Παναγιώτης Χονδρός
05 Oct
05Oct
Η αναμονή τελείωσε, η αγαπημένη μας Euroleague ξεκινά και εμείς προσπαθούμε να βάλουμε σε μία σειρά τις ομάδες ανάλογα με τη δυναμική της καθεμίας.   

Αναλύει ο Παναγιώτης Χονδρός. 

 Τζάμπολ στη Euroleague που αναμένεται να μας κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο και φέτος. Η προηγούμενη σεζόν ήταν η καλύτερη στην ιστορία και αν ο Γιούλ δεν έβαζε εκείνο το καλάθι στον τελικό θα μιλούσαμε για την απόλυτη χρονιά, αφού η κούπα θα ερχόταν στην Ελλάδα. Από την 21η Μάϊου έχουν αλλάξει πολλά. Άλλες ομάδες αποδυναμώθηκαν, ορισμένες ξεκινούν από θέση ισχύος ξανά και κάποιες είναι έτοιμες να επιστρέψουν στο προσκήνιο. Παίκτες έκαναν το ταξίδι για το NBA, άλλοι έκαναν το αντίστροφο δρομολόγιο, ο Λούκα Μπάνκι επιστρέφει στην Ευρωλίγκα όπως και ο Πάμπλο Λάσο, νέο σύστημα διεξαγωγής με Play-in, ενώ μέχρι και αλλαγή σήματος έχουμε στη Ζάλγκιρις. Είδαμε στο part 1 τις θέσεις 18 με 9 και πλέον προχωράμε με την πρώτη οκτάδα και κυρίως την εξάδα που εξασφαλίζει φέτος τα playoffs.

 8. Αρμάνι Μιλάνο 

Την Αρμάνι την κοίταξα αρκετές φορές και την άλλαξα άλλες τόσες. Την τοποθέτησα 5η αρχικά, μου γέμιζε το μάτι σαν ρόστερ. Αρκετά παιδιά σε μία ηλικία που διανύουν τις τελευταίες σεζόν που θα έχουν τα αποθέματα ενέργειας να ξεχωρίσουν και μία ομάδα που έχει τη δυνατότητα να φτάσει έως και το Final 4. Μετά θυμήθηκα τα τελευταία χρόνια και τα λάθη που έχει κάνει, κοίταξα ξανά τις ομάδες που έβαλα από κάτω της και τελικά κατέληξε 8η.

 Το Μιλάνο, πάντως, έχει κερδίσει ήδη ένα παράσημο φέτος, αφού αποτέλεσε την ομάδα στην οποία κατέληξε ο Νίκολα Μίροτιτς. Πραγματικά, αδιανόητη απόφαση αν σκεφτείς πως είχε προτάσεις από Μπαρτζώκα, Αταμάν και Ομπράντοβιτς και σύνολα αρκετά ανώτερα. Ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του όμως και σίγουρα δε ξέρουμε όλες τις πτυχές της επιλογής του. 



Mαζί με τον Μαυροβούνιο παίκτες του Μεσίνα έγιναν και οι Μάουντο Λο, Καμαγκατέ και Πόιθρες. Τρομερό βάθος στο ''3'' και ''4'' για την Αρμάνι, μικρό θέμα στο ''5'' και Πάνγκος-Λο/ Μπάρον-Χολ στα γκαρντ να αφήνουν υποσχέσεις και ανησυχίες.

 O Kαναδός ταλαιπωρήθηκε αρκετά πέρυσι και πρόλαβε μόνο 16 παιχνίδια στην Euroleague, o Μπάρον δεν είναι σταθερός, ο Λο πηγαίνει για πρώτη φορά σε μία ομάδα με αρκετές απαιτήσεις στη διοργάνωση και ο Χολ δε θα μπορέσει να πάρει ξανά το τιμόνι στη θέση του Πάνγκος αν δε του βγει η χρονιά. Eπίσης κάποιος πρέπει να δημιουργεί κιόλας, με την Αρμάνι να είναι η 11η ομάδα σε ασίστ το 2022-23.

7. Παναθηναϊκός

Μακάρι να διαψευσθώ και να βρεθεί αρκετά πιο ψηλά. Στα θετικά ότι σίγουρα θα είναι στα playoffs, στα αρνητικά ότι θα χρειαστεί χρόνο, αρκετό χρόνο. Ναι μπορεί να λειτουργήσει ως σεζόν ανοικοδόμησης στο τέλος, αλλά δε θεωρώ λάθος τις δηλώσεις κυρίως του Αταμάν, ότι η ομάδα πάει για Final 4. Το ρόστερ είναι καλό, δε συγκρίνεται με το περσινό και το «τριφύλλι» είναι έτοιμο να επιστρέψει στο προσκήνιο βήμα-βήμα.  

Χουάντσο, Σλούκας, Μήτογλου, Μπαλτσερόφσκι, Λεσόρ, Κώστας Αντετοκούνμπο, Γκάι, Παπαπέτρου, Μωραΐτης, Βιλντόσα και Αταμάν ήρθαν αυτό το καλοκαίρι και γέμισαν τις διακοπές των φιλάθλων του Παναθηναϊκού. Στο ντέρμπι της πρώτης αγωνιστικής στην Euroleague θα υπάρχουν μόνο δύο παίκτες από το περσινό τελευταίο ματς στη διοργάνωση κι αυτό λέει πολλά. Βοηθάει λίγο τους «πράσινους» το πρόγραμμα στην αρχή, που χρειάζονται σταθερότητα στο ξεκίνημα.

Λίγο πολύ τα έχουμε πει και θα τα λέμε για τον Παναθηναϊκό. Τρομερή επίθεση (ειδικά στη μέρα του), πρόβλημα στην άμυνα, φοβερά κορμιά στο ''4'', ''5'' και σχεδόν κανένα στις υπόλοιπες θέσεις. Και σαφώς όπως είπαμε θέλει υπομονή, για να χτιστεί κάτι καλό.

Δε μπορούν να βγουν παραπάνω συμπεράσματα για το «τριφύλλι» και θα πρέπει να περιμένουμε τα πρώτα παιχνίδια. Πιστεύω μόνο ψηλότερα μπορεί να βρεθεί στο τέλος.

6. Παρτίζαν

Οι θέσεις 8 ως 4 με δυσκόλεψαν αρκετά και νομίζω ότι δεν έχει καμία σημασία που τοποθετώ τον καθένα. Μιλάμε για πέντε σχεδόν ισοδύναμες ομάδες, που θα δώσουν μάχη όλη τη χρονιά μεταξύ τους και για το πλεονέκτημα έδρας, αλλά και για την προνομιούχο 6η θέση που οδηγεί στα playoffs κατευθείαν. Έκτη, λοιπόν, η Παρτίζαν που έπαιξε τρομερό μπάσκετ πέρυσι κι αν δε γινόταν το επεισόδιο με τον Πάντερ θα είχε αποκλείσει την μετέπειτα πρωταθλήτρια και θα είχε ταξιδέψει στο Final 4. Απίστευτη έδρα, τρομερός προπονητής, αξιόλογο ρόστερ και σερβική υπηκοότητα είναι τα συστατικά της επιτυχίας.  

Έχασε βέβαια τρεις σημαντικές μονάδες (Λεσόρ, Έξουμ και Μαντάρ) και τον Ιωάννη Παπαπέτρου που δεν απέδωσε τα μέγιστα, όμως οι τρεις από τους τέσσερις μετακόμισαν στους άμεσους ανταγωνιστές της, τον Παναθηναϊκό και τη Φενέρμπαχτσε. Πρόσθεσε τους, έμπειρους πια από Ευρωλίγκα, Πονίτκα και Γιάραμαζ, δύο πρώην NBAers, Ντόζιερ-Καμίνσκι και ένα αρκετά σημαντικά project τον Βούκσεβιτς. Το ρόστερ είναι ελαφρώς αποδυναμωμένο, όμως, η Παρτίζαν έχει τη δυνατότητα να βρεθεί εύκολα στο Play-in.   

Ξεκινά από το 6 αλλά η λογική και το ρεπορτάζ μιλούν για μία προσθήκη ψηλού, που ίσως αλλάξει τα δεδομένα, αφού θα είναι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δεδομένα που μπορεί να αλλάξουν και με την απόδοση του Ντόζιερ, ο οποίος μαζί με τον Πάντερ μπορεί να δημιουργήσει ένα εκπληκτικό δίδυμο στα γκαρντ.  

5. Mπαρτσελόνα 

Στη Βαρκελώνη για άλλα μας προετοίμασαν, αλλού πήγαν. Σίριαλ με τον Μίροτιτς είχαν, μεταγραφές από NBA έκαναν και τον Πάντερ έκλεισαν, όμως τελικά δεν τον είδαν. Λίγες ημέρες μετά το τέλος της χρονιάς κι ενώ κατέκτησαν το Ισπανικό πρωτάθλημα ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους απομακρύνθηκε και οι Καταλανοί ενημέρωσαν πως θα μειώσουν αρκετά το μπάτζετ τους. Στο πλαίσιο αυτό δεν συνέχισαν με τον Νίκολα Μίροτιτς, προσέλαβαν τον Γκριμάου και έθεσαν ως στόχο να βγάλουν μπροστά νέα παιδιά. Άλλωστε, ο νέος τεχνικός τους ήταν υπεύθυνος των ακαδημιών. Γρήγορα έκλεισαν δύο Iσπανοί rookie (Πάρα και Μπριθουέλα) και κάπου εκεί μας μπέρδεψαν.   

Αρκετά λεφτά για τον Πάντερ (που σχεδόν έκλεισαν), έφεραν πίσω στην Ευρώπη τον Γουίλι Ερνάνγκομεθ και για κερασάκι πρόσθεσαν στο ρόστερ του τον Τζαμπάρι Πάρκερ. Ο τελευταίος είναι σπουδαία μεταγραφή, αλλά θα πρέπει να τον δούμε στο παρκέ πρώτα.   

Κανείς δε ξέρει που θα κάτσει η μπίλια με την Μπαρτσελόνα. Άπειρος προπονητής, νέο ξεκίνημα, διοίκηση με νέους στόχους, όμως παίρνω το ρίσκο και την τοποθετώ στην 5η θέση. Eξαιρετική περιφερειακή γραμμή με Λαπροβίτολα-Γιοκουμπάιτις, Μπριθουέλα-Σατοράνσκι, αλλά παρουσιάζει μια υπερφόρτωση στις επόμενες τρεις θέσεις.  Ο Πάρα πρέπει να κατεβαίνει στο ‘’3’’ για να χωρέσει πια και ο Τζαμπάρι Πάρκερ και ο Κάλινιτς, ενώ ο Βέσελι θα πρέπει να πάρει χρόνο στο ‘’4’’ για να δούμε και τον Όσκαρ ντα Σίλβα. Θα αντιμετωπίσει προβλήματα στη διάρκεια της χρονιάς και θεωρώ ότι η πέμπτη θέση είναι το maximum που μπορεί να φτάσει, δίχως να μπορεί να κοιτάξει παραπάνω.  

4. Φενέρμπαχτσε

Δεν του βγήκε του Δημήτρη Ιτούδη η πρώτη χρονιά στην Κωνσταντινούπολη, αντιμετωπίζοντας αρκετά προβλήματα. Οριακά μπήκαν στα playoffs, όμως οριακά έμειναν και εκτός από το Final 4 από τον Ολυμπιακό. Τρομερή σειρά, με τους Τούρκους να βάζουν δύσκολα στο σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα. Από εκεί που το άφησαν θέλουν να το συνεχίσουν στην Πόλη και έχουν τη δυνατότητα να τα καταφέρουν, αν και ξανά ξεκινούν με πρόβλημα, με τον τραυματισμό του Νέτο (του οποίου το συμβόλαιο λύθηκε).

Δύο δυνατές πεντάδες για την Φενέρ με αρκετούς Έλληνες και ίσως με μία μεταγραφή στα γκαρντ, τα πράγματα να ήταν ακόμα καλύτερα. Σανλί, Παπαγιάννης, Μότλεϊ στους σέντερ και Χέιζ-Ντέιβις/Σεστίνα στο ''4'' για τον Δημήτρη Ιτούδη, σε μία αρκετά δυνατή γραμμή ψηλών. Οι Τούρκοι δύσκολα θα κάνουν ξανά την τραγική κανονική διάρκεια του 2022-23 και φέτος θα βρεθούν ψηλά.

Δεν ήταν όμως μόνο η καλή σειρά στα playoff πέρυσι. Στη regular season εκκινούν με 9-0, με τρομερό μπάσκετ κάτι εντελώς παράλογο, αφού ήταν μία εξ΄ ολοκλήρου καινούρια ομάδα. Τα σημάδια τα έδειξε η Φενέρ και φέτος με τον ίδιο προπονητή θα «χτυπήσει» το πλεονέκτημα έδρας.

3. Ολυμπιακός 

Περίεργη off season για τον Ολυμπιακό, όχι όμως και άσχημη όπως παρουσιάζεται. Σαφώς και αποχώρησαν δύο πυλώνες (Σλούκας-Βεζένκοφ), όμως οι δύο πρώτοι στόχοι έκλεισαν αρκετά νωρίς (Μιλουτίνοφ-Γκος), ο Μίροτιτς δεν «έκατσε» και ήρθε ο Σίκμα, το πάντρεμα με τον Τζέιμς δεν έγινε και στο τέλος ήρθε ένας εξαιρετικός παίκτης, που ακούει στο όνομα Ίγκνας Μπραζντέικις. 


Οι Πειραιώτες διαθέτουν την καλύτερη γραμμή ψηλών, έναν τρομερό Γκος που αντικαθιστά το ρομπότ Γουόκαπ, τους Μπραζντέικις και Κάνααν στα όπλα, Παπανικολάου-Λαρεντζάκη-ΜακΚίσικ σε μία ακόμα μεστή σεζόν, τον Πίτερς αδιαμφησβήτητα καλύτερο και τον Σίκμα έτοιμο να λύσει τις εξισώσεις. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τρομερή ομοιογένεια και ξεκινούν με πλεονέκτημα σε σχέση με αρκετές ομάδες στην Εuroleague (αν και μειώθηκε λόγω της κακής προετοιμασίας), γεγονός που φάνηκε στον τελικό του Super Cup με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Ήταν η καλύτερη ομάδα πέρυσι και νομίζω πως αν βρεθεί ο τρόπος να αντικατασταθούν οι αριθμοί του Βεζένκοφ, τότε θα συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις. Όχι ότι είναι απαραίτητο να δούμε το ίδιο μπάσκετ από το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα.  

Ο Ολυμπιακός θα είναι κάπου ανάμεσα στο 1 με 4 και προς το παρόν τον τοποθετώ στην τρίτη θέση. Όπλο του το ανοιχτό γήπεδο, η τρομερή άμυνα και οι αυτοματισμοί, σε ένα ΣΕΦ που ετοιμάζεται για πολλά sold out και νίκες.  

2. Μονακό 

Εδώ κάτι μου λέει ότι στο τέλος θα πέσουμε όλοι έξω. Η Μονακό διαθέτει ένα εκρηκτικό μείγμα, που όσο εύκολα μπορεί να την φέρει στη δεύτερη θέση, τόσο εύκολα μπορεί να την οδηγήσει σε μία κρίση απολύτως καταστροφική. Παρά ταύτα όσο θα έρχονται οι νίκες δε θα υπάρχει πρόβλημα, με τον Σάσα Ομπράντοβιτς να μένει τελικά στο Πριγκιπάτο, όπως και ο Μάικ Τζέιμς, παρά τον ερχομό του Κέμπα Γουόκερ.

Ο τελευταίος αποτελεί και την κορυφαία μεταγραφή του καλοκαιριού μέχρι στιγμής, σε μία αδιανόητη κίνηση, που αναβαθμίζει και τους Μονεγάσκους και την Ευρωλίγκα. Το ερώτημα είναι αν θα παίξει ο Κέμπα στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.   

Όπως και να ‘χει η Μονακό έφτασε πέρυσι μέχρι το Final 4 με ένα συγκεκριμένο ρόστερ, το οποίο φέτος παρουσιάζεται και αναβαθισμένο. Ουσιαστικά, οι πρωταθλητές Γαλλίας διαθέτουν τρεις ετοιμοπόλεμους παίκτες σε κάθε θέση, πραγματικά εντυπωσιακό. Το να μην παίξει ο Αμερικανός σταρ δε θα χαλάσει αρκετά το παραπάνω παραμύθι και ο μόνος τρόπος να μην βρεθεί στις τρεις πρώτες θέσεις η Μονακό είναι να τσακωθούν όλοι μεταξύ τους.  

Αλλά κοιτάξτε ρόστερ:  PG: Mike James/ Kemba Walker/ Matthew Strazel 

SG: Jordan Loyd/ Elie Okobo/ Yakuba Ouattara 

SF: Alpha Diallo/ Terry Tarpey/ J. Blossomgame 

PF: John Brown III/ Donatas Motiejunas/ Petr Cornelie 

C: Mam Jaiteh/ Donta Hall     

1. Ρεάλ Μαδρίτης 

Αθόρυβα ανέβηκε στην κορυφή, αθόρυβα κινήθηκε το καλοκαίρι, αθόρυβα θα φτάσει στην πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια της Euroleague. Οι δύο πιο σημαντικές απώλειες ήταν οι Γκος (πρόσθεσαν τον Καμπάτσο) και Χάνγκα (υπάρχει βάθος στη θέση του) και η μόνη αλλά αρκετή προσθήκη ο Αργεντινός σούπερ σταρ. 

 Οι πρωταθλητές διαθέτουν μία πρώτη πεντάδα φόβητρο (Καμπάτσο, Μούσα, Χεζόνια, Γιαμπουσέλε, Ταβάρες) που δεν της λείπει τίποτα. Τρίποντα, κορμιά για άμυνα και ριμπάουντ, δημιουργία, όλα. Έχω μία ένσταση με την second unit, αλλά όποτε κάποιος είχε ένσταση με τους Σέρχι Ροντρίγκεθ, Γιούλ και Ρούντι, έτρωγε τα μούτρα του.  

Θεωρώ ότι το Γιαμπουσέλε-Ντέκ/Ταβάρες-Πουαριέ είναι η πιο γεμάτη συνολικά γραμμή ψηλών και γενικά πιστεύω πως η Ρεάλ δύσκολα θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην κανονική διάρκεια. 

Στα συν ο πιο έμπειρος πια Τσους Ματέο με ένα τρόπαιο στην πλάτη ήδη.   


















Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.