Λευτέρης Τσαχουρίδης
16 Jul
16Jul

Ο Μάκης Μίτας μίλησε αποκλειστικά στο Mpaladofatses.gr και τον Λευτέρη Τσαχουρίδη, για το skeet, την πρόκριση του στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και τα μελλοντικά πλάνα του.

Ο Μάκης Μίτας είναι ένα από τα 101 μέλη της Ελληνικής αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Είναι αθλητής του skeet ή αλλιώς της σκοποβολής σε πήλινο στόχο και η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι η τρίτη του, μετά το Λονδίνο το 2012 και το Ρίο το 2016.

Στην καριέρα μετρά 4 αργυρά σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ( 2 το  2012 στην Λάρνακα, και από ένα το 2014 και το 2015). Αναμφίβολα η μεγαλύτερη επιτυχία του είναι το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μπακού το 2023.

Ο ίδιος κατεβαίνει στο Παρίσι με στόχο να προσθέσει ένα μετάλλιο που λείπει από την συλλογή του, αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων!

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με το άθλημα αυτό;

Εγώ ήμουν πάρα πολύ τυχερός, επειδή μένω στον Ωρωπό και το σκοπευτήριο της Μαλακάσας είναι δίπλα στον Ωρωπό, οπότε το έμαθα από πάρα πολύ μικρός. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν σκοπευτήρια ανά την Ελλάδα για να μαθαίνει ο κόσμος το άθλημα.

Παρόλα αυτά θεωρώ ότι είναι ένα άθλημα το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Εσύ όμως σίγουρα γνωρίζεις καλύτερα, έχει τύχει να συναντήσεις ποτέ σε προπονήσεις νέα παιδιά ή θεωρείς ότι το άθλημα απασχολεί περιορισμένη μερίδα ατόμων;

Δυστυχώς είναι αγώνισμα το οποίο είναι πάρα πολύ ακριβό, οπότε για ένα νέο παιδί, για ένα γονιό δεν είναι πολύ εύκολο να το ακολουθήσει συστηματικά, ώστε να κάνει πρωταθλητισμό. Πρέπει η οικογένεια να είναι αρκετά δυνατή οικονομικά για να μπορέσει να πάρει ένα όπλο. Τα υλικά αγαθά που χρησιμοποιούμε στις προπονήσεις είναι πολύ ακριβά (φυσίγγια, πιατάκια). Υπάρχουν νέα παιδιά, υπάρχουν έφηβοι, νεάνιδες, παρόλα αυτά δεν είναι τόσο πολλά δυστυχώς. Εγώ ζω σε μια πολύ κλειστή κοινωνία, έκανα μια πάρα πολύ ωραία συνάντηση στο σκοπευτήριο της Μαλακάσας με το γυμνάσιο του Ωρωπού. Πέρασαν από το σκοπευτήριο γύρω στα 200 παιδιά, δυστυχώς δεν έμεινε κανένα, τους άρεσε πάρα πολύ, είναι ένα πάρα πολύ ιδιαίτερο αγώνισμα αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να τραβήξει τόσο κόσμο λόγω του ότι είναι πολύ ακριβό.

Επομένως αν και ένα πολύ ενδιαφέρον άθλημα απασχολεί μια πολύ περιορισμένη μερίδα ανθρώπων ;

Την σκοποβολή όσοι την κάνουν την λατρεύουν, δηλαδή εγώ έχω συναθλητές, έχω φίλους που πραγματικά στερούνται τα πάντα προκειμένου να έρθουν να ρίξουν μια προπόνηση, να συμμετάσχουν σε ένα αγώνα ανά την Ελλάδα, γιατί είναι πραγματικά πάρα πολλά τα έξοδα. Σε αυτό το άθλημα μαθαίνεις τον εαυτό σου, μαθαίνεις πτυχές του εαυτού σου, τις οποίες πραγματικά δεν είχες γνωρίσει ακόμα, μαθαίνεις να είσαι ισορροπημένος. Ένα παιδάκι, το οποίο θα ξεκινήσει σκοποβολή θα μάθει τόσο πολύ να ελέγχει το μυαλό του που θα του κάνει μόνο καλό σε ο,τι και να ακολουθήσει στην ζωή του. Δυστυχώς ένα παιδάκι, μιλάμε τώρα για ένα έφηβο για ένα νέο δεν μπορεί να ακολουθήσει εύκολα αυτό άθλημα. Άμα καταφέρει και μπει στην Εθνική ομάδα και πάρει μια διάκριση σε ένα Πανευρωπαϊκό, σε ένα Παγκόσμιο παίρνει το άνευ να μπει σε οποιοδήποτε ΑΕΙ και ΤΕΙ θέλει, οπότε είναι πολύ σημαντικό και ένας στόχος που έχει να κάνει με το μέλλον. Αυτό βέβαια είναι πάρα πολύ δύσκολο, πρέπει να το κάνεις 100%, να ασχοληθείς 100% με τις προπονήσεις να μην σκέφτεσαι τίποτα άλλο, πράγμα το οποίο έχει και ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, αλλά τι δεν έχει ρίσκο στην ζωή; Ο,τι κάνεις στην ζωή έχει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο να επιτύχεις και ένα πολύ μεγάλο ρίσκο να μην επιτύχεις. Εγώ μόνο θετικά πράγματα έχω να πω για ένα παιδί που θα ξεκινήσει την σκοποβολή, θα το κάνει καλύτερο άνθρωπο και θα μάθει να σκέφτεται διαφορετικά.

Εσύ είχες κάποιο πρότυπο που να σε έκανε να πεις ότι εγώ θα ασχοληθώ με το skeet;

Όχι, επειδή ήταν πάρα πολύ περιορισμένος ο κόσμος τότε που ξεκίνησα εγώ , αν και στην Ελλάδα είχαμε ήδη πολύ καλούς αθλητές. Εμένα με ξεκίνησε ο Γιάννης ο Κοτσίκος, ένας αθλητής που ήταν τότε στην Εθνική ομάδα και ήταν πάρα πολύ δυνατός. Ήμουν τυχερός που ξεκίνησα με αυτό παιδί μου έμαθε τα πρώτα βήματα. Μου άρεσε πάρα πολύ, δηλαδή το κάνω 25 χρόνια περίπου και άμα γύριζα τα χρόνια πίσω, θα το έκανα ξανά και ξανά.

Θα μπορούσες να φανταστείς το εαυτό σου σε κάποιο άλλο άθλημα;

Μου αρέσει πάρα πολύ η πυγμαχία προσωπικά πιστεύω, ότι είναι ένα αγώνισμα το οποίο έχει πάρα πολλά κοινά με τη σκοποβολή: αντίληψη, γρηγοράδα, τρομερή συγκέντρωση. Πιστεύω πως είναι ένα αγώνισμα που θα μου άρεσε να κάνω αν δεν έκανα σκοποβολή. Επίσης είμαι πάρα πολύ καλός στο μπιλιάρδο και αυτό θα μου άρεσε πολύ, αλλά επειδή ήμουν μόλις δώδεκα χρονών όταν άρχισα την σκοποβολή με τράβηξε αμέσως τόσο πολύ και θεωρώ πως είναι αυτό που θα επέλεγα πάλι ξανά και ξανά.


Ποιο είναι το πρόγραμμα των προπονήσεων που ακολουθείς;

Οι προπονήσεις μου είναι καθημερινές. Είμαι στο χώρο του σκοπευτηρίου αρκετές ώρες την ημέρα. Πρέπει να είμαι αρκετές την ημέρα, γιατί εμάς το αγώνισμα μας γίνεται σε εξωτερικό χώρο, οπότε αυτό συνεπάγεται ότι ο καιρός πολλές φορές είναι ένας από τους εχθρούς μας, ένας από τους συναγωνιστές, ένας από αυτούς που έχουμε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε.Ο αγώνας μας δεν σταματάει ούτε με την βροχή, ούτε με το πολύ κρύο, ούτε με την υπερβολική ζέστη. Καταλαβαίνετε ότι το background του σκοπευτηρίου παίζει σημαντικό ρόλο για εμάς. Η μεριά που είναι ο ήλιος, η φωτεινότητα του ήλιου, οπότε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της προετοιμασίας μου είναι μέσα στο σκοπευτήριο, το οποίο είναι και το πιο ευχάριστο, γιατί πίσω από το σκοπευτήριο υπάρχουν αρκετές ώρες προπόνησης στο γυμναστήριο για ενδυνάμωση. Σημαντικό ρόλο παίζει και η υποστήριξη από τους αθλητικούς μας ψυχολόγους. Γενικά είναι ένα αγώνισμα που δεν του φαίνεται αλλά στο επίπεδο που το κάνουμε εμείς προϋποθέτει πολλά πράγματα, ώστε να μπορέσεις να σταθείς σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο. Έχουμε καθημερινή επαφή με το όπλο, το έχουμε στο σπίτι μας καθημερινά, ώστε να γίνει ένα δεύτερο κομμάτι του εαυτού μας.

Όπως είπες και εσύ περνάς πολλές ώρες στο σκοπευτήριο. Έχεις αισθανθεί ποτέ μια νοσταλγία για το χαμένο χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και την στέρηση άλλων πραγμάτων που ίσως να ήθελες να κάνεις;

Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλές θυσίες, πάρα πολλές στερήσεις σε όλους τους αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό. Πόσο μάλλον εμείς που έχουμε και παιδάκια, εγώ έχω δύο παιδάκια, οπότε ο χρόνος μου πραγματικά είναι πολύ δύσκολος, ώστε να είμαι μαζί τους. Έχω την στήριξη τους, έχω την στήριξη της οικογένειας μου, την στήριξη της γυναίκας μου. Με στηρίζουν είναι κοντά μου, όπου και να βρίσκομαι με στηρίζουν με το τρόπο μας. Πραγματικά ο χρόνος μας είναι κάτι πολύ πολύτιμο, εγώ προσπαθώ τις ώρες που μου μένουν μέσα στην μέρα εάν δεν λείπω, όπως τώρα που είμαι στα Χανιά και έτσι και αλλιώς είμαι μακριά τους και θα είμαι στα Χανιά μέχρι να φύγω για την Ολυμπιάδα, γιατί εδώ είναι ο προπονητής μου εδώ θα γίνει η Ολυμπιακή προετοιμασία. Αφήνω πίσω μου πράγματα , τους φίλους μου για την σκοποβολή , παρόλα αυτά δεν το μετανιώνω θα βρεθεί ο χρόνος, υπάρχουν μήνες στους οποίους δεν κάνουμε προπονήσεις, ξεκουραζόμαστε, οπότε με όλες μας τις δυνάμεις είμαστε κοντά στους φίλους μας, κοντά στην οικογένειά μας και ξεζουμίζουμε κάθε στιγμή και κάθε λεπτό!

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχεις την στήριξη των γύρω σου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση σίγουρα δεν θα υπήρχε το καύσιμο για να συνεχίσεις...

Πολύ σωστά, η στήριξη είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για εμάς, όχι μόνο η στήριξη στο να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στα τόσα ακριβά υλικά αγαθά που έχουμε εμείς για την προπόνηση (πιάτα). Η ψυχολογική υποστήριξη παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, εγώ θεωρώ ότι όσο προπόνηση και να κάνεις, όσες ώρες και αν περάσεις στο σκοπευτήριο αν πίσω σου τα πράγματα δεν είναι ισορροπημένα δυστυχώς δεν θα μπορέσεις να φέρεις ένα καλό αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στήριξη και το μυαλό να είναι καθαρό και όταν είσαι εκεί που είσαι να είσαι 100% εκεί που είσαι.

Το θέμα της διατροφής απασχολεί ένα σκοπευτή;

Βέβαια το θέμα της διατροφής απασχολεί ένα σκοπευτή. Είναι πάρα πολλές οι ώρες , οι οποίες περνάμε σε ένα σκοπευτήριο. Στους αγώνες είμαστε από το πρωί μέχρι το απόγευμα στο σκοπευτήριο, οπότε καταλαβαίνετε ότι η διατροφή πρέπει να είναι συγκεκριμένη, ώστε να έχεις ενέργεια, ώστε να μπορείς να αποδώσεις στο μέγιστο. Άμα το σώμα δεν είναι υγιές το μυαλό επίσης δεν μπορεί να είναι υγιές, οπότε είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι και όπως ο κάθε αθλητής ορίζει για τον εαυτό του τι του ταιριάζει στο θέμα της διατροφής έτσι και για εμάς. Θέλουμε ενέργεια, τρομερή συγκέντρωση, οπότε καταλαβαίνετε οτι υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή, ώστε να έχεις ενέργεια και να μπορείς να συγκεντρωθείς στο 100%, οπότε ναι είναι πολύ σημαντικό και για εμάς αυτό το κομμάτι.

Πάμε στο Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πριν την επίτευξη της πρόκρισης περίμενες ότι θα βρίσκεσαι σε αυτούς;

Για εμένα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού είναι η τρίτη συμμετοχή μου σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για εμάς να προκριθείς, καθώς οι συμμετοχές είναι περιορισμένες. Εγώ πήρα την πρόκριση μου όταν έγινα Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2023. Ήταν ένας στόχος ζωής, το κατάφερα. Θεωρώ ότι είναι μια από τις καλύτερες Ολυμπιάδες για εμένα, γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες θέλουν εμπειρία, θέλουν να το έχεις ξαναζήσει αυτό το γεγονός, γιατί είναι πάρα πολύ δυνατό και παρά πολύ σημαντικό αθλητικό γεγονός. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που πέτυχα το στόχο μου και πάμε πάρα πολύ δυνατά γιατί όχι ακόμα και για ένα μετάλλιο.

Έχεις συμμετάσχει ήδη σε δύο Ολυμπιάδες το 2012 στο Λονδίνο και το 2016 στο Ρίο. Στο Παρίσι θα είναι η τρίτη φορά που λαμβάνεις μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο κορονοϊός και η περίοδος που μεσολάβησε έπαιξαν κάποιον ρόλο στην αποτυχία πρόκρισης σου στο Τόκιο;

Με επηρέασε και εμένα πάρα πολύ η περίοδος του κορονοϊού όπως και όλους τους αθλητές. Μας έβγαλε εκτός των προπονήσεων μας και γενικότερα του προγράμματος μας. Εγώ το 2019 που ξεκίνησαν οι προκρίσεις για την Ολυμπιάδα και το 2020 ήμουν σε μια εξαιρετική κατάσταση σκοπευτικά. Το 2020 ξεκίνησα πάρα πολύ καλά τους αγώνες, βγήκα δεύτερος σε ένα Παγκόσμιο γκράν πρι, πήγα τελικό σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με πάρα πολύ υψηλά αποτελέσματα. Επόμενος αγώνας ήταν οι Πανευρωπαϊκοί που είχαν τις κάρτες και πέφτει ο κορονοϊός, ακυρώνονται οι αγώνες μένουν όλα πίσω. Είναι πολύ συγκεκριμένη η περίοδος που πρέπει να φορμαριστείς για να κερδίσεις την πρόκριση σου. Δυστυχώς ήταν κάτι που δεν το περίμενε κανένα αθλητής, δυστυχώς με επηρέασε πολύ και ήταν ένας πολύ μεγάλος παράγοντας που δεν κατάφερα να πάρω την πρόκριση. Αλλά όλα για κάποιο λόγο γίνονται, οπότε προχωράμε!

Η μη επίτευξη της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ίσως τώρα σε έχει πεισμώσει για να δείξεις στο Παρίσι το καλύτερο δυνατό...

Ναι είναι αλήθεια. Η Ολυμπιάδα είναι το υπέρτατο αθλητικό γεγονός, οποίος δεν έχει πάει και δεν το έχει ζήσει δεν μπορεί να καταλάβει. Θεωρώ πως τώρα το μυαλό μου είναι πιο πηγμένο, πιο έτοιμο. Η προετοιμασία μου πάει πολύ καλά, πολύ σημαντικό που έχω την στήριξη του προπονητή μου και του αθλητικού μου ψυχολόγου. Θεωρώ ότι θα πάνε όλα καλά, η προετοιμασία είναι πάρα πολύ δυνατή και πάω ακόμα πιο έτοιμος.

Επομένως το κλειδί που ίσως σε οδηγήσει στην επιτυχία είναι ότι έχεις ωριμάσει αθλητικά... 

Συμφωνώ είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι της εμπειρίας. Ξέρω ακριβώς τι θα αντιμετωπίσω, ξέρω τις δυσκολίες, πάω με το μυαλό μου πολύ πιο πηγμένο και πολύ πιο συνειδητοποιημένος. Για εμένα είναι ένας αγώνας όπως όλοι οι άλλοι. Πάω να δώσω το 100%. Μέχρι σήμερα δόξα το θεό όλα πάνε κατ' ευχή.

Ανέφερες ότι ένας από τους στόχους σου είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου. Πόσο κοντά θεωρείς ότι είσαι σε αυτό το στόχο, η μη επίτευξη του συνιστά αποτυχία για εσένα ή θεωρείς ότι ήδη έχεις πετύχει όντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Δεν το συζητάω είμαι πολύ ευχαριστημένος ήδη με την πρόκριση μου για την Ολυμπιάδα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμένα ότι πηγαίνω εκεί ως παγκόσμιος πρωταθλητής. Βέβαια τα αφήνω όλα αυτά πίσω, πάω να απολαύσω τον αγώνα μου να δώσω το 100%. Για να γίνει αντιληπτό σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα οι συμμετοχές είναι περίπου 170 αθλητές, στην Ολυμπιάδα είναι μόλις 30, οπότε καταλαβαίνετε πόσο πιο δύσκολο είναι να κερδίσεις ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα από μια Ολυμπιάδα. Βέβαια σε εμάς στο αγώνισμα μας είτε είναι 30 άτομα είτε είναι 200 είτε είναι 12 είναι τόσο μεγάλα τα νούμερα, οπότε μπορεί για μόλις ένα πιάτο να είσαι είκοσι θέσεις κάτω και με ένα στόχο παραπάνω, ένα πιάτο παραπάνω να είσαι στο τελικό. Για να καταλάβετε πόσο κοντά είναι τα νούμερα σε εμάς στους Ολυμπιακούς του Ρίο έκανα 119/125 και ήμουν 13ος. Ο χρυσός ολυμπιονίκης είχε κάνει 121/125, μόλις δύο πιάτα δηλαδή μακριά από εμένα, οπότε κοιτάω τα πάντα, κοιτάω κάθε λεπτό της ημέρας να είμαι εκεί να είμαι 100% έτοιμος γιατί μια το πολύ δύο αποτυχίες είναι ικανές να σε θέσουν εκτός τελικού.Εγώ αυτό που κοιτάω εκείνη την ημέρα είναι να ξυπνήσω καλά, να νιώθω καλά. Εάν νιώθω καλά και όλα πίσω μου είναι ισορροπημένα πραγματικά δεν έχω να φοβηθώ τίποτα.

Ήταν ένας ρεαλιστικός στόχος το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο και ποια ήταν τα συναισθήματα σου μόλις είδες την ελληνική σημαία να ανεβαίνει στο ψηλότερο ιστό και να ακούς τον Εθνικό ύμνο;

Μια από τις πιο όμορφες στιγμές στην αθλητική μου καριέρα. Έχω κερδίσει άλλες δύο φορές σε Παγκόσμιο Κύπελλο, έχω κερδίσει τέσσερα μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που είναι εξίσου δύσκολο το επίπεδο, αλλά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποτέ κανένας Έλληνας σκοπευτής δεν έχει καταφέρει να μπει ούτε στο τελικό. Για εμένα ήταν ένας στόχος ζωής να προκριθώ σε ένα τελικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είμαι ο μοναδικός Έλληνας σκοπευτής του πήλινου στόχου που έχει μπει σε τελικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Τα κατάφερα, μπήκα, ήρθε και το καλύτερο αποτέλεσμα, κέρδισα το χρυσό μετάλλιο. Για εμένα ήταν μια μοναδική στιγμή , ένα όνειρο ζωής. Είναι κάτι το οποίο θεωρώ για ένα αθλητή πολύ μεγάλη ευλογία, ώστε να κερδίσει ένα χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Υπάρχουν αθλητές άπειροι που έχουν μπει πάρα πολλές φορές σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ίσως να έχουν πάρει και ένα χάλκινο ή ένα αργυρό μετάλλιο αλλά το χρυσό είναι κάτι μοναδικό και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ ευλογημένος που το έζησα.

Εάν σου δινόταν η ευκαιρία θα αντάλλασες το χρυσό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος με ένα μετάλλιο οποιουδήποτε χρώματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Πιστεύω ότι είναι ένα μοναδικό μετάλλιο το χρυσό σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά 9,5/10 στους αθλητές αν ρωτήσεις θα έλεγαν ότι ναι το αντάλλασσα, γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός όπως προείπα. Προσωπικά θεωρώ πως ναι θα το αντάλλασσα.

Ένιωσες να σε πλησιάζουν άτομα που αγνοούσαν την ύπαρξη σου μετά το χρυσό στο Παγκόσμιο και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς όπως είπα και νωρίτερα αν δεν έρθει μια μεγάλη διάκριση τις περισσότερες η οποιαδήποτε επιτυχία σας περνάει στα ψηλά γράμματα.

Σίγουρα ένα μετάλλιο σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι ένας πολύ μεγάλος τίτλος. Φανταστείτε οι Αμερικανοί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το έχουν παραπάνω από την Ολυμπιάδα. Ήταν ένα μετάλλιο το οποίο σίγουρα μου άνοιξε το δρόμο μου. Ειδικά μέσα στο χώρο της σκοποβολής όσων αφορά τους ανθρώπους με τα υλικά που έχουμε να με προσεγγίσουν, να με βοηθήσουν. Σίγουρα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Για την ώρα μπορώ να πω ότι μου έχει κάνει πολύ καλό στην ζωή μου αυτό το μετάλλιο. Εύχομαι να αναγνωριστεί ακόμα περισσότερο και να ανοίξουν και άλλοι δρόμοι και γιατί όχι να επισφραγίσουμε αυτή την πορεία με ένα Ολυμπιακό μετάλλιο όπου η αναγνωρισιμότητα θα είναι πιο υψηλή.

Ποια είναι η στήριξη από την πολιτεία, και ποια η κατάσταση των υποδομών στην χώρα μας;

Όσων αφορά το κομμάτι των προπονήσεων στο πήλινο στόχο μας θεωρώ πάρα πολύ τυχερούς, γιατί έχουμε το σκοπευτήριο της Μαλακάσας. Το έχουν αναλάβει καινούρια άτομα, οπότε από το κομμάτι προπονήσεων είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που έχουμε αυτό το σκοπευτήριο στολίδι. Εγώ τώρα ήρθα στα Χανιά, γιατί είναι ο προπονητής μου εδώ πέρα και θέλει να κάνουμε την προετοιμασία μας εδώ. Ένα επίσης πάρα πολύ όμορφο σκοπευτήριο στα Χανιά, οπότε στο κομμάτι των προπονήσεων οι δομές που έχουμε είναι πάρα πολύ καλές. Αγγίζουν σκοπευτήρια Ολυμπιακών προδιαγραφών, Παγκοσμίου επιπέδου, οπότε σε αυτό το κομμάτι είμαστε πολύ τυχεροί. Όσων αφορά την στήριξη είμαστε επίσης πάρα πολύ τυχεροί, γιατί έχουμε κοντά μας την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που μας στηρίζει τόσα χρόνια ασταμάτητα, την ομοσπονδία μας, που η ομοσπονδία μας κάνει πραγματικά πάρα πολλά πράγματα για εμάς (προπονήσεις, μετακινήσεις), στα πάντα μας στηρίζει και μας βοηθάει. Το πολύ σημαντικό κομμάτι για εμάς είναι οι χορηγοί να κοιτάξουν την σκοποβολή. Δόξα το Θεό εγώ δεν έχω παράπονο, έχω ανθρώπους που με στηρίζουν και όλα αυτά γίναν ακόμα καλύτερα μετά από το μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Πάμε λίγο στα πλάνα σου σε ότι έχει να κάνει με το μέλλον, 
ποια είναι τα στάδια της προετοιμασίας μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων; 

Εγώ αυτή την στιγμή βρίσκομαι μια εβδομάδα, θα μείνω μέχρι τις 17 του μήνα. Στις 19 του μήνα πετάμε για Παρίσι. Θα κάνουμε προπόνηση 19,20,21,22 και 23. Στις 23 θα γυρίσουμε στο σπίτι μας, να ξεκουραστούμε, να πλύνουμε τα ρούχα μας, να δούμε την οικογένεια μας,να δούμε λιγάκι τους δικούς μας και 29 του μήνα θα φύγουμε και πάλι για το Παρίσι για τους Αγώνες. Θα μείνουμε εκεί πέρα 29,30,31 θα κάνουμε προπόνηση. 1 Αυγούστου είναι επίσημη προπόνηση και 2 του μήνα ξεκινάνε οι αγώνες. Αυτό είναι το πρόγραμμα και εύχομαι να πάνε όλα κατ' ευχή.

Κλείνοντας λοιπόν, επειδή και εσύ σιγά - σιγά βαδίζεις στο 39ο έτος της ηλικίας σου. Θεωρείς ότι αυτοί θα είναι οι τελευταίοι σου Ολυμπιακοί Αγώνες, πιστεύεις ότι έχεις ακόμα παραγωγικά χρόνια ή σιγά - σιγά ή μελλοντικοί σου στόχοι στρέφονται προς το να περάσεις παραγωγικό χρόνο με την οικογένειά σου;

Είναι μια αγχωτική ερώτηση, γιατί όσο περνάνε τα χρόνια καταλαβαίνουμε, ότι όλα λιγοστεύουν. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είμαι στην καλύτερη ηλικία στο να κάνω υψηλό πρωταθλητισμό. Σίγουρα το μετάλλιο στο Παγκόσμιο μου άνοιξε και άλλους δρόμους, μου έδωσε ένα boost. Σίγουρα έχω ακόμα έναν Ολυμπιακό κύκλο, οπότε σίγουρα θα παίζω, μέχρι το Λος Άντζελες, εύχομαι να καταφέρω σε αυτή την Ολυμπιάδα, είναι όνειρο ζωής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ρίξω μέχρι το Λος Άντζελες με όλα τα γκάζια και με πολύ στήριξη από ανθρώπους που είναι κοντά μου.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.