Σπύρος Γραμμένος
31 Aug
31Aug

Η περίπτωση του Ντάνιελ Ποντένσε δυσκόλεψε στον Ολυμπιακό και ξαφνικά υπάρχει βαβούρα, πως… η χρόνια έχει βγει ήδη αποτυχημένη. Η άποψη του Σπύρου Γραμμένου για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και κάποιες μέρες η περίπτωση του Ντάνιελ Ποντένσε στον Ολυμπιακό, έχει δυσκολέψει αρκετά. Αυτό το επιβεβαίωσε και εχθές ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο κύριος Μαρινάκης, ο οποίος μετά την κλήρωση των «ερυθρολεύκων» έκανε κάποιες δηλώσεις και χαρακτηριστικά για τον Πορτογάλο δήλωσε: 

«Εμείς μέχρι τελευταία στιγμή ψάχνουμε για κάτι καλό, κάτι πολύ καλό και το έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Όλο το καλοκαίρι ακούμε ονόματα, εμείς μπορεί να διαψεύδουμε μια δύο φορές αλλά δεν είναι αυτή η δουλειά μας.

Αναφορικά με το θέμα του Ποντένσε, μέχρι σήμερα τον περιμέναμε αλλά και αυτά που ζητάει και ο τρόπος που σκέφτεται το έχει κάνει πάρα πολύ δύσκολο. Οι προσφορές που έχουμε δώσει είναι εξωπραγματικές για τα ελληνικά δεδομένα.

Θα πρέπει να μην ξεφεύγουμε, να έχουμε τον νου μας σε αυτόν και να ψάξουμε και για άλλες λύσεις. Μην ξεχνάμε έχουμε και στην ομάδα μας παίκτες που έχουν ξεχωρίσει αλλά και τα νέα παιδιά».

Αυτές οι δηλώσεις αυτομάτως έδειξαν, πως η περίπτωση του Πορτογάλου ποδοσφαιριστή δυσκόλεψε αρκετά και πως ο Ολυμπιακός κοιτάει και άλλες περιπτώσεις. Η αλήθεια είναι πως και εγώ ο ίδιος πίστεψα και ταυτόχρονα είχα πληροφορηθεί, πως ο Ποντένσε την προηγούμενη εβδομάδα είχε «κλείσει» στον Ολυμπιακό. Βλέπαμε τις υπερπροσπάθειες που έκανε τόσο η ίδια η ομάδα των «ερυθρολεύκων» και άλλο τόσο ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, για να έρθει στο «Λιμάνι».

Παρόλα αυτά η μεταγραφή «κόλλησε» και αυτή την φορά όχι από την ίδια την Γουλβς αλλά… από τον ίδιο τον παίκτη. Ο λόγος, γιατί ζητούσε παραπάνω χρήματα και ένα πενταετές συμβόλαιο, κάτι που βάση των χρημάτων που ζητούσε δεν μπορούσε να του δώσει ο Ολυμπιακός. Τώρα θα μου πείτε ναι, όμως ο Ποντένσε αγαπάει τον Ολυμπιακό και για αυτό ζήτησε τόσο μεγάλο σε διάρκεια συμβόλαιο. Τώρα για τα χρήματα ο ίδιος ο παίκτης πιστεύει ότι τα αξίζει, για όλα όσα έχει δώσει στην ομάδα. Δεν σκέφτηκε κανένας, όμως το πιο βασικό.

Το μακροχρόνιο συμβόλαιο και τα χρήματα, τα οποία θα έπαιρνε ανεξαρτήτως εάν έπεφτε η απόδοση του στην συνέχεια η όχι

Κανένας δεν σκέφτηκε ότι ο Ποντένσε αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ηλικία των 28 χρόνων. Θα μου πείτε «μα είναι όντως σε πολύ καλή ηλικία» και δεν θα διαφωνήσω. Αλλά κανείς δεν ξέρει στα 33, ή στα 34 που λήγει το συμβόλαιο του σε τι κατάσταση θα είναι. Προς θεού δεν θέλω να υποβαθμίσω  τον παίκτη γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι έχει προσφέρει στην ομάδα και πόσο την αγαπάει. Όμως όπως είναι πολύ λογικό πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Ποντένσε δεν θα είναι πάντα ο ίδιος, όχι γιατί θα γίνει χειρότερος αλλά γιατί θα μεγαλώνει. 

Θα σας φέρω ένα άλλο παράδειγμα και αυτός είναι ο Ελ Αραμπί. Αυτός ο απίστευτος σέντερ φορ που μετά από μια πενταετία  στον Ολυμπιακό, πλέον αγωνίζεται στον Αποέλ. Ο ίδιος ο παίκτης στην τελευταία ανανέωση συμβολαίου του ζητούσε όπως είναι λογικό παραπάνω χρήματα, γιατί μέχρι τότε ήταν αντάξιος των προσδοκιών της ομάδας. Παρόλο που έβγαιναν φήμες, περί αποχώρησης του τελικά ανανέωσε αποκτώντας, ένα «βαρβάτο» συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. 
Παρόλα αυτά όπως είναι λογικό και λόγο της ηλικίας του δεν μπορούσε να δώσει τα ίδια πράγματα στην ομάδα, όπως έδινε πριν. Ειδικά την τελευταία διετία είδαμε πως δεν ήταν καν στο βασικό σχήμα. Ξανά λέω όχι γιατί δεν ήταν καλός παίκτης, αλλά γιατί μεγαλώνοντας δεν είχε τις ίδιες αντοχές. Στην ομάδα πρόσφερε αλλά δεν πρόσφερε το ίδιο. 

Τώρα θα μου πείτε «δηλαδή ο Βαλμπουενά που έπαιζε μέχρι τα 37 του στον Ολυμπιακό τρομερή μπάλα, λόγο ηλικίας δεν βοηθούσε την ομάδα»; Ξεχνάτε κάτι όμως. Ο Βαλμπουενά δεν έχει την ίδια θέση με τον Ελ Αραμπί στον αγωνιστικό χώρο. Ο Γάλλος αρτίστας όταν περνούσε η μπάλα σε αυτόν, έκανε έλεγχο κατοχής και αποφάσιζε ο ίδιος εάν θα ανεβάσει τον ρυθμό η θα τον κατεβάσει. Με λίγα λόγια έλεγχε το παιχνίδι στη θέση που βρισκόταν. 

Για να γυρίσω στο θέμα που άνοιξα και να το κλείσω, πολλοί κόσμος «στράβωσε» και τα έβαψε «μαύρα» που δεν ήρθε ο Ποντένσε στον Ολυμπιακό. Που παρεμπιπτόντως δεν έχει «κλείσει» ακόμα στη Σαουδική Αραβία. Αρκετός κόσμος ξεκίνησε να βγάζει ανίκανη την διοίκηση και πως δεν βάζει το χέρι στην τσέπη, για μεταγραφές. Ξεχνάει βέβαια πως με την ίδια διοίκηση πήρε ευρωπαϊκό το Μάιο και πιο συγκεκριμένα το πρώτο ευρωπαϊκό στην ιστορία του. Κάτι το οποίο δεν έχει κατορθώσει ελληνική ομάδα στο ποδόσφαιρο μέχρι στιγμής. Βέβαια είναι κάτι το οποίο ελπίζουμε να γίνει.

Ξαφνικά ο πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται και το μόνο που ξέρει να κάνει όπως αναφέρουν, είναι «πλυντήριο» τους παίκτες που έχει στις ομάδες που έχει στην ιδιοκτησία του. Μιλάνε για τον ίδιο πρόεδρο που έκανε κίνηση «Ματ» και μετά το 1-4 στο Φάληρο από την Μακάμπι Τελ Αβίβ ανανέωσε τον Μεντιλίμπαρ και κατάφερε να πετύχει κάτι το ανεπανάληπτο στη συνέχεια. 

Να υπενθυμίσουμε στον έλληνα οπαδό που ξεχνάει για πολλοστή φορά εύκολα, πως ο ίδιος ο πρόεδρος έκανε σχεδόν ολικό «rebuilt» στην ομάδα το Γενάρη και πως ο λόγος που δεν βιάστηκε για μεταγραφές φέτος είναι, γιατί δεν είχε προκριματικά και πάλευε τις περιπτώσεις Όρτα, Ποντένσε και Καρμό (που τελικά ο Ανγκολέζος στόπερ ήρθε). Από εκεί και πέρα έχει ακόμα χρόνο και σίγουρα θα καλύψει τα κενά που χρειάζεται στην ομάδα. 

Ακόμα και να μην έρθει ο Ποντένσε λύση θα βρεθεί και το αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο, γιατί ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί από καμία ομάδα και μέχρι και την τελευταία μέρα των μεταγραφών, σίγουρα θα δούμε πολλά. 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.