Βαγγέλης Τερζής
31 Oct
31Oct

Ο Βαγγέλης Τερζής γράφει για τον Λιονέλ Μέσι, τον δικό του σούπερ ήρωα στα παιδικά του χρόνια.

Κάθε φορά που φτάνουμε στο σημείο να μιλήσουμε για τον κοντό δεν είναι αρκετό. Ο Λιονέλ Μέσι έφτασε στην κατάκτηση της 8ης χρυσής του μπάλας. Αν σε αυτό το κείμενο ψάχνετε να βρείτε την απάντηση στο αν την άξιζε περισσότερο ή λιγότερο από τον Έρλινγκ Χαάλαντ, τότε κάνετε λάθος. Ώρα να μιλήσουμε για ΤΟ ποδόσφαιρο. 

Ροσάριο: Εκεί που ξεκίνησαν τα πάντα. 

 Γεννημένος στις 24 Ιουνίου του 1987 στο Ροσάριο της Αργεντινής, ο κοντός είναι άλλο ένα μεγάλο πρόσωπο που έβγαλε η χώρα της λατινικής Αμερικής. Γιος ενός εργάτη σε εργοστάσιο του Ροσάριο και μιας οικιακής βοηθού μερικής απασχόλησης και με δυο αδερφούς και μια αδερφή, ο τρόπος διαφυγής από τη καθημερινότητα για τον, τότε, μικρό Μέσι ήταν το ποδόσφαιρο. Μέχρι τη στιγμή που έπρεπε να πει αντίο και να αλλάξει ήπειρο...


Από την Αργεντινή στην Ισπανία και τη Βαρκελώνη. 

 Ο Λίο έζησε 14 χρόνια σε ένα σπίτι ενός ορόφου μαζί με την οικογένεια του. Μια οικογένεια που είχε μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο και που έγινε ο λόγος που έφυγε για την Ισπανία, εκεί όπου έγινε ο θρύλος που ξέρουμε σήμερα, ο θρύλος της Μπαρτσελόνα. 

 Υπογράφοντας σε μια χαρτοπετσέτα, ναι έτσι ακριβώς έγινε, ο Μέσι βρέθηκε στις ακαδημίες της Μασιά. Αρκετά παιδιά τον χλεύαζαν για το ύψος του που ήταν χαρακτηριστικά μικρότερο από τους υπόλοιπους. Αυτό όμως έγινε και ο λόγος που τον πείσμωσε και τον έκανε να ξεχωρίσει. Μέχρι να φτάσει στο σημείο να αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα της Μπάρτσα, ο "Πούλγκα" έφαγε αρκετό ποδοσφαιρικό ξύλο στις ακαδημίες. Μέχρι τη στιγμή που συστήθηκε στο κόσμο, στο ματς κόντρα στην Εσπανιόλ στις 16 Οκτωβρίου του 2004, με το νούμερο 30 στη πλάτη του και όχι το χαρακτηριστικό του 10. Σύντομα όμως θα γινόταν και αυτό. 

 Το πρώτο του γκολ το πέτυχε στις 01/05/2005 κόντρα στην Αλμπαθέτε, κρεμώντας τον τερματοφύλακα μετά την εξαιρετική ασίστ του καλού του φίλου και μέντορα του Ροναλντίνιο. Remember the name έλεγαν κάποιοι. Κάτι θα ήξεραν. 

 Το πρώτο χατ-τρικ δεν άργησε. Πάμε στο El Clásicο του 2007 στην Βαρκελώνη, εκεί όπου ο νεαρός Λιονέλ Μέσι με το νούμερο 19 στη πλάτη του πλέον σκοράρει το πρώτο του χατ-τρικ, κόντρα στην αιώνια αντίπαλο της Μπαρτσελόνα. Μη γνωρίζοντας τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης δεν πίστευαν και οι ίδιοι στα μάτια του, τι είναι ικανός να κάνει ο Αργεντινός. Με απίστευτη εκρηκτικότητα και τρομερό ένας εναντίον ενός, ο Μέσι συστήθηκε καλύτερα στο κόσμο σε εκείνο το πολύ σημαντικό παιχνίδι. Σε εκείνο το παιχνίδι βρήκα και εγώ τον δικό μου σούπερ ήρωα...


Το Wonder Goal και η σύγκριση με τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

 Ο Μέσι ξεπερνά πέντε αντιπάλους ξεκινώντας πίσω από το κέντρο και σκοράρει απέναντι στη Χετάφε στον πρώτο ημιτελικό του Κόπα ντελ Ρέι, στις 18 Απριλίου του 2007. Το λεγόμενο wonder goal του Μέσι, που συγκρίθηκε και παρομοιάστηκε με εκείνο το εκπληκτικό γκολ του Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1986 στον προημιτελικό ενάντια στην Αγγλία. Και κάπως έτσι ξεκίνησε. Η επόμενη σεζόν του ήταν η αρχή όλων όσων ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια μέχρι και σήμερα. 

 Τη σεζόν 2008/2009 ο Μέσι πέτυχε 38 γκολ σε μια χρόνια που η Μπαρτσελόνα δεν τα πήγε όπως θα ήθελε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του Ράιχαρντ από τον πάγκο της καταλανικής ομάδας και την πρόσληψη του ανθρώπου που αξιοποίησε το ταλέντο του Αργεντινού όσο κανένας άλλος. Μιλάμε φυσικά για τον Πεπ Γκουαρδιόλα. 


Η σχέση με τον Πεπ και η εκτόξευση του έμφυτου ταλέντου του.

 

 Ο Γκουαρδιόλα εκτόξευσε το ταλέντο του Μέσι. Δεν τον έκανε απλά καλύτερο. Τον έκανε τον καλύτερο που έχουμε δει να παίζει ποδόσφαιρο. Ο Καταλανός προπονητής, ήξερε ακριβώς τι έπρεπε να κάνει για να βγάλει στο γήπεδο ο Λίο την ευφυΐα του και την ικανότητα του σε σκοράρισμα, ντρίμπλες, πάσες και εκτελέσεις. 

 Ο Πεπ πλαισίωσε τον Αργεντινό με όλη την εκπληκτική Μπαρτσελόνα που έφτιαξε τότε. Του έδωσε έναν ελεύθερο ρόλο μεταξύ κέντρου και επίθεσης και τον έκανε ηγέτη της αντεπίθεσης της Μπαρτελόνα σε Ισπανία και Ευρώπη. Αυτό φυσικά είχε ως αποτέλεσμα την κατάκτηση του τρεμπλ το 2009, με την ομάδα που δημιουργήθηκε τότε να θεωρείται μια από τις καλύτερες όλων των εποχών. 

 Μέχρι και σήμερα ο Γκουαρδιόλα όταν τον ρωτάνε για το ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης που έχει προπονήσει ποτέ, η απάντηση του είναι πάντα η ίδια: "Με διαφορά ο Μέσι" , καθώς τονίζει και το πόσο τυχερός ήταν που προπόνησε τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο. 


2012: Ο χρόνος σταματάει και η μαγεία αναλαμβάνει.

 

 Η χρονιά που η προφητεία των Μάγιας έλεγε για το τέλος του κόσμου. Εκείνη τη χρονιά ο Μέσι απέδειξε πως δεν είναι από αυτό τον πλανήτη. Η χρονιά των 91 γκολ του Αργεντινού έμεινε στην ιστορία και πολύ δύσκολα θα ξεχαστεί ή θα ξεπεραστεί. 

 Το ημερολόγιο έγραφε 22 Δεκεμβρίου του 2012, όταν ο Λίο βρήκε δίχτυα στην αναμέτρηση κόντρα στην Βαγιαδολίδ και σημείωσε με αυτόν τον τρόπο το 91ο τέρμα βάζοντας τελεία στο μυθικό επίτευγμα του. Κανείς στην ιστορία του αθλήματος δεν έχει καταφέρει να σκοράρει περισσότερες φορές μέσα σε ένα έτος από τον Αργεντινό, όπου εκείνη τη χρονιά κατέρριψε το ρεκόρ του άλλοτε «θρυλικού Γερμανού», Γκέρντ Μίλερ, με 85 τέρματα πίσω στο 1972. 

 Εκείνη τη χρονιά τα 79 τέρματα του Μέσι ήταν με την Μπάρτσα και τα 12 με τη φανέλα της "αλμπισελέστε". Αναλυτικότερα: 

La Liga: 38 παιχνίδια, 59 γκολ
Copa del Rey: 8 παιχνίδια, 5 γκολ
Champions League: 12 παιχνίδια, 13 γκολ
Σούπερ Καπ Ισπανίας: 2 παιχνίδια, 2 γκολ
Με την εθνική Αργεντινής: 9 παιχνίδια, 12 γκολ

 Εκείνη τη χρονική περίοδο και μετά την εξαιρετική αυτή χρόνια ο Μέσι μετρούσε ήδη 4 χρυσές μπάλες στη συλλογή του. 


MSN : Τρία φιλαράκια που έκαναν ότι ήθελαν στην Ευρώπη.

 Μιλάμε ίσως για την καλύτερη τριάδα όλων των εποχών. Μια τριάδα που δεν έμεινε εντός αγωνιστικών γραμμών, αλλά κράτησε εξαιρετικές σχέσεις και εκτός αυτών. Μέσι, Νεϊμάρ, Σουάρεζ, ή αλλιώς MSN όπως είναι ευρέως γνωστό. Το ζήσαμε σε μια περίοδο που η μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης είχε και εκείνη την δικιά της εξαιρετική τριάδα που απαρτιζόταν από Ρονάλντο, Μπέιλ και Μπενζεμά. Τυχεροί όσοι ζήσαμε και τις δυο τριπλέτες, που πρόσφεραν άπειρο θέαμα. 

 Η τριάδα όμως που μας απασχολεί είναι και αυτή της καταλανικής ομάδας. Έπαιξαν μαζί τρία χρόνια από το 2014 έως το 2017, μέχρι να μετακομίσει ο Νεϊμάρ στο Παρίσι για λογαριασμό της Παρί Σεν Ζερμέν. Σε αυτά τα τρία χρόνια συνύπαρξης πέτυχαν μαζί 344 γκολ (153 ο Μέσι, 120 ο Σουάρες, 91 ο Νεϊμάρ), κατακτώντας δύο πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα Champions Legue, ένα ευρωπαϊκό Super Cup κι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Η σχέση που έκτισαν εκτός γηπέδου ήταν και ο λόγος που βρίσκονταν με κλειστά τα μάτια. 


Το must που τον κυνηγούσε και η ανακούφιση με το Copa America. 

 Κάνουμε ένα fast forward και βρισκόμαστε στον τελικό του Copa America το 2021, εκεί όπου ο Λίο κλείνει τα στόματα όσω των αμφισβητούσαν για ακόμη μια φορά. Για χρόνια κουβαλούσε στη πλάτη του το βάρος των αποτυχιών της εθνικής Αργεντινής να κατακτήσει ένα τρόπαιο. Κάπως έτσι όλα σταμάτησαν. 

 Στις 11/07 του 2021 λοιπόν, ο Μέσι σηκώνει το τρόπαιο μέσα στο Μαρακανά μετά τη νίκη της Αργεντινής κόντρα στην Βραζιλία και παίρνει το βραβείο του καλύτερου παίκτη της διοργάνωσης και του πρώτου σκόρερ. Θα έλεγε κανείς πως ήταν γραφτό να συμβεί. Κάπως έτσι η κατάρα αυτή έσπασε και ο Μέσι ένιωθε πιο χαλαρός με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας. Την οδήγησε στο Μουντιάλ του 2022 εκεί που όλοι έλεγαν πως δε θα τα καταφέρει. 


Μουντιάλ 2022: Στη κορυφή τον κόσμου και το τέλος του debate. 

 Και έφτασε η στιγμή που περίμενε από μικρό παιδί. Από τότε που ακούμπησε για πρώτη φορά τη στρογγυλή θεά. Από τότε που πήρε το αεροπλάνο από το Ροσάριο για τη Βαρκελώνη. Ο Λίο κόντρα σε όλους και σε όλα, μετά την ήττα της Αργεντινής από τη Σαουδική Αραβία έδειχνε πιο αποφασισμένος από ποτέ. Πήρε πάνω του όλη την ομάδα, όλη τη χώρα και όλο το ποδόσφαιρο και πήγε μέχρι το τέλος. 

 Ελπίζω να θυμάστε εκείνη την εξωπραγματική ασίστ στον Μολίνα στο ματς κόντρα στην Ολλανδία. Όλοι δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν τον κοντό να περνάει τέτοια πάσα. Εκείνο το ματς ο Μέσι αγχώθηκε, είδε την Αργεντινή να ισοφαρίζεται από την Ολλανδία και να πηγαίνει στη παράταση. Ήλπιζε να πάνε στα πέναλτι και αυτό ακριβώς έγινε. Εκεί μίλησε ο καλός του φίλος και φύλακας άγγελος του, ο Εμιλιάνο Μαρτίνες. Πιάνοντας τα πέναλτι των Ολλανδών ο τερματοφύλακας της Αργεντινής, έστειλε την εθνική ομάδα της χώρας του στα ημιτελικά όπου αντιμετώπισε την Κροατία και πέρασε στον τελικό. 

 Εκεί περίμενε ο Κιλιάν Εμπαπέ και η Γαλλία στον καλύτερο τελικό Μουντιάλ που έχουμε παρακολουθήσει ποτέ. Το σκορ μετά και την παράταση στο 3-3 με τον Μαρτίνες να σώζει την Αργεντινή και να την στέλνει στα πέναλτι ξανά. Εκεί ανέλαβε ξανά. Ήθελε να δώσει το τρόπαιο στον καλό του φίλο. Έπιασε το πέναλτι του Κομάν και όλοι περίμεναν τον Μοντιέλ να κρίνει τη συνέχεια. Ο Μοντιέλ εκτελεί και ο χρόνος σταματάει. Ο Μέσι πέφτει κάτω κλαίγοντας από τη χαρά του. Τα κατάφερε. Μαζί του και εμείς που μεγαλώσαμε μαζί του και περιμέναμε αυτή τη στιγμή, ξεσπάμε και κλαίμε από χαρά. Ο Μέσι τερμάτισε το ποδόσφαιρο. Τα κατέκτησε όλα. Το debate έληξε.


 Ο Αργεντινός έφτασε τις 8 χρυσές μπάλες. Κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο να το καταφέρει κάποιος άλλος. Ο Μέσι δεν είναι απλώς ένας παίκτης που στην εποχή του ξεχώρισε από όλους τους άλλους. Ο "Πούλγκα" έγινε ο καλύτερος όλων όσων έχουμε δει μέχρι και σήμερα να παίζουν το καλύτερο άθλημα του πλανήτη.

Προσωπικό σχόλιο

 Ο Μέσι για εμένα είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να φτάσει στο ψηλότερο σκαλί των ονείρων του. Είναι εκείνος που μπορούσε να πασάρει εκεί που δε μπορεί κανένας άλλος, εκείνος που μπορούσε να σουτάρει καλύτερα από όλους, εκείνος που μπορούσε να ντριμπλάρει σε εξωφρενικά κλειστούς χώρους.  

 Ο Μέσι μας έκανε να αγαπήσουμε το ποδόσφαιρο και να ασχοληθούμε με αυτό. Οφείλουμε στον Μέσι ένα μεγάλο ευχαριστώ, ακόμη και αν δεν είναι όλοι φαν του και πάνω από όλα πρέπει να νιώθουμε ευλογημένοι που τον ζήσαμε από την αρχή της καριέρας του μέχρι και το τέλος της, όταν έρθει αυτό, αλλά και για την απίστευτη κόντρα του με τον Ρονάλντο μόνο εντός των γηπέδων και των όσων κατάφεραν και οι δυο. 

 Λιονέλ Αντρές Μέσι είσαι το ποδόσφαιρο και σε ευχαριστώ για όλα...

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.