Το ποδόσφαιρο πλησιάζει στα 200 χρόνια ύπαρξής του και καθημερινά συνεχίζει να μας εκπλήσσει σε διάφορες στιγμές του. Σε μια από αυτές έχει την τύχη (μάλλον την ατυχία) να πρωταγωνιστεί ο Κρις Νίκολ.
Γράφει ο Παναγιώτης Χονδρός
Στις 12 Οκτωβρίου του 1946 γεννιέται στο Ουίλμσλοου της Βρετανίας ο Κρις Νίκολ. Κάποιοι μπορεί να αναρωτηθείτε, τι μας νοιάζει; Όμως, ο βετεράνος ποδοσφαιριστής έχει μία ιστορία να διηγείται ακόμα και τώρα.
Έχουμε ακούσει αρκετές φορές παίκτες να πετυχαίνουν τέσσερα γκολ σε ένα παιχνίδι. Λεβαντόφσκι, Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο είναι μεταξύ αυτών. Ποδοσφαιριστή, όμως, να το πραγματοποιεί με δύο αυτογκόλ δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Το πιο εντυπωσιακό είναι, πως δεν είναι ο μόνος που το έχει καταφέρει. Ο Βορειοϊρλανδός σέντερ μπακ Κρις Νίκολ στο Λέστερ-Άστον Βίλα 2-2 πέτυχε όλα τα γκολ του ματς.
Μια επιτυχημένη καριέρα
Παρά το παράδοξο της ιστορίας μας, αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια απλά κακή στιγμή στη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας του. Ο Κρις Νίκολ αγωνίστηκε σε επτά ομάδες από το 1965 έως το 1984, ξεχωρίζοντας σε Άστον Βίλα και Σαουθάμπτον, ενώ φόρεσε και 51 φορές τη φανέλα της Βορείου Ιρλανδίας. Με τη χώρα του θα καταφέρει να αγωνιστεί και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1982, όπου μαζί με τους συμπατριώτες του θα καταλάβει την ένατη θέση. Με το σύλλογο από το Μπέρμιγχαμ θα κατακτήσει δύο Λίγκ Καπ, για ένα διάστημα θα διατελέσει αρχηγός της και στον τελικό του τωρινού Carabao cup το 1977 θα πετύχει ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία της Βίλα και θα δώσει το έναυσμα για την ανατροπή επί της Έβερτον.
Αποτέλεσε βασικό μέλος μιας επιτυχημένης ομάδας της Σαουθάμπτον, με την οποία πήρε μέρος σε έναν ακόμα τελικό Λιγκ Καπ το 1979 (ήττα από τη Νότιγχαμ Φόρεστ) και στους Αγίους διετέλεσε από το 1985 μέχρι το 1991 πρώτος προπονητής. Το κεφάλαιο προπονητική συνεχίστηκε στη Γουόλσολ (1994-97) και στην εθνική της Βορείου Ιρλανδίας (ως βοηθός, 1998-2000).
ΛΕΣΤΕΡ-ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ 2-2, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 1976
Εκείνο το απόγευμα του Σαββάτου οι οπαδοί που βρέθηκαν στην οδό Φίλμπερτ δεν περίμεναν αυτό το παιχνίδι να μνημονεύεται ακόμα και μετά από περίπου 50 χρόνια. Μίσος αιώνας, λοιπόν, από τη στιγμή που ο Κρις Νίκολ άνοιξε το σκορ για τη λάθος ομάδα. Στο 15’ ο Άντερσον της Λέστερ κάνει μια ψηλή μπαλιά και ο στόπερ της Βίλα με μια δυνατή κεφαλιά θα κάνει το 1-0. Οι χωριάτες μόλις είχαν επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία, πάλευαν για τη σωτηρία τους και η ενέργεια του Νίκολ σίγουρα δε βοηθούσε στην προσπάθεια. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, οπότε στο 40’ εκμεταλλεύθηκε τα λάθη της άμυνας της αντιπάλου του και από το ύψος του πέναλτι ισοφάρισε σε 1-1, αποτέλεσμα ημιχρόνου.
Ποιος να περίμενε όμως, ότι με την έναρξη του δεύτερου μέρους (53ο λεπτό) ο Νίκολ θα έκανε χατ τρικ και πάλι με αυτογκόλ. Ο Φρανκ Γουόρθινγκτον θα βγάλει τη σέντρα και ο αμυντικός της Βίλα με ωραία κεφαλιά θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του ξανά. «Το καλύτερο γκολ που πέτυχα ποτέ. Μια κεφαλιά ψαράκι. Κανένας τερματοφύλακας δεν θα το έσωζε», έχει δηλώσει χαριτολογώντας κάποια χρόνια αργότερα.
Ένα από τα πιο «τρελά» ματς στην ιστορία του ποδοσφαίρου δεν θα τελείωνε εκεί. Τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη ο Νίκολ θα γράψει και το 2-2. Έχει πετύχει τέσσερα γκολ για πρώτη φορά στην καριέρα του και ουσιαστικά έχει γράψει ιστορία. Το φοβερό είναι, πως ζήτησε τη μπάλα από τον διαιτητή για να την πάρει σπίτι του, αλλά εκείνος το αρνήθηκε. Όχι, γιατί έκανε χατ τρικ με αυτογκόλ, αλλά διότι ήταν το τελευταίο ματς στην καριέρα του ρέφερι και την ήθελε ως ενθύμιο.
Κι αν σας φαίνονται όλα περίεργα, να πούμε πως τα δύο γκολ που έβαλε για τη Λέστερ, τον ανέδειξαν στο τέλος της χρονιάς ως πέμπτο σκόρερ της, χωρίς να έχει φορέσει ποτέ τη φανέλα της. Τουλάχιστον, λόγω του ύψους του γλίτωσε το πολύ ξύλο στην επόμενη προπόνηση, όπως πάλι έχει πει ο ίδιος.
Sam Wynne, Όλνταμ- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1923
Ναι, ο Κρις Νίκολ δεν ήταν ο πρώτος που το κατάφερε. Ο Σάμιουελ Γουίν αγωνιζόταν ως δεξί μπακ και το 1921 πήρε μεταγραφή στην Όλνταμ. Δύο χρόνια μετά η ομάδα του θα αντιμετώπιζε εντός έδρας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο ίδιος θα πετύχαινε τέσσερα γκολ, τα δύο όμως στην δική του εστία. Βέβαια, δεν αποδείχθηκε μοιραίος, καθώς η Όλνταμ πήρε τελικά τη νίκη με 3-2.
Ο Σαμ Γουίν απεβίωσε το 1927 κατά τη διάρκεια του αγώνα της Μπέρι (ομάδα του) με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Ο Άγγλος κατέρρευσε καθώς τοποθετούσε τη μπάλα, για να εκτελέσει ένα ελεύθερο.