Βαγγέλης Τερζής
08 Dec
08Dec

Ο Παναθηναϊκός έχασε από τη Ρεάλ, αλλά πρέπει να κρατάει τα θετικά από αυτή την αναμέτρηση. Ο Βαγγέλης Τερζής γράφει για τον Παναθηναϊκό που ψάχνει λύσεις, τις βρίσκει αλλά κάτι του λείπει.

Οι πράσινοι μετά τη χθεσινή τους ήττα (07/12) από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ, έπεσαν στο αρνητικό ρεκόρ του 6-7 έπειτα από 13 αγωνιστικές στη φετινή Ευρωλίγκα. Ο Παναθηναϊκός πίεσε τη Ρεάλ και στο πρώτο ημίχρονο, έδειχνε να την κοιτάει στα μάτια, με τη "Βασίλισσα" όμως να δείχνει πως δικαιολογημένα είναι η καλύτερη ομάδα αυτή τη στιγμή στη φετινή διοργάνωση και εν τέλει να παίρνει τη νίκη. 


ΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΩΣ ΤΩΡΑ

 Ας ξεκινήσουμε με το μεγάλο συν του φετινού Παναθηναϊκού που είναι ο Ντίνος Μήτογλου, ο οποίος είναι ο κορυφαίος παίκτης των πράσινων έως τώρα στη σεζόν. Με 15.8 πόντους Μ.Ο (Μέσο Όρο) ανά αγώνα είναι πρώτος στη σχετική λίστα. Επίσης είναι πρώτος σε λεπτά συμμετοχής με 32:56 λεπτά ανά αγώνα, συνοδευόμενος από τον δεύτερο στη σχετική λίστα Τζέριαν Γκραντ με 29:01 λεπτά συμμετοχής Μ.Ο. 

 Ένα εξαιρετικό στατιστικό για τον Έλληνα φόργουορντ είναι και η κορυφή που έχει κατακτήσει στα ριμπάουντ ανά αγώνα, τα οποία υπολογίζονται στα 6.4 Μ.Ο ξεπερνώντας τον Ματίας Λεσόρ με 6.3. Από τη γραμμή των 6,75 ο Μήτογλου βρίσκεται στη 4η θέση με ποσοστό 41%. Με συνολική αξιολόγηση 18.4 Μ.Ο ανά παιχνίδι ο Μήτογλου αποτελεί με μεγάλη διαφορά το μεγαλύτερο συν του τριφυλλιού. 

 Το δεύτερο μεγάλο συν του φετινού Παναθηναϊκού είναι ένα προσωπικό στοίχημα που έβαλε ο Εργκίν Αταμάν, όταν δημιουργούσε το ρόστερ. Ο λόγος για τον Τζέριαν Γκραντ που αποτελεί έναν εκ των βασικών παικτών του τριφυλλιού στη φετινή διοργάνωση της Ευρωλίγκα. Με 29 λεπτά ανά παιχνίδι ο Γκραντ έχει 9.6 πόντους Μ.Ο και με ποσοστά πραγματικά αξιοθαύμαστα. 

 Ο Αμερικανός έχει 91% ποσοστό στις βολές, 47% στο δίποντο και 52% από το τρίποντο και αν αυτά δεν σας αρκούν, υπολογίστε και τις 4 ασίστ που μοιράζει ανά παιχνίδι καθώς και τα 2 κλεψίματα που κάνει. Ο Γκραντ αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο για το φετινό Παναθηναϊκό ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση, αφού αποτελεί έως τώρα και τον κορυφαίο αμυντικό της ομάδας του Αταμάν. 

 Σαφώς όμως δεν είναι όλα ρόδινα. Ο Παναθηναϊκός έχει βασικά προβλήματα που πρέπει να λύσει όσο είναι ακόμα νωρίς. Ένα πολύ βασικό από αυτά είναι το θέμα που έχει στα ριμπάουντ, κυρίως όταν το παιχνίδι βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή του. Δείτε για παράδειγμα τα παιχνίδια κόντρα σε Παρτίζαν και Εφές σε Βελιγράδι και Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα. Πέρα από τα παράπονα για τη διαιτησία που στέκουν από μεριάς Παναθηναϊκού, οι ίδιοι οι πράσινοι έχουν χάσει μέσα από τα χέρια τους αυτές τις νίκες. Εν μέρει το ίδιο συνέβη και κόντρα στη Ρεάλ ή τουλάχιστον ήταν μια αρχή για να ανάδειξη η Ρεάλ την ανωτερότητα που έχει από όλες τις ομάδες στη φετινή Ευρωλίγκα. 

 Ένα ακόμη πολύ σημαντικό πρόβλημα που έχει ο Παναθηναϊκός είναι αυτό στη θέση 5. Ο Λεσόρ είναι εξαιρετικός για ακόμη μια χρόνια, αλλά όταν έχει ανάγκη από ανάσες το τριφύλλι δεν βρίσκει τις λύσεις που θέλει στα πρόσωπα των Μπαλτσερόφσκι και Αντετοκούνμπο, που είναι αρκετά εμφανές πως είναι ένα σκαλί πιο κάτω. Ακόμη και αν μετατοπιστεί ο Μήτογλου στη θέση 5, ο Παναθηναϊκός έχει ένα μεγάλο κενό στο 4 που δε μπορεί να το καλύψει, γι αυτό και βρίσκεται εν αναμονή της επιστροφής του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ που θα δώσει πολύτιμες ανάσες στον Έλληνα φόργουορντ. 


Ο ΝΑΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ

 Αυτά που έκανε ο Κέντρικ Ναν ενάντια στη Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένα δείγμα του τι μπορεί να κάνει ο Αμερικανός γκαρντ. Όσοι τον έχουμε απολαύσει το ΝΒΑ ξέρουμε για τι παίκτη ακριβώς μιλάμε και τι μπορούμε να δούμε από αυτόν. Ο Ναν εχθές έδειξε σε όλους πως δε πρέπει να φοβούνται τον Ταβάρες. Έμπαινε μέσα και δημιουργούσε ή τελείωνε φάσεις χωρίς φόβο και αυτό είναι ένα μεγάλο συν για τον ίδιο αλλά και τον Παναθηναϊκό. 

 Ο Αμερικανός σε 7 παιχνίδια έχει 20 λεπτά συμμετοχής Μ.Ο, ένα νούμερο που αποδεικνύει και ποσό θέλει να επενδύσει και ο προπονητής του στον ίδιο. Ο γκαρντ του τριφυλλιού βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 3η θέση των σκόρερ της ομάδας με 11.1 πόντους ανά παιχνίδι, με τον Ντίνο Μήτογλου και τον Ματίας Λεσόρ να είναι οι μόνοι που τον ξεπερνάνε. 

 Ας σταθούμε όμως στην εμφάνιση που έκανε ενάντια στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ναν σε 32 λεπτά συμμετοχής, τα περισσότερα ως τώρα που έχει αγωνιστεί με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, πέτυχε 24 πόντους κάνοντας ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα, με 3/6 τρίποντα και 6/12 δίποντα. Ο Αμερικανός έδειξε πως είναι ικανός να κάνει τέτοιες εμφανίσεις στη διοργάνωση, αφού το παιχνίδι του, του το επιτρέπει. Το θέμα είναι ο Παναθηναϊκός να βρει τροπο να ταιριάξει το παιχνίδι του με αυτό που θέλει να παρουσιάσει ο Παναθηναϊκός στο παρκέ. 


ΤΑ 25 ΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΣΛΟΥΚΑ 

 Ο Κώστας Σλούκας δεν αγωνίστηκε πολύ ενάντια στη Ρεάλ Μαδρίτης, κάτι που συζητήθηκε αρκετά. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είχε 6 πόντους και 1 ασίστ σε 13 λεπτά συμμετοχής, κάνοντας όμως και 4 λάθη. 

 Ο Έλληνας γκαρντ έχει φέτος 25 λεπτά συμμετοχής με τη φανέλα του Παναθηναϊκού σε 11 παιχνίδια στη φετινή Ευρωλίγκα. Σε αυτά έχει 10.7 πόντους Μ.Ο ανά παιχνίδι, πετυχαίνοντας τους περισσότερους από αυτούς από τη γραμμή των βολών. Στα τρίποντα έχει 26% ποσοστό ευστοχίας, την ίδια στιγμή που πέρυσι είχε 31% από τη γραμμή των 6,75. Στις ασίστ ο γκαρντ του τριφυλλιού έχει 5.9 Μ.Ο ανά αγώνα, αυξάνοντας κατα 0.8 τον περσινό του αριθμό. Ένα αρνητικό ρεκόρ του Σλούκα φέτος είναι το ποσοστό λαθών που κάνει συγκριτικά με πέρυσι, με 3.2 και 2.2 αντίστοιχα. 

 Συγκριτικά με πέρυσι ο Κώστας Σλούκας έχει 3 λεπτά συμμετοχής παραπάνω φέτος, με το σύστημα αξιολόγησης του να είναι 10.1 ανά αγώνα ενώ πέρυσι βρισκόταν στο 14.8 πάντα σε Μ.Ο, με τον Εργκίν Αταμάν να περιμένει δικαιολογημένα παραπάνω πράγματα από τον πολύπειρο γκαρντ. 


 Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί ακόμη να βρει ταυτότητα στο παιχνίδι του βάση αποτελεσμάτων. Οι πράσινοι βρίσκονται στη 13η θέση της βαθμολογίας μετά από τις 3 συνεχόμενες ήττες που έκαναν και ταξιδεύουν την επόμενη εβδομάδα στη Γαλλία για να αντιμετωπίσουν τη Βιλερμπάν. Μετά από αυτό ακολουθούν οι εκτός έδρας αναμετρήσεις με Μονακό (20/12) και Αρμάνι Μιλάνο (22/12), με τη χρονιά να κλείνει στις 28/12 στο ΟΑΚΑ ενάντια στον Ερυθρό Αστέρα. Μέχρι τότε αναμένεται η επιστροφή του Χουάντσο που όπως είπαμε σίγουρα θα δώσει πολλές ανάσες στους ψηλούς του Παναθηναϊκού. Ίδωμεν... 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.