08 Nov
08Nov

Ο Βαγγέλης Τερζής μας καλεί να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας στη δημοφιλέστερη ομάδα του πλανήτη και στη τρέλα των οπαδών της.

 "Η ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΗ", για όσους αναρωτιέστε τι σημαίνει ο τίτλος του αφιερώματος. Η μεγάλη Μπόκα είναι η μοναδική ομάδα από τις μεγάλες της Αργεντινής που δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ από την Α΄ κατηγορία. 

Η Μπόκα Τζούνιορς ίσως είναι και ο λόγος που αγαπήσαμε περισσότερο το Λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο. Για να φτάσουμε στο σήμερα και όσα απασχολούν τη Μπόκα που διανύει μια περίεργη, η αλήθεια να λέγεται, περίοδο στην ιστορία της, πρέπει να κάνουμε μια αναδρομή σε στιγμές και πρόσωπα της μεγάλης ομάδας του Μπουένος Άιρες, τη πρωτεύουσα της Αργεντινής. 


Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ 

 Για πολλά χρόνια η Λα Μπόκα, ένα λιμάνι του Μπουένος Άιρες, και αιώνες αποτελούσε τόπο υποδοχής μεταναστών από την Ευρώπη. Το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών ήταν από την Ιταλία και πιο συγκεκριμένα από τη Γένοβα. Εξού και το παρατσούκλι της Μπόκα, "Οι Γενοβέζοι". 

 Πίσω λοιπόν στο μακρινό 1904 μια παρέα Ελλήνων και Ιταλών μεταναστών αποφασίζουν να ιδρύσουν τη Μπόκα Τζούνιορς. Οι παρευρισκόμενοι ήταν οι Alfredo Scarpatti, Santiago Sana, οι αδερφοί Ιωάννης (Juan) και Θεόδωρος (Teodoro) Φαρέγκας από τη Χίο και ο Κωνσταντίνος Καρούλιας από τη Σάμο και ο Γεωργιος Ζαμποκας έμπορος απο τη Γενοβα(Za-boca) όπου προς τιμήν του ιδρύθηκε το σωματείο. 

 Κάπως έτσι στις 3 Απριλίου του 1904 η ιδέα αυτής της παρέας πήρε σάρκα και οστά και η μεγάλη Μπόκα ιδρύθηκε. Πρώτος της πρόεδρος ορίστηκε ο Εστεμπάν Μπαλιέτο, ο οποίος ήταν και ο τερματοφύλακας της ομάδας. 


Η ΡΟΖ ΦΑΝΕΛΑ ΠΟΥ ΔΕ ΦΟΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ 

 Αρκετοί ιστορικοί που έχουν μελετήσει και ασχοληθεί με την ομάδα δεν επιβεβαιώνουν τη χρησιμοποίηση της ροζ φανέλας έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Στην αρχή η Μπόκα φορούσε μαύρο και λευκό όμως αντικαταστάθηκαν από μια μπλε και λευκή εμφάνιση. 

 Κάπως έτσι σε μια αναμέτρηση κόντρα σε μια άλλη ομάδα από την περιοχή του Αλμάγκρο, οι δυο ομάδες φορούσαν τα ίδια χρώματα. Μετά από συμφωνία των ομάδων πως ο ηττημένος θα αφήσει τα χρώματα στο νικητή, η Μπόκα ήταν το θύμα, αφού ηττήθηκε και έπρεπε να βρει ξανά νέα εμφάνιση. 

 Ο Χουάν Μπριγκέτο που υπήρξε και πρόεδρος της ομάδας για ένα διάστημα πρότεινε κάτι απλό για να βρεθεί λύση. Έχοντας δουλέψει ως λιμενεργάτης, πρότεινε στους ανθρώπους του συλλόγου να υιοθετήσουν τα χρώματα της πρώτης σημαίας καραβιού που θα έβλεπαν να μπαίνει στο λιμάνι της Λα Μπόκα, με μόνο περιορισμό να μην είναι κόκκινο, αφού το χρησιμοποιούσε η Αλούμνι μια ομάδα Άγγλων. Κάπως έτσι το πρώτο πλοίο που φέρεται να πέρασε ήταν το "Drottning Sophia", μια σουηδική φρεγάτα. 


"ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ "ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ"

 Η κοινωνική προέλευση και οι καταβολές ανέκαθεν αποτελούσαν μία από τις σημαντικότερες διαφορές, ανάμεσα στους οπαδούς της Μπόκα και της μισητής αντιπάλου της Ρίβερ Πλέιτ. Οι κοινωνικές ανακατατάξεις είναι κάτι που σχετίζεται άμεσα με το ποδόσφαιρο στη Λατινική Αμερική. 

 Οι αστοί και οι πλούσιοι βρίσκονταν πάντα στο πλευρό της Ρίβερ, ενώ η εργατική τάξη πάντα με την Μπόκα. Αν κοιτάξουμε ακόμη και τα προσωνύμια που δίνουν οι οπαδοί της μιας ομάδας προς εκείνους της άλλης μας το αποδεικνύουν αυτό. Αρκετοί ξέρουν τη Ρίβερ ως "Millionarios" (εκατομμυριούχοι), αν και οι φίλοι της Μπόκα τους αποκαλούν κότες. Αντιστοίχως εκείνοι της Ρίβερ αποκαλούν "Bosteros" (γουρούνια), κάτι που σχετίζεται με την κοπριά από τα άλογα που υπήρχε στο σημείο που κτίστηκε το "La Bombonera". 

 To Superclásico αποτελεί σύμφωνα με πολλούς, ένα από τα παιχνίδια που πρέπει να δει ο καθένας στη ζωή του. 

 

ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΕΣΕΙ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ 

 Η χαρακτηριστική μπλε - κίτρινη φανέλα, θεωρείται πλέον trademark στη σύγχρονη ποδοσφαιρική pop κουλτούρα. Αρκετοί ποδοσφαιριστές έχουν ως όνειρο κάποια στιγμή στη καριέρα τους να φορέσουν τη φανέλα της Μπόκα και να γράψουν το όνομα τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου και κατ΄επέκταση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Πάμε να δούμε μαζί κάποια μεγάλα ονόματα του αργεντίνικου, αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που έχουν φορέσει τη φανέλα της Μπόκα. 

 Φυσικά η λίστα μας ξεκινάει με τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα (1981-1982, 1995-1997) ο οποίος δοξάστηκε στη μεγάλη ομάδα της Αργεντινής. Κάποιοι από τους πολλούς θρύλους της Μπόκα είναι: 

- Martin Palermo (επιθετικός, 1997-2000, 2004-10)

- Carlos Tevez (επιθετικός, 2001-04, 2015-16, 2018-2020)

- Juan Roman Riquelme (1996-2002,2007-2014), ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της ομάδας πλέον 

- Edinson Cavani, ο οποίος είπε όχι στα μυθικά ποσά που είχε πρόταση από την Σαουδική Αραβία και προτίμησε να αγωνιστεί στην Μπόκα και να αποτελεί και αυτός έναν εκ των ρομαντικών του αθλήματος. 


LA BOMBONERA, ΤΟ ΣΠΙΤΙ !

 Αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του θρύλου που υπάρχει γύρω από το όνομα της Μπόκα είναι το γήπεδό της. Το ξακουστό "La Bombonera", που μεταφράζεται στα ελληνικά ως σοκολατένιο κουτί, πήρε το όνομα του από ένα κουτί σοκολατάκια που κρατούσε ο Σλοβένος αρχιτέκτονας του Victor Sulcic.

 Το όνομά του, ή πιο ορθά το παρατσούκλι του σταδίου, προέκυψε από τον Sulcic, λόγω της ομοιότητάς του με ένα κουτί από σοκολατάκια τύπου bonbon, που είχε λάβει ως δώρο για τα γενέθλιά του. 

 Το γήπεδο της Μπόκα αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα γήπεδα ποδοσφαίρου στον κόσμο. Το αλλόκοτο σχήμα του, προσφέρει πολλή καλή ακουστική με τους φανατικούς φίλους της Μπόκα να αποκαλούνται "La Doce", που σημαίνει 12ος παίκτης. 

 Όσοι έχουν βρεθεί στο Μπομπονέρα μιλούν για εμπειρία ζωής, λόγω της τρομερής ατμόσφαιρας που δημιουργούν οι φίλοι της ομάδας. Η χωρητικότητα του είναι 49.000 θέσεις και σε κάθε παιχνίδι είναι γεμάτο ανεξάρτητα με το πως πηγαίνει η ομάδα. Οι φίλοι της Μπόκα στηρίζουν την ομάδα και είναι δίπλα της παρά τις περίεργες περιόδους που έχει περάσει ανά διαστήματα όπως και σήμερα. Σύμφωνα με μετρήσεις το 40% του πληθυσμού της Αργεντινής δηλώνουν φανατικοί οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς, ξεπερνώντας το 33% εκείνων της Ρίβερ. 

 Από το 2017, η διοίκηση της Μπόκα σε συνεργασία με την αργεντίνικη κυβέρνηση, τους τοπικούς φορείς και αρκετούς χορηγούς τρέχουν το περίφημο Proyecto Esloveno (που μεταφράζεται ως το σλοβένικο project, προφανώς προς τιμήν του Victor Sulcic). Πρόκειται για περιβόητο πλάνο ανακατασκευής και επέκτασης του γηπέδου, αλλά και της γειτονιάς που βρίσκεται γύρω απο αυτό. 

 Όπως και να έχει το σχέδιο πρέπει να μπει γρήγορα μπροστά, αφού το γήπεδο έχει γίνει επικίνδυνο για τους φιλάθλους με τα τσιμέντα να κουνιούνται συνεχώς. 

 Το Μπομπονέρα είναι ένα από τα σπίτια του ποδοσφαίρου, εκεί που ο παλμός και η ψυχή του αθλήματος χτυπάει και δε θα σταματήσει να χτυπάει ποτέ. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της ομάδας, του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως και η ίδια η Μπόκα Τζούνιορς ! 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.