Βαγγέλης Τερζής
19 Apr
19Apr

Σε μια χρονιά γεμάτη αναποδιές, ο Θρύλος του Πειραιά πέρασε στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης και αυτή η ομάδα ετοιμάζεται να συναντήσει την ιστορία.  Γράφει ο Βαγγέλης Τερζής

Κυκλωμένη πλέον στο ημερολόγιο κάθε Ολυμπιακού βρίσκεται η ημερομηνία της 29ης Μαΐου. Ο Ολυμπιακός κατάφερε για πρώτη φορά στα 99 χρόνια της ιστορίας του να βρεθεί στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, το Λιμάνι της χώρας ακόμα να κοιμηθεί και ο κάθε Ολυμπιακός ετοιμάζεται να ζήσει μια αλλιώτικη Μεγάλη Πέμπτη. 

Εκεί στα ημιτελικά τον περιμένει το φαβορί, η Άστον Βίλα. Και τι έγινε; Όταν ήρθε η κλήρωση ενάντια στη Φενέρμπαχτσε κανένας δε πίστευε ότι οι ερυθρόλευκοι θα περάσουν στην επόμενη φάση, κάποιοι γκρίνιαζαν στο 3-2 που δεν παρέμεινε 3-0, όπως και να έχει όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ποδοσφαιρικής ιστορίας του συλλόγου και όλοι μαζί τώρα πάνε να γράψουν ακόμα περισσότερα στις σελίδες της ιστορίας της ομάδας. 

Οι "Πειραιώτες" τη φετινή σεζόν έχουν ζήσει τις περισσότερες αναποδιές από κάθε άλλη χρονιά. Αλλαγή τριών προπονητών, τριών τεχνικών διευθυντών και δεκάδων παικτών, μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε ο Μεντιλίμπαρ. Όχι ο Βάσκος δεν έχει κάνει κάποιο τεράστιο θαύμα, αλλά αυτή η ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού είναι θαύμα. 


141 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ 

Έχουν περάσει 141 ημέρες από εκείνο το βράδυ στο Φράιμπουργκ, όταν ο Ολυμπιακός δέχθηκε τη δυνατή σφαλιάρα των 5 τερμάτων από τη γερμανική ομάδα. Από τότε άλλαξαν τα πάντα και αυτό οφείλεται σε όλους όσους υπηρετούν την ομάδα του Πειραιά. 

Η εσωστρέφεια έπαψε να υπάρχει με την άφιξη του Μεντιλίμπαρ και ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο, η φυσική κατάσταση των παικτών του άλλαξε και το pressing εντάχθηκε στο DNA τους για τα καλά. 

Σαφώς ο Ολυμπιακός είχε ομαδάρες στο παρελθόν, αλλά δεν είχαν καταφέρει κάτι τόσο μεγάλο. Το κατάφερε αυτή η ομάδα, που έχει δεχθεί τόσα μέσα στη χρονιά και από τη γκρίνια τώρα πλέον βρίσκεται στα ουράνια. 

Τη Μεγάλη Πέμπτη, ο Ολυμπιακός θα είναι στο Μπέρμιγχαμ για να αντιμετωπίσει την καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Εάν όχι τη καλύτερη, τότε την πιο ποιοτική. Όπως θέλετε. Την Μεγάλη Πέμπτη οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ θα κληθούν να κάνουν μια εμφάνιση που θα τους δώσει το δικαιώμα να φέρουν το παιχνίδι της πρόκρισης στο σπίτι τους και εκεί θα είναι πολύ διαφορετικά. 

Η Άστον Βίλα απέκλεισε τη Λιλ, βρίσκεται στη πιο φορμαρισμένη έκδοση της και σίγουρα θα βάλει δύσκολα στους ερυθρόλευκους. Ο Μεντιλίμπαρ αυτά θέλει και ξέρει πως να τα διαχειρίζεται. Η μάχη των πάγκων αναμένεται τρομερή ανάμεσα στον Έμερι και τον Βάσκο τεχνικό των ερυθρολεύκων. Αντέχετε άλλες δυο παρτίδες σκάκι; 


Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΛΑΚΗ 

Οι Τούρκοι είχαν μπει από την αρχή του παιχνιδιού με μόνο στόχο να τελειώσουν το θέμα της πρόκρισης στα 90 λεπτά. Πέτυχαν γρήγορα γκολ με τον Καχβετσί, αλλά από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός ήταν και προσεκτικός, αλλά και τυχερός. 

Έπρεπε να φτάσει στο 80΄ η αναμέτρηση για να τρομάξουν οι παίκτες της Φενέρμπαχτσε, όταν ο Μασούρας απείλησε. Μέχρι τότε ο Ολυμπιακός δεν είχε κάνει κάτι, αυτή είναι η αλήθεια. Όμως αυτό που ίσχυε, ήταν πως οι γηπεδούχοι είχαν στα χέρια τους ένα σκορ παράτασης και όχι πρόκρισης. Αυτό ακριβώς το ήξεραν οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ, που δε ρίσκαραν και έφτασαν το παιχνίδι στα πέναλτι. 

Ο Σάββας Θεοδωρίδης, ο Παναγιώτης Κελεσίδης, ο Νίκος Σαργκάνης, ο Ελευθερόπουλος, ο Νικοπολίδης, ο Ρομπέρτο και ο Σα. Όλοι αυτοί μαζί ήταν ο Κωσταντής Τζολάκης στη ψυχοφθόρο διαδικασία. Ο 21χρονος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού έπιασε 3 πέναλτι και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία του Ολυμπιακού. Μαζί με αυτό κέρδισε τη φανέλα του βασικού, αλλά και το νέο του συμβόλαιο. Να τα λέμε όλα. Και αυτή είναι μια προσωπική νίκη του ίδιου, αλλά και του προπονητή του που τον πίστεψε και τον θέλει στην ομάδα που θα χτίσει για την επόμενη σεζόν. 

Ο Τζολάκης απέκρουσε το πέναλτι του Μπονούτσι και έστειλε τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά. Έπιασε το πέναλτι ενός ανθρώπου που έχει ζήσει τα πάντα στην πλούσια ποδοσφαιρική του καριέρα σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο. Έστειλε το μήνυμα του σε όλους πως η καριέρα του τώρα ξεκινάει και μαζί με αυτόν έστειλε μήνυμα και ο Ολυμπιακός προς τη Βίλα. 


ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 

Άπαντες στον οργανισμό δεν έχουν καταλάβει ακόμη το τι έχει συμβεί. Όλο αυτό το έχτισαν με την πάροδο των χρόνων. Το είπε εξάλλου και ο Γιώργος Μασούρας στις δηλώσεις του: 

Είναι πραγματικά τόσο μεγάλη επιτυχία. Ήταν για όλα αυτά τα χαμένα παιχνίδια του Ολυμπιακού στην Ευρώπη στο 90’. Για τον αποκλεισμό από τους ομίλους από τον Τζέραρντ. Για το Ριαθόρ στο 90’, για τον αποκλεισμό από τη Γιουβέντους εννοείται, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς.

Όλα αυτά τα παιχνίδια ήρθαν μαζεμένα εδώ και πραγματικά χάρηκα πολύ και νιώθω τυχερός που ανήκω στη γενιά που έφτασε στους "4". Ο κόσμος πραγματικά έγινε τόσο χαρούμενος. Η ευρωπαϊκή επιτυχία είναι κάτι διαφορετικό. Δίψαγε η ομάδα για αυτό το μεγάλο βήμα και επιτέλους είμαστε εδώ".

Οι προκρίσεις όπως αυτή κατακτώνται. Η ομάδα του μεγάλου λιμανιού της χώρας πέρασε από παρά πολλά τη φετινή σεζόν. Το παραδέχονται και οι ίδιοι. Ψάχτηκαν και βρήκαν λύσεις. Η επιτυχία του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι τεράστια. Έχουν κάθε δικαίωμα όλοι να πανηγυρίζουν, να τρελαίνονται και να γουστάρουν για αυτή την ομάδα που τα κατάφερε. Η χθεσινή πρόκριση θα μνημονεύεται για δεκαετίες. 

Μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός έχει μάθει τον κόσμο της σε τίτλους, μεγάλες βραδιές, μεγάλες νίκες. Έψαχναν για χρόνια αυτό που τους έλειπε. Ευρωπαϊκή τρέλα. Και τώρα τη βρήκαν. Ημιτελικά. Και ποιος ξέρει; Με ένα όνειρο τρελό που λένε και αυτοί...

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.