Παναγιώτης Χονδρός
06 Nov
06Nov

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Ρέιντζερς για την 4η αγωνιστική της League Phase του Europa League και ο Παναγιώτης Χονδρός γυρίζει πίσω στο χρόνο, όταν οι «ερυθρόλευκοι» με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο διασταυρώθηκαν με την έτερη μεγάλη ομάδα του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και κατάφεραν να πετύχουν μια από τις μεγαλύτερες προκρίσεις στην ιστορία τους.

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις και την Πέμπτη (7/11, 19:45) φιλοξενεί στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» την Ρέιντζερς για την 4η αγωνιστική του League Phase του Europa League. Την προϊστορία με τους Σκωτσέζους δεν την λες και τεράστια είναι η αλήθεια, όμως στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μπορείς να βρεις ένα ακόμα διαμαντάκι της «ερυθρόλευκης» ευρωπαϊκής πορείας. 

Το ημερολόγιο έγραφε 1974 και οι Πειραιώτες διαθέτουν μία από τις καλύτερες ομάδες που είχαν ποτέ. Με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο, πρόεδρο τον Νίκο Γουλανδρή και παίκτες όπως οι Κελεσίδης, Κυράστας, Σιώκος, Δεληκάρης, Περσίδης και πολλοί άλλοι, ο Ολυμπιακός έκανε ό,τι ήθελε στην Ελλάδα και είχε έρθει η στιγμή να συστηθεί και λίγο καλύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό, μερικά χρόνια μετά την επιτυχία του Παναθηναϊκού και τον τελικό του «Γουέμπλεϊ». 

Το λιγότερο που είχαν καταφέρει οι Πειραιώτες εκείνη την εποχή ήταν να κατακτήσουν τα πρωταθλήματα του 1973 (νταμπλ) και του 1974, όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο. Και αυτό, διότι τη δεκαετία του '70 πέτυχαν στοιχειωμένα ρεκόρ, όπως τα 13 γκολ παθητικό τη σεζόν 1972-73 σε πρωτάθλημα 34 αγωνιστικών ή τα 102 τέρματα ενεργητικό την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, τον Μάρτιο του '74 επικράτησαν εντός έδρας του Φωστήρα με 11-0, στην μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του συλλόγου μέχρι και σήμερα. Τέλος, έτρεξαν αήττητο 58 αγώνων από τον Οκτώβριο του 1972 έως και τον Απρίλιο του 1974. Ένα σερί που άρχισε μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 1-0 και τελείωσε ξανά στην Τούμπα και πάλι με το ίδιο σκορ!

Και κάπως έτσι φτάνουμε στις αρχές της σεζόν 1974-75. Οι «ερυθρόλευκοι» ως πρωταθλητές Ελλάδας θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Champions League, τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η τύχη όμως δεν τους χαμογέλασε στην κλήρωση. Στον πρώτο γύρο θα κοντραριστούν με την Σέλτικ. Ένα διαφορετικό μέγεθος σε σχέση με σήμερα. 

Για το παραπάνω δεν ευθύνονταν τα 9 συνεχόμενα πρωταθλήματα Σκωτίας που είχε κατακτήσει εκείνη τη στιγμή, αλλά το ρόστερ της και πολύ περισσότερο η κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1967. Ενώ, ξεκινώντας τη σεζόν 1974-75 αποτελούν το τέταρτο φαβορί για το τρόπαιο πίσω μόνο από τις Μπάγερν, Λιντς και Μπαρτσελόνα, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου «Ταξίδι στ' αστέρια». Επιπλέον, τη δεκαετία του '70 είχαν αγωνιστεί στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (1970, ήττα στην παράταση με 2-1 από τη Φέγενορντ) και δύο φορές είχαν φτάσει έως τα ημιτελικά. Το 1972, όταν και αποκλείστηκαν από την Ίντερ στα πέναλτι και το 1974 που έμειναν έξω από την Ατλέτικο Μαδρίτης με συνολικό σκορ 2-0. 

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1974 οι Πειραιώτες ταξιδεύουν στη Γλασκώβη για το πρώτο ματς της «μάχης» και στο 35ο λεπτό θα προηγηθούν με τον Βιέρα κόντρα στη ροή των στοιχημάτων, όχι όμως και του αγώνα. Ο Ολυμπιακός θα αντέξει στο κατάμεστο «Πάρκχεντ», ακόμα και όταν έμεινε με 10 παίκτες, καταφέρνοντας να γυρίσει στην Ελλάδα με ένα πολύτιμο 1-1, αφού ο Πολ Γουίλσον ισοφάρισε για την Σέλτικ στο 81'. Όπως και πάλι διαβάζουμε στο εξαιρετικό «Ταξίδι στ' αστέρια», το ματς δεν είχε τηλεοπτική μετάδοση, μόνο ραδιοφωνική, με τη φωνή του αείμνηστου Αντώνη Πυλιαρού να ηχεί σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας. 

Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» τα πράγματα δύο εβδομάδες αργότερα τελείωσαν αρκετά γρήγορα. Μόλις στο 20ο λεπτό οι «ερυθρόλευκοι» προηγούνταν με 2-0 (Κρητικόπουλος 2', Σταυρόπουλος 20') και μια επική πρόκριση ήταν γεγονός.



Του στέρησε  μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του θεσμού

Ούτε στο δεύτερο γύρο θα του χαμογελάσει η κληρωτίδα...Ο Ολυμπιακός θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Άντερλεχτ, που διαθέτει ένα αρκετά δυνατό σύνολο. Το πρώτο ματς θα γίνει στο Βέλγιο και θα εξελιχθεί εφιαλτικά για τους «ερυθρόλευκους». Το τελικό 5-1 με τρία πέναλτι, δύο κατά και ένα υπέρ, δεν άφηνε πολλά περιθώρια στους Πειραιώτες, που στη ρεβάνς δε θα αγωνιστούν καν στην έδρα τους. Τα όσα ακολούθησαν της μεγάλης πρόκρισης με την Σέλτικ, με βεγγαλικά και διάφορα άλλα, έφεραν την τιμωρία από την UEFA και το κλείσιμο του «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Έτσι, το ματς με τους Βέλγους θα γίνει στην Πάτρα και ένας Ούγγρος διαιτητής θα στερήσει μια τρομερή ανατροπή. 

Ο Παλοτάι, χωρίς καμία υπερβολή, «κατέσφαξε» τον Ολυμπιακό από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Ακύρωσε δύο πεντακάθαρα γκολ, δεν έδωσε πέναλτι στο απλωμένο χέρι του Τίσεν λίγο πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή των Βέλγων και σαν μην έφταναν αυτά, απέβαλε στο 82ο λεπτό τον Σταυρόπουλο σε μία άκρως αυστηρή απόφαση. Το σύνολο του Λάκη Πετρόπουλου επικράτησε με 3-0 και για ένα γκολ δεν έφτασε σε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του Champions League. Με οποιονδήποτε άλλο διαιτητή, η πραγματικότητα θα ήταν εντελώς διαφορετική, όμως όπως δήλωσε και ο τεχνικός του Ολυμπιακού μετά το τέλος της αναμέτρησης: «Όσα γκολ κι αν βάζαμε, δεν θα προκρινόμεθα».

Η αλλοίωση ήταν ξεκάθαρη, από έναν Παλοτάι που έφτασε να γίνει από τις μεγαλύτερες σφυρίχτρες στην Ευρώπη και εκείνη την ημέρα μάλλον κέρδισε την εμπιστοσύνη του Βέλγου πανίσχυρου ιδιοκτήτη της Άντερλεχτ Κονστάν Βάντενστοκ. Για τον Ολυμπιακό το κακό ήταν διπλό...Όπως αναφέρει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, στις 27 Δεκεμβρίου του 1974 και ενάμιση μήνα μετά τον αποκλεισμό ο Νίκος Γουλανδρής θα αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό και θα το ανακοινώσει από την Ελβετία, όπου βρίσκεται για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Είχε απογοητευτεί από την ευρωπαϊκή αποτυχία, στην οποία είχε επενδύσει και ίσως και από το γεγονός, ότι ορισμένοι του είχαν υποσχεθεί πως όλα θα πάνε καλά μετά την συντριβή στις Βρυξέλλες. 


 



Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.