Βαγγέλης Τερζής
30 May
30May

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία, έγινε πρωταθλητής Ευρώπης και το λιμάνι θα γεμίσει με δάκρυα χαράς για εκείνους που δεν είναι πλέον στη ζωή να το δουν, για εκείνους που είναι τυχεροί και το έζησαν και για αυτούς που θα έρθουν και θα ακούνε την ιστορία αυτή. Γράφει ο Βαγγέλης Τερζής. 

Και κάπως έτσι, το όνειρο το τρελό, δεν είναι πια όνειρο. Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία, είναι πρωταθλητής Ευρώπης και το όνειρο όλων στον Πειραιά έγινε πραγματικότητα. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας δε θα κοιμηθεί απόψε. Ψέμματα, όλη η Ελλάδα δε θα κοιμηθεί απόψε. Από τον Πειραιά μέχρι κάθε σημείο της γης που ανεμίζει η ερυθρόλευκη σημαία, ο κόσμος δε θα πέσει για ύπνο. 

Το παράπονο αρκετών "ερυθρολεύκων", αυτό το "γιατί οι ξένοι και ποτέ εμείς", πλέον δεν θα υπάρχει. Κάθε Ολυμπιακός θα ξυπνήσει αύριο και θα ξέρει πως είναι πρωταθλητής Ευρώπης και πως δεν έχει εγκλωβιστεί στα όνειρα του. Ο Ολυμπιακός που έκανε τόσες υπερβάσεις τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αλλά πάντα κάτι του έλειπε, πλέον τα κατάφερε. Αυτή η ομάδα. Οι "Πειραιώτες" είναι πλέον πρωταθλητές Ευρώπης και έγιναν η πρώτη ελληνική ομάδα που το καταφέρνει και μάλιστα σε ελληνικό έδαφος. 

Το μεγαλύτερο κλαμπ αυτής της χώρας, πρόσθεσε στην πλούσια τροπαιοθήκη του αυτό που τόσο πολύ ποθούσε. Το έκανε διανύοντας τα 100 του χρόνια. Οι κάτοικοι του Πειραιά θα γιορτάζουν για παρά πολύ καιρό αυτό το ευρωπαϊκό και θα έχουν και απόλυτο δίκιο. Ο Ολυμπιακός του Πειραιά. Των παιδιών αυτής της πόλης που έμαθαν να αγαπάνε το κόκκινο, χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο χρώμα στην παλέτα για εκείνους. Της μοναδικής πόλης στη χώρα που αν ρωτήσεις κάποιον "από που είσαι;", θα δεχθείς για απάντηση "από τον Πειραιά" και αυτόματα θα ξανά ρωτήσεις "Ολυμπιακός είσαι ε;". Σε κανένα άλλο μέρος της χώρας μας, δεν υπάρχει τέτοια ταύτιση από τον κόσμο με την ομάδα. Κάντε το εικόνα και θα το καταλάβετε και εσείς. Πουθενά άλλου δεν λένε πόλη και όνομα ομάδας ταυτόχρονα. 

Από το πρωί της 29ης Μαΐου όλη η πόλη του Πειραιά ήταν στο πόδι, από πολύ νωρίς οι δρόμοι γέμισαν με ερυθρόλευκα κασκόλ, φανέλες και παιδιά να φωνάζουν "ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ". Μικροί και μεγάλοι με φανέλες, διαφορετικής εποχής, αλλά ίδιας αγάπης, είχαν γεμίσει το Πασαλιμάνι, τη Ζέα και κάθε σημείο της πόλης. 

Ο Ολυμπιακός όμως δεν έπαιξε μόνο για αυτούς που γέμισαν τα στενά του Πειραιά, ή σκαρφάλωσαν σε ό,τι βρήκαν μπροστά τους για να έχουν οπτική επαφή με τις γιγαντοοθόνες που υπήρχαν στα σημεία της πόλης. Οι "ερυθρόλευκοι" έπαιξαν για εκείνους που τους έβλεπαν από ψηλά, αυτούς που έζησαν όμορφα, διαφορετικά και φτωχικά. Που έπαιρναν ο ένας τον άλλον να πάνε να παίξουν στις αλάνες και να φοράνε φανέλα του Σιδέρη ή του Σάββα Θεοδωρίδη. 

Ο Ολυμπιακός έπαιξε για τους νεκρούς του, που δεν ήταν μέσα στο γήπεδο να φωνάξουν, αλλά από τον ουρανό έστελναν τη βοήθεια τους για να έρθει τελικά ο Ελ Κααμπί και να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα στο 116ο λεπτό. Το VAR δε θα μπορούσε να στερήσει από τον Ολυμπιακό αυτή τη χαρά. Ο Μαροκινός εκτελεστής είπε στον κόσμο της ομάδας "Ετοιμάστε το γλέντι στο Πασαλιμάνι γιατί ερχόμαστε" και έδωσε στον Ολυμπιακό το Conference League. 

Τούτο το βράδυ το κλάμα έρεε άφθονο στον Πειραιά αλλά και στα σπίτια όλων όσων δεν ήταν στο λιμάνι για να το ζήσουν από κοντά. Έρεε άφθονο, γιατί ο Ολυμπιακός θα γιορτάσει τα 100 του χρόνια και θα έχει δίπλα από την τούρτα του και την ευρωπαϊκή του κούπα. 

Ο Κώστας Φορτούνης πέρασε πολλά και η μοίρα του το είχε γραμμένο να είναι αυτός που θα σηκώσει το πρώτο ευρωπαϊκό του Ολυμπιακού στον ουρανό. Πέρασε πολλά, άκουσε ακόμη περισσότερα, όμως ο αρχηγός του Ολυμπιακού μπορεί πλέον να νιώθει την απόλυτη δικαίωση και να λέει πως στη καλύτερη σεζόν της καριέρας του, είναι και πρωταθλητής Ευρώπης. 

Θέλετε να σας γράψω για το ματς; Ε δε θα το κάνω. Δεν χρειάζεται αυτήν την στιγμή. Θα τα πούμε αναλυτικότερα όταν πρέπει (στο επόμενο Mpaladofatses Podcast δηλαδή). Ο Πειραιάς θα γιορτάζει κανα μήνα και καλά θα κάνει. Οι δρόμοι του πλημύρισαν από ευτυχία και δάκρυα χαράς. Οι φτωχογειτονιές του. Εκεί που γεννήθηκε η ιδέα του Ολυμπιακού. Από ανθρώπους εργατικούς, που περίμεναν να έρθει η Κυριακή για να πάνε στο γήπεδο και να τραγουδήσουν φορώντας το ερυθρόλευκο κασκόλ τους. Αυτός ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής Ευρώπης. 

Ο ερυθρόλευκος λαός έχει ήδη γεμίσει κάθε δρόμο της χώρας και θα μείνει ξύπνιος μέχρι να συνειδητοποιήσει πως η ομάδα του βαδίζει πλέον σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο από αυτό που βρισκόταν πριν λίγο καιρό. Ο Μεντιλίμπαρ έκανε ξανά το θαύμα του μετά το περσινό με τη Σεβίλλη, αλλά νομίζω πως το φετινό θα μείνει χαραγμένο στην καρδιά εκείνου, του κόσμου και του συλλόγου. 

Σε κάθε γωνία της χώρας κάθε Ολυμπιακός πανηγυρίζει και ετοιμάζεται να πάει αύριο στη δουλειά του με ένα κασκόλ στην τσάντα ή μια μπλούζα μέσα από τα ρούχα της δουλειάς. Κάθε πιτσιρικάς θα πάει στο σχολείο φορώντας το καπέλο της αγαπημένης του ομάδας και θα είναι καμαρωτός. Κανένας όμως δε θα κοιμηθεί. Η πιο ποθητή κούπα έδεσε στο λιμάνι και ένα σύνθημα θα πρέπει να αλλαχτεί, γιατί το όνειρο το τρελό έγινε πραγματικότητα. 

Ο κόσμος θα ουρλιάξει, θα πανηγυρίσει και θα αποθεώσει αυτή την ομάδα, για όλα τα βραδιά που έκλαψε, λύγισε και πόνεσε στο παρελθόν. Όσοι έζησαν αυτή τη βραδιά θα έχουν να το λένε και να διηγούνται την πιο όμορφη Ολυμπιακή ιστορία στα παιδιά τους. Μέχρι την επόμενη...

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.