Βαγγέλης Τερζής
27 May
27May

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έραψε το 7ο αστέρι στη φανέλα του και ο Βαγγέλης Τερζής εξηγεί πως οι "πράσινοι" έχουν τον τρόπο και έγιναν ξανά πρωταθλητές Ευρώπης. 

Ο Παναθηναϊκός είναι ξανά πρωταθλητής Ευρώπης, μετά από 13 χρόνια για τον θρίαμβο της Βαρκελώνης. Το "τριφύλλι" εκθρόνισε την "Βασίλισσα" και επέστρεψε στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ ράβοντας το 7ο αστέρι στη φανέλα του. 

Οι "πράσινοι" μετά από μήνες αμφισβήτησης, ταλαιπωρίας και εντάσεων κατέλαβαν τον θρόνο της Ευρωλίγκα και απέδειξαν πως έχουν το mentality που χρειάζεται για αυτή τη διοργάνωση. 

Πάμε να δούμε μαζί τα τρία know how που εκτόξευσαν τον Παναθηναϊκό στην πρώτη θέση της Ευρώπης. 


Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ

Ο Εργκίν Αταμάν ήρθε στον Παναθηναϊκό με σκοπό να τον επαναφέρει στο Final Four της Euroleague. Μεταξύ μας όμως άπαντες στον σύλλογο γνώριζαν πως ο Τούρκος τεχνικός είχε ως μοναδικό του στόχο την κατάκτηση του τροπαίου. 

Με τις προσθήκες που έκανε και με προσωπική του απαίτηση να αποτελέσει μέλος της ομάδας του ο Κώστας Σλούκας, ο Εργκίν Αταμάν έχτισε μια ομάδα που στην αρχή δε φαινόταν να έχει χημεία, αλλά παιχνίδι με το παιχνίδι και μήνα με τον μήνα γινόταν όλο και καλύτερη. 

Ο Παναθηναϊκός δημιούργησε μια δίκη του προσωπική ταυτότητα που έφερε τη σφραγίδα του προπονητή του. Όσο τρομερό και αν φάνταζε στην αρχή το να παίξει καλή άμυνα το "τριφύλλι", η ομάδα του Τούρκου τεχνικού έφτασε στο Final Four με μια από τις καλύτερες στην διοργάνση. 

Παρά το γεγονός πως ο Αταμάν είχε να διαχειριστεί μια ομάδα με ισχυρές προσωπικότητες ο Παναθηναϊκός από τον Ιανουάριο και μετά έδειχνε ομάδα που ο καθένας είχε βρει το ρόλο του. Ο Ναν με τον Κώστα Σλούκα έγιναν οι αντίστοιχοι Λάρκιν και Μίσιτς που είχε στην Εφές ο Αταμάν και κάπως έτσι οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στο Βερολίνο. Ο προπονητής των "πρασίνων" μπορεί να δήλωσε μετά την πρώτη ήττα από τη Μακάμπι στα playoff πως θα φύγει από το σύλλογο αν δεν πάει στο Final Four, αλλά οι παίκτες του δε του το επέτρεψαν. 

Ο Αταμάν τήρησε την υπόσχεση που έδωσε σε όλους τους Παναθηναϊκούς πριν μήνες, πήγε στο Βερολίνο και θα γυρίσει στο ΟΑΚΑ με το τρόπαιο στην αγκαλιά του. Κατέκτησε το 3/4 τελευταία τρόπαια της διοργάνωσης και από 17ο έκανε τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή Ευρώπης. Ρίσκαρε και κέρδισε. Τόσο απλά. 


ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ: Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ KNOW HOW 

Ναι η ιστορία του Κώστα Σλούκα θα μπορούσε να πει κανείς πως αποτελεί και ιστορία δικαίωσης. Ο Έλληνας γκαρντ έγραψε ιστορία και έγινε ο πρώτος παίκτης που κατακτεί την Ευρωλίγκα με τρεις διαφορετικές ομάδες. Ίσως την 3η να τη θυμάται περισσότερο από κάθε άλλη αφού το έκανε ως αρχηγός και μάλιστα στην πρώτη του χρονιά μετά την μετακόμιση του από τον Ολυμπιακό. 

Ο διεθνής γκαρντ του τριφυλλιού ήταν τρομερός ξανά και πήρε την ομάδα από το χέρι στον μεγάλο τελικό του Βερολίνου. Με 24 πόντους (4/4 τρίποντα), 2 ριμπάουντ και 3 ασίστ έγραψε 31 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης σε 25 λεπτά συμμετοχής με μόλις μια χαμένη βολή. 

Το καλοκαίρι πήρε την τολμηρή απόφαση να αφήσει το στρατόπεδο του Ολυμπιακού και να μετακομίσει στον Παναθηναϊκό, σε μια μεταγραφή που θύμισε εκείνη του Βασίλη Σπανούλη απλά με αντίθετες πορείες. Η προσωπική φιλοδοξία του Σλούκα ήταν να πρωταγωνιστήσει και να κατακτήσει μια Ευρωλίγκα όντας ο απόλυτος πρωταγωνιστής, αλλά και ο MVP του Final Four. Το έκανε και με το παραπάνω. 

Ο ίδιος δυσκολεύτηκε στην αρχή που ήταν μέσα-έξω στο παρκέ, αλλά όταν ήρθε η τελική πορεία της κανονικής διαρκείας και τα playoff το beast mode μέσα του ενεργοποιήθηκε και ο ίδιος έγινε ο ηγέτης του Παναθηναϊκού που ήθελαν και οι φίλοι της ομάδας. 

Ο Σλούκας πήρε ένα μεγάλο ρίσκο και εκείνος, κυρίως γιατί έπρεπε να αποδείξει σε όλους πως η απόφαση του ήταν η καλύτερη για τον ίδιο. Το απέδειξε και με το παραπάνω και κανένας δε μπορεί να του το στερήσει. Πλέον είναι εκείνος με τις περισσότερες παρουσίες σε Final Fοur και όπως είπαμε ο μοναδικός που έχει κατακτήσει το τρόπαιο με τρεις διαφορετικές ομάδες. 


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ 

Δεν είναι τυχαία η φωτογραφία αυτή. Είναι από την προηγούμενη κούπα του Παναθηναϊκού στο Βερολίνο, που αποδεικνύεται η αγαπημένη του πόλη. Ο Παναθηναϊκός όπως αποδεικνύεται από την ιστορία έχει το know how ως σύλλογος και να φτάνει στην κατάκτηση της Euroleague. 

Οι "πράσινοι" μετράνε πλέον 7/7 σε τελικούς της διοργάνωσης στους οποίους έχουν βρεθεί. Εντυπωσιακό στατιστικό αν σκεφτεί κανείς πως οι αντίπαλοι του τις περισσότερες φορές ήταν και τα φαβορί για την κατάκτηση της. 

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης, έραψε το 7ο αστέρι στη φανέλα του, κάτι που τον βασάνιζε είναι η αλήθεια για παρά πολλά χρόνια. Πλέον το "τριφύλλι" δεν έχει αυτό το βάρος στη πλάτη του, θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό και θα στρέψει τη προσοχή του στην επόμενη σεζόν. Η επόμενη πρόκληση για τον Αταμάν, την ομάδα του και τη διοίκηση του Παναθηναϊκού είναι το Back to Back, κάτι που δεν έχει καταφέρει ακόμη ο σύλλογος. 

Ο Βιλντόζα θα φύγει και θα επιστρέψει στον Ερυθρό Αστέρα, κάτι που σημαίνει την έλευση ενός γκαρντ. Το κενό στους ψηλούς θα καλυφθεί με την απόκτηση ενός καλού back-up για τον Ματίας Λεσόρ, ενώ όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει προσθήκη και στη θέση "3". Το ΟΑΚΑ ανανεώνεται και ο κόσμος θα δώσει δυνατό παλμό και την επόμενη χρονιά. 

Ο Παναθηναϊκός δε θα κοιτάξει μόνο την ευρωπαϊκή αγορά αλλά θα ετοιμαστεί να πυροδοτήσει βόμβες και από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Η δουλειά στο πράσινο στρατόπεδο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, παρά το πάρτι που έχει δικαίως στηθεί. Το καλοκαίρι αναμένεται καυτό από όλες τις απόψεις, αφού και ο Ολυμπιακός θα κληθεί να επενδύσει για να είναι πιο έτοιμος την επόμενη σεζόν. 

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε και ο κόσμος του δε θα κοιμηθεί για αρκετό καιρό. 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.