Παναγιώτης Χονδρός
05 Dec
05Dec

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης για τη 12η αγωνιστική της EuroLeague και ο Παναγιώτης Χονδρός γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται πέντε παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων που έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα.

Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης διασταυρώνουν τα ξίφη τους για πρώτη φορά μετά τον περσινό τελικό. Ένας από τους πολλούς που έχουν παίξει αντίπαλες οι δύο ομάδες, όμως, ιστορία και αλατοπίπερο έχουν και άλλες «μάχες» τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί με το υπάρχον format της EuroLeague, ενώ την τελευταία 15ετια μόνο, οι δύο σύλλογοι έχουν έρθει αντιμέτωποι σε τρεις τελικούς και άλλες δύο φορές σε σειρά playoffs. Καλά όλα αυτά αλλά ποιος ξεχνάει το περσινό διπλό στην αρχή της χρονιάς;


Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 87-89  (19 Οκτωβρίου 2022)

Η περσινή σεζόν των Πειραιωτών θα μνημονεύεται μετά από δεκαετίες κι αν δεν υπήρχε το σουτ του Γιουλ θα ήταν ακόμα καλύτερα τα πράγματα. Όπως και να 'χει η αρχή του 2022-23 βρήκε τον Ολυμπιακό σε ένα αεροπλάνο να ταξιδεύει στην Ισπανία. Σε λιγότερο από ένα μήνα οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίστηκαν σε Βαρκελώνη, Μαδρίτη και Βιτόρια και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Εκείνα τα τρία διπλά στις πρώτες τέσσερες αγωνιστικές έστρωσαν την πορεία του συνόλου του Γιώργου Μπαρτζώκα και γι' αυτό το λόγο το προαναφερθέν 87-89 στην έδρα της Ρεάλ μπαίνει στο αφιέρωμα. 

Ένα ματς με πρωταγωνιστή έναν αντίπαλο πλέον, καθώς ο Κώστας Σλούκας κατάφερε να «σκοτώσει» πρώτος τους Μαδριλένους, προτού προλάβει ο Γιουλ να κόψει τα φτερά του Ολυμπιακού. Ο Ισπανός γκαρντ το είχε πάρει πάνω του στο τέταρτο δεκάλεπτο, όμως ο Σλούκας κατάφερε να νικήσει δύο φορές τον Ταβάρες στο τέλος και να δώσει το ροζ φύλλο αγώνα στους Πειραιώτες. Τρομερό παιχνίδι και από τον Σάσα Βεζένκοβ με 23 πόντους και 12 ριμπάουντ, με τον Ολυμπιακό να δηλώνει από τον Οκτώβριο πως μπορεί να βρεθεί στο Final 4 του Κάουνας. Δύο βράδια μετά οι «ερυθρόλευκοι» θα περνούσαν με 97-92 από την Μπασκόνια και σιγά σιγά θα έφταναν μέχρι και τον τελικό.


Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης 71-62  (23 Απριλίου 2014)

Η αναδρομή θα πάει από τα πιο πρόσφατα μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χρονικά παιχνίδια. Από το 2022 κατρακυλάμε στο 2014 σε μια τελείως διαφορετική χρονιά, αλλά με τον Γιώργο Μπαρτζώκα ξανά στον πάγκο. Ο Ολυμπιακός ήταν ο δυο συνεχόμενες φορές πρωταθλητής Ευρώπης, είχε ξεκινήσει εκπληκτικά τη σεζόν 2013-14, τα χάλασε λίγο στο Top16, όμως πέρασε στα playoffs ως τρίτος και μάλιστα πάνω από τον Παναθηναϊκό. Την τελευταία αγωνιστική του Top16 κι ενώ ο Βασίλης Σπανούλης ευστοχούσε σε τρίποντο και έδινε τη νίκη στους «ερυθρόλευκους» κόντρα στο «τριφύλλι» στο ΣΕΦ, η Ρεάλ χάνει εκτός έδρας από τη Ζάλγκιρις και ουσιαστικά διαλέγει να πέσει πάνω στον Ολυμπιακό στους «8». 

Οι Μαδριλένοι και απόλυτο φαβορί εκείνη τη χρονιά, ήθελαν να πετύχουν τους τότε πρωταθλητές σε σειρά αγώνων και όχι σε μονό ματς, μετά το στραπάτσο τους στον τελικό του Λονδίνου. Και ήταν αποφασισμένοι να αποκλείσουν τους Περαιώτες, αφού τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2014 έκαναν το 2-0 και έβαλαν στα σχοινιά το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα. Αλλά η καρδιά του πρωταθλητή συνέχισε να χτυπά. Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός θα μειώσει σε 2-1 και δύο μέρες μετά θα κάνει και το 2-2, νικώντας με 71-62. Αυτό το ματς επέλεξα να προσθέσω, διότι ήταν μεγάλο επίτευγμα να πας τη σειρά σε πέμπτο ματς κόντρα σε εκείνη τη Ρεάλ, ασχέτως αν η «βασίλισσα» προκρίθηκε τελικά στο Final 4 του Μιλάνου.

Ο νυν τεχνικός των νταμπλούχων Ελλάδας κέρδισε στη μάχη των προπονητών δύο φορές τον Πάμπλο Λάσο μέσα σε μία εβδομάδα και οι Πειραιώτες με τον Ντάνστον να είναι κυρίαρχος κάτω από τα καλάθια γύρισαν την κατάσταση, όταν δεν τους περίμενε κανείς. Σε εκείνο το 71-62 καθοριστικός ήταν και ο Ματ Λοτζέσκι, με τον Βέλγο να είναι γενικά αρκετά καλός στη σειρά. 


Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης 82-66  (18 Οκτωβρίου 2010)

Οκτώβριος 2010 και ο Ολυμπιακός ξεκινά τη σεζόν γεμάτος όνειρα. Το ματς αυτό ήταν στην πρεμιέρα της EuroLeague, δεν έκρινε κάτι και η Ρεάλ δεν ήταν τόσο δυνατή. Οι Πειραιώτες είχαν σχετικά εύκολο βράδυ, αλλά το παιχνίδι αυτό έχει την πιο σημαντική ιδιαιτερότητα. Ήταν ο πρώτος αγώνας του Βασίλη Σπανούλη στην EuroLeague με την ερυθρόλευκη φανέλα. Και όχι μόνο. Ήταν η στιγμή που γύρισε σελίδα ο Ολυμπιακός, που άλλαξε ο συγγραφέας της ιστορίας τους.

Στο ΣΕΦ εκείνο το βράδυ βρέθηκαν περίπου 10 χιλιάδες, για να δουν τον «kill Bill» για πρώτη φορά ως παίκτη της ομάδας τους. Να πούμε βέβαια, πως το πρώτο παιχνίδι του γενικά με τους «ερυθρόλευκους» ήταν λίγες ημέρες νωρίτερα σε αγώνα Κυπέλλου κόντρα στον Πανελλήνιο. Όσον αφορά τον αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Σπανούλης αγωνίστηκε 31 λεπτά καταγράφοντας 16 πόντους, 7 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 21 PIR, αλλά αυτά ήταν μόνο η αρχή. 


Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 75-78  (2 Απριλίου 2009)

Περίπου 1.5 χρόνο νωρίτερα οι «ερυθρόλευκοι» είχαν βρεθεί στον προθάλαμο του Final 4, αλλά για να καταφέρουν να ταξιδέψουν στο Βερολίνο, έπρεπε να αποκλείσουν τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στη σειρά αυτή οι Πειραιώτες ήταν το φαβορί και ευτυχώς το επιβεβαίωσαν στο παρκέ. Ξεκινώντας στο ΣΕΦ, αφού είχε πλεονέκτημα έδρας, ο Ολυμπιακός έκανε το 2-0 και πήγαινε στη Μαδρίτη για να τελειώσει την πρόκριση. Το πρώτο match ball το έχασε, το δεύτερο δε γινόταν όμως. 

Οι «ερυθρόλευκοι» με ηγέτη τον Παπαλουκά τη σεζόν αυτή, τον Τσίλντρες να ξεχωρίζει γενικά στην Ευρώπη, τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο, τον Γκριρ να γεμίζει τα αντίπαλα καλάθια και τον Μπουρούση να δεσπόζει κάτω από αυτά κατάφερε να πάει στο Final 4 μετά από 10 χρόνια και μάλιστα με «διπλό» μέσα στη Μαδρίτη. 

Ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι, με τον Μπουρούση να βάζει 25 και τον Έρτσεκ να πετυχαίνει ένα καθοριστικό τρίποντο 36 δεύτερα πριν τη λήξη, γράφοντας το 70-73 και ουσιαστικά τελειώνοντας το ματς. Οι Πειραιώτες έχασαν στον ημιτελικό από τον Παναθηναϊκό, όμως εκείνη η πρόκριση επανέφερε τον Ολυμπιακό στο ευρωπαϊκό προσκήνιο.


Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης 72-63  (20 Μαρτίου 2008)

Τη σεζόν 2007-2008 οι «ερυθρόλευκοι» δειλά δειλά γινόντουσαν και πάλι ομάδα με δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στην EuroLeague. Δεν πέτυχαν κάτι τρομερό τη χρονιά αυτή, όμως, κατάφεραν να πετάξουν εκτός 8αδας τη «βασίλισσα». 

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με δύο ήττες το Top16 από Μακάμπι και Ρεάλ και η πρόκριση είχε δυσκολέψει αρκετά, αφού το τότε format αποτελούταν από τέσσερις ομίλους τεσσάρων ομάδων με τους δύο πρώτους κάθε ομίλου να περνούν στα playoffs. Και το 0-2 έγινε 4-2 σε ένα επικό comeback με διπλό στο Τελ Αβίβ και νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο ΣΕΦ. 

Την τελευταία αγωνιστική του Top16 oι Πειραιώτες υποδέχονταν τους Μαδριλένους, οι δύο σύλλογοι ήταν ισόβαθμοι στο 3-2, το Φαληρικό στάδιο «φλεγόταν» και οι «ερυθρόλευκοι» με το 72-63 πέρασαν στην 8αδα. Μεγάλος πρωταγωνιστής σε εκείνο το παιχνίδι ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ενώ καθοριστικός ήταν και ο μικρός τότε Μίλος Τεόντοσιτς. 

Ο Ολυμπιακός στα playoffs έπαιξε κόντρα στην μετέπειτα πρωταθλήτρια ΤΣΣΚΑ Μόσχας και δεν τα κατάφερε, αλλά ήταν ένα ακόμα βήμα αυτή η πρόκριση για να επιστρέψει η ομάδα στο προσκήνιο.


*Δεν βρήκα κάτι καλύτερο για highlights:








Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.