Βαγγέλης Τερζής
22 Sep
22Sep

Ο Παναθηναϊκός που έζησε ξανά μια μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά στο ΟΑΚΑ, ο ΠΑΟΚ που έκανε την ανατροπή στη Φινλανδία, ο Ολυμπιακός που έχασε αλλά θα μάθει από τα λάθη του και η ΑΕΚ που τρέλανε την Ευρώπη. Γράφει ο Βαγγέλης Τερζής.

Αν κάποιος με ρώταγε, που στη πραγματικότητα έγινε και υπάρχει σε βίντεο προβλέψεων στο Tiktok των Μπαλαδόφατσων, δε θα φανταζόμουν ένα τέτοιο ακραία όμορφο σενάριο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Νομίζω κανένας στην Ελλάδα δε περίμενε να φτάσουμε 9 χρόνια μετά να έχουμε 4 εκπροσώπους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και να έχουμε 3 στις 4 νίκες. Πάμε να τα πάρουμε ένα ένα.


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

 Βγαλμένος από τις ένδοξες ευρωπαϊκές βραδιές που έχει ζήσει στο παρελθόν ο Παναθηναϊκός, στο ίδιο γήπεδο εχθές το βράδυ παρουσιάστηκε κυριαρχικός, έτοιμος και συγκροτημένος. Κοίταξε τη Βιγιαρεάλ στα μάτια και έφυγε νικητής με δύο τέρματα από τους επιθετικούς του και με 60.000 κόσμο να ζει κάτι που περίμενε τόσα χρόνια. Στη πραγματικότητα το τριφύλλι δεν απειλήθηκε ποτέ σοβαρά, η Βιγιαρεάλ δεν είχε ρυθμό και σίγουρα δεν είχε πλάνο με αποτέλεσμα να ηττηθεί μετά από το πανέμορφο και ψύχραιμο πλασέ του Φώτη Ιωαννίδη και το σουτ του Αντράζ Σπόραρ. 

 Με μεγάλη διαφορά ο Έλληνας επιθετικός είναι ο καλύτερος και πιο φορμαρισμένος ποδοσφαιριστής που διαθέτει στο δυναμικό του ο Παναθηναϊκός και το βλέπει και ο ίδιος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και που καλό θα ήταν να το αντιληφθεί και ο ομοσπονδιακός μας προπονητής Γκουστάβο Πογιέτ, γιατί ο Ιωαννίδης αξίζει μια ευκαιρία να παίξει βασικός με το εθνόσημο. Ο Παναθηναϊκός την επόμενη αγωνιστική θα ταξιδέψει στο Ισραήλ με ξεκάθαρο στόχο τη νίκη και βάζοντας γερά θεμέλια για την πρόκριση.


ΠΑΟΚ

 Ο δικέφαλος του βορρά παρουσιάστηκε αγχωμένος στην αρχή του παιχνιδιού, γι΄αυτό και βρέθηκε να είναι πίσω στο σκορ κόντρα στην Ελσίνκι. Μετά ένα δικό του παιδί ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης έφερε την ισοφάριση και ξύπνησε τους συμπαίκτες του κάνοντας τους να πιστεύουν στην ανατροπή. Μετά μίλησε ο Ντεσπότοφ και η νίκη σφραγίστηκε από έναν αγαπημένο του Ραζβάν Λουτσέσκου, τον Μπράντον Τόμας. Ο ΠΑΟΚ νίκησε και την επόμενη αγωνιστική υποδέχεται την σκληροτράχηλη Άιντραχτ και με νίκη γίνεται το αφεντικό του ομίλου κάτι που δεν είναι απίθανο μέσα στη καυτή όπως αναμένεται Τούμπα.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

 Το ποδόσφαιρο είναι πολλές φορές σκληρό, αλλά ποτέ άδικο. Ο Ολυμπιακός έχασε όχι γιατί η Φράιμπουργκ ήταν καλύτερη από εκείνον, αλλά γιατί εκείνος δεν ήταν συγκεντρωμένος. Η ¨ασίστ¨ του Φρέιρε, οδήγησε τους Γερμανούς σε ένα εύκολο γκολ και άνοιξαν το σκορ στο γήπεδο που πέρυσι ίδια εποχή νίκησαν 0-3 με άνεση. Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός έχασε τις ευκαιρίες του, έχασε όμως και έναν εκ των κορυφαίων του ως τώρα στη σεζόν, τον Σαντιάγκο Εσε μετά από το χτύπημα που δέχθηκε, όπου οι Πειραιώτες ζήτησαν κόκκινη, παρόλα αυτά δεν σφυρίχτηκε τίποτα απολύτως. Και εκεί που όλοι πίστευαν πως η ισοφάριση του Ελ Κααμπί θα στείλει τις ομάδες ισόπαλες στα αποδυτήρια, ο Ρέτσος πέφτει σε ένα λάθος και κάνει το πέναλτι που οδήγησε τις ομάδες με ένα γκολ διαφορά στα αποδυτήρια. 

 Για να μην τα πολυλογούμε, στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός είδε δύο εκ των κορυφαίων του ως τώρα στη σεζόν να συνεργάζονται για την ισοφάριση. Ο Ελ Κααμπί έχει μπει ορεξάτος στη σεζόν και δείχνει στοιχεία που έλειπαν από τον Ολυμπιακό και τη περσινή σεζόν στη θέση του φορ. Όσο για τον Κώστα Φορτούνη, τα λόγια που μπορούν να περιγράψουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι περιττά. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει ξεκινήσει τη σεζόν, όπως ακριβώς άφησε τη περασμένη και δείχνει σε όλους όσους τον αμφισβητούσαν, μεταξύ άλλων και φίλοι του Ολυμπιακού, πως οδηγεί τον Ολυμπιακό και φέτος στην επίτευξη των στόχων του. Ο Ολυμπιακός κρατάει τα λάθη του από αυτό το ματς με σκοπό να τα διορθώσει άμεσα και ταξιδεύει την επόμενη αγωνιστική στη Σερβία να αντιμετωπίσει την Τόπολα με το βλέμμα του στραμμένο μονάχα στη νίκη.


ΑΕΚ

 Προφανώς και για το τέλος κρατάμε το ονειρικό διπλό της ΑΕΚ μέσα στο Μπράιτον. Η ένωση παρουσιάστηκε με κομβικές απουσίες στην Αγγλία λόγω του τραυματισμού του Βίντα που δύσκολα προλαβαίνει το ντέρμπι της Λεωφόρου, αλλά και την απουσία τελευταίας στιγμής για τον Μουκουντί. Ο Ματίας Αλμέιδα επέλεξε τον Γεράσιμο Μήτογλου και τον Ντάμιαν Σιμάνσκι στο κέντρο της άμυνας. Ο Σιντιμπέ με την εκπληκτική κεφαλιά του πάγωσε τους “γλάρους”, οι οποίοι στο πρόσωπο του Ζοάο Πέδρο βρήκαν την ισοφάριση όχι μια, αλλά δύο φορές στον αγώνα και τις δύο με πέναλτι που ο ίδιος κέρδισε. Και εκεί που η Μπράιτον ήλπιζε πως στο ευρωπαϊκό της ντεμπούτο θα αποσπάσει έστω έναν βαθμό, ο Εζεκιέλ Πόνσε στο 84ο λεπτό τρέλανε τους 2000 φίλους της ένωσης που είχαν ταξιδέψει στην Αγγλία, τρέλανε και όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη και η ΑΕΚ έφυγε με ένα ανεπανάληπτο διπλό από το νησί.

 Οι πρωταθλητές Ελλάδος έζησαν χθες βράδυ μια βραδιά βγαλμένη από τα πιο τρέλα τους όνειρα, αφού όλοι πίστευαν σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Δικαιολογημένα όμως, αφού η Μπράιτον είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Premier League, μετά την Σίτι, και πριν λίγες μέρες πέρασε από το Ολντ Τράφορντ με  1-3. Η ομάδα του Ντε Τζέρμπι από εκεί που ακουγόταν πως θα είναι η πρωτοπόρος του ομίλου, βρίσκεται στην τελευταία θέση χωρις βαθμούς, αφού στο Άμστερνταμ Άγιαξ και Μαρσέιγ δεν κατάφεραν να βγάλουν νικητή στο ποιος είναι σε χειρότερο φεγγάρι και έμειναν ισόπαλοι στο 3-3 παίρνοντας από ένα βαθμό. Επόμενη αγωνιστική για την ΑΕΚ στο σπίτι της, στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς που θα γίνει στην ΟΠΑΠ αρένα κόντρα σε μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ευρώπης, τον Άγιαξ, τον οποίο η ένωση τον υποδέχεται ως πρωτοπόρος του ομίλου της. 


Ονειρική ευρωπαϊκή βραδιά για την Ελλάδα που μάζεψε 1200 βαθμούς στην βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ και πλησίασε κι άλλο το Ισραήλ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο πρωταγωνιστεί ξανά στην Ευρώπη και πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως αυτό μόνο καλό κάνει για τη χώρα μας και την εξέλιξη του αθλήματος σε αυτήν.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.