραγματοποίησε με 6-4 και 6-3 αυτό που δεν το πέτυχε κανένας στο τουρνούα. Κέρδισε 3-1 τον Ρότζερ και πέρασε στον παρθενικό του τελικό Grand Slam, κατορθώνοντάς το την ημέρα των 19ων γενεθλίων του.

Αυτό το δώρο για τα 19 του χρόνια, ήταν απλά μια επιβεβαίωση ότι η κορυφή ήταν δικιά του. Το έδειξε και ο ίδιος. Ήξερε ότι το τρόπαιο είχε το δικό του όνομα γραμμένο. Το μόνο που έμενε, ήταν να κερδίσει ένα παιχνίδι ακόμα και η κούπα ήταν στα χέρια του.

5 Ιουνίου 2005. Τα ψέματα τελείωσαν. Ήρθε η ώρα του μεγάλου τελικού του Roland Garros ανάμεσα στον 19χρονο Ναδάλ και τον Μαριάνο Πουέρτα από την Αργεντινή. Πρώτο σετ και η αγωνία στα ύψη, αφού οδηγήθηκαν σε Tie-Break με τον Πουέρτα να κερδίζει το σετ με 7-6, εκμεταλλευόμενος σημαντικά αμυντικά λάθη του αντιπάλου του. Τότε όμως, ήταν η στιγμή που άρχισε ο Ισπανός να μπαίνει σε ροή αγώνα, ξέροντας πως μπορεί.

Έδειξε την εικόνα που είχε από την αρχή του Όπεν και με 6-3 και 6-1, έκανε την ανατροπή σε 2-1. Έτσι λοιπόν, ο Ράφα ήταν ένα σετ μακριά από τον στόχο του, όμως τα είχε δώσει όλα για όλα με αποτέλεσμα να χάσει αρκετές δυνάμεις. Τέταρτο σετ, σκορ 4-5. ο Αργεντίνος είχε προβάδισμα 15-40 στον τελευταίο πόντο, έχοντας βρεθεί μισό βήμα από την ισοφάριση σε 2-2  και το πέμπτο σετ του τελικού.

Όσα καύσιμα και αν είχε χάσει ο Ισπανός, δεν ήθελε να τα παρατήσει, δεν μπορούσε να τα παρατήσει, γιατί η καρδιά του έλεγε να το πάει μέχρι τέλους με ότι είχε απομείνει. Η δίψα του για το τρόπαιο, τον έκανε να αγωνιστεί όπως και στην αρχή, κάτι που στο τέλος τον δικαίωσε μιας που έκανε ανατροπή με 7-5 και με 3-1 σετ εκπλήρωσε τον στόχο του και το όνομά του γράφτηκε στον τοίχο των νικητών του Γαλλικού Όπεν.

Μετά τον τελευταίο πόντο, ο Ναδάλ ξαπλώνει στο γήπεδο του Roland Garros εξαντλημένος και παράλληλα συγκινημένος. Κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο Grand Slam και έγινε μετά το 1982, ο δεύτερος τενίστας που κατακτά το Γαλλικό Όπεν στην παρθενική του συμμετοχή, μετά τον μεγάλο Ματς Βίλαντερ. 

Η στιγμή της απονομής έφτασε. Ο μικρός Ραφαέλ, θα λάβει στα χέρια του από τον Γάλλο μάγο του ποδοσφαίρου Ζινεντίν Ζιντάν το τρόπαιο του Roland Garros, χωρίς να ξέρει ότι το όνομα του θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αθλήματος της αντισφαίρισης.

22 τίτλοι Grand Slam (14x Roland Garros, 4x Αμερικανικά Όπεν, 2x Wimbledon, 2x Αυστραλιανά Όπεν), 1 χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Πεκίνο το 2008, μεγάλες μάχες με Ρότζερ Φέντερερ και Νόβακ Τζόκοβιτς και αμέτρητες στιγμές, είναι συνώνυμο της επιτυχίας και της προσφοράς του Ράφαελ Ναδάλ στον μαγικό κόσμο του τένις.

Το διάστημα 19-24 Νοεμβρίου του 2024 θα είναι πολύ ιδιαίτερο, καθώς τότε ο Ναδάλ θα αγωνιστεί με την Ισπανία στο Davis Cup, το οποίο θα είναι το "Last Dance" του μεγάλου Ράφα στον χώρο της αντισφαίρισης. Ας τον απολαύσουμε λοιπόν για μια τελευταία φορά.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.