Βαγγέλης Τερζής
06 May
06May

Το ποδόσφαιρο ήταν ανέκαθεν ένα ρομαντικό άθλημα για όσους το απολαμβάνουν, διαχωρίζοντας φανέλες, χώρες και θρησκείες. Όλοι όσοι το αγαπούν και εστιάζουν στην τέχνη του αθλήματος μπορούν να μιλάνε για παίκτες που το έκαναν κάτι παραπάνω από αυτό που ήταν ήδη και το μετέτρεπαν σε ποίηση. Ο Βαγγέλης Τερζής γράφει για τον σπουδαιότερο “ποιητή” που γνώρισε ο κόσμος, τον έναν και μοναδικό Ζινεντίν Ζιντάν.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ψαλιδάκια, τρομερές εκτελέσεις φάουλ και σουτ έξω από την περιοχή που καταλήγουν στο παραθυράκι της εστίας. Ποδόσφαιρο είναι και η ικανότητα κάποιου να μπορεί να μιλήσει στην μπάλα και να της φερθεί τρυφερά. Ο κόσμος μας γνώρισε έναν “ποιητή” του αγαπημένου μας αθλήματος πριν κάποια χρόνια. Εκείνον που έκανε έρωτα με την στρογγυλή θεά κάθε φορά που αυτή ακουμπούσε στα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τον Ζινεντίν Ζιντάν.


 Ο ΓΙΑΖΙΝΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΣΣΑΛΙΑ

Πριν τον σουπερστάρ Ζινεντίν, ο κόσμος ήξερε τον Γιαζίντ. Γεννημένος στις 23 Ιουνίου 1972 και με γονείς μετανάστες από την Αλγερία ήταν το νεώτερο από τα πέντε παιδιά του νυχτοφύλακα Σμαΐλ Ζιντάν και της συζύγου του Μαλίκα.

Ο Ζιντάν μεγάλωσε στο γκέτο της Μασσαλίας, περιτριγυρισμένος από φτώχεια, ναρκωτικά και συμμορίες. Μέσα σε αυτή τη γειτονιά γνωρίζει παιδιά σαν αυτόν και παίζει ποδόσφαιρο για να ξεφεύγει από τα προβλήματα της καθημερινότητας που δημιουργούνται στη γειτονιά του.

Μεγαλώνοντας και αφού έχει αρχίσει να αγωνίζεται στη Λα Καστελάν, ερασιτεχνική ομάδα της γενέτειρας του, του βγαίνει η φήμη πως επιτίθεται σε οποιονδήποτε προσβάλλει την οικογένεια του και την καταγωγή του. Ο ίδιος έμπαινε αρκετά συχνά σε καυγάδες και ανάγκαζε τους προπονητές του να τον βάζουν τιμωρία. Είχε επιλέξει να είναι αυθεντικός από την αρχή ως και το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας.


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΟΛΩΝ

Αφού άρχισε να εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του στις ομάδες της γενέτειρας του, ένας σκάουτερ από την ομάδα των Καννών τον πήρε στην ομάδα. Με τη φανέλα της, ο Ζινεντίν σημείωσε 6 γκολ σε 61 συμμετοχές στην ηλικία των 17 ετών. Στις Κάννες θα γνωρίσει και την γυναίκα της ζωής του, την Βερονίκ Φερνάντεζ, την οποία και παντρεύτηκε το 1994.

Με το ταλέντο να ξεχειλίζει και τις ικανότητες του να μην μπορούν να διατηρηθούν στις Κάννες ο Ζιντάν θα πάρει μεταγραφεί για τη Μπορντό. Στα πέντε χρόνια στο σύλλογο θα γράψει 139 συμμέτοχες, σημειώνοντας 38 γκολ εξαργυρώνοντας πλήρως τα 7 εκατομμύρια που έβγαλε από τα ταμεία της η ομάδα για να τον κάνει δικό της.

Στην πρώτη του χρονιά στην Μπορντό έκανε αισθητή την παρουσία του, σημειώνοντας 10 γκολ. Δύο χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε ο καλύτερος νεαρός ποδοσφαιριστής στη Γαλλία κι έκανε το ντεμπούτο του σε διεθνείς διοργανώσεις με δύο γκολ σε 17 λεπτά εναντίον της Τσεχίας. Το 1995 οδήγησε την Μπορντό στον τελικό του Κυπέλου ΟΥΕΦΑ, όπου ηττήθηκε από την Μπάγερν.

Η Μπορντό ήταν ο σταθμός που θα τον εκτόξευε και θα τον έκανε το επίκεντρο της προσοχής μεγάλων συλλόγων της υπόλοιπης Ευρώπης. Το καλοκαίρι του 1996 παίρνει μεταγραφή στη Γιουβέντους.


Η “ΓΙΟΥΒΕ”, ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Το καλοκαίρι του 1996 η Γιουβέντους κάνει δικό της τον Γάλλο σταρ. Η “Γηραιά Κυρία”, που είχε κατακτήσει το Champions League την προηγούμενη σεζόν, ήθελε διακαώς να κάνει δικό της τον Ζιντάν και τα κατάφερε.

Σύντομα ο Γάλλος έγινε ο αγαπημένος της εξέδρας των “μπιανκονέρι”. Με τον ιταλικό σύλλογο είχε 151 συμμετοχές, σκοράροντας 24 τέρματα. Σαφώς δε θα μπορούσε να φύγει από την Ιταλία χωρίς να κατακτήσει τίτλους.Με την Γιουβέντους κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Ιταλίας (1997, 1998), ένα Ιταλικό Σούπερ Καπ (1997), ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (1996) και ένα Διηπειρωτικό (1996). Αγωνίστηκε και σε δύο τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η ομάδα του ηττήθηκε το 1997 με 3-1 από την Μπορούσια Ντόρτμουντ και το 1998 από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 1-0.

Το 1998 ήταν η χρονιά του, κάτι που έγινε αντιληπτό σε όλον τον κόσμο. Εκείνο το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γαλλίας διεξαγόταν το Παγκόσμιο κύπελλο. Η Εθνική Γαλλίας ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί για το τρόπαιο και ο Ζιντάν ένας από τους υποψήφιους πρωταγωνιστές του. Έτσι και έγινε. Ο Ζιντάν όχι απλά πρωταγωνίστησε, αλλά οδήγησε τους “Τρικολόρ” στο πολυπόθητο τρόπαιο. Στον τελικό ενάντια στη Βραζιλία θα σκοράρει δυο τέρματα, με τον Πετί να βάζει το κερασάκι στην τούρτα στις καθυστερήσεις. Η Γαλλία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια και ο Ζιντάν απόλαυσε την επιτυχία του γνωρίζοντας ότι το μέλλον θα ήταν ακόμη πιο λαμπρό.

Με τον ίδιο να έχει πανηγυρίσει τόσες επιτυχίες, αναμενόμενη ήταν και η κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας του 1998. Όντας το ακλόνητο φαβορί την κατέκτησε με 244 βαθμούς στη ψηφοφορία, αφήνοντας δεύτερο τον Νταβόρ Σούκερ με 68 και τρίτο τον Ρονάλντο με 66. 

Αφού έμεινε στο Τορίνο μέχρι το καλοκαίρι του 2001, ήταν η στιγμή να ξεκινήσει ο μύθος του στη Μαδρίτη. Η “Βασίλισσα” έβγαλε από τα ταμεία της 75 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αποτελούσε ρεκόρ εκείνη την εποχή, για να τον κάνει δικό της. Με τη Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος το 2002, αλλά και το Champions League με τη δίκη του προσωπική πινελιά. Το γκολ που σημείωσε ενάντια στη Μπάγερ Λεαβερκούζεν με αυτό το τρομερό γυριστό σουτ, θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί ένα καλό παράδειγμα για ορισμένους κανόνες της φυσικής και της γεωμετρίας. 

Το τρομερό του σουτ από τα 16 μέτρα θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του θεσμού. Εκείνη τη σεζόν κέρδισε και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Διηπειρωτικό. Στη Ρεάλ υπήρξε συμπαίκτης με τον Ρομπέρτο Κάρλος, τον Λουίς Φίγκο, τον Ραούλ και αργότερα τον καλό του φίλο τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο, αλλά και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Αποχαιρέτησε την Ρεάλ στις 7 Μαΐου 2006 στην αναμέτρηση ενάντια στη Βιγιαρεάλ (3-3), σκοράροντας ένα τέρμα. Εκείνη τη στιγμή ο Ζιντάν δεν ήξερε τι του επιφυλάσσει το μέλλον με τη “Βασίλισσα”, που αποδείχθηκε παραμυθένιο.


Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΟΥΤΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Ζιντάν ήταν βασικός πρωταγωνιστής της εθνικής Γαλλίας για πολλά χρόνια. Όπως προαναφέραμε, ήταν ένας εκ των βασικών που οδήγησαν του Τρικολόρ στο παγκόσμιο κύπελλο του 1998.

Ήταν καθοριστικός και στο Εuro 2000, που ψηφίστηκε και πολυτιμότερος της διοργάνωσης. Η συνεισφορά του ήταν τεράστια και η εμφάνιση του στον ημιτελικό ενάντια στην Πορτογαλία, αποτελεί μια εκ των καλύτερων του στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι στην παράταση, χάρισε την πρόκριση στον τελικό, που αντιμετώπισε την Ιταλία, την οποία και νίκησε με 2-1, πανηγυρίζοντας το τρόπαιο.

Στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2002 η Γαλλία αποκλείστηκε από την πρώτη φάση των ομίλων, με τον ίδιο να χάνει τα δυο πρώτα παιχνίδια λόγω τραυματισμού και να μην μπορεί να προσφέρει στην ομάδα. Στο Ευρωπαϊκό του 2004 ήταν πλέον αρχηγός, αλλά στάθηκε άτυχος αφού αντιμετώπισε την Εθνική μας ομάδα, από την οποία και ηττήθηκε με 1-0. Μετά τον αποκλεισμό είχε δηλώσει πως αποχωρεί από την εθνική ομάδα της χώρας του και αρχικά δε μετείχε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Στην συνέχεια επανήλθε και βοήθησε τους Γάλλους να πάνε στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Τον Ιούλιο του 2006 πάτησε στα γήπεδα της Γερμανίας ως αρχηγός της εθνικής Γαλλίας και σε ηλικία 34 ετών, έχοντας ήδη ανακοινώσει πως μετά τη διοργάνωση θα κρεμάσει τα παπούτσια του. Στην φάση των ομίλων η Γαλλία δεν έδειχνε να είναι το μεγάλο που όλοι περίμεναν. Αυτό όμως άλλαξε όταν στη φάση των “16” ο Ζιντάν μίλησε. Στο παιχνίδι ενάντια στην Ισπανία και με τη Γαλλία να είναι ισόπαλη, μοίρασε μια ασίστ στο 83ο λεπτό, ενώ σκόραρε με επιδέξιο τροπο στις καθυστερήσεις στέλνοντας τους “Τρικολόρ” στα προημιτελικά. Εκεί βρέθηκε στο δρόμο τους η παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία. Με το γκολ του Τιερί Ανρί, από ασίστ του Ζιντάν, η Γαλλία πήρε τη νίκη και προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Η εμφάνιση του Ζιντάν στον προημιτελικό είναι για πολλούς η καλύτερη της καριέρας του με τη γαλλική εφημερίδα La Provence να τον χαρακτηρίζει “πιο Βραζιλιάνος από τους Βραζιλιάνους”.

Στον ημιτελικό η Γαλλία αντιμετώπισε την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Ζιντάν με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 33ο λεπτό έστειλε τη Γαλλία στον μεγάλο τελικό, εκεί που θα αντιμετώπιζε την Ιταλία του πρώην συμπαίκτη του στη Γιουβέντους, Τζιανλουίτζι Μπουφόν. 

Εδώ θα σας αφήσω τον χάρτη που κινήθηκε ο Ζιντάν στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, για να καταλάβετε και εσείς πόσο καθοριστικός ήταν για τον τροπο παιχνιδιού των Γάλλων σε εκείνη τη διοργάνωση.

Ο τελικός θα αποτελεί πάντα την αιτία αρκετών να χαρακτηρίσουν αρνητικά τον Ζιντάν. Σε εκείνο το παιχνίδι ο “Ζιζού” σκόραρε στο 7ο λεπτό με πέναλτι “αλά Πανένκα”. Το σκορ έγινε 1-1, γρήγορα με τον Ματεράτσι να ισοφαρίζει στο 19ο λεπτό και έκτοτε το παιχνίδι έμεινε αμφίρροπο.

Με το αποτέλεσμα να είναι στο 1–1 το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και στο 110ο λεπτό οι δυο σκόρερ έγιναν για τα καλά οι πρωταγωνιστές της αναμέτρησης. Ο Μάρκο Ματεράτσι κάνοντας ένα προσβλητικό σχόλιο, το οποίο παραδέχθηκε και ο ίδιος στην L’ Équipe αργότερα, δέχεται μια κουτουλιά στο στήθος από τον Γάλλο σουπερστάρ. Ο Ζιντάν αποβάλλεται για 16η φορά στην καριέρα του, τελευταία και όπως αποδεικνύεται καθοριστική. Στη διαδικασία των πέναλτι η Ιταλία θα στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια, ο Ζιντάν θα παραλάβει τη χρυσή μπάλα της διοργάνωσης και θα ψηφιστεί στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης, με το κεφάλι κατεβασμένο.

Παρά τις βραβεύσεις ο Ζιντάν έμεινε στοιχειωμένος από εκείνη τη στιγμή, ξέροντας πως θα μπορούσε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και όχι όπως ο μικρός Γιαζίντ από μια συνοικία της Μασσαλίας. Παρά αυτή την άσχημη στιγμή της καριέρας του, κανείς δε μπορεί να χαρακτηρίσει αρνητικά τον κατά πολλούς, καλύτερο Γάλλο ποδοσφαιριστή.


Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΖΙΖΟΥ ΚΑΙ Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΔΡΙΛΕΝΩΝ

Το 2010 κατόπιν αιτήματος του Ζοζέ Μουρίνιο, ο Ζιντάν θα γίνει σύμβουλος της Ρεάλ Μαδρίτης επιβλέποντας προπονήσεις και συναντήσεις της Ρεάλ Μαδρίτης στο πλάι του Φλορεντίνο Πέρεθ. Τη σεζόν 2013-14 γίνεται βοηθός του Κάρλο Αντσελότι, ενώ τη σεζόν 2014-15 αναλαμβάνει τη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ, Καστίγια, ξεκινώντας την αθόρυβη δουλειά του στην τρίτη κατηγορία. Παίρνει το δίπλωμα Uefa Pro, ενώ παρακολουθεί μαθήματα αθλητικού management, διαχείρησης ανθρώπινου δυναμικού και δημοσίων σχέσεων.

Ως προφήτης μετά τον τελικό του Uefa Champions League το 2002 είχε δηλώσει πως θέλει να κατακτήσει με τη Ρεάλ το δέκατο, το ενδέκατο και το δωδέκατο ιερό δισκοπότηρο. Πράγματι στο πλάι του Αντσελότι πανηγύρισε το πολυπόθητο “La Decima” και αν η διοιήκηση είχε ακούσει τον Ιταλό τεχνικό, που τον είχε ορίσει ως διάδοχό του, η ιστορία θα είχε ξεκινήσει να γράφεται πολύ πιο νωρίς.

Τον Ιανουάριο του 2016 και μετά από 8 καταστροφικούς μήνες με τον Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο της Ρεάλ, ο Φλορεντίνο Πέρεθ βγάζει μπροστά τον Ζιντάν χωρίς όμως να τον πιστεύει τόσο. Ο Γάλλος κόντρα στα προγνωστικά φόβου που είχαν όλοι, διαψεύδει τους πάντες. Σαν έτοιμος από καιρό, αναλαμβάνει τα πιο δύσκολα αποδυτήρια του πλανήτη και τα κάνει δικά του, πλαισιωμένος από τους ίδιους βοηθούς που είχε στην Καστίγια.

Μέσα σε 17 μήνες ο Ζιντάν χάρισε τα πάντα στους φίλους των Μαδριλένων. Κατέκτησε το Champions League το 2016 και το 2017 στους τελικούς του Μιλάνου και του Κάρντιφ αντίστοιχα και έγινε ο μοναδικός προπονητής μέχρι και σήμερα που καταφέρνει να υπερασπιστεί τον τίτλο. Δυο εβδομάδες πριν τον τελικό του 2017 κερδίζοντας τη Μάλαγα με 2-0 η Ρεάλ Μαδρίτης ειχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ισπανίας. Ο Ζιντάν έγινε ο πρώτος μετά το 1958 που οδήγησε τους “Λος Μπλάνκος” στην κατάκτηση και των δυο.

Κατά την περίοδο της 6ης Απριλίου 2016 έως την 13η Ιανουαρίου του 2017 η Ρεάλ Μαδρίτης υπέστη σε 40 επίσημα παιχνίδια μία μόνο ήττα. Ξεπέρασε έτσι το προηγούμενο ρεκόρ του Λουίς Ενρίκε της Μπαρτσελόνα και ο Ζιντάν ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προπονητής της χρονιάς από τη FIFA. Στις 26 Μαΐου του 2018 ο “Ζιζού” κατέκτησε ακόμη ένα Champions League με την Ρεάλ Μαδρίτης, στον τελικό ενάντια στη Λίβερπουλ στο Κίεβο. Για τον ίδιο ήταν ο έβδομος τελικός στον θεσμό. Μετά από 5 ημέρες, απρόσμενα ανακοίνωσε την παραίτηση του από τον πάγκο της “Βασίλισσας”, εξηγώντας πως η ομάδα χρειαζόταν μια αλλαγή για να παραμείνει νικήτρια.

Οι μνηστήρες του σε όλη την Ευρώπη ήταν αρκετοί, ο ίδιος όμως δεν ήθελε να κάτσει στον πάγκο άλλης ομάδας. Τον Μάρτιο του 2019 ανέλαβε ξανά την αγαπημένη του Ρεάλ και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2020. Όμως η σεζόν 2020-21 ήταν και η τελευταία του, αφού χαρακτηρίστηκε από την αποτυχία κατάκτησης τίτλου. 

Η ποδοσφαιρική αξία του Ζινεντίν Ζιντάν αναγνωρίστηκε από το φίλαθλο κοινό σε όλο τον κόσμο. Ειδικά στη Γαλλία η δημοτικότητα του είναι τεράστια και ξεπερνά τα ποδοσφαιρικά όρια. Ο κόσμος τον έχει ως σημαία, αφού αποτελεί το τρανταχτό παράδειγμα ενός εξαιρετικά επιτυχημένου Γάλλου με καταγωγή από τη Βόρεια Αφρική. Ο ίδιος έχει αξιόλογη φιλανθρωπική δράση, αφού λαμβάνει μέρος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες με φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ είναι πρεσβευτής καλής θέλησης για το πρόγραμμα ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.