Παναγιώτης Χονδρός
11 Oct
11Oct

Στις 11 Οκτωβρίου του 2003 ο Παναθηναϊκός περνά τον Ατλαντικό για να αγωνιστεί σε φιλικό με τους Τορόντο Ράπτορς. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ελληνικός σύλλογος έπαιζε στην έδρα ομάδας του NBA.

Γράφει ο Παναγιώτης Χονδρός

Χθες (10/10) η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχθηκε τους Ντάλας Μάβερικς σε φιλική αναμέτρηση στην Ισπανία. Αρκετές φορές μέσα στα χρόνια ομάδες της Ευρώπης και του NBA έχουν συγκρουστεί σε περίοδο προετοιμασίας. Ο Ολυμπιακός, βέβαια, έχει την τιμή να έχει αγωνιστεί και σε επίσημο ματς κόντρα στους Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν για το McDonald's Championship το 1997 (κάτι σαν το Διηπειρωτικό).

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη έχει τη χαρά να λέει, πως έγινε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος, που παίζει σε έδρα ομάδας του NBA. Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σεζόν 2003-04 το «τριφύλλι» κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για να βρεθεί στο Τορόντο. 

Ήταν 11 Οκτωβρίου του 2003 και η αλήθεια είναι, πως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επιθυμούσε να μείνουν στην Αθήνα για καλύτερη προετοιμασία, όμως οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι είχαν αντίθετη άποψη. 

Κερδισμένοι από όλο αυτό, πάντως, βγήκαν οι Έλληνες ομογενείς που άρπαξαν την ευκαιρία και βρέθηκαν στο «Αir Canada». Περίπου 11 χιλιάδες σχεδόν γέμισαν το στάδιο και δε σταμάτησαν στιγμή να τραγουδούν. Μάλιστα, όταν ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στην αρχή με 7-4 ξεκίνησαν να φωνάζουν «Τελείωσε»!

Οι «πράσινοι», βέβαια, δεν άντεξαν και ηττήθηκαν με 100-76 σε ένα παιχνίδι που δεν τελείωσε ποτέ, αφού λίγο πριν τη λήξη τα φώτα έσβησαν εξαιτίας μίας βλάβης και οι δύο ομάδες συμφώνησαν να μην το ολοκληρώσουν. 

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Τορόντο Ράπτορς: Κάρι 6, Μουαζό 9, Αντόνιο Ντέιβις 6, Α. Ουίλιαμς 8, Βινς Κάρτερ 21 (2/3 τρ.), Τζέισον Μπατίρ 1, Μπος 15, Μάρεϊ 12, Πίτερσον 7, Παλάσιο 2, Τζ. Ουίλιαμς 11, Μπράνσον, Τζόνσον 2, Τζ. Ουίλιαμς 2

Παναθηναϊκός: Αλβέρτης 2, Μίντλετον 12, Μπατίστ 12, Χατζηβρέττας 11, Μακ Ντόναλντ 13, Τζόουνς, Παπανικολάου 14, Λάκοβιτς 6, Τσαρτσαρής 4, Σάκοτα, Γκαγκαλούδης 2

Τα highlights:

Για την ιστορία ο Παναθηναϊκός έχει αγωνιστεί ακόμα δύο φορές με ομάδες του NBA. Στην προετοιμασία του μετά το τέταρτο ευρωπαϊκό τον Οκτώβριο του 2007 ταξίδεψε αυτή τη φορά στο Τέξας για δύο παιχνίδια με τους Χιούστον Ρόκετς και τους τότε πρωταθλητές Σαν Αντόνιο Σπερς. 

Στο πρώτο η παρέα του Γιάο Μινγκ νίκησε με 107-70, ενώ στο δεύτερο το σύνολο του Γκρεγκ Πόποβιτς πήρε το ροζ φύλλο αγώνα με 113-91.

Από εκεί και έπειτα οι Πειραιώτες, πέρα από εκείνο το ματς με τους Μπουλς, έχουν αναμετρηθεί και με τους Σπερς στις 9 Οκτωβρίου το 2009 (ήττα με 107-89) και με τους Καβαλίερς των Λεμπρόν Τζέιμς και Σακίλ Ο'Νιλ τρεις μέρες αργότερα (ήττα με 111-94). 

Σε εκείνους τους αγώνες οι «ερυθρόλευκοι» είχαν στον πάγκο τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ενώ αγωνίστηκαν και οι νεαροί τότε Κώστας Παπανικολάου και Κώστας Σλούκας.




 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.