Βαγγέλης Τερζής
22 Dec
22Dec

Άλλοι πάνε χαρούμενοι στις διακοπές των Χριστουγέννων και άλλοι όχι. Και οι τέσσερις πάντως βρίσκονται εκεί που τους αξίζει. Ο Βαγγέλης Τερζής μας παρουσιάζει όλα όσα έκαναν οι Big 4 στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. 

Αν κάποιος με ρωτούσε πως βλέπω το φετινό πρωτάθλημα η απάντηση θα ήταν σίγουρα πιο ανταγωνιστικό από πέρυσι, αλλά όχι με αυτή τη σειρά στη βαθμολογία. 

Ο ΠΑΟΚ έχει εντυπωσιάσει τους πάντες με το ποδόσφαιρο του, που είναι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια του Λουτσέσκου στον πάγκο του και οφείλω και μια προσωπική συγγνώμη προς τον Ρουμάνο τεχνικό, αφού στο ξεκίνημα της σεζόν δεν τον πίστευα. Με τιμωρεί.

 Ο Παναθηναϊκός έχει βρει τρόπους να σκοράρει, αλλά στην άμυνα δεν θυμίζει την περσινή ομάδα. Ο Ολυμπιακός δεν είναι σε καμία περίπτωση η ομάδα που είδαμε πέρυσι, αφού έχει ένα πιο προσεγμένο ρόστερ αλλάζοντας βέβαια πριν λίγες μέρες προπονητή. 

Η ΑΕΚ έχει μείνει στην περσινή χρόνια της, ψάχνει λύσεις που δε τις βρίσκει και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χάνει και βαθμούς σε έδρες που πέρυσι άλωνε. 

Όλα αυτά όμως πάμε να τα δούμε ξεχωριστά για τον καθένα και αναλυτικότερα. 


ΠΑΟΚ : Πρωταθλητής χειμώνα με ωραίο ποδόσφαιρο

Ο δικέφαλος του Βορρά είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη ομάδα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και δίκαια οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος. 

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έχει την καλύτερη αμυντική λειτουργία του πρωταθλήματος, αφού έχει δεχθεί μόλις 11 τέρματα στο φετινό πρωτάθλημα και έχει απειληθεί λιγότερο από κάθε άλλη. Αν κοιτάξουμε λίγο το πρόγραμμα που είχε ο ΠΑΟΚ στον πρώτο γύρο θα παρατηρήσουμε πως ήταν η μοναδική ομάδα από τους 4 διεκδικητές του τίτλου, η οποία έπαιξε τα ντέρμπι ενάντια στους υπόλοιπους 3 εκτός έδρας. 

Έφερε ισοπαλία στη "Λεωφόρο" ενάντια στον Παναθηναϊκό, έχασε 2-0 στην "OΠΑΠ Αρένα" από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ σε ένα παιχνίδι που ο δικέφαλος δεν κατέβηκε ποτέ στο γήπεδο και θριάμβευσε στο "Καραϊσκάκης" με 2-4 ενάντια στον Ολυμπιακό. Συνολική συγκομιδή 4 από τους 9 βαθμούς που θα κέρδιζε αν είχε μόνο νίκες. Καθόλου άσχημα αν σκεφτεί κανείς πως όλα τα ντέρμπι ήταν εκτός έδρας και στο δεύτερο γύρο θα τους υποδεχθεί όλους στην "Τούμπα". 

Ο ΠΑΟΚ εκτός από την εξαιρετική αμυντική λειτουργία που έχει συγκριτικά με πέρυσι, πλέον διαθέτει και την δεύτερη καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 39 τέρματα μετά τον Παναθηναϊκό που έχει 41. Βέβαια η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει σκοράρει 7 φορές από την άσπρη βούλα μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με την ομάδα του Λουτσέσκου που έχει σκοράρει μόλις μια. Το αξιοσημείωτο για την ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι ο πλουραλισμός που διαθέτει στην επίθεση της, με 12 διαφορετικούς σκόρερ μέχρι στιγμής στις 15 αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος. 

Ίσως το σημαντικότερο για την ομάδα του Ρουμάνου τεχνικού να είναι και η αυτοπεποίθηση που δείχνουν οι ποδοσφαιριστές του. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ έχει πάρει αρκετές προσωπικές νίκες μέσα στην ομάδα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη όλων των παικτών του, αλλά κυρίως εκείνη του Τόμας Μούργκ. Από εκεί που  ο Αυστριακός δεν υπολογιζόταν, πλέον είναι βασικός κρίκος της πορείας του δικεφάλου μέχρι τώρα στη σεζόν. Ένα προσωπικό στοίχημα που πήρε ο ίδιος ο Λουτσέσκου, το κέρδισε και κανείς δεν μπορεί να πει πως ο Μούργκ δεν είναι ο πιο βελτιωμένος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος. 

Ο ΠΑΟΚ στα τελευταία 4 παιχνίδια για το πρωτάθλημα πέτυχε 18 τέρματα και δέχθηκε μόλις 1 ενάντια στον Αστέρα στην Τρίπολη. Και τώρα που λέμε για την Τρίπολη, ο δικέφαλος φέτος δείχνει να μπορεί να περάσει εύκολα από έδρες που τα προηγούμενα χρόνια δυσκολευόταν αρκετά. Ενδεικτικό παράδειγμα αυτό του Αστέρα Τρίπολης όπως είπαμε, αλλά και αυτό του ΠΑΣ Γιάννινα. 

Αν θέλουμε να κάνουμε ένα σχόλιο πάνω στον ΠΑΟΚ είναι πως ούτε τη σεζόν 2018-19 που κατέκτησε το νταμπλ, δεν έπαιζε τόσο καλό ποδόσφαιρο και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται ο ίδιος ο Λουτσέσκου. 

Key players: Τόμας Μούργκ, Γιάννης Κωνσταντέλιας, Αντρίγια Ζίβκοβιτς, Κίριλ Ντεσπότοβ


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : Σκοράρει περισσότερο, δέχεται πιο εύκολα

Ο Παναθηναϊκός δίκαια θα έλεγε κανείς βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά το τέλος του πρώτου γύρου. 

Οι πράσινοι είναι πρώτοι στην λίστα των ομάδων με το καλύτερο ενεργητικό ρεκόρ στο πρωτάθλημα, έχοντας σκοράρει 41 τέρματα και δεχθεί μόλις 11 όσα και ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη φετινή σεζόν παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο στην επίθεση της, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες συγκριτικά με πέρυσι, αλλά δέχεται και ευκολότερα γκολ σε σχέση με την περσινή σεζόν. 

Αμυντικά το τριφύλλι έχει θέματα, ειδικότερα μετά τον τραυματισμό του Μάγκνουσον και αναζητά λύσεις τις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχει βρει, αλλά δεν του έχουν στοιχήσει και ιδιαίτερα, εξαιρώντας βέβαια τα παιχνίδια με Άρη στο "Βικελίδης" και Ατρόμητο στο Περιστέρι, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός ήταν κατώτερος των περιστάσεων. 

Στη Θεσσαλονίκη πλήρωσε τα λάθη του, παρά τη προσπάθεια του να γυρίσει το παιχνίδι υπέρ του και στο Περιστέρι είδε τον τερματοφύλακα του να κάνει ένα μεγάλο λάθος, χαρίζοντας ένα γκολ στον Ατρόμητο για το 1-1 και έπειτα δεν κατάφερε ποτέ να βρει τρόπο να αντιστρέψει τις συνθήκες. 

Πάραυτα, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται εκεί ακριβώς που πρέπει με βάση την εικόνα του στον πρώτο γύρο. Έδειξε χαρακτήρα σε αρκετά παιχνίδια και σε όσα δεν τα κατάφερε προσπαθεί να κρατήσει τα θετικά και να μάθει από τα λάθη του. Όπως όλα δείχνουν θα ενισχυθεί στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου, αφού έχει ανάγκη από ένα στόπερ που θα του εμπνέει εμπιστοσύνη μέχρι να γυρίσει ο Μάγκνουσον. 

Ως τότε βλέπει τον Φώτη Ιωαννίδη να κάνει εξαιρετική σεζόν και να εξελίσσεται σε έναν επιθετικό τοπ κλάσης. Ο επιθετικός του τριφυλλιού μετράει 7 τέρματα και 4 ασίστ έως τώρα στο φετινό πρωτάθλημα και οδηγεί την επιθετική γραμμή του τριφυλλιού. 

Ο Παναθηναϊκός στα τελευταία του 4 παιχνίδια έχει σκοράρει 9 τέρματα και έχει δεχθεί 5, τα οποία ήταν αρκετά για να του στερήσουν βαθμούς και να τον τοποθετούν αυτή τη στιγμή στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα. 

Key players: Φώτης Ιωαννίδης, Μπερνάρντ, Ρουμπέν Πέρεθ


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ποιοτικός μπροστά, υστερεί στα μετόπισθεν

Ο Ολυμπιακός περνάει από αρκετά στάδια και τη φετινή χρονιά, αλλά είναι σίγουρα πιο σταθερός από πέρυσι σε αρκετούς τομείς. 

Οι ερυθρόλευκοι έχουν ήδη περάσει στην μετά Μαρτίνεθ εποχή, αφού ο Ισπανός δεν κατάφερε να δώσει ταυτότητα στην ομάδα. Περισσότερο οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές έδωσαν ότι καλύτερο μπορούσαν όσο τον είχαν προπονητή τους και κάπως έτσι η ομάδα του Πειραιά κρατήθηκε υψηλά. Οι ερυθρόλευκοι σε σχέση με τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ είχαν αρκετά παιχνίδια του πρώτου γύρου στην έδρα τους, κάτι που σίγουρα έπαιξε το ρόλο του. Το μοναδικό παιχνίδι που δεν ολοκλήρωσαν στο "Γ.Καραϊσκάκης" και δε ξέρουμε τι θα είχε συμβεί είναι εκείνο με τον Παναθηναϊκό που κατέληξε, δικαίως, στα χέρια των πρασίνων. 

Από εκεί και πέρα η ομάδα του Κάρλος Καρβαλιάλ επιθετικά είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το περσινό πρωτάθλημα της Stoiximan Super League, έχοντας 34 γκολ υπέρ της και 12 κατά (μαζί με αυτά του 0-3 από το ντέρμπι των αιωνίων). Οι ερυθρόλευκοι έχουν τρομερό θέμα στην μαυντικη τους λειτουργία, κάτι που έχει γίνει αντιληπτό ενάντια σε καλούς αντιπάλους που έχουν συναντήσει όπως ο ΠΑΟΚ στην Ελλάδα και η Φράιμπουργκ στην Ευρώπη. 

Από την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου δέχθηκε 4 τέρματα στην έδρα του, σε ένα παιχνίδι που ο δικέφαλος του Βορρά ήταν ξεκάθαρα ανώτερος, ενώ από τη γερμανική ομάδα δέχθηκε σε δύο παιχνίδια 8 τέρματα, με εκείνο στη Γερμανία να είναι και το πιο ενδεικτικό ως προς τα προβλήματα που έχει στην αμυντική του συμπεριφορά. Όλα αυτά έγιναν φυσικά με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ στον πάγκο των ερυθρολεύκων. Πρώτο δυνατό τεστ για τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα με τον Καρβαλιάλ στον απίκο του αναμένεται να είναι το παιχνίδι ενάντια στην ΑΕΚ στις 07/01 στο "Γ. Καραϊσκάκης".

Ίσως ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην τρίτη θέση να είναι ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση μέχρι τώρα, διανύει μια από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του και είναι ο X-Factor του φετινού Ολυμπιακού. Ο Φορτούνης είναι ο πιο δημιουργικός παίκτης των ερυθρολεύκων αυτή τη στιγμή έχοντας μοιράσει 9 ασίστ σε Super League (4) και Europa League (5). Ενδεικτικό παράδειγμα του πόσο σημαντικός είναι για το φετινό Ολυμπιακό είναι το παιχνίδι ενάντια στον Αστέρα Τρίπολη, όπου με τα δύο τέρματα του οι Πειραιώτες απέδρασαν με τους 3 βαθμούς από την Τρίπολη, σε ένα παιχνίδι που ο Τρικαλινός μέσος πέρασε ως αλλαγή στο 63ο λεπτό. 

Ο Ολυμπιακός βλέπει μέχρι στιγμής τον Παναγιώτη Ρέτσο να ξεχωρίζει από τους αμυντικούς του. Ο Έλληνας στόπερ έχει 91% ποσοστό επιτυχίας στις πάσες του και 1.8 ανακτήσεις της μπάλας κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι, νούμερα αρκετά πιο ανεβασμένα σε σχέση με πέρυσι. Κάπως έτσι μαζί με το Ροντινέι αποτελούν τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού στα μετόπισθεν. 

Key players: Κώστας Φορτούνης, Ντάνιελ Ποντένσε, Ροντινέι, Παναγιώτης Ρέτσος 


ΑΕΚ: Πληρώνει τα λάθη της και ψάχνει να βρει ψυχολογία  

Η ΑΕΚ πληρώνει τα λάθη της και δικαίως βρίσκεται στη 4η θέση με 32 βαθμούς σε ισοβαθμία φυσικά με τον Ολυμπιακό.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έχει κάνει 5 ισοπαλίες στο φετινό πρωτάθλημα, τις περισσότερες από κάθε άλλη ανάμεσα στους Big 4. Πέρα από αυτή με τον Ολυμπιακό στην έδρα της, η "Ένωση" έχει φέρει ισοπαλίες με Πανσερραϊκό εντός και εκτός έδρας, την Κηφισιά στην Καισαριανή και τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Ας σταθούμε σε αυτές με τον Πανσερραϊκό εκτός και τις δύο τελευταίες. Και στα τρία αυτά παιχνίδια η ΑΕΚ δεν τελείωσε τα παιχνίδια ενώ μπορούσε να το κάνει. Αποδεικτικό στοιχείο είναι το ποσοστό της σε μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργεί εις βάρος των αντιπάλων, τις οποίες δεν αξιοποιεί. Πιο συγκεκριμένα η ΑΕΚ έχει δημιουργήσει στο πρωτάθλημα 36 μεγάλες ευκαιρίες για γκολ, από τις οποίες τις 21 τις έχει χάσει. 

Επιπλέον, ως προς το ενεργητικό και το παθητικό της η ομάδα του Αργεντινού κόουτς βρίσκεται στη τελευταία θέση της λίστας των τεσσάρων διεκδικητών του τίτλου. Με μόλις 27 τέρματα ενεργητικό η επίθεση της ΑΕΚ επιβεβαιώνει αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω, περί χαμένων ευκαιριών, ενώ το παθητικό της βρίσκεται στα 13 τέρματα. Από αυτά τα 13 τέρματα τα 11 τα έχει δεχθεί από Πανσερραϊκό, Παναιτωλικό, Κηφισιά, Ατρόμητο, ΟΦΗ, Βόλο, και μόλις τα 2 από τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου (Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό). 

Το θετικό πρόσημο στη φετινή σεζόν της ΑΕΚ είναι ίδιο με πέρυσι. Η ομάδα του Αλμέιδα στα ντέρμπι που έχει δώσει με τους υπόλοιπους 3 δεν έχει ηττηθεί. Μετράει δυο νίκες ενάντια σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό σε "ΟΠΑΠ Αρένα" και "Λεωφόρο" αντίστοιχα και μια νίκη ενάντια στον Ολυμπιακό στην έδρα της. Αυτό αυτόματα την κάνει την καλύτερη ομάδα των ντέρμπι χωρίς καμία ήττα. 

Ο πιο καθοριστικός ποδοσφαιριστής για την ΑΕΚ είναι ο Στίβεν Τσούμπερ. Ο Ελβετός μέχρι τώρα στη σεζόν έχει δώσει απίστευτες λύσεις με τα τέρματα του στην ομάδα του Ματίας Αλμέιδα και την έχει βγάλει από τη δύσκολη θέση. Εν αναμονή της επιστροφής του Σέρχιο Αραούχο η ΑΕΚ έχει βρει στο πρόσωπο του τον άνθρωπο που τη "ξελασπώνει" στις δύσκολες στιγμές. Με 4 γκολ μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα και 2 ασίστ επιβεβαιώνει όσα προαναφέρθηκαν, αλλά και το λόγο που τον εμπιστεύεται παρά πολύ ο Αργεντινός προπονητής. 

Η ΑΕΚ ατασθαλίες τελευταία της 4 παιχνίδια στο πρωτάθλημα σκόραρε 6 τέρματα και δέχθηκε 4, με αποτέλεσμα τις δυο νίκες ενάντια σε ΠΑΣ Γιάννινα και Άρη, αλλά και τις δυο ισοπαλίες με Παναιτωλικό και Πανσερραϊκό. Αν κάτι πρέπει να προσέξει η "Ένωση" στη συνέχεια του πρωταθλήματος είναι να μάθει να τελειώνει τα παιχνίδια ενάντια σε "μικρότερους" αντιπάλους, έτσι ώστε να μην έχει περιπέτειες όπως αυτές που έχει ήδη περάσει στον πρώτο γύρο. 

Key players: Στίβεν Τσούμπερ, Ορμπελίν Πινέδα, Ντομογκόι Βίντα


Συμπεράσματα: 

Και οι 4 τους έχουν ανοικτούς λογαριασμούς ο ένας με τον άλλον. 

Ο ΠΑΟΚ καλείται να μείνει πιστός στο πλάνο του και με όπλο την έδρα του να πάρει τα ντέρμπι του δεύτερου γύρου ενάντια στους υπόλοιπους 3 που θα υποδεχθεί, δυστυχώς για εκείνον κεκλεισμένων των θυρών, όπως όλα δείχνουν. 

Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από ενίσχυση και το ξέρει και ο Ιβάνοβιτς και η διοίκηση. Αναμένεται να είναι πιο έτοιμος στο δεύτερο γύρο και να δουλέψει πάνω στα λάθη του. 

Ο Ολυμπιακός καλείται να βρει λύσεις, συνδυασμούς και πρωταγωνιστές στην άμυνα του. Ο Κώστας Φορτούνης με τον Ντάνιελ Ποντένσε είναι εξαιρετικοί, αλλά οι ερυθρόλευκοι έχουν ανάγκη από μια άμυνα που θα μπορεί να βασίζεται η ομάδα πέρα από τον εξαιρετικό Πασχαλάκη. 

Η ΑΕΚ πρέπει να βρει την ψυχολογία νικητή που είχε τη περσινή σεζόν και την οδήγησε στο νταμπλ. Ο Αλμέιδα είναι δεδομένο πως δε θα αφήσει έτσι τους παίκτες του, ενώ θα κοιτάξει να ενισχυθεί και στη θέση του τερματοφύλακα, κρίνοντας από τα τελευταία γεγονότα που έχουν συμβεί. 

Όλοι τους πηγαίνουν για διακοπές, ο καθένας εκεί που αξίζει να βρίσκεται σύμφωνα με τους αριθμούς και την εικόνα τους εντός γηπέδου. Άλλοι πιο χαρούμενοι, άλλοι λιγότερο. Το πρωτάθλημα κάνει μια μικρή διακοπή και αναμένεται να επιστρέψει ακόμη καλύτερο. Μακάρι να είχαμε και ανοιχτά γήπεδα. Είναι κρίμα να μην βλέπει ο κόσμος ποδόσφαιρο... Εις το επανιδείν. 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.