Χρυσούλα Μουρτίκα
12 Jun
12Jun

Ο Γιούργκεν Κλοπ, ο άνθρωπος των γηπέδων, ένας άνθρωπος με πίστη και αγάπη στην ομορφιά του ποδοσφαίρου, πριν από περίπου μισό χρόνο, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τον πάγκο της Λίβερπουλ και έκανε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να δακρύσει. Στο τελευταίο φετινό παιχνίδι της ομάδας, οι παίκτες του φάνηκε ότι δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτή του την απόφαση και το αντίο ήταν αρκετά δύσκολο. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος αποφάσισε να μετατρέψει την αποχώρησή του σε γιορτή για την ομάδα του.

Ο Γερμανός τεχνικός ανέλαβε τους «κόκκινους» τον Οκτώβριο του 2015, αρχικά για μία τριετία, αλλά εν τέλει το συμβόλαιό του αναμενόταν να διαρκέσει έως το 2026, μετά την τελευταία επέκταση, που έκανε το 2022. Ο ίδιος όμως, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι δεν έχει άλλες αντοχές και πως σκεφτόταν από την περσινή χρονιά να αποχωρήσει. Η γυναίκα του ήταν αυτή που τον σταμάτησε και τον προέτρεψε να μην το κάνει σε μία «αποτυχημένη» χρονιά για την ομάδα του, αυτή ήταν και η αφορμή για να μείνει έναν ακόμα χρόνο και να επιστρέψει την ομάδα του στο «Τσάμπιονς Λιγκ».  


Η φετινή χρονιά για τους «reds» μπορεί να μην στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία αλλά γύρισε εκεί που της αξίζει. Τερμάτισε 3η στην Πρέμιερ Λιγκ, έφτασε στους 8 του «Γιουρόπα Λιγκ» και κατέκτησε το «Λιγκ Καπ Αγγλίας. Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την αποχώρηση του Κλοπ, σχεδόν από τα μισά και έπειτα. Μία ακόμα χρονιά με τραυματισμούς και αρκετές απουσίες.

Εμφάνιση Κλοπ στη Λίβερπουλ


Η εμφάνιση του Γερμανού ήταν η σανίδα σωτηρίας του Συλλόγου, μετά την απομάκρυνση του Μπρένταν Ρότζερς. Η αλλαγή στην ψυχολογία αλλά και στη λειτουργία της ομάδα ήταν εμφανέστατη, καθώς έφτασε στον τελικό του Λιγκ Καπ και του Γιουρόπα Λιγκ την πρώτη σεζόν που ανέλαβε. Στον δρόμο προς τη Βασιλεία, χρειάστηκε να περάσει αρκετά εμπόδια στους ομίλους, την Άουγκσμπουργκ στους 32, απέκλεισε τη μεγάλη της αντίπαλο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους 16, την Ντόρτμουντ στους 8, με μεγαλειώδη ανατροπή στο Άνφιλντ και τη Βιγιαρεάλ στους ημιτελικούς. Παρ' όλα αυτά, ο τελικός δεν πήγε καλά και η ομάδα ηττήθηκε με 3-1 από τη Σεβίλλη που κατέκτησε το τρόπαιο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Πρώτη ολοκληρωμένη σεζόν

Η πρώτη γεμάτη χρονιά του Γερμανού βρήκε τη Λίβερπουλ να γνωρίζει οδυνηρούς αποκλεισμούς από τα Κύπελλα Αγγλίας από Σαουθάμπτον και Γούλβς, αλλά τελείωσε με μια σημαντική επιτυχία, καθώς οι κόκκινοι κλείδωσαν το εισιτήριο για τα «πλέι οφ» του «Τσάμπιονς Λιγκ» της επόμενης χρονιάς, τερματίζοντας τέταρτοι. Την επόμενη χρονιά ο Κλοπ κατάφερε να φτάσει στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, όπου και έχασε από τη Ρεάλ. Από τον όμιλο έφυγε με την πρωτιά, ενώ με τον ίδιο αέρα πέρασε από την Πόρτο. Το ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Σίτι τη βρήκε νικήτρια ουσιαστικά από το πρώτο ματς και το 3-0 στο Άνφιλντ, ενώ η Ρόμα δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στην πορεία για τον τελικό του Κιέβου. Εκεί βρήκε την πολυνίκη του θεσμού, Ρεάλ Μαδρίτης στην οποία και υποτάχθηκε χάνοντας 3-1, μετά από τραγικά λάθη του τερματοφύλακά της, Κάριους.

Η πορεία του Γερμανού στον πάγκο της Λίβερπουλ και οι επιτυχίες που έφεραν ξανά χαμόγελα στα πρόσωπα των «reds»

Στην ομάδα άρχισαν να εμφανίζονται τα μεγάλα ονόματα, όπως αυτά των Σαλάχ και Βαν Ντάικ, αλλά επισκιάστηκαν από την αποχώρηση του Φελίπε Κουτίνιο, του μεγάλου αστέρα της ομάδας. Η σεζόν 2018-19 ξεκίνησε με αγορά τερματοφύλακα, καθώς ο μοιραίος του τελικού Κάριους, αντικαταστάθηκε από τον Άλισον, που είναι μέχρι και σήμερα βασικός. Σε αυτή τη χρονιά, η Λίβερπουλ έφτασε παρά πολύ κοντά στη κατάκτηση του πρωταθλήματος, καθώς μέχρι την τελευταία αγωνιστική είχε ελπίδες, σπάζοντας κάθε ρεκόρ βαθμών. Στο τέλος, οι 97 βαθμοί όμως, δεν ήταν αρκετοί, για να προσπεράσει τη Σίτι που πήρε το πρωτάθλημα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Το «Τσάμπιονς Λιγκ» που μετέτρεψε μία χαμένη σεζόν σε «απόλυτα» επιτυχημένη

Η καταξίωση, παρ' όλα αυτά, ήρθε στην Ευρώπη. Η ομάδα του Γερμανού πέρασε τον όμιλο και αντιμετώπισε την Μπάγερν Μονάχου στους 16, αλλά και την Πόρτο, που για δεύτερη χρονιά δεν κατάφερε να σταθεί εμπόδιο στο «τρένο» -που είχε φτιάξει ο Κλοπ. Στα ημιτελικά, η Λίβερπουλ κληρώθηκε με την Μπαρτσελόνα. Μετά το σόου του Λιονέλ Μέσι και την ήττα με 3-0 στη Βαρκελώνη, όλα έμοιαζαν χαμένα. Η Λίβερπουλ, όμως, με το «χαρτί» του Άνφιλντ δεν είχε πει την τελευταία της λέξη, ανέτρεψε το σκορ κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, επικράτησε με 4-0, παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τον τελικό της Μαδρίτης. Την 1η Ιουνίου του 2019, η «πρωτάρα» Τότεναμ δεν κατάφερε να σταματήσει την Λίβερπουλ, η οποία νίκησε 2-0 και έφτασε στην έκτη κατάκτηση του τροπαίου αυτού. Τον Αύγουστο του 2019 μάλιστα, οι Κόκκινοι κατέκτησαν και το Σούπερ Καπ, επικρατώντας επί της Τσέλσι στα πέναλτι.

Η επιστροφή στην κορυφή μετά από 30 χρόνια και οι τραυματισμοί που έφεραν την πτώση

Η επιτυχημένη περίοδος του Γερμανού προπονητή συνεχίστηκε τη σεζόν 2019-2020, όπου η Λίβερπουλ κατέκτησε την πρώτη Πρέμιερ Λιγκ της ιστορίας της και το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια σπάζοντας πολλά ρεκόρ και μαζεύοντας συνολικά 99 βαθμούς.

Την επόμενη χρονιά δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αφού αποδυναμώθηκε πολύ από τραυματισμούς στους περισσότερους παίκτες της, με κρισιμότερο ίσως, αυτόν του ηγέτη της άμυνάς της αλλά και ολόκληρης της ομάδας, τον Βίρτζιλ Βαν Ντάικ, που υπέστη ρήξη χιαστού μετά από τάκλιν του Τζόρνταν Πίκφορντ, στο τοπικό ντέρμπι απέναντι στην Έβερτον. Παρά τις μέτριες εμφανίσεις και τα προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, η Λίβερπουλ τερμάτισε τρίτη πίσω από τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ, εξασφαλίζοντας και πάλι θέση για το «Τσάμπιονς Λιγκ». 

Στην ουσία, οι συνεχόμενοι τραυματισμοί αλλά και το χαμηλό «μπάτζετ» για αντικατάσταση αυτών των ποδοσφαιριστών ήταν οι κύριες αιτίες που έφτασαν στην λήξη του συμβολαίου του. Ο Γερμανός –μαζί με την απόφασή του για διακοπή συμβολαίου- ανακοίνωσε και τους λόγους της. Είναι δύσκολο σε ένα τόσο ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο πρωτάθλημα, να μένεις όρθιος με τόσες δυσκολίες και ελλείψεις. Παρ’ όλα αυτά ο Κλοπ κατάφερε να πάει την ομάδα στην κορυφή και να την διατηρήσει στις πρώτες θέσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Τα κύπελλα και η ιστορία που συνέχισε να γράφεται στο Μέρσεϊσάιντ

Στις 27 Φεβρουαρίου του 2022, η ομάδα του «Μέρσεϊσαϊντ» κατέκτησε το ένατό της Λιγκ Καπ απέναντι στην Τσέλσι, σ' έναν τελικό που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Λίγους μήνες μετά, η «αρμάδα» του Κλοπ γεύτηκε άλλη μια νίκη σε τελικό, αφού στις 14 Μαΐου νίκησε ξανά την Τσέλσι και ξανά στα πέναλτι, κατακτώντας έτσι το Κύπελλο FA Καπ για όγδοη φορά. Αυτή τη φορά με πέναλτι του Τσιμίκα, που πήρε την μπάλα στα χέρια και έστειλε το τρόπαιο στο Λίβερπουλ μετά από εύστοχη εκτέλεση. Όσον αφορά το «Τσάμπιονς Λιγκ» και τον τελικό που διεξήχθη στο Παρίσι, η Λίβερπουλ έδωσε το «παρών» αλλά ηττήθηκε από τη Ρεάλ με 1-0, παρότι ήταν ανώτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα.

Ο Κλοπ, η μεταγραφή του Τσιμίκα και η εμπιστοσύνη στον Έλληνα άσσο


Μετά την καταπληκτική χρονιά του Κώστα Τσιμίκα στην Ευρώπη τη σεζόν 2019-20, με την ομάδα του Ολυμπιακού, ήταν δεδομένο ότι αρκετές ομάδες του εξωτερικού θα έκαναν την κίνησή τους. Κανένας όμως δεν περίμενε αυτό που έγινε τελικά. Αυτός ήταν και ο λόγος που η είδηση της μεταγραφής του στη Λίβερπουλ «έσκασε» σαν βόμβα στις 10 Αυγούστου του 2020. Το αντίο του Τσιμίκα στον Γερμανό προπονητή ήρθε μία μέρα μετά την αποχώρηση. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κόουτς, η πίστη σου σε μένα μου άλλαξε τη ζωή. Μου έδωσες την ευκαιρία να παίξω για έναν οργανισμό που προσφέρει ατελείωτες ευκαιρίες σε όσους είναι αρκετά τυχεροί για να τον υπηρετήσουν.

Το να παίξω υπό την καθοδήγησή σου στη Λίβερπουλ υπήρξε ένα ταξίδι γεμάτο με έντονη χαρά και απίστευτα μαθήματα. Από το Άνφιλντ και τις βραδιές Champions League στο να σηκώνω τρόπαια, κάθε στιγμή ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.Ευχαριστώ που με σχημάτισες όχι μόνο σαν παίκτη αλλά και σαν άνθρωπο. Σου εύχομαι ευτυχία και επιτυχία στις νέες σου περιπέτειες. Θα μας λείψεις».

Πράγματι, από την πρώτη κιόλας μέρα του στο Λίβερπουλ ο Κλοπ στάθηκε σαν ποδοσφαιρικός πατέρας για τον Έλληνα διεθνή, τον εξέλιξε και τον έκανε ένα αξιόλογο αριστερό μπακ, για να σταθεί σε οποιαδήποτε μεγάλη ομάδα. Ο «Τσίμι» έγινε ο «Greek Scouser» στα χείλη των οπαδών των «Ρεντς» και αναπόσπαστο κομμάτι της αποστολής του Γιούργκεν Κλοπ. Είχε να αντιμετωπίσει τον Ρόμπερτσον για να πάρει θέση βασικού στην ομάδα, κάτι που μέχρι και την τελευταία μέρα του Γερμανού στην ομάδα, δεν το κατάφερε. Παρ’ όλα αυτά όταν τον χρειάστηκε ήταν εκεί στρατιώτης.

Την πρώτη του σεζόν τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να βρει ρυθμό για ολόκληρη την χρονιά. Δεν σταμάτησε όμως να προσπαθεί και κατάφερε να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης του Κλοπ. Της εμπιστοσύνης κυρίως για την μεταγραφή του εκεί, αλλά και για την εκτέλεση του πέναλτι που έδωσε το τρόπαιο στη Λίβερπουλ. Από εκείνη τη μέρα και έπειτα, ο Κώστας έγινε τραγούδι στο στόμα των οπαδών και γράφτηκε στην ιστορία της ομάδας με την εκτέλεση αυτή, ενώ ο Κλοπ πήρε τα εύσημα για τον παίκτη που είχε δημιουργήσει.

Φέτος, έβαλε ξανά το δικό του «λιθαράκι» στον τελικό του Λιγκ Καπ και πάλι με αντίπαλο την Τσέλσι. Από τη δική του εκτέλεση κόρνερ, ο Φαν Ντάικ πήρε την κεφαλιά στο τελευταίο λεπτό της παράτασης  και η Λίβερπουλ κατέκτησε τον πιο «ξεχωριστό» τίτλο στην καριέρα του Κλοπ, όπως ο ίδιος τον χαρακτήρισε. Ο Κώστας Τσιμίκας, υπό τις οδηγίες του Γερμανού, αγωνίστηκε σε 86 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και, πέραν των δύο Κυπέλλων που αναφέραμε, κατέκτησε άλλο ένα ακόμη Λιγκ Καπ (2022) και το περσινό Community Shield.

Την καλύτερη του εμφάνιση την πραγματοποίησε στον περσινό ημιτελικό του «Τσάμπιονς Λιγκ», που ο κόουτς τον εμπιστεύτηκε και ο ίδιος με τις δύο του ασίστ και τη ενέργεια του σε επίθεση και άμυνα πήρε τον τίτλο του καλύτερου παίκτη στον αγώνα. Μία αμοιβαία σχέση σεβασμού και εμπιστοσύνης κάπου εδώ λαμβάνει τέλος. Ο Τσιμίκας «χρωστάει» πολλά στον Κλοπ, αλλά κάτι μας λέει πως ούτε ο Κλοπ θα ξεχάσει τον Έλληνα αμυντικό.

Η αγάπη και η αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ Πεπ Γκουαρδιόλα και Γιούργκεν Κλοπ.

Μέσα στο πέρασμα των χρόνων του στην Αγγλία, ο Κλοπ δημιούργησε άπειρους θαυμαστές, τόσο εκείνους της ομάδας του όσο και των αντιπάλων του. Ένας από αυτούς είναι και ο μεγάλος του αντίπαλος Πεπ, ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, που δεν έκρυψε ποτέ το θαυμασμό αλλά και την εκτίμηση που τρέφει για τον Γερμανό. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι ως προπονητές. Βρέθηκαν στη Γερμανία, ο ένας με την ομάδα της Μπάγερν και ο άλλος με την κυριότερη αντιπάλο, Ντόρτμουντ. Φυσικά αυτός ο σεβασμός δεν είναι μονόπλευρος, αφού και ο ίδιος ο Κλοπ κάθε φορά εκθειάζει τον «αντίπαλο» προπονητή.

Μάλιστα στις τελευταίες δηλώσεις του ο Γερμανός είπε τα καλύτερα για τον Πεπ. Αναλυτικά ανέφερε: «Ότι κι αν συνέβη στη Σίτι με τις 115 κατηγορίες, ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο. Βάλτε οποιονδήποτε άλλο προπονητή στον κόσμο σε αυτή την ομάδα, δεν πρόκειται να κατακτήσουν το πρωτάθλημα τέσσερις φορές στη σειρά». Δεν είναι η πρώτη φορά φυσικά που μιλάει έτσι ο Κλοπ, αφού στο παρελθόν έχει αναφέρει πολλές φορές ότι ο Ισπανός είναι κορυφαίος στο είδος του.

Από την πλευρά του ο Γκουαρδιόλα, στην τελευταία συνέντευξη τύπου της χρονιάς δάκρυσε μιλώντας για την αποχώρηση του Κλοπ από το αγγλικό πρωτάθλημα. «Θα μου λείψει πολύ. Ο Γιούργκεν ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Με πήγε σε άλλο επίπεδο ως προπονητή.

Νομίζω ότι σεβόμαστε ο ένας τον άλλον απίστευτα. Έχω την αίσθηση ότι θα επιστρέψει. Θέλω απλώς να πω ευχαριστώ πολύ για τα λόγια του.Αλλά ξέρει πολύ καλά ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μου προσφέρει και μου δίνει αυτός ο σύλλογος», ήταν μερικά από τα λόγια που αναφέρει κατά καιρούς. Δεν υπάρχει στον αθλητισμό μεγαλύτερη επιβεβαίωση για έναν άνθρωπο από το να τον σέβονται και να τον παραδέχονται μέχρι και οι αντίπαλοι. Μία σχέση που θα μείνει για πάντα στην ιστορία του αθλητισμού, αν και κάθε φίλαθλος εύχεται η «αντιπαλότητα» αυτή να μην έχει λάβει τέλος.

Φυσικά ο Πεπ δεν είναι ο μοναδικός που έχει να πει τα καλύτερα για τον Γιούργκεν, αλλά και όλοι όσοι τον έχουν συναντήσει εντός γηπέδων.

Η ζωή στο Λίβερπουλ και η αναγνώριση του κόσμου

Το Λίβερπουλ είναι μία  μικρή πόλη που μοιάζει με χωριό, βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι Μέρσεϊ και θεωρείται η ποδοσφαιρική πρωτεύουσα της Αγγλίας, αφού οι δύο ομάδες που εδρεύουν εκεί (σ.σ. Λίβερπουλ και Έβερτον) έχουν μαζί τους περισσότερους τίτλους πρωταθλήματος, παρά τη μεγάλη τους αντιπαλότητα. Είναι αρκετά ήσυχο μέρος και οι άνθρωποι που ζουν εκεί απολαμβάνουν την ηρεμία τους, ένας από αυτούς είναι και ο Γερμανός που έχει τονίσει αρκετές φορές, ότι απολαμβάνει την ζωή στην πόλη αυτή και του ταιριάζει απόλυτα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από τον λαό του Μέρσεϊσάιντ και τον κόσμο της ομάδας, τον έκαναν έναν από αυτούς και τώρα όλα είναι πιο δύσκολα.  

Δεν ήταν λίγοι οι οπαδοί, που θέλησαν να ευχαριστήσουν τον Γερμανό τεχνικό μετά από 9 χρόνια, στέλνοντας γράμματα στην ομάδα, τα οποία ο ίδιος διάβασε μπροστά στην κάμερα. Αρκετά συγκινημένος ευχαρίστησε τον κόσμο και ανταπέδωσε την αγάπη που του έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια. Στη διάρκεια των χρόνων ως αναγεννητής της ομάδας ο Γιούργκεν έχει λάβει ιδιαίτερη τιμή και λατρεία από τον κόσμο της και αυτό δεν θα του το πάρει ποτέ κανένας.

Στο τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο της Λίβερπουλ ο κόσμος βρέθηκε στο γήπεδο για να τον αποχαιρετήσει με τον δικό του τρόπο. Στις κερκίδες είχαν δημιουργήσει ένα «κορεό» που έγραφε «JURGEN YNWA», με τον ίδιο εμφανώς συγκινημένο αλλά και χαρούμενο για όλη τη στήριξη και την αγάπη των «ρεντς». Το αντίο μετά από τόσα χρόνια δεν είναι ποτέ εύκολο αλλά ο ίδιος αποφάσισε να μετατρέψει αυτή τη μέρα σε γιορτή με το χαμόγελό του και τη θετική του ενέργεια. Την ώρα που οι οπαδοί του τραγουδούσαν το «ynwa», ο ίδιος πήρε το μικρόφωνο και άρχισε να φωνάζει με τον ρυθμό το όνομα του αντικαταστάτη του - Άνρε Σλοτ -  με το κοινό να τον ακολουθεί. Με τον τρόπο του έδειξε ότι θα είναι πάντα ένας υποστηρικτής της ομάδας.

Τα ταλέντα στις ακαδημίες, η κληρονομιά που μένει πίσω και το σπουδαίο παιχνίδι απέναντι στην Τσέλσι

Για τον Γερμανό, οι ακαδημίες της Λίβερπουλ ήταν πάντα ανεξάντλητη πηγή ταλέντων, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή. Μέσα στα χρόνια ο Κλοπ έδωσε χρόνο συμμετοχής σε πολλά νεαρά αγόρια,  που δεν είχαν κλείσει ούτε τα δεκαοχτώ όταν έκαναν ντεμπούτο στη μεγάλη ομάδα. Από τον Αλεξάντερ Άρνολντ, που πλέον θεωρείται παλαίμαχος, μέχρι τους πιτσιρικάδες που έπαιξαν βασικοί σε ματς κυπέλλου, λόγω των πολλών τραυματισμών.

Η Λίβερπουλ πανηγύρισε την κατάκτηση του «Λιγκ Καπ» μπροστά στους φιλάθλους της στο «Άνφιλντ» με βασικούς πρωταγωνιστές κάτι αμούστακα παιδάκια. Το συγκεκριμένο τρόπαιο γράφτηκε στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, όχι για το σκορ ή την σημαντικότητα του αγώνα, αλλά για τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτόν. Αυτό έκανε και τον Κλοπ να πει ότι ήταν το πιο σημαντικό Κύπελλο στην καριέρα του, γιατί αυτό είναι που αντιπροσωπεύει όλη του την δουλεία αλλά και την πίστη στις ακαδημίες. Χαρακτηριστικά, στη συνέντευξη τύπου μετά το παιχνίδι ανέφερε: «Άκουσα πως υπάρχει μία αγγλική φράση που λέει "δεν κερδίζεις τρόπαια με πιτσιρίκια", δεν το ήξερα αυτό. Υπάρχουν μεγαλύτερες χρονικά καριέρες από τη δική μου αλλά σε περισσότερα από 20 χρόνια που προπονώ, αυτό είναι το πιο ξεχωριστό τρόπαιο που έχω κερδίσει ποτέ. Δεν έχω ακούσει ποτέ στο παρελθόν ιστορία με παίκτες από την Ακαδημία που τέθηκαν αντιμέτωποι με μία κορυφαία ομάδα και κέρδισαν το τρόπαιο.»

Όταν όλοι φοβήθηκαν τις ελλείψεις και τους τραυματισμούς, ο Γερμανός βγήκε μπροστά και φώναξε «παρών». Ένα πάτημα του Καϊσέδο στον Χράβενμπερχ, έστειλε τον Ολλανδό στο φορείο, με τις επιλογές να είναι ανύπαρκτες και τότε όλα άλλαξαν. Η Λίβερπουλ είχε μόνο έναν παίκτη της πρώτης ομάδας να ρίξει στο γήπεδο, τον Τσιμίκα, ενώ στην παράταση είχε και τον 21χρονο Κουάνσα. Οι υπόλοιποι ήταν παιδιά. Οι 19χρονοι Μπόμπι Κλαρκ και Τζέιμς ΜακΚόνελ μπήκαν στο κέντρο, για να αντικαταστήσουν Μακ Άλιστερ και Μράντλεϊ (σ.σ. ένα ακόμα παιδί που ο Κλοπ του έδωσε φανέλα βασικού μετά τον τραυματισμό του Άρνολντ). Και τέλος ο 18χρονος Ντανς, που μπήκε στην κορυφή της επίθεσης, αντί του Χάκπο.

Παιδιά με ελάχιστα λεπτά συμμετοχής κλίθηκαν να πάρουν την ομάδα στους ώμους τους. Ο Κλαρκ είχε παίξει 27’ λεπτά στην «Πρέμιερ» και 15’ στο Κύπελλο. Ο Μακ Κόνελ από την άλλη είχε παίξει τρία λεπτά στο πρωτάθλημα, 79' στο Κύπελλο και 16' στο «Γιουρόπα Λιγκ». Ο Ντανς «έπεσε κατευθείαν στα βαθιά», αφού πριν μπει αλλαγή στον τελικό είχε παίξει δύο μόλις λεπτά, τρεις μέρες πριν, κόντρα στη Λούτον. Αυτό δεν την εμπόδισε όμως να κερδίσει τον τίτλο. Τα παιδιά αυτά δεν σταμάτησαν λεπτό να τρέχουν, μπήκαν στο γήπεδο πεινασμένα και έδειξαν τα δόντια τους, με τον Κλοπ να παίρνει τελικά τη νίκη και να γράφει άλλη μία χρυσή σελίδα στην ιστορία της ομάδας.

Ο Γερμανός απέδειξε ότι τα  κύπελλα δεν τα παίρνουν οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές αλλά όποιος έχει πίστη και όρεξη. Η μισή από την ομάδα του δεν είχε ξανά βρεθεί ποτέ σε τελικό διοργάνωσης, κι όμως τίποτα δεν είναι πιο δύσκολο για έναν αντίπαλο από μία ομάδα που δεν σταματά να τρέχει και να πιέζει. Μέχρι να σφυρίξει ο διαιτητής τη λήξη του αγώνα τίποτα δεν τελειώνει και αυτά τα παιδιά το πίστεψαν τόσο, που έκαναν κάτι τόσο μαγικό να φαίνεται μια ακόμα απλή επιτυχία της ομάδας και του προπονητή.

Κάθε οπαδός της Λίβερπουλ, σε κάθε γωνιά του πλανήτη έκλαψε με την απόφαση του, έκανε και τον ίδιο να κλάψει με τα μηνύματα αγάπης και την πίστη σε αυτόν, αλλά το κυριότερο είναι ότι μετά από 9 χρόνια στο Μέρσεϊσάιντ, ο Γερμανός έγραψε το όνομά του, στην ιστορία της ομάδας, με χρυσά γράμματα. Ευχαριστούμε Γιούργκεν Κλοπ για την συνεισφορά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και ελπίζουμε σε γρήγορη επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους.





Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.