27 Dec
27Dec

Ο τρόπος της απομάκρυνσης του Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τον πάγκο του Παναθηναϊκού έκανε αρνητική αίσθηση σε όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου και ο Θανάσης Σχοινάς γράφει τις σκέψεις του γύρω από το θέμα αυτό.

Τα Χριστούγεννα όλοι οι άνθρωποι περιμένουν το δώρο τους. Οι φίλαθλοι περιμένουν ένα τέτοιο δώρο από τον πρόεδρο της ομάδας τους είτε με μια σημαντική μεταγραφή είτε με μια ανανέωση κομβική για την πορεία αυτής.

Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού όμως τα φετινά Χριστούγεννα έλαβαν τεράστια απογοήτευση  από την αψυχολόγητη ενέργεια της διοίκησης τους να απομακρύνει από τον πάγκο της ομάδας τους, τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.  


Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε το μεσημέρι της Τρίτης 26/12 η είδηση ότι ο Σέρβος προπονητής αποχωρεί άμεσα από τον Παναθηναϊκό με τον Τούρκο προπονητή, Φατίχ Τερίμ να είναι ο αντικαταστάτης του. 

Αυτό που εξόργισε τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού και γενικότερα το υγιές φίλαθλο κοινό της Ελλάδας δεν ήταν η απόφαση της απομάκρυνσης αυτής καθαυτής. Ήταν ο τρόπος. Ο τρόπος που έδειξε έντονη απαξίωση και έλλειψη σεβασμού προς το προσώπου του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.  

Ενός προπονητή  και ανθρώπου κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και αθλητισμό γενικότερα.  

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ

Σε μία νύχτα ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού, Ιωάννης Αλαφούζος ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για να πείσει τον Φατίχ Τερίμ να υπογράψει στον Παναθηναϊκό και να τον οδηγήσει αυτός στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

 Προφανώς με την ενέργεια του αυτή έκανε ολοφάνερο ότι πλέον δεν είχε εμπιστοσύνη στον Σέρβο προπονητή μην πιστεύοντας οτι μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός με εκείνον στον πάγκο.  

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ

Αξίζει ο Γιοβάνοβιτς τέτοια συμπεριφορά, τέτοια υποτίμηση;

Ένας προπονητής που ανέλαβε έναν Παναθηναϊκό με πολλά αγωνιστικά και εσωτερικά προβλήματα το καλοκαίρι του 2021. Μια ομάδα που είχε τερματίσει στην 5η θέση παίζοντας ένα στυλ ποδοσφαίρου που δεν άρμοζε στο μέγεθος και στην ιστορία του. 

Μέσα στο πρώτο χρόνο παρουσίας του στον πράσινο πάγκο κατάφερε με αργά και σταθερά βήματα να ανοικοδομήσει τον Παναθηναϊκό και να τον βάλει στις σωστές ράγες.  Κάθε αγωνιστική προσπαθούσε να εμφυσήσει στους παίκτες του τον χαρακτήρα  του νικητή που τους έλειπε και να τους εμποτίσει με το DΝΑ του συλλόγου που είναι ο πρωταθλητισμός. 

Σε αυτή τη διαδρομή ένα σημαντικό checkpoint ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον ΠΑΟΚ. Μέσα σε διάστημα 9-10 μηνών κατάφερε να επαναφέρει τον Παναθηναϊκό στους τίτλους έπειτα από μια στείρα οκταετία. 

Το αποκορύφωμα ήταν η πορεία του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα της προηγούμενης σεζόν. Μια πορεία πρωταθλητισμού που είχαν πολλά χρόνια να ζήσουν οι φίλαθλοι του «Τριφυλλιού».   

Έβλεπαν την ομάδα τους μετά από καιρό να διαθέτει μέταλλο και νοοτροπία νικητή και να κερδίζει συνεχόμενους αγώνες. Έφτασε μάλιστα στο +8 από την δεύτερη ΑΕΚ μέχρι οι ατυχίες και η κούραση να του χτυπήσουν την πόρτα και να χάσει στις τελευταίες αγωνιστικές των playoff το πρωτάθλημα από την «Ένωση». 

Μια απώλεια τίτλου που πόνεσε πολύ άπαντες στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού όμως υπήρχε η πίστη ότι ο τίτλος είναι κοντά. 

ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΞΑΝΑ «PANATHINAIKOS»

Ο Παναθηναϊκός με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς επέστρεψε στα προκριματικά της αγαπημένης του διοργάνωσης, του Champions League. Και όχι μόνο επέστρεψε αλλά έφτασε μια ανάσα μακριά από την είσοδο στους  ομίλους της διοργάνωσης. Πέρασε εύκολα το εμπόδιο της Ντνίπρο, νίκησε τη Μαρσέιγ την οποία και απέκλεισε στα πέναλτι στη ρεβάνς και αποκλείστηκε από την Μπράγκα. Ο αποκλεισμός αυτός τον έστειλε στην κλήρωση του Europa League. Το «Panathinaikos» θα εμφανιζόταν ξανά σε  κλήρωση ευρωπαϊκής διοργάνωσης έπειτα από 7 χρόνια. 


ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΕΝΟΣ UNFAIR ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ

Και τη φετινή σεζόν το «Τριφύλλι» στο ελληνικό πρωτάθλημα βρισκόταν σε πορεία πρωταθλητισμού μόλις ένα βαθμό πίσω από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ. 

Τα τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα και ο αποκλεισμός από το Europa League αποτέλεσαν τις αιτίες που επικαλείται η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ για τη λύση της συνεργασίας της με τον Σέρβο τεχνικό. 

Χωρίς βέβαια να τον ενημερώσει για αυτή της την απόφαση.

Ξεχνάει η διοίκηση του Παναθηναϊκού ότι ο Γιοβάνοβιτς ήταν αυτός που έβγαλε τον Παναθηναϊκό από την χρόνια απαξίωση και ανυποληψία;

Ότι ήταν ο άνθρωπος, ασπίδα του Παναθηναϊκού απέναντι σε όσους υποτιμούσαν την ομάδα του; 

Ότι ήταν ο άνθρωπος που έδωσε νόημα στις Κυριακές των φιλάθλων του Παναθηναϊκού οι οποίοι επέστρεψαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας; 

Ότι έδωσε ξανά στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού τη χαμένη του υγεία και δυναμική;  

Οτι η ομάδα που έφτιαξε έκανε τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού ξανά τόσο περήφανους που γέμισαν δύο φορές το ΟΑΚΑ; 

Ότι  ήταν ένας Κύριος των Ελληνικών γηπέδων με απαράμιλλο ήθος και συμπεριφορές που ανέβαζαν επίπεδο τόσο την εικόνα του Παναθηναϊκού όσο και του ελληνικού πρωταθλήματος; 

Μάλλον τα ξέχασε εύκολα αυτά η διοίκηση του Παναθηναϊκού όταν πήρε την απόφαση μεσούσης της σεζόν να τον απομακρύνει. 

Αλλά όπως λέει και μια γνωστή ρήση:

Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος...


 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.