Βαγγέλης Τερζής
05 Jan
05Jan

Ο Ολυμπιακός έκανε το 2/2 στη διαβολοβδομάδα μέσα στο σπίτι του συμπληρώνοντας έτσι 4 σερί νίκες στην Ευρωλίγκα. Ο Βαγγέλης Τερζής γράφει για την πίστη που έχει ο Μπαρτζώκας στο πλάνο του και τη συγκέντρωση που πρέπει να δείξουν οι ερυθρόλευκοι σε όσα έρχονται. 

 Οι ερυθρόλευκοι μάχονται με πολλούς φέτος, μα πάνω από όλα μάχονται με τον ίδιο τους τον εαυτό. Το "φάντασμα" της περασμένης χρονιάς τους κυνηγά και τους υπενθυμίζει πως δεν έχουν μαζί τους τον Σάσα Βεζένκοφ και τον Κώστα Σλούκα. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα αδιαφορούν πλήρως όμως. Ο καθένας έχει αρχίσει και βρίσκει το ρόλο του σε μια μηχανή που μέχρι το καλοκαίρι ήξερε να λειτουργεί τον αυτόματο πιλότο. Πλέον έχουν περάσει στο manual και ίσως να είναι πιο διασκεδαστικό. 


ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΠΟΥ ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ 

 Φυσικά μιλάμε για το δίδυμο Κάναν-Πίτερς που φέτος ζαλίζει τη στατιστική. Πέρυσι τέτοια περίοδο οι δυο σουτέρ του Ολυμπιακού ήταν σχεδόν βέβαιο από πολλούς πως θα αποχωρήσουν το καλοκαίρι γιατί δεν πείθουν με όσα βγάζουν στο παρκέ. 

 Φέτος και μετά από 19 αγωνιστικές στην Ευρωλίγκα μπορούμε να μιλάμε για την πλήρης αντεπίθεση των δυο. Ο Κάναν είναι ο μοναδικός στην διοργάνωση με πάνω από ένα εύστοχο τρίποντο ανά αγώνα και έχει σύνολο 49 εύστοχα στη φετινή διοργάνωση με ποσοστό 48%, 15 μονάδες παραπάνω από το περσινό του 33% και διανύει τη καλύτερη στιγμή στη καριέρα του βάση αριθμών. 

 Για τον Άλεκ Πίτερς από την άλλη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο Αμερικανός σουτέρ των ερυθρολεύκων είναι πρώτος στη φετινή Ευρωλίγκα με ποσοστό εύστοχων τριπόντων στο 55%, πολύ περισσότερο από το περσινό του. Ο Πίτερς φέτος αποδεικνύει πως πέρυσι έκανε πίσω τον εγωισμό του αφήνοντας το Σάσα Βεζένκοφ να κάνει ότι θέλει στο παρκέ και φέτος, μετά τη φυγή του MVP της Ευρωλίγκα, δείχνει σε όλους πως με τον αναβαθμισμένο ρόλο που του έδωσε ο Μπαρτζώκας και τα 29 λεπτά Μ.Ο ανά παιχνίδι, μπορεί να καλύψει ένα κενό που δύσκολα οποιαδήποτε ομάδα θα κάλυπτε. Ο "American Sniper" των ερυθρολεύκων έχει 40/73 τρίποντα φέτος σε 18 αγώνες συμμετοχής. 


Ο ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

 Ο Τόμας Γουόκαπ αποτελεί τον παίκτη-στρατιώτη του Μπαρτζώκα  για τη φετινή σεζόν. Από πέρυσι μέχρι και αυτή τη στιγμή ο Γουόκαπ δεν έχει ξεκουραστεί και ούτε δείχνει πρόθυμος να το κάνει γιατί θέλει να βοηθάει την ομάδα του. 

 Ο Αμερικανός αρκετές φορές έχουμε δει πως δίνει τα πάντα στο παρκέ και δηλώνει παρόν για τον προπονητή του. Στο παιχνίδι με τη Μονακό στο ΣΕΦ (04/01), ο Γουόκαπ το ξαναέκανε. Με μια στατιστική που ήταν πολύ κοντά σε ένα triple double και με τον ίδιο κολλημένο πάνω στον Μάικ Τζέιμς τον οποίο και περιόρισε στους 10 πόντους και 7 ασίστ, την ώρα που ο γκαρντ της Μονακό ερχόταν από ένα παιχνίδι ενάντια στη Μακάμπι την οποία είχε φιλοδωρήσει με 27 πόντους. Ο πιστός στρατιώτης του Ολυμπιακού στο παιχνίδι ενάντια στους Μονεγάσκους, θύμισε τον περσινό εαυτό του που ήταν ο φόβος και ο τρόμος όταν η ομάδα του λιμανιού αμυνόταν. Με μόλις ένα λάθος ενάντια στους κοντούς της Μονακό, με τις άμυνες του να είναι καθοριστικές και μαζί με τους 9 πόντους, τις 9 ασίστ και τα 7 ριμπάουντ έφτασε τις 22 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, ο Τόμας Γουόκαπ έκανε το  καλύτερο του παιχνίδι φέτος. 

 Μέχρι στιγμής ο γκαρντ των ερυθρολεύκων έχει παρόμοια στατιστικά με την περσινή σεζόν, με μόνο μελανό σημείο τα τρίποντα του, κάτι που θεωρείται λογικό αφού φέτος παίρνει περισσότερα σουτ από τα 6,75 συγκριτικά με πέρυσι. Ο Αμερικανός έχει παραπάνω λεπτά συμμετοχής φέτος σε σύγκριση πάντα με την εξαιρετική σεζόν 2022-23 όπου είχε 25.1 λεπτά συμμετοχής Μ.Ο ανά παιχνίδι. Φέτος έχει ανεβεί στα 28.5 λεπτά ανά παιχνίδι και έχει γίνει ο κυρίως οργανωτής της ερυθρόλευκης επίθεσης. 

 Ήταν εμφανές και συνεχίζει να είναι πως ο Γουόκαπ χρειάζεται ξεκούραση και κάποιον που θα παίζει αντί εκείνου στο ελληνικό πρωτάθλημα και γι αυτό ο Ολυμπιακός απέκτησε και τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ. Με την προσθήκη αυτή στο ρόστερ τους οι ερυθρόλευκοι δίνουν τη δυνατότητα στον "μαέστρο" τους να πάρει πολύτιμες ανάσες, στο σημαντικότερο σημείο της σεζόν όπως αποδεικνύεται ο φετινός Ιανουάριος. 


Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ 

 Η επιστροφή του Σακίλ ΜακΚίσικ ήρθε την κατάλληλη στιγμή για τον Ολυμπιακό, αλλά και τον ίδιο. Ο Αμερικανός είχε βρει ήδη τα πατήματα του σε Βερολίνο και Λυόν, αλλά κόντρα στη Μονακό στο ΣΕΦ επέστρεψε για τα καλά. 

 Ο Αμερικανός τιμώρησε τη Μονακό με τον τρόπο που δε περίμενε η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς, κάτι που δήλωσε και ο ίδιος. Με 3/3 τρίποντα ο ΜακΚίσικ πέτυχε το σημαντικότερο καλάθι του Ολυμπιακού στην αναμέτρηση και πλήγωσε τους Μονεγάσκους, από ένα σημείο που περίμεναν άλλους να το κάνουν. 

 Η χθεσινή πολύ καλή εμφάνιση του είναι σίγουρα αποτέλεσμα της πίστης που είχε ο ίδιος στον εαυτό του, αλλά και η στήριξη που του έδειξε ο προπονητής του όσο καιρό απουσίαζε από το παρκέ. Κάπως έτσι ο ΜακΚίσικ επέστρεψε την κατάλληλη στιγμή για τους ερυθρόλευκους και τους χάρισε μια νίκη που σημαίνει πολλά για τη συνέχεια. 


Ο ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...

 Η πίεση που είχε δεχθεί ο προπονητής του Ολυμπιακού ήταν τεράστια από την αρχή κιόλας της σεζόν, όταν και τελείωσε ο καλοκαιρινός σχεδιασμός. Ρωτήθηκε αρκετές φορές για τις επιλογές του και απάντησε. 

 Όταν ρωτήθηκε πρόσφατα για τον Σακίλ ΜακΚίσικ και ενώ ο Αμερικανός βρισκόταν ακόμα στα στάδια προσαρμογής του μετά τον τραυματισμό του, ο Μπαρτζώκας απάντησε με τον κατάλληλο τροπο. Είπε πως δε πουλάει τους παίκτες που του χάρισαν τόσα και έδωσαν και τη ψυχή τους για την ομάδα που εκείνος δημιούργησε. Πράγματι ο ΜακΚίσικ αποτελεί έναν από τους παίκτες με τους οποίους ο Μπαρτζώκας θα πήγαινε ως το τέλος, ανεξάρτητα του τι λέγεται απέξω. Δε μπορεί κανένας από εμάς να γνωρίζει τη σχέση που έχει αναπτύξει ο προπονητής των ερυθρολεύκων με τους παίκτες του. Η αλήθεια είναι πως οι Πειραιώτες έχουν καταφέρει να θωρακίσουν τα αποδυτήρια τους πολύ καλά, ίσως καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα της Ευρωλίγκα. 

 Ο κόουτς του Ολυμπιακού έχει στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο πλάνο και με αυτό θα πορευτεί σε όλη τη σεζόν. Στη πραγματικότητα ξέρει και ο ίδιος τις αστοχίες που έγιναν στον καλοκαιρινό σχεδιασμό, αλλά παραμένει εκεί να στηρίζει τους παίκτες του και προτιμάει να δεχθεί εκείνος την κριτική απ΄ότι εκείνοι. Στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι με τη Μονακό αναφέρθηκε στη λέξη ηγέτης και όχι σε πρόσωπα. Πράγματι ο Μπαρτζώκας δε βλέπει στο πρόσωπο κάποιου μέσα στην ομάδα τον ηγέτη και προτιμάει να βλέπει το σύνολο να είναι υγιής. Ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά φέτος βρέθηκε να μην έχει πλήρης ρόστερ μέχρι και τον Δεκέμβριο, κάτι πρωτόγνωρο για τον σύλλογο. 

 Παρόλα αυτά άντεξε, πήρε σημαντικές νίκες εντός και εκτός έδρας και πλέον πατάει γερά στη βαθμολογία. Ως εκεί όμως. Την ερχόμενη βδομάδα έχει ένα ταξίδι στην Ισπανία και δυο παιχνίδια σε Βαρκελώνη και Βιτόρια, που αποτελούν πιθανότατα παιχνίδια σταθμούς για τη συνέχεια της διοργάνωσης, αλλά και ολόκληρης της σεζόν των ερυθρολεύκων. Ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει εκεί με ένα σερί 4 νικών και έχει ως στόχο να πάρει νίκη κόντρα σε ισπανική ομάδα, κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρις στιγμής φέτος. Για αρχή όμως θα περάσει από το κλειστό των Άνω Λιοσίων και μετά θα πετάξει...

 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.