Παναγιώτης Χονδρός
09 Sep
09Sep

Μία πορεία βγαλμένη από ταινία του Netflix, το διαμάντι του ρουμανικού ποδοσφαίρου, ο στρατός, ο Μπεκάλι, ο Χάτζι και το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Τελικά ποια Στεάουα Βουκουρεστίου θα αντιμετωπίσουν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός; 

Η Στεάουα Βουκουρεστίου θα βρεθεί στο δρόμο των ελληνικών ομάδων στη League Phase του Europa League και αυτό είναι αρκετό, για να καταπιαστούμε με την απίθανη ιστορία του ρουμανικού συλλόγου, που έφτασε στο όριο της διάλυσης, άλλαξε όνομα και σήμα και σήμερα αποτελεί μια διαφορετική εκδοχή της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1986. 


Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League

Δε μπορείς να ξεκινήσεις και διαφορετικά. Μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους άθλους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Άλλωστε πόσες φορές έχει κατακτήσει το Champions League ομάδα από τα ανατολικά της Γηραιάς Ηπείρου; 

Σε μία σκοτεινή περίοδο για την χώρα, η Στεάουα μπορεί να είχε την εύνοια του Τσαουσέσκου, αλλά αυτή αποτελούσε μια μικρή χαραμάδα στην εσωστρέφεια του ρουμανικού κράτους. Από την άλλη, όλοι στο καθεστώς είχαν αναγνωρίσει τη σημασία μιας αθλητικής επιτυχίας που θα ξεπερνούσε τα σύνορα, όμως αυτή μάλλον ήρθε αρκετά γρηγορότερα από ότι θα περίμεναν. Πρωτεργάτης στο θαύμα της Στεάουα ο προπονητής της, Έμεριχ Γιένεϊ. Γεννημένος τον Μάρτιο του 1937 στο Άγκρις της Ρουμανίας ως μέλος της ουγγρικής μειονότητας της περιοχής, ο Γιένεϊ αντιλήφθηκε νωρίς τη σημασία της ταχύτητας στο ποδόσφαιρο, σε μια εποχή που το παιχνίδι παιζόταν σε αργό τέμπο. Μια ακόμη πρωτοπορία, η ανακοίνωση της ενδεκάδας αρκετές μέρες πριν τον αγώνα, ώστε οι παίκτες του να έχουν καθαρό μυαλό και να είναι 100% επικεντρωμένοι στο επερχόμενο ματς. Έξι πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και φυσικά ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών για τον Γιένεϊ με την Στεάουα, ο οποίος πέρασε και από την Ελλάδα για 10 μήνες αναλαμβάνοντας τον Πανιώνιο το 1995.

Μαζί του βέβαια είχε και κάποια σπουδαία ονόματα του ρουμανικού ποδοσφαίρου. Από αυτούς σίγουρα γνωρίζετε τον Λάζλο Μπόλονι (κι αυτός ήρθε στα μέρη μας), αλλά και τον Χέλμουτ Ντουκαντάμ. Ο τερματοφύλακας-θρύλος της Στεάουα ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στον τελικό της Σεβίλης απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Όχι μόνο κράτησε ανέπαφη την εστία του στα 120 λεπτά κανονικής διάρκειας και παράτασης, αλλά δεν άφησε την μπάλα να βρεθεί στα δίχτυα του ΟΥΤΕ στη διαδικασία των πέναλτι, αποκρουόντας τέσσερις προσπάθειες των Καταλανών. Σε εκείνο το ρόστερ υπήρχαν επίσης οι σπουδαίοι Μάριους Λάκατους, Βίκτορ Πιτούρκα, Τουντορέλ Στόικα και Άντριαν Μπουμπέσκου.

Η Στεάουα Βουκουρεστίου απέκλεισε κατά σειρά την Βέιλε (5-1 συνολικό σκορ), την Χόνβεντ (4-2), την Κούουσι Λάχτι (1-0, με τον Πιτούρκα να λυτρώνει τους Ρουμάνους στο 86ο λεπτό της ρεβάνς στη Φινλανδία), στα ημιτελικά πέταξε έξω την Άντερλεχτ με συνολικό σκορ 3-1, φτάνοντας έτσι στον τελικό της Σεβίλης απέναντι στην Μπαρτσελόνα.  Στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» βρέθηκαν ελάχιστοι οπαδοί της Στεάουα, οι οποίοι μάλιστα πήραν άδεια από τον Τσαουσέσκου, για να ταξιδέψουν. Το καθεστώς απαγόρευσε μια μεγάλη μετακίνηση του πληθυσμού εκτός της χώρας, ενώ ορισμένοι που ξέφυγαν από τα μέτρα και έφτασαν στην Ισπανία, δεν ξαναγύρισαν ποτέ πίσω στην πατρίδα τους! Εκείνο το βράδυ οι «Μπλαουγκράνα» ήταν το απόλυτο φαβορί, αλλά δεν είχε έρθει η στιγμή τους ακόμα...Τρία ρεκόρ δημιουργήθηκαν σε αυτόν τον τελικό. Οι τέσσερις αποκρούσεις πέναλτι του Ντουκαντάμ, ο Άχνελ Ιορντανέσκου που κατέκτησε το τρόπαιο με διπλή ιδιότητα (παίκτης/προπονητής) και οι 19 γηγενείς παίκτες που είχε στο ρόστερ της η Στεάουα. 

Τον Γιένεϊ, τώρα, αντικατέστησε ο νεαρός τότε Άνχελ Ιορντανέσκου, που παρέλαβε στρωμένο ρόστερ συν το Γκεόργκε Χάτζι και συνέχισε αξιόλογα το έργο της Στεάουα. Ο σύλλογος από την Ρουμανία κατέκτησε και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ κόντρα στην Ντιναμό Κιέβου, έφτασε έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1988 και στον τελικό του 1989, όπου γνώρισε βαριά ήττα από μια σπουδαία Μίλαν με 4-0.

Τέλος, και για να μην το παραλείψουμε, στη Σεβίλλη βρέθηκε και ο «καπετάνιος», Γιώργος Βαρδινογιάννης ως καλεσμένος του Βαλεντίν Τσαουσέσκου. Με τον τελευταίο είχε άριστες σχέσεις, όπως και με τον Ιορντανέσκου, ενώ παρά την τιμωρία που είχε δεχθεί από την UEFA (απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο) για ανάρμοστη συμπεριφορά σε αγώνα του Παναθηναϊκού με την Τορίνο, όχι μόνο ήταν στο στάδιο, αλλά πήρε μέρος και στους πανηγυρισμούς εντός γηπέδου. 


Τζίτζι Μπεκάλι Chapter 1: Βίος και πολιτεία  

Πάμε στα σκληρά. Ο Τζίτζι Μπεκάλι και πρόεδρος της Στεάουα Βουκουρεστίου διαθέτει δίπλα από το όνομά του ολα εκείνα τα επίθετα που μπορούν να σε κάνουν να τον απεχθάνεσαι. Ρατσιστής, σεξιστής, ομοφοβικός, εγωιστής και πολλά άλλα. Μερικοί τον αποκαλούν τον Πάμπλο Εσκομπάρ των Βαλκανίων, άλλοι δε τολμούν να τον αποκαλέσουν κάπως, γιατί καλύτερα να μην μπλέκεις...Όπως εκείνοι οι ληστές πριν κάποια χρόνια, που μόλις κατάλαβαν ότι έκλεψαν το αυτοκίνητο του, όχι μόνο το επέστρεψαν-αλλά του γέμισαν και το ντεπόζιτο. Και πάλι η κατάληξη γι' αυτούς δεν ήταν καλή, αφού πήραν ενθύμιο μια σφαίρα στο πόδι... 

Κάποτε βέβαια το ημερολόγιο έγραφε 2002 και οι οπαδοί της Στεάουα στο άκουσμα της ανάληψης της ιδιοκτησίας της ομάδας τους από τον Μπεκάλι ονειρεύτηκαν μεγαλεία. Άλλωστε, ο σύλλογος ήταν κυρίαρχος στη Ρουμανία, ενώ είχαν περάσει μόνο 16 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.  Πως να τους κατηγορήσεις; Ο Μπεκάλι ήταν και είναι από τους ισχυρότερους άνδρες της χώρας, με περιουσία που πλησιάζει τα 950 εκατομμύρια δολάρια και με επιρροή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κράτους. Τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θες όμως. 

Ο 66χρονος επιχειρηματίας ανέπτυξε μια τάση ακραίας παρεμβατικότητας στο αθλητικό κομμάτι του συλλόγου, με τους προπονητές να πηγαίνουν και να έρχονται και την ομάδα να μην μπορεί δημιουργήσει ένα σταθερό σύνολο, συν τις διαφορές περιπέτειες που ακολουθούν. Φωνές μιλούν για αρκετές περιπτώσεις, στις οποίες εκείνος αποφάσισε για την αρχική ενδεκάδα, αφού αυτός πιστεύει ότι ξέρει καλύτερα από τον καθένα, ενώ πέρα από τους προπονητές (που τουλάχιστον έχει ως υπαλλήλους) δε διστάζει να σχολιάσει οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά του. «Αφήστε τον Αμπράμοβιτς να συγκρίνει τα ρούχα του με τα δικά μου, να δείτε ότι φοράει φτηνιάρικα», ανέφερε κάποτε για τον τότε ιδιοκτήτη της Τσέλσι. 

 Ή το πρόσφατο σχόλιο που έκανε για την ρέφερι Κριστίνα Τρανταφίρ. Τον Φλεβάρη του '24 η Στεάουα θα επικρατούσε με 3-2 της Μποτοσάνι για το ρουμανικό πρωτάθλημα, αλλά ο Μπεκάλι θα είχε αρκετά παράπονα από την διαιτησία, κυρίως για τις δύο αποβολές της ομάδας του και πιο πολύ για τις αποφάσεις του VAR και όχι τόσο για αυτές του πρώτου διαιτητή Μπούσι. Εκκεντρικός όπως πάντα μετά το τέλος του ματς θα έκανε το εξής σχόλιο: «Μου αρέσει αυτός ο διαιτητής, ο Κάταλιν Μπούσι, είναι καλός άνθρωπος, φαίνεται στο πρόσωπό του. Δεν φταίει για το ματς, ή ίσως φταίει λίγο. Αλλά η γυναίκα στο VAR είναι που πρέπει να κατηγορήσουμε. Αλλά δεν θυμώνω μαζί της, είναι αδερφή μου, πηγαίνουμε στην ίδια εκκλησία.   Της δίνω λοιπόν μια συμβουλή. Θέλει ο Θεός να εκπληρώσει τις προσευχές της; Ας παρατήσει τη διαιτησία, ή να πάει στο ποδόσφαιρο γυναικών. Να μην κρίνει άντρες, οι γυναίκες προέρχονται από το πλευρό του άντρα. Αν της λένε να διευθύνει άντρες να αρνηθεί και να κοιτάει τη δουλειά της. Πώς μπορεί να πάει σε έναν άντρα και να τους πει ότι είναι χαζός και αυτή έξυπνη; Δεν γίνεται να το κάνει αυτό.   Αυτά έρχονται με την ισότητα των φύλων. Ο κόσμος θα διαλυθεί. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί εδώ. Δεν θα έχουμε ισότητα των φύλων στη Ρουμανία». 

Πως να σταματήσει να κρίνει βέβαια, τη στιγμή που έχει στη διάθεσή του πίνακα, που απεικονίζει τον ίδιο να μοιάζει με τον Ιησού. Βλέπετε είναι αρκετά πιστός, τόσο ώστε να αποτελεί κριτήριο γι' αυτόν η θρησκεία ακόμα και στην πρόσληψη ενός προπονητή. Κάποτε μέσα στα χρόνια ο Ντίνου Τοντοράν είχε επιλεχθεί, για να αναλάβει την Β' ομάδα της Στεάουα, ώσπου ο Μπεκάλι τον πήρε τηλέφωνο και τον πέτυχε στην εκκλησία. Εντυπωσιάστηκε τόσο από την πίστη του προπονητή, που τον έκλεισε τελικά για την πρώτη ομάδα!  Κι αν αυτά δε φτάνουν, τοτε να σας πούμε ότι το 2013 καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης, αφού προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημία στο κράτος μέσω ανταλλαγών γης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η κορυφαία ιστορία ειναι αυτή που έπεται όμως.


Τζίτζι Μπεκάλι Chapter 2: Η δικαστική διαμάχη με τον στρατό 

Να πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Οι καταβολές της Στεάουα Βουκουρεστίου, αν δεν το γνωρίζετε, είναι στρατιωτικές. Ιδρύθηκε στις 7 Ιουνίου 1947 από αξιωματικούς του Βασιλικού οίκου, ενώ την άδεια ίδρυσης έδωσε ο αξιωματικός του στρατού, Μιχαήλ Λασκάρ. Λίγους μήνες μετά ο Κομμουνισμός θα επικρατήσει, ο στρατός θα γίνει Λαϊκός και ο σύλλογος θα καθιερώσει στο σήμα του το κόκκινο αστέρι. Άλλωστε, Στεάουα σημαίνει αστέρι και το όνομα αυτο θα καθιερωθεί μόλις το 1961 (η ομάδα ιδρύθηκε με το όνομα ΑΣΑ Βουκουρεστίου, δηλαδή Στρατιωτικός Αθλητικός Οργανισμός Βουκουρεστίου). 

Ούτε λίγο, ούτε πολύ μιλάμε για ένα αθλητικό σωματείο του στρατού, όμως αυτό θα κρατήσει μέχρι το 1998, όταν και ο σύλλογος θα ιδιωτικοποιηθεί και θα περάσει στα χέρια του Ρουμάνου επιχειρηματία Βιορέλ Παουνέσκου. Σημείο τομής στην ιστορία της Στεάουα, γεγονός που θα γινόταν αντιληπτό αργότερα. Τα χρόνια πέρασαν και όπως αναφέραμε ήδη η Στεάουα το 2002 θα είχε νέο πρόεδρο, τον Τζίτζι Μπεκάλι. 

Η «περίεργη» μεταγραφή του Χάτζι

Ας μείνουμε λίγο στο κεφάλαιο στρατός όμως. Δεδομένα η Ρουμανία πέρασε σκοτεινές εποχές την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και η σύνδεση της Στεάουα με τον στρατό και συνεπώς και με το καθεστώς Τσαουσέσκου είχε ορισμένα αξία αναφοράς γεγονότα. Όπως η μεταγραφή του ποδοσφαιρικού θρύλου της χώρας, Γκεόργκε Χάτζι. Βρισκόμαστε στο 1986 λίγο μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από την Στεάουα στην μεγαλύτερη αθλητική επιτυχία της χώρας, αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας ολόκληρου του κράτους εκείνη την εποχή.

Δεν χρειάζεται να μπούμε σε παραπάνω λεπτομέρειες, οπότε πάμε στην επόμενη σεζόν, που η Στεάουα Βουκουρεστίου θα αγωνιζόταν και στον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ κόντρα στην Ντιναμό Κιέβου. Η ελλιπής ενίσχυση της ομάδας και οι τραυματισμοί όμως δεν άφηναν πολλά περιθώρια επιτυχίας απέναντι στους πανίσχυρους Ουκρανούς.

Ποια μπορούσε να ήταν λύση; Ένας απίθανος κανονισμός της ρουμανικής Ομοσπονδίας, που ανέφερε ότι ένας σύλλογος που αγωνίζεται στα ευρωπαϊκά κύπελλα μπορούσε να υπογράψει έναν παίκτη από οποιαδήποτε ομάδα της πρώτης κατηγορίας της χώρας, αρκεί αυτή να μην έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, όπως και από ομάδα της δεύτερης ή της τρίτης κατηγορίας με μια απλή γραπτή συγκατάθεση του παίκτη. Ο σύλλογος του ποδοσφαιριστή δεν τον έχανε σε μόνιμη βάση, ενώ είχε και το δικαίωμα να δανειστεί έναν αθλητή από την δεύτερη ή τρίτη ομάδα του συλλόγου που έπαιρνε τον παίκτη. Ποιο ήταν το ανερχόμενο ταλέντο της εποχής και διακαής πόθος της Στεάουα; Μα φυσικά ο Γκεόργκε Χάτζι. Ο 21χρονος τότε Χάτζι αγωνιζόταν στην Σπορτούλ, αγαπημένης του Νίκου Τσαουσέσκου (μικρός γιος του δικτάτορα της Ρουμανίας). Ο τότε πρόεδρος της Στεάουα, Γκαβρίλα, είχε κάνει αρκετές προσπάθειες απόκτησης του ποδοσφαιριστή, όμως κανείς δεν ήθελε να ταράξει τον Νίκο Τσαουσέσκου. Μέχρι που πήγε να τον συναντήσει στο γραφείο του. Ο Γκαβρίλα εξήγησε στον υιό του δικτάτορα πως τον ήθελε μόνο για ένα ματς (τον τελικό του Σούπερ Καπ) και εκείνος για το καλό της χώρας πείστηκε, αφού πρώτα πήρε την συγκατάθεση του Χάτζι για την μεταγραφή.

Η συμφωνία ανέφερε τα εξής: Από τις 5 Φλεβάρη έως τις 16 ο Χάτζι θα ήταν στις προπονήσεις της Σπορτούλ και στις 15 θα έπαιζε στο φιλικό με την Φιορεντίνα. Στις 17 θα ξεκινούσε προπονήσεις με την Στεάουα και στις 26 θα γυρνούσε στην Σπορτούλ. Η ιστορία όμως έγραψε νίκη της Στεάουα στον τελικό με την Ντιναμό με γκολ του Χάτζι και τα πράγματα άλλαξαν. Και ο παίκτης και πόσω μάλλον ο σύλλογος ανέπτυξαν ακόμα μεγαλύτερη επιθυμία να συνεργαστούν. 

Μετά την επιστροφή από τον τελικό του Σούπερ Καπ ο Γκαβρίλα αυτοπροσώπως μαζί με την γυναίκα του μετέφεραν τον Χάτζι πίσω στην γενέτειρά του, την Κοστάντσα σε μια διαδρομή που φαίνεται να αποτέλεσε μοχλό πίεσης προς τον Ρουμάνο αθλητή. Η ίδια η σύζυγος του Γκαβρίλα άρχισε να κάνει ερωτήσεις στον Χάτζι για το, αν θέλει να μείνει στην Στεάουα, με τον ποδοσφαιριστή να δείχνει έντονη επιθυμία, αλλά και δισταγμό λόγω της κατάστασης στη χώρα. Όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους όμως. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και συνεργάτης της κυβέρνησης, Μιρτσέα Ανχελέσκου διέταξε ο Χάτζι να δηλωθεί παίκτης της Στεάουα. Ο άνθρωπος που έλαβε την διαταγή, ο Σέζαρ Ιονέσκου, δίστασε για λίγο αφού ήταν παίκτης της Σπορτούλ, όμως πλέον είχε πειστεί και ο ίδιος ο Νίκο Τσαουσέσκου. Ο τελευταίος δε θέλησε να έρθει σε κόντρα με τον αδερφό του, ενώ η προοπτική να γίνει η Στεάουα μια υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη και να φέρει κι άλλες επιτυχίες στην χώρα, τον λύγισαν. Η μεταγραφή ήταν γεγονός. 

Συνεχίζουμε με την βασική πλοκή. Ο Μπεκάλι αναλαμβάνει στις αρχές του 21ου αιώνα την Στεάουα και λίγα χρόνια αργότερα βλέπει τον στρατό να ζητά αποζημίωση 40 εκατομμυρίων ευρώ αν θέλει να συνεχίσει η ομάδα να χρησιμοποιεί το ίδιο σήμα, το όνομα και τα χρώματα του συλλόγου που ουσιαστικά δημιούργησε ο στρατός. Αν δεν γινόταν αυτό, ο σύλλογος μπορούσε να υποβιβαστεί έως και στην 4η κατηγορία. 

Το ημερολόγιο έγραφε 2014, ο στρατός θα κερδίσει τη δικαστική διαμάχη και η Στεάουα θα εμφανιστεί στον εντός έδρας αγώνα της με την Ιάσι χωρίς έμβλημα, χωρίς όνομα και με διαφορετικό χρώμα στη φανέλα, ενώ λίγα χρόνια αργότερα θα αλλάξει και επίσημα όνομα,  υιοθετώντας το FC FCSB, δηλαδή Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Στεάουα Βουκουρεστίου. Καθόλου έμπνευση είναι η αλήθεια, σε μια απόφαση που δέχθηκε ποικίλα σχόλια.  

Το βασικό σενάριο αναφέρει, ότι ο στρατός απλά αποφάσισε μετά από χρόνια να διεκδικήσει την ομάδα που δημιούργησε τη δεκαετία του '40 και η οποία είχε περάσει στα χέρια ιδιωτών, υπάρχουν όμως και οι φωνές που κάνουν λόγο για τεράστια δυσαρέσκεια των  στρατιωτικών δυνάμεων από τις πρακτικές του Μπεκάλι, που τις ανάγκασαν να διαχωρίσουν το όνομα τους από όλο αυτό που έχει δημιουργήσει ο Ρουμάνος επιχειρηματίας. Λίγες αναφέραμε πριν, όμως υπάρχουν και υποθέσεις για αρκετές παρανομίες, χειραγώγηση αγώνων, μαφιόζικες ιστορίες και πολλά άλλα. Όπως και να έχει το σήμα και τα χρώματα της Στεάουα Βουκουρεστίου που γνωρίζαμε παλιά τα έχει πλέον η ομώνυμη ομάδα που ανήκει ξανά στο στρατό και βρίσκεται στην δεύτερη κατηγορία της Ρουμανίας, ενώ  ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσουν την FC FCSB του Τζίτζι Μπεκάλι. Σύγχυση επίσης επικρατεί και στο τι ισχύει με τους τίτλους. Αν αναζητήσετε στο ίντερνετ την "καινούργια" Στεάουα θα δείτε ότι αναφέρονται σε αυτή όλοι οι τίτλοι του συλλόγου από την ίδρυση του, ενώ άλλοι αναφέρουν πως η Στεάουα του στρατού είναι εκείνη που έχει το δικαίωμα να πανηγυρίζει για εκείνα τα τρόπαια και η FC FCSB μπορεί να υπολογίζει μόνο σε αυτά που κατέκτησε από το 2014 και έπειτα...


Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει έναν παλιό του γνώριμο 

Πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά η Στεάουα έχει στην άκρη του πάγκου της τον Κύπριο Ηλία Χαραλάμπους. Ο 43χρονος πρώην αμυντικός πέρασε από τα μέρη μας και μάλιστα  από δύο ομάδες, τον ΠΑΟΚ (2005-08) αλλά και τον Λεβαδειακό το 2014 για μόλις 15 παιχνίδια. Ο Χαραλάμπους ξεκινώντας την προπονητική του καριέρα αμέσως μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής, αναλαμβάνοντας βοηθός στην ΑΕΚ Λάρνακας (τελευταία ομάδα στην οποία αγωνίστηκε) το 2017, προσλήφθηκε στον ρουμανικό σύλλογο τον Μάρτιο του 2023. Λίγο πριν το τέλος δηλαδή της όγδοης χρονιάς που η ομάδα έμενε χωρίς πρωτάθλημα. Αυτός έμελλε να είναι όμως ο άνθρωπος που θα επανέφερε το σύνολο από το Βουκουρέστι στο προσκήνιο, όχι μόνο του εγχώριου ποδοσφαίρου αλλά και του ευρωπαϊκού. 

Πρώτος τίτλος πέρυσι μετά από 9 έτη και αρκετές περιπέτειες που αναλύσαμε και επιστροφή σε τελική φάση Europa League μετά τη σεζόν 2017/18. Φέτος δεν έχουν ξεκινήσει καλά, ευρισκόμενοι στην 10η θέση της Λίγκα 1 με 8 βαθμούς ύστερα από 7 ματς. Πάντως, στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων τα κατάφεραν και η αλήθεια είναι ότι έριξαν αρκετό βάρος σε αυτά, με αποτέλεσμα να βρεθούν στην League Phase του Europa League. 

Αντίπαλοι για τη Στεάουα , εκτός από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, θα ειναι οι Ρίγα, Ρέιντζερς, Μίντιλαντ, Χοφενχάιμ, Κάραμπαγκ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.


Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.