Παναγιώτης Χονδρός
10 Oct
10Oct

Mε αφορμή τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Αμαρουσίου (την 8η συνεχόμενη) για την πρεμιέρα της Basket League γυρίζουμε το χρόνο πίσω και θυμόμαστε το τελευταίο ροζ φύλλο αγώνα της ομάδας των Βορείων Προαστίων επί του «τριφυλλιού».

Γράφει ο Παναγιώτης Χονδρός

Η ζωή αρκετές φορές κάνει περίεργους κύκλους και αρκετά τερτίπια. Το Μαρούσι επέστρεψε στην Basket League μετά από 11 χρόνια και στο πρώτο του ματς ηττήθηκε από τον γείτονα Παναθηναϊκό με 82-71. Κάποτε βέβαια ήταν και συγκάτοικοι και πιο συγκεκριμένα τη σεζόν 2009-10, όταν οι «κιτρινόμαυροι» χρησιμοποίησαν το ΟΑΚΑ ως έδρα τους στους αγώνες της Euroleague.

To όνειρο άργησε μία μέρα

Τον Μάιο του 2008 το Μαρούσι αντιμετωπίζει τον Πανιώνιο στους μικρούς τελικούς της Α1 με έπαθλο ένα εισιτήριο στην επόμενη Euroleague. Με προπονητή τον Σούλη Μαρκόπουλο η ομάδα των Βορείων Προαστίων, έχοντας μειονέκτημα έδρας, καταφέρνει και παίρνει προβάδισμα με 2-0 νίκες, αλλά στη συνέχεια καταρρέει. Οι «κυανόλευκοι» κάνουν μία τεράστια ανατροπή και με 3-2 νίκες παίρνουν τη τρίτη θέση και μαζί τη συμμετοχή στην κορυφαία διοργάνωση. 

Την επόμενη χρονιά πραγματοποιούν ξανά καταπληκτική πορεία και έρχεται η σειρά τους να κάνουν τη ζημιά. Και πάλι στους μικρούς τελικούς η διασταύρωση του Άρη με το Μαρούσι πηγαίνει σε 5ο ματς στο «Αλεξάνδρειο» και οι φιλοξενούμενοι με ένα καταπληκτικό 4ο δεκάλεπτο κάνουν το break και προκρίνονται για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην Euroleague.

Μάλιστα, ο Άρης τρία χρόνια νωρίτερα είχε κάνει αυτός break στο 5ο ματς στο κλειστό του Αγίου Θωμά και είχε πάρει την πρόκριση.

Ο ερχομός του Γιώργου Μπαρτζώκα

Περίπου δύο μήνες μετά τον θρίαμβο στη Θεσσαλονίκη ο Σούλης Μαρκόπουλος παίρνει την απόφαση να αποχωρήσει και να αναλάβει τον ΠΑΟΚ. Το Μαρούσι βγαίνει στην αγορά και προσλαμβάνει τον παλιό του γνώριμο Γιώργο Μπαρτζώκα.

Ο νυν coach του Ολυμπιακού ήταν στην οικογένεια του Αμαρουσίου από 10 χρονών, ενώ πέρασε όλη του την καριέρα ως αθλητής στο σύλλογο των Βορείων Προαστίων. Το 2003 μάλιστα ο Παναγιώτης Γιαννάκης του πρόσφερε τη θέση του βοηθού προπονητή στην ομάδα, στα πρώτα βήματα του 58χρονου τεχνικού στην προπονητική.

Και κάπως έτσι, κι ενώ ο Μπαρτζώκας είχε «βαπτιστεί» στο επίπεδο της Α1 με την Ολύμπια Λάρισας, αναλαμβάνει το Μαρούσι, για να το καθοδηγήσει στην πρώτη του συμμετοχή στην Eυρωλίγκα.


Το Μαρούσι στερεί από τον Παναθηναϊκό τη δυνατότητα να διεκδικήσει το back to back στην Euroleague

Η σεζόν 2009-10 ξεκινά εντυπωσιακά από το μονοπάτι των προκριματικών της Euroleague. Το Μαρούσι ξεπερνά εύκολα το εμπόδιο του Άρη (ξανά) και στο όριο πετά έξω την Άλμπα και προκρίνεται στην τελική φάση. Εκεί, κληρώνεται με τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μακάμπι, Κάχα Λαμποράλ (Μπασκόνια), Ρόμα και Τσεντεβίτα, πραγματοποιεί αξιοπρεπή πορεία στην πρώτη φάση και με ρεκόρ 4ν-6η περνά στο Top16.

Στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης η μοίρα φέρνει το σύνολο του Γιώργο Μπαρτζώκα αντιμέτωπο με τον εν ενεργεία πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό, την Μπαρτσελόνα και την Παρτίζαν.

Το «τριφύλλι» διέθετε μία από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του και στόχευε στο back to back με τους Διαμαντίδη-Σπανούλη-Γιασικεβίτσιους στα καλύτερα τους. 

Στην πρεμιέρα του Top16 ο Παναθηναϊκός ηττάται στην έδρα του από την Παρτίζαν, όπως και το Μαρούσι στη Βαρκελώνη και στη δεύτερη αγωνιστική αναμετρώνται στο ΟΑΚΑ μαζί (με γηπεδούχους τους «κιτρινόμαυρους»).

Για το «τριφύλλι» ήταν αρκετά σημαντικός αγώνας πια, αφού με δεύτερη ήττα θα δυσκόλευε αρκετά το έργο της πρόκρισης στα playoff. Οι «πράσινοι» είχαν τον έλεγχο, αλλά το παιχνίδι παρέμενε ντέρμπι και το πρόβλημα εν ονόματι Μπίλι Κις άλυτο. Ο Αμερικανός γκαρντ του Αμαρουσίου έκανε καταπληκτικό ματς με 17 πόντους και 5 ασίστ, δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του με 80-78!

Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη επικράτηση του Γιώργου Μπαρτζώκα στην Ευρωλίγκα, που ουσιαστικά συστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό εκείνο το βράδυ. Το Μαρούσι, πάντως, δεν κατάφερε να προκριθεί.

Για τον Παναθηναϊκό ήταν όντως καταδικαστικό εκείνο το αποτέλεσμα, αφού η διαφορά του με την δεύτερη Παρτίζαν (την νίκησε στο Βελιγράδι) ήταν ακριβώς μία νίκη. Με ρεκόρ 2ν-4η το σύνολο του Ομπράντοβιτς προς έκπληξη όλων έμεινε εκτός των playoffs, για να επιστρέψει την επόμενη σεζόν και να κατακτήσει ξανά το τρόπαιο. 

Υ.Γ. Για την ιστορία, την τελευταία αγωνιστική του Top 16 ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε το Μαρούσι, που ήθελε μόνο νίκη και ήττα της Παρτίζαν για να περάσει στα playoffs. Οι Σέρβοι έχασαν από την Μπαρτσελόνα, αλλά το «τριφύλλι» νίκησε και πέταξε εκτός συνέχειας την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.



Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.