Παναγιώτης Χονδρός
03 Jan
03Jan

Ο πλανήτης υποδέχθηκε το 2024 και εμείς παρουσιάζουμε όλα τα σπουδαία αθλητικά γεγονότα της νέας χρονιάς. Φυσικά, το μεγαλύτερο από όλα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού.

Μια τρομερή από αθλητικής άποψης χρόνια μόλις ξεκίνησε. Τα ραντεβού είναι αρκετά, γι' αυτό κρατήστε σημειώσεις και ημερομηνίες για να είστε προετοιμασμένοι. Μάλιστα, καλύπτει και όλα τα γούστα. 


Copa Africa (13 Ιανουαρίου-11 Φεβρουαρίου)

Ξεκίνημα με το Κύπελλο Εθνών Αφρικής που προηγείται και ημερολογιακά. Σε περίπου δύο εβδομάδες η καρδιά του αφρικανικού ποδοσφαίρου θα χτυπά στην Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία θα φιλοξενήσει το τουρνουά για δεύτερη φορά μετά το 1984.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν 24 ομάδες χωρισμένες σε 6 ομίλους, από τους οποίους προκρίνονται στη φάση των 16 οι δύο πρώτοι και οι τέσσερις καλύτερες χώρες που πήραν την τρίτη θέση στον όμιλό τους. Το Copa Africa διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και τελευταία πρωταθλήτρια είναι η Σενεγάλη. Κορυφαία σε τίτλους η Αίγυπτος με 7 κατακτήσεις. 

Το τουρνουά θα διεξαχθεί σε έξι γήπεδα και πέντε πόλεις με τον τελικό να λαμβάνει χώρα στο στάδιο «Alassane Ouattara» της πόλης Αμπιτζάν.


Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου (2-18 Φεβρουαρίου)

Συνέχεια με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ντόχα θα φιλοξενήσει τους κορυφαίους αθλητές από τις 2 έως τις 18 Φεβρουαρίου, ανάμεσα τους φυσικά και οι δικοί μας πρωταθλητές. 

Εκεί θα βρίσκεται η Εθνική μας ομάδα στο πόλο ανδρών (ασημένια στο τελευταίο Παγκόσμιο) και ελπίζουμε να δώσει το παρών και αυτή των γυναικών, που διεκδικεί την πρόκριση της μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Διότι έχουμε και Πανευρωπαϊκό στο πόλο από τις 4 έως τις 16 Ιανουαρίου.

Το Παγκόσμιο διεξάγεται για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή και θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τους αγώνες κολύμβησης, κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, υδατοσφαίρισης, συγχρονισμένης κολύμβησης, καταδύσεις και High Diving.


Εuro 2024 (14 Ιουνίου-14 Ιουλίου)

Το 2024 για τους φίλους του ποδοσφαίρου σημαίνει Euro. 20 χρόνια μετά τον θρίαμβο της Ελλάδας η Γερμανία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τις 24 χώρες του φετινού τουρνουά. Τις 21 τις ξέρουμε, μένουν ακόμα 3 εισιτήρια από τα playoffs του Nations League. εκεί που θα διεκδικήσει την πρόκριση και η Εθνική μας ομάδα. 

Σέντρα στις 14 Ιουνίου στο Μόναχο με τον αγώνα της Γερμανίας κόντρα στην Σκωτία και τελικός στις 14 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Τελευταία πρωταθλήτρια η Ιταλία, κορυφαίες σε κατακτήσεις η Ισπανία και τα «πάντσερ».

Το τουρνουά θα διεξαχθεί σε εννέα στάδια, οκτώ εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006!


Copa America 2024 (20 Ιουνίου-14 Ιουλίου)

Το ίδιο διάστημα με το Euro στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα ζουν τη δική τους αγωνία, αφού έχουμε και Copa America. Το τουρνουά θα φιλοξενηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για δεύτερη φορά μετά το 2016. 

Στην 48η έκδοση της διοργάνωσης συμμετέχουν 16 χώρες, 10 από την Λατινική Αμερική και φέτος άλλες 6 από την Κεντρική: Η.Π.Α., Παναμάς, Τζαμάικα, Μεξικό και 2 που θα προκύψουν από playoffs. 

Τελευταία πρωταθλήτρια η Αργεντινή, που είναι και η κορυφαία σε κατακτήσεις μαζί με την Ουρουγουάη με 15! 

Σέντρα στις 20 Ιουνίου στην Ατλάντα, τελικός στις 14 Ιουλίου στο Μαϊάμι. 


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου)

Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του 2024 είναι αναμφίβολα οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αν και πέρασαν τρία χρόνια από το Τόκυο (εξαιτίας του Covid-19), μας φάνηκαν και πάλι αρκετά. Η καρδιά του αθλητισμού θα χτυπήσει φέτος στο Παρίσι για 16 ημέρες. 


Οι Αγώνες επιστρέφουν μετά το 2012 (Λονδίνο) στην Ευρώπη και θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε 329 αγωνίσματα σε 32 διαφορετικά αθλήματα από τους αθλητές όλου το κόσμου. 

Συνολικά η γαλλική πρωτεύουσα θα υποδεχθεί 10.500 αθλητές, ενώ για πρώτη φορά η τελετή έναρξης δε θα πραγματοποιηθεί σε στάδιο, αλλά στον ποταμό Σηκουάνα!

Η Γαλλία έχει διοργανώσει άλλες δύο φορές Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (1900, 1924), ενώ η 33η έκδοση πέρα από το Παρίσι θα απλωθεί σε ακόμα 16 διαφορετικές περιοχές, ανάμεσα τους και η Ταϊτή που αποτελεί γαλλική αποικία. 

Κλείνοντας πάμε να σημειώσουμε ορισμένες σημαντικές ημερομηνίες για τη νέα χρονιά:

Τελικός Champions league: 1 Ιουνίου, Λονδίνο (Wembley)

Τελικός Europa league: 22 Μαΐου, Δουβλίνο (Aviva Stadium)

Τελικός Conference league: 29 Μαΐου, Αθήνα (OPAP Arena)

Final 4 Euroleague: 24-26 Μαΐου, Βερολίνο

Έναρξη των playoffs/playouts της Super league: 9 Μαρτίου

Ράλλυ Ακρόπολις: 5-8 Σεπτεμβρίου

Προολυμπιακό τουρνουά Μπάσκετ: 2-7 Ιουλίου, ΣΕΦ

NBA Finals: 6-23 Ιουνίου (στο σενάριο των 7 παιχνιδιών)

Υ.Γ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, πέρα απο το Πόλο, θα έχουμε και στον Στίβο από τις 7 έως τις 12 Ιουνίου 


Επιμελεία: Παναγιώτης Χονδρός 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.