Βαγγέλης Τερζής
05 Mar
05Mar

Συνδυασμός επιστήμης και τέχνης. Ταλέντου και σκληρής δουλειάς. Αλεγκρίας και σκληράδας. Ο Βαγγέλης Τερζής γράφει για τον καλύτερο σουτέρ όλων των εποχών. 

“Πολύ κατώτερος των προτύπων εκρηκτικότητας και αθλητισμού του ΝΒΑ. Με ύψος 1,88 υπερβολικά κοντός για shooting guard. Δεν είναι κατάλληλος να ηγηθεί μιας ομάδας.”  Αυτά έγραφε η αναφορά από τα δοκιμαστικά του Στεφ Κάρι πριν τον δούμε να πρωταγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ παγκοσμίως και να κατακτάει τα πάντα. Για να κατακτήσεις τη κορυφή όμως, πρέπει να χτίσεις από το έδαφος.


 Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΝΤEΪΒΙΝΤΣΟΝ

Ο Κάρι κουβαλούσε από τη γέννηση του το όνομα και τα κατορθώματα του πατέρα του. Ήταν αναπόφευκτο για εκείνον να ασχοληθεί με το μπάσκετ και να κυνηγήσει το όνειρο του. Στο σχολείο δέχθηκε bullying από τους συμμαθητές του για το ύψος που δε διέθετε, αλλά και για το ποσό κοκαλιάρης ήταν. Κάπου στο τέλος του Λυκείου και αφού είχε βελτιώσει τον τροπο που σούταρε, το κολλέγιο Ντέιβιντσον αποφάσισε να τον παρακολουθήσει και να του δώσει μια ευκαιρία να αγωνιστεί στο κολλεγιακό πρωτάθλημα. Το Ντέιβιντσον ήταν το χειρότερο της περιφέρειας με άσχημες πορείες στο πρωτάθλημα.

Για περίπου δέκα ημέρες ο βοηθός του coach ΜακΚίλοπ, Ματ Μαθίνι, έψαχνε τον Κάρι στο τηλέφωνο του, αλλά δεν τον έβρισκε. Μετά από αμέτρητες προσπάθειες να έρθει σε επικονωνια μαζί του ο Κάρι του απάντησε με το εξής μήνυμα: “Γεια σου κόουτς, συγγνώμη που δεν απαντούσα αλλά η μητέρα μου, μου είχε πάρει για δυο εβδομάδες το κινητό ως τιμωρία. Δεν έκανα κάτι εγώ, ένας φίλος μου έστειλε μια βρισιά, το είδε και με τιμώρησε.” Όπως διαβάσατε. Ο λόγος που ο Κάρι δεν απάντησε αμέσως στην πρόταση του κολλεγίου που αργότερα τον ανέδειξε ήταν εξαιτίας της τιμωρίας του.

Στο πρώτο του παιχνίδι με το Ντέιβιντσον ενάντια στο κολλέγιο του Μίσιγκαν, ο Κάρι βρέθηκε σε ένα άσχημο βράδυ, κάνοντας 13 λάθη με το άγχος να τον έχει καταβάλει. Στο δεύτερο παιχνίδι του ωστόσο σκόραρε 32 πόντους μπροστά στο κοινό του Ντέιβιντσον, το οποίο και εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο παιχνιδιού του μικρόσωμου γκαρντ. Ο Κάρι συνέχισε στον ίδιο ρυθμό σκοράροντας 35αρες σε σχεδόν κάθε παιχνίδι. Χάρισε στο κολλέγιο του 10 συνεχόμενες νίκες δίνοντας ελπίδα στο κόσμο για μεγάλη διάκριση. Η σεζόν δεν ολοκληρώθηκε με τον κατάλληλο τρόπο και το Ντέιβιντσον δεν συνέχισε.

Την σεζόν 2008 το Ντέιβιντσον είχε θέσει ψηλά τον στόχο του. Πράγματι η ικανότητα και ταυτοχρόνως η ποιότητα του ρόστερ έδινε το δικαίωμα στο κολλέγιο του Κάρι να ελπίζει στο NCAA. Ο Κάρι μπήκε από την αρχή καυτός στη σεζόν και αγώνα με τον αγώνα ξεδίπλωνε το απερίγραπτο ταλέντο του στο σκοράρισμα. Την ίδια σεζόν εφτσσε με το Ντέιβιντσον στους 8 του NCAA επίδοση ρεκόρ μέχρι και σήμερα για το κολλέγιο του. Οι εκπληκτικές του εμφανίσεις και η σκληρή δουλειά που έριξε όλο το διάστημα της παραμονής του στο κολλέγιο, ανταμείφθηκαν με τη συμμετοχή του στο Draft του 2009.


Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΧΑΡΗ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΝ

Ο Κάρι άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε και το 2009 συμπεριλήφθηκε στο Draft του ΝΒΑ. “Μη βιαστείς να πας στη συνέντευξη Τύπου”, ήταν το μήνυμα που έλαβε ο 21χρονος Κάρι, όσο τα τηλέφωνα φλέγονταν. Τελικά, η ανταλλαγή ματαιώθηκε, οι Σανς έμειναν με τη γλύκα και ο μικρόσωμος γκαρντ φόρεσε τα γαλαζοκίτρινα των Ουόριορς, που τον επέλεξαν στο 7ο pick.

Την εποχή εκείνη οι Ουόριορς δεν είχαν καθόλου καλή εικόνα σαν ομάδα και δεν αποτελούσαν προοπτική για κανέναν παίκτη όπως ο Κάρι, που ήθελε να εξελιχθεί και να γράψει ιστορία. “Μην ανησυχείτε, θα χτίσω μια νέα ομάδα γύρω του” , θρυλείται πως ανέφερε εκπρόσωπος της ομάδας στον πατέρα του Στεφ και τους εκπροσώπους του παίκτη. Εκείνη τη στιγμή, μπορεί κανένας να μη το γνώριζε ή να μην το πίστευε αλλά τα γρανάζια της ιστορίας είχαν αρχίσει να γυρίζουν με θόρυβο.


Ο Κάρι άρχισε να αγωνίζεται στο ΝΒΑ, τα νούμερα του βελτιώνονταν συνεχώς, ο ίδιος γινόταν ακόμη καλύτερος και όλοι περίμεναν τους ανθρώπους που θα πλαισιώσουν τον τρομερό σουτέρ από το Άκρον του Οχάιο. Η ίδια η ομάδα ήξερε τι έπρεπε να κάνει και έτσι γύρω από τον Κάρι βρέθηκαν άλλοι δυο “πολεμιστές” που έγραψαν ιστορία.

Ο Κλέι Τόμσον και ο Ντρέιμοντ Γκριν είναι για τον Κάρι οι αντίστοιχοι Πίπεν και Ρόντμαν που είχε πλάι του ο Μάικλ Τζόρνταν. Η τρομακτική τριάδα των Μπουλς που έγραψε ιστορία, θα μπορούσε άνετα να συγκριθεί με την εκρηκτική των Ουόριορς που έχτισε τη δική της σύγχρονη δυναστεία. Μαζί κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθλημα του franchise μετά από 40 χρόνια το 2015, το δεύτερο το 2017, έκαναν το Back2Back το 2018 και το πιο πρόσφατο του 2022.

Ίσως το μόνο που να ενόχλησε τους Ουόριορς να ήταν όταν το 2016 δεν κατέκτησαν το πρωτάθλημα στη χρόνια που έσπασαν το “στοιχειωμένο” ρεκόρ νικών των Μπουλς που κρατούσε από το 1995-96. Εκείνη τη σεζόν οι Ουόριορς έσπασαν τα κοντέρ, έφτασαν στους τελικούς του ΝΒΑ, αλλά ηττήθηκαν από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς του Λεμπρόν Τζέιμς, στους κατά πολλούς καλύτερους τελικούς της ιστορίας, όταν μετά από 7 παιχνίδια η ομάδα του “Βασιλιά” πανηγύρισε το πρωτάθλημα και ο Λεμπρόν έλαβε τον σεβασμό όλων.

Ο Κάρι πέρα από τα πρωταθλήματα που πανηγύρισε το 2017 και το 2018 έφτασε στους τελικούς και το 2019, εκεί που είδε τον Κλέι Τόμσον να τραυματίζεται και τους Ουόριορς να χάνουν μέσα στο σπίτι τους, το Chase Center, από τους Τορόντο Ράπτορς του Καουάι Λέοναρντ. Αρκετοί ήταν εκείνοι που έπεσαν πάνω του μετά την ήττα του στους τελικούς δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Δε θα τον ξαναδούμε σε τελικούς. Ο Κάρι δεν μπορεί.” 

Πράγματι η επιστροφή της ομάδας του Σαν Φρανσίσκο δεν ήταν καθόλου εύκολη, για ολόκληρο το franchise. Οι Ουόριορς δεν κατάφεραν να μπουν στα πλέι-οφ τις χρονιές 2020 και 2021. Τότε ο Κάρι είχε δηλώσει πως ο ίδιος, αλλά και η ομάδα θα επιστρέψουν του χρόνου δυνατότεροι. Η πίεση προς το πρόσωπο του είχε φτάσει σε υπερβολικό βαθμό και ο ίδιος κλήθηκε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έρχονταν. 


Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ ΤΟΥ ΝΒΑ 

Η σεζόν 2021-22 είναι ίσως και η ομορφότερη για τον Στεφ Κάρι. Άλλη μια σεζόν που τον βρίσκει σε μια ομάδα με νέες προσθήκες και με απουσίες που θα ήθελε να αποφύγει. Η πρώτη σημαντική στιγμή εκείνης της σεζόν τον βρίσκει στη Μέκκα του ΝΒΑ, το Madison Square Garden. Το ημερολόγιο έγραφε 14/12/2021 όταν ο Κάρι πήρε τη μπάλα μετά από πάσα του Γουίγκινς στο 3:30 της πρώτης περιόδου και έγραψε ιστορία από τα 7,30 μέτρα. 

Μπουμ. Ο Στέφ Κάρι ξεπερνάει τον Ρέι Άλεν και γίνεται ο βασιλιάς των τριπόντων στην ιστορία του ΝΒΑ. Τότε έγραψε το υπ αριθμόν 2.974 τρίποντο της καριέρας του. Αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο έχει ξεπεράσει τα 3.300 και συνεχίζει.

Εκείνο το βράδυ στο Madison Square Garden βρίσκονταν όλοι για να τον αποθεώσουν και να γίνουν μάρτυρες της ιστορίας. Από τον Ρέτζι Μίλερ και τον Ρέι Άλεν, στον πατέρα του και τον coach ΜακΚίλοπ. Τους ήθελε όλους εκεί για να δουν το παιδικό του όνειρο να εκπληρώνεται.

Η σεζόν συνεχίστηκε πολύ καλά για τους Ουόριορς που τελείωσαν την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με 53-29 ρεκόρ και στην 3η θέση. Είδαν τον Κλέι Τόμσον να επιστρέφει μετά από 2,5 χρόνια στο παρκέ και το ερώτημα όλων ήταν αν μπορούσαν οι τρεις σωματοφύλακες του Σαν Φρανσίσκο να χαρίσουν έναν ακόμη τίτλο στην πόλη. Οι Ουόριορς μπήκαν στα πλέι-οφ και καλούνταν να αντιμετωπίσουν τους Ντένβερ Νάγκετς του Νίκολα Γιόκιτς που είχαν τερματίσει στην 6η θέση με ρεκόρ 48-34. Στον δεύτερο αγώνα της σειράς και αφού προηγούνταν αυτής με 1-0 οι Ουόριορς νίκησαν με ξανά με πρωταγωνιστή τον ηγέτη τους. Ο Κάρι έδειξε σε εκείνο το παιχνίδι πως έχει γυρίσει τον διακόπτη και έχει ενεργοποιηθεί το beast mode που κρύβει μέσα του. Ολοκλήρωσε τη σειρά των παιχνιδιών με συνολικά 140 πόντους, δηλαδή 28 πόντους Μ.Ο ανά παιχνίδι. 

Στην επόμενη φάση ο Κάρι είχε να αντιμετωπίσει τον Τζα Μοράντ και τους Μέμφις Γκρίζλις. Η σειρά πήγε στα παιχνίδια με τους Ουόριορς να περνούν στους τελικούς της περιφέρειας με 4-2, εκεί όπου θα αντιμετώπιζαν τους Ντάλας Μάβερικς του Λούκα Ντόντσιτς. Η μονομαχία του Κάρι με τον Σλοβένο σουπερστάρ ήταν εκπληκτική και απολαυστική για κάθε λάτρη του μπάσκετ, αλλά και του αθλητισμού γενικότερα. Όσο ο Ντόντσιτς μοίραζε 40αρες, ο Κάρι απαντούσε με double-double σε πόντους και ασίστ ή ριμπάουντ. Οι Ουόριορς πήραν τη σειρά με 4-1 παρά την τρομερή προσπάθεια του Λουκά Ντόντσιτς να τους σταματήσει. 

Οι τελικοί ήταν ένα γνώριμο μέρος για τον Κάρι και τους συμπαίκτες του. Εκεί θα αντιμετώπιζαν τους Μπόστον Σέλτικς των Τζέισον Τέιτουμ, Τζέιλεν Μπράουν και Μάρκους Σμάρτ. Ο Στεφ δεν είχε ξεχάσει τον τραυματισμό που αποκόμισε εναντίον τους, 12 αγώνες πριν τη λήξη της κανονικής διαρκείας και του στέρησε τη συμμετοχή του στους τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος. Ήθελε να πάρει το αίμα του πίσω, αλλά και να δώσει απαντήσεις σε όσους δεν πίστευαν στην ομάδα του. 


ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ SHOW ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥ 2022

Οι Σέλτικς ήταν νεότερη και πιο αθλητική ομάδα από εκείνη των Ουόριορς και αυτό το ήξεραν όλοι. Η ομάδα της Βοστώνης προηγήθηκε στη σειρά με 2-1 και ο Κάρι ήξερε πως χρειαζόταν μια νίκη μακριά από το Σαν Φρανσίσκο για να έχουν ελπίδες για το πρωτάθλημα εκείνος και οι συμπαίκτες του. Πράγματι στις 11/06/2022 ο Κάρι μπήκε μέσα στο παρκέ με μόνο του στόχο τη νίκη. Εκείνο το βράδυ σκόραρε 43 πόντους και μάζεψε 10 ριμπάουντ σε ένα παιχνίδι που δεν είχε αντίπαλο. Συνδυασμός επιστήμης και τέχνης. Ταλέντου και σκληρής δουλειάς. Αλεγκρίας και σκληράδας. 

Όλα αυτά μαζί ξεδιπλώθηκαν μέσα στο παρκέ από τον Κάρι μπροστά σε τόσους φιλους των Σέλτικς που πίστευαν πως τα πάντα έχουν τελειώσει. Αντιθέτως το 2-2 έγινε στη σειρά και αυτή μεταφέρθηκε στο Σαν Φρανσίσκο με το μομέντουμ υπέρ των “Πολεμιστών”. Game 5 και σόου Γουίγκινς με 26 πόντους και 13 ριμπάουντ, σε ένα βράδυ που ο Κάρι σημείωσε 16 πόντους και μοίρασε 8 ασίστ. Οι Ουόριορς πήραν τη νίκη και ταξίδεψαν στη Βοστώνη με το υπέρ τους 3-2, ξέροντας πως και με ήττα τους το πρωτάθλημα θα κρινόταν στο σπίτι τους. Όχι όμως. Ο Κάρι είχε διαφορετική άποψη, ήθελε να τελειώσει τα πάντα μέσα στη Βοστώνη και να στεφθεί ξανά πρωταθλητής.

17/06/2022 έγραφε το ημερολόγιο τη στιγμή που ο Κάρι ευστόχησε σε ένα μακρινό τρίποντο και γύρισε στο κόσμο και έκανε τη χαρακτηριστική κίνηση, ρωτώντας τους που έχουν το δαχτυλίδι του. Τελείωσε το παιχνίδι με 34 πόντους, 7 ριμπάουντ και 7 ασίστ και όντας πρωταθλητής για 4η φορά στην πλούσια καριέρα του. Ήταν το 4ο, αλλά ήταν το πιο σημαντικό για τον ίδιο, αφού κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και σε όλους τους αμφισβητίες του, σήκωσε τους Ουόριορς όρθιους, δείχνοντας τους ξανά τον δρόμο προς την κορυφή. Αυτή τη φορά όμως πήρε και το βραβείο του MVP των τελικών. Το μοναδικό που του έλειπε από την πλούσια συλλογή του. Μαζί με αυτό τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς πήρε και το πτυχίο του από το κολλέγιο του Ντέιβιντσον.


Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΜΙΑΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

Ίσως ακούγεται αστείο, αλλά όλοι μας χρησιμοποιούμε το emoji με την κατσίκα όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον αθλητή ως τον G.O.A.T (Greatest Of All Time) για το άθλημα που εκπροσωπεί. Το footwork του Κάρι είναι ασύλληπτο, όσο και η ικανότητά του στη ντρίμπλα. Μεγάλους σουτέρ έχει γνωρίσει πολλούς το άθλημα, αλλά ουδείς εξ αυτών μπορούσε να ξεφύγει από δύο αντιπάλους μέσα σε τηλεφωνικό θάλαμο. Και ουδείς είχε το πλήρες ρεπερτόριο του Κάρι. Σουτ μετά από ντρίμπλα. Μετά από σπριντ. Στατικό. Εν κινήσει. Με το κορμί να γέρνει, δεξιά ή αριστερά. Ή και πίσω. Pull-up. Ψηλοκρεμαστό. Από τις γωνίες. Από το κέντρο. Από το σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο. 

Δεν τον ενδιαφέρει αν θα χάσει 3 συνεχόμενα σουτ, θα είναι εκεί να πάρει το 4ο και θα ευστοχήσει. Και αν δεν το κάνει θα συνεχίσει να εκτελεί μέχρι να πετύχει. Αυτό το προνόμιο το έχουν ελάχιστοι στον κόσμο. Ο Κάρι δεν είναι απλώς ένας από αυτούς, είναι ο ένας, ο καλύτερος σουτέρ που έχει γνωρίσει το παγκόσμιο μπάσκετ.

Γύρω από εκείνον οι Ουόριορς έχτισαν μια ομάδα που τον στήριξε, τον προστάτεψε και πάνω από όλα τον ακολούθησε παντού. Και όταν έπεσαν, σηκώθηκαν μαζί στο ψηλότερο σκαλί του ΝΒΑ, γιατί οι Ουόριος χωρίς τον Κάρι δε θα ήταν το franchise που είναι σήμερα, αλλά και γιατί εκείνος δε θα ήταν ο καλύτερος σουτέρ όλων των εποχών χωρίς τους Ουόριορς. Ο Κάρι μπορεί να μην είναι για πολλούς ο G.O.A.T, αλλά έχει τον σεβασμό όλων. Τον κέρδισε με όσα έκανε στη καριέρα του, αλλά τον κέρδισε και από εκείνους που δεν πίστευαν πως θα σηκωθεί μετά την πτώση του. Εκείνο το βράδυ στη Βοστώνη θα μνημονεύεται για χρόνια. 

Μετά από όλα αυτά λοιπόν Στεφ Κάρι, τι άλλο να σου πουν;

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.