Βαγγέλης Τερζής
14 Apr
14Apr

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν για χρόνια ήταν το επίκεντρο αρνητικών σχολίων και χλευασμού. Αυτό όμως άλλαξε χάρη στον Τσάμπι Αλόνσο που την οδήγησε στην Γη της επαγγελίας. Γράφει ο Βαγγέλης Τερζής.

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Η Λεβερκούζεν πήρε την κούπα της Bundesliga για πρώτη φορά στην ιστορία της και σίγουρα οι φίλοι της θα κάνουν καιρό για να συνέλθουν από τα πανηγύρια. Ας τα πιάσουμε όμως από την αρχή γιατί το έργο του Τσάμπι Αλόνσο είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό πρωτάθλημα Γερμανίας. 


Ο ΑΛΟΝΣΟ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ

Το έργο του Τσάμπι Αλόνσο ως προπονητής δε θα μπορούσε να είναι χαμηλότερης αξίας από την ποδοσφαιρική του καριέρα. Ο Βάσκος τεχνικός είναι ίσως το πιο καυτό όνομα αυτή τη στιγμή στην αγορά και δικαιολογημένα. Ή καλύτερα ήτανε, αφού ο ίδιος είπε ξεκάθαρα σε δηλώσεις του πριν μερικές εβδομάδες πως δεν έχει σκοπό να αφήσει τον πάγκο της Λεβερκούζεν. Και καλά έκανε. 

Σε 29 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα (το κείμενο γράφεται λίγη ώρα μετά τη μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος), η Μπάγερ Λεβερκούζεν έχει 25 νίκες και 4 ισοπαλίες και είναι επίσημα πρωταθλήτρια για την σεζόν 2023-24. Ακόμη και να μην το πάρει αήττητη η ομάδα του Αλόνσο έχει κάνει κάτι το εξωπραγματικό. 

Έχει σκοράρει 74 τέρματα στην λίγκα, έχοντας δεχθεί μόλις 19. Αν αυτά δεν ήταν αρκετά για να πειστείτε ας δούμε την εικόνα όλης της σεζόν, σε όλες τις διοργανώσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει. Σε 43 ματς φέτος έχει 38 νίκες και 5 ισοπαλίες με 123 γκολ ενεργητικό και 31 παθητικό. Απλά τρελό !

Ο Αλόνσο εφάρμοσε στην Λεβερκούζεν ένα σύστημα μίξης τριών μεγάλων προπονητών. Το pressing του Γιούργκεν Κλοπ, την εξαιρετική κυκλοφορία μπάλας που έμαθε από τον Πεπ Γκουαρδιόλα αλλά και το ιδιαίτερο τέμπο που πήρε από τον Φερνάντο Ντινίζ. Όλα αυτά τα στυλ παιχνιδιού ο Αλόνσο τα εφάρμοσε ως ένα και έβγαλε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα με κάποια ακατέργαστα διαμάντια που είχε στο ρόστερ της η ομάδα του. 

Με 63,1% κατοχή ανά παιχνίδι, 617 πάσες Μ.Ο και το 88,9% από αυτές να είναι ακρίβειας η Λεβερκούζεν έφτασε τα 123 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, κάτι που σημαίνει 2,6 ανά παιχνίδι. Παρόμοια νούμερα είχαν η Μπαρτσελόνα και η Μαν. Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα στις χρονιές που εντυπωσίασαν όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. 


Ο ΗΓΕΤΗΣ ΦΛΟΡΙΑΝ ΒΙΡΤΣ 

Ο Φλόριαν Βίρτς έχει απασχολήσει ήδη αρκετούς μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης. Ήδη από τα 18 του τον ήθελαν ομάδες της Premier League, αλλά και η Μπάγερν Μονάχου. 

Στα 20 του, πλέον, δηλώνει αφοσιωμένος στη Λεβερκούζεν, την ομάδα που τον ανέδειξε και μαζί της κατέκτησε αυτό το πολυπόθητο πρωτάθλημα. Ο Βίρτς τη φετινή σεζόν διανύει τη καλύτερη της καριέρας του και είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της επιτυχίας του συνόλου που δημιούργησε ο Τσάμπι Αλόνσο. 

Ο Γερμανός άσος των πρωταθλητών Γερμανίας έχει σημειώσει στη φετινή σεζόν 17 γκολ και έχει μοιράσει 18 ασίστ στους συμπαίκτες του. Τα νούμερα του ζαλίζουν, όπως εξάλλου και ο ίδιος τους αντιπάλους του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Με περίπου 57% επιτυχία στις ντρίμπλες ο Βίρτς είναι ένας εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη τη φετινή σεζόν. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον τρόπο που κινείται στον αγωνιστικό χώρο:

Ο Φλόριαν Βίρτς όπως καταλαβαίνετε όλη τη σεζόν είναι παντού μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Έκανε τα πάντα για να στεφθεί η Λεβερκούζεν πρωταθλήτρια Γερμανίας για πρώτη φορά στην ιστορία της και σίγουρα το όνομα του έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου παρά το νεαρό της ηλικίας του. 


ΓΚΡΙΜΑΛΝΤΟ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 

Ο Ισπανός αριστερός full back ζει τη δική του περίοδο αναγέννησης στο Λεβερκούζεν. Ο Αλόνσο του έδωσε όλη την αριστερή πλευρά και ο Γκριμάλντο έκανε όργια. 

Μέχρι στιγμής στη σεζόν μετράει 11 γκολ και 15 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, στην πιο παραγωγική και καλή σεζόν της καριέρας του ως τώρα. Στο πρωτάθλημα έχει 10,82 xA (expected assists) κατέχοντας και το εξαιρετικό 88% ποσοστό επιτυχίας σε πάσες. 

Ο Ισπανός είναι εξαιρετικός και στην άμυνα με 1.5 τάκλιν ανά παιχνίδι και με μόλις 3 κίτρινες κάρτες σε όλες τις διοργανώσεις. Ο ίδιος πριν έρθει ο Αλόνσο και του δώσει αυτό τον ρόλο σκεφτόταν και ήθελε να γυρίσει στη Βαρκελώνη, στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα, αλλά είναι πολύ πιθανό να μείνει στη Γερμανία και τη Λεβερκούζεν κυρίως για χάρη του προπονητή του. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το dominance του Γκριμάλντο στην αριστερή πλευρά τη διάρκεια της σεζόν:


Ο Αλόνσο κατάφερε σε αυτό το γκρουπ ποδοσφαιριστών να αναδείξει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παικτών του και να τους οδηγήσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Φυσικά η Λεβερκούζεν σκέφτεται και το Europa League, αφού είναι ουσιαστικά με το ένα πόδι στα ημιτελικά μετά τη νίκη της με 2-0 επι της Γουέστ Χαμ την περασμένη Πέμπτη (11/04) και με βάση την εικόνα της δε δείχνει διατεθειμένη να χαιρετήσει το ευρωπαϊκό της όνειρο τόσο νωρίς. 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.