Λευτέρης Τσαχουρίδης
02 Aug
02Aug

Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης είναι αθλητής της σφυροβολίας. Ο ίδιος συμμετέχει για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από αυτούς του Τόκιο και στοχεύει στην πρόκριση του στο τελικό και το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα. 

Λίγο πριν την αναχώρηση του για το Παρίσι μίλησε αποκλειστικά στο Mpaladofatses.gr και τον Λευτέρη Τσαχουρίδη για την καριέρα, την εμπειρία του από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, τους στόχους του για το Παρίσι αλλά και τους στόχους του μετά το Παρίσι. 

Πώς ξεκίνησες το άθλημα αυτό;

Το αγώνισμα αυτό το ξεκίνησα έκτη δημοτικού, όταν είχα πάει σε κάτι αγώνες σχολικούς και αγωνιζόμουν στο μπαλάκι. Ήταν τότε ένα λαστιχένιο μπαλάκι αντί για ακόντιο, το έκαναν τα παιδάκια και όταν περίμενα εκεί στην ουρά για να αγωνιστώ ανάμεσα σε 30 άτομα με διάλεξε ο προπονητής που έτυχε να είναι εκείνη την ημέρα στο στάδιο και μου λέει, θες να δοκιμάσεις; Πήγα έτσι το απόγευμα εκείνο και ξεκίνησα έτσι σιγά - σιγά το αγώνισμα αυτό και το αγάπησα στην πορεία.

Το να ακολουθήσεις το δρόμο του πρωταθλητισμού ήταν κάτι που υπήρχε εξ αρχής στο μυαλό σου;

Δεν υπήρχε εξ' αρχής στο μυαλό ότι θα γίνω πρωταθλητής και θα το πάω στο τέρμα. Στην πορεία είδα, ότι έχω ένα ταλέντο, ότι έχω κάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα παιδιά τότε που κάναμε μαζί προπόνηση και θα ήτανε πολύ κρίμα να το αφήσουμε να πάει χαμένο και έτσι συνέχισα.

Θεωρείς ότι η σφυροβολία προσελκύει μικρά παιδιά ή στρέφονται προς πιο δημοφιλή όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ;

Το άθλημα αυτό προσελκύει μικρά παιδιά, γενικά ο πρωταθλητισμός προσελκύει παιδιά. Σίγουρα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι πιο δημοφιλή έχουν και αυτά δικές τους ξεχωριστές στιγμές. Η ομαδικότητα κτλ σίγουρα είναι ωραίες εμπειρίες για τα παιδιά, αλλά αυτά που σου προσφέρει ο Πρωταθλητισμός και όχι μόνο στο στίβο αλλά γενικά στα ατομικά αγωνίσματα δεν νομίζω ότι μπορούν να στα προσφέρουν. Όλα αυτά τα μαθήματα που παίρνεις για την ζωή γενικά, που βάζεις στόχους, τους πετυχαίνεις, αποτυγχάνεις, μαθαίνεις να χάνεις, μαθαίνεις να κερδίζεις. Όλα αυτά πιστεύω δεν μπορεί να στα δώσει κανένα ομαδικό άθλημα.

Θα μπορούσες να φανταστείς τον εαυτό σου σε κάποιο άλλο άθλημα, αν ναι ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνω κάποιο άλλο άθλημα πέρα από το στίβο. Δεν ξέρω ποιο θα ήταν αυτό, πάντως πιστεύω ότι και στις ρίψεις τις υπόλοιπες του στίβου θα ήμουν σε ένα αρκετά καλό επίπεδο και στα άλματα πιστεύω ότι ίσως ήμουν καλός, είμαι ταχυδυναμικός αθλητής γενικά.

Έχεις κάποιο πρότυπο;

Αθλητικά και γενικά δεν θα έλεγα ότι έχω κάποιο πρότυπο. Υπάρχουν κάποιοι αθλητές που θαυμάζω και προσπαθώ να αντιγράψω, είναι κάποιοι παλιοί σφυροβόλοι. Προσπαθώ να αντιγράψω την τεχνική τους. Είναι παραδείγματος χάρη ο Σεργκέι Λιτβίνοφ, που είναι ο δεύτερος όλων των εποχών ή ο Ιβάν Τιχόν που είχε κάνει και αυτός σχεδόν 85 μέτρα και είχε κατά την γνώμη μου άρτια τεχνική.

Είναι εύκολο κάποιος να βγάλει τα προς το ζην ασχολούμενος μόνο με την σφυροβολία;

Στο επίπεδο που είμαι εγώ είναι εύκολο να βγάλει τα προς το ζην αλλά αν πρέπει να φτάσεις στο σημείο να πας Ολυμπιακούς Αγώνες για να βγάλεις τα προς το ζην κάπου υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν πολλά ταλαντούχα παιδιά που δυστυχώς σταματούν για οικονομικούς λόγους. Η αλήθεια όμως είναι ότι όποιος θέλει θα καταφέρει να συνδυάσει και δουλειά και πρωταθλητισμό.

Θεωρείς ότι είσαι πιο έτοιμος από ότι ήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο;

Σίγουρα είμαι πολύ πιο έμπειρος και πολύ πιο έτοιμος για αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες από ότι ήμουν στο Τόκιο. Στο Τόκιο πήγα σχεδόν για την εμπειρία δεν μπορούσα να διεκδικήσω πολλά πράγματα. Τώρα πιστεύω ότι αν είναι η μέρα μου μια θέση στην οκτάδα και το τελικό είναι πιθανή.

Η περίοδος του εγκλεισμού και της καραντίνας θεωρείς ότι επηρέασε αρνητικά την απόδοση σου;

Η περίοδος της καραντίνας δεν με επηρέασε πολύ αρνητικά, γιατί εμείς κάναμε προπόνηση σε ένα ιδιωτικό χωράφι. Στα Χανιά δεν υπάρχει προπονητήριο ρίψεων. Δεν σταμάτησα τις προπονήσεις, σίγουρα η καραντίνα μας έβγαλε από το αγωνιστικό ρυθμό, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ήταν πολύ αρνητική η περίοδος της καραντίνας για τις επιδόσεις.

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτεις για το Παρίσι;

Στόχος για το Παρίσι είναι ο τελικός, με μια θέση στην οκτάδα θα είμαι πολύ χαρούμενος.

Είναι ιδεατός στόχος για εσένα ένα μετάλλιο ή στοχεύεις για αρχή στην πρόκριση σου στο τελικό;

Ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι απλά ένας στόχος είναι ένα όνειρο. Όλοι στοχεύουν στην αρχή για πρόκριση στο τελικό, μιλάμε για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, οπότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα περάσει στο τελικό.

Πόσο κοντά είσαι σε μια βολή στα 80μ.;

Μια βολή στα 80μ δεν είναι κάτι που είναι δύσκολο για εμένα (από θέμα δύναμης και σωματικά), είμαι καλά προπονημένος. Το θέμα είναι τεχνικό, η τεχνική μου δεν είναι εκεί που θα ήθελα τους τελευταίους μήνες λόγω τραυματισμών, λόγω πίεσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά πιστεύω ότι υπό ιδανικές συνθήκες αν τεχνικά ήμουν καλά και ήμουν σταθερός σε μερικούς αγώνες θα ήταν εφικτό φέτος ή του χρόνου να ρίξω βολή κοντά στα 80μ.

Το Πανελλήνιο ρεκόρ είναι ένας από τους στόχους σου;

Το Πανελλήνιο ρεκόρ είναι σίγουρα ένας από τους στόχους μου. Πιο συγκεκριμένα το Πανελλήνιο ρεκόρ είναι 80,45 πρώτος στόχος είναι να περάσουμε τα 80μ., που αυτό μπορεί να φέρει απευθείας το Πανελλήνιο ρεκόρ γιατί δεν μπορώ να υπολογίσω ακριβώς πόσο θα ρίξω. Αν βγει μια τέλεια βολή μπορεί να το σπάσω και κατά λάθος που λέει ο λόγος. Στο μέλλον πιστεύω δεν θα μείνω στα 80μ., πιστεύω ότι εκεί στα πικ της καριέρας μου πρέπει να φτάσω πάνω από 82μ. το ατομικό μου ρεκόρ .

Περιέγραψε μου την πορεία των προπονήσεων σου από τώρα μέχρι την άφιξη σου στο Παρίσι;

Η πορεία των προπονήσεων από τώρα μέχρι και το Παρίσι δεν έχει και πολλά, τώρα είναι το φορμάρισμα. Ο,τι κάναμε κάναμε τώρα έχουμε άλλη μια εβδομάδα στα Χανιά και μετά άλλη μια βδομάδα στο Παρίσι και μετά είναι ο αγώνας.

(Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε πριν την αναχώρηση του Χρήστου Φραντζεσκάκη για τον Παρίσι ο πρώτος του αγώνας είναι σήμερα).

Φέτος έχουμε την μεγαλύτερη αποστολή των τελευταίων ετών, βλέπεις μια εκ νέου άνθιση του Ελληνικού αθλητισμού;

Μπορεί να έχουμε την μεγαλύτερη αποστολή των τελευταίων ετών αλλά στο στίβο είμαστε λιγότερα άτομα. Είμαστε μόλις 13 συμμετοχές. Αυτό με προβληματίζει λίγο, αλλά ναι ίσως μπορούμε να πούμε ότι ο αθλητισμός ανθίζει πάλι στην Ελλάδα.

 Θα ήθελες να κάνεις κάποια πρόβλεψη για τον αριθμό των μεταλλίων που θα κατακτήσει η χώρα μας;

Πιστεύω η Ελλάδα θα έχει 4-7 μετάλλια σίγουρα 1-2 από αυτά θεωρώ ότι θα είναι χρυσά.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για μετά το Παρίσι;

Οι στόχοι μετά το Παρίσι... Έχει ένα ωραίο αγώνα στην Πολωνία 24 Αυγούστου, άμα μπει εκεί θα αγωνιστώ αλλιώς θα κάτσω να ξεκουραστώ μιας και το Παγκόσμιο του χρόνου είναι Σεπτέμβρη, οπότε δεν βιάζομαι να ξεκινήσω την προετοιμασία μου.


Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.