Βαγγέλης Τερζής
12 Feb
12Feb

Από τις χημειοθεραπείες το καλοκαίρι του 2022 στην κορυφή της Αφρικής με την Ακτή Ελεφαντοστού. Ο Σεμπαστιάν Αλέ δε τα παράτησε και ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο του χεριού του στον καρκίνο. Γράφει ο Βαγγέλης Τερζής. 

Αρχές καλοκαιριού 2022. Στις προπονήσεις της Ακτής Ελεφαντοστού ο Σεμπαστιάν Αλέ νιώθει έναν πόνο στο σώμα του, αλλά το προσπερνάει. Μετά από λίγες μέρες βραβεύεται ως πρώτος σκόρερ της περασμένης σεζόν στο ολλανδικό πρωτάθλημα, επίδοση που του χαρίζει τη μεταγραφή του στη Ντόρτμουντ.  Λίγες μέρες μετά στις εξετάσεις ενός υπερήχου, οι γιατροί της ομάδας θα παρατηρήσουν κάτι να πιέζει τους κοιλιακούς του Αλέ. 

Στη συνέχεια ήρθε μια μαγνητική τομογραφία, η οποία εντόπισε έναν όγκο. Εκείνη τη στιγμή κλήθηκε ο ουρολόγος ο οποίος διαπίστωσε πως πρόκειται για όγκο στους όρχεις. Του μεταφέρουν το μήνυμα πως πρόκειται για καρκίνο σε προχωρημένo στάδιο και πως καλείται άμεσα να ξεκινήσει χημειοθεραπείες, χωρίς να γνωρίζουν για το μέλλον του.

Ο Αλέ ξεκινάει χημειοθεραπείες και έρχεται αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο εχθρό που μπορεί να συναντήσει κανείς. Η ρουτίνα της καθημερινότητας του αλλάζει. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια σε τέσσερις γύρους χημειοθεραπείας. Έχασε τα μαλλιά του, είχε ναυτίες και έντονους πονοκεφάλους. 

Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Είμαι κάποιος που προσπαθεί να είναι θετικός όλη την ώρα. Έχω αυτή τη νοοτροπία ότι θέλω να μπορώ να ξεπεράσω τα πράγματα. Άφηνα τις κακές σκέψεις πίσω μου. 'Νοσοκομείο; Ναι, πάμε', έλεγα. Η χημειοθεραπεία και το να το έχω κάθε μέρα αυτό το υγρό στο σώμα σου είναι κάτι που απλώς πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος, όπως σε ένα παιχνίδι. Θα είναι πέντε μέρες που θα είναι σκ@@@ά. Αλλά, εντάξει, δεν είσαι μόνος. Ναι, 72 ώρες με ένα αίσθημα αδιαθεσίας και μετά θα είναι όλα εντάξει για δύο εβδομάδες. Σκέφτεσαι την οικογένειά σου και βλέπεις την οικογένειά σου και μετά ξεκουράζεσαι και την απολαμβάνεις. Κράτησα αυτές τις ιδέες στο μυαλό μου».


Ο Αλέ καθόλη την εξάμηνη θεραπεία που ακολούθησε απουσίασε μόνο 19 ημέρες από το προπονητικό κέντρο της Ντόρτμουντ. Ο ίδιος πίστευε πως δε θα χρειαζόταν δεύτερη επέμβαση, αυτό όμως δεν ίσχυε. Υποβλήθηκε σε δεύτερη επέμβαση και έκτοτε έβαλε μπροστά το πρόγραμμα της επιστροφής του στην ενεργό δράση.

 Στις 11 Ιανουαρίου 2023 ο Αλέ χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή σε ένα φιλικό στη Μαρμπέγια, ενάντια στη Φορτούνα Ντίσελντορφ. Μετά από λίγες μέρες στις 4 Φεβρουαρίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, σε μια νίκη της Ντόρτμουντ ενάντια στη Φράιμπουργκ με 5-1, ο Ιβοριανός θα σκοράρει. Ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν με 9 γκολ και 5 ασίστ σε 19 συμμετοχές, φτάνοντας μια ανάσα μακριά από το πρωτάθλημα με τους «Βεστφαλούς». 


Τη φετινή σεζόν δε ξεκίνησε όσο καλά θα ήθελε. Τραυματισμοί σε αστράγαλο και γόνατο, σε συνδυασμό με τη φυσική του κατάσταση τον κράτησαν δυο μήνες εκτός δράσης. Δεν το έβαλε κάτω. 

Ο Αλέ ετοίμασε βαλίτσες και έφυγε για το Copa Africa για να βοηθήσει την Ακτή Ελεφαντοστού, που είχε το ταλέντο για μια διάκριση αλλά κανένας δε περίμενε τέτοια εξέλιξη. Στις 7 Φεβρουαρίου σκόραρε το χρυσό τέρμα, ενάντια στο Κονγκό, που οδήγησε τη χώρα του στον τελικό. 

Ενάντια στη Νιγηρία η Ακτή Ελεφαντοστού είχε την ευκαιρία να στεφθεί πρωταθλήτρια μέσα στο σπίτι της. Η Νιγηρία προηγήθηκε με γκολ του Εκόνγκ στο 38’, αλλά ο Κεσιέ ισοφάρισε στο 62’. Λίγα λεπτά πριν το τέλος και συγκεκριμένα στο 81ο λεπτό ο Αλέ θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα γράφοντας το 1-2 και θα σηκώσει περήφανα το μεσαίο δάχτυλο του χεριού του στον καρκίνο φωνάζοντας του “F*CK CANCER”.

Η ιστορία του Σεμπαστιάν Αλέ αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους. Ο ίδιος μας απέδειξε πως δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω και να κοιτάζουμε κάθε δυσκολία που προκύπτει στη ζωή μας κατάματα. Άλλωστε όπως έχει πει χαρακτηριστικά: 

«Οι νίκες είναι πολύ πιο όμορφες όταν βγαίνουν μέσα από συνθήκες στις οποίες έχεις υποφέρει». 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.