Λευτέρης Τσαχουρίδης
27 Jul
27Jul
Ο Κριστιάν Γκολομέεβ λίγο καιρό πριν την αποχώρηση του για το Παρίσι μίλησε αποκλειστικά στο Mpaladofatses.gr και τον Λευτέρη Τσαχουρίδη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την καριέρα του αλλά και τα μελλοντικά του πλάνα.

Οι συστάσεις είναι περιττές, καθώς ο Κριστιάν Γκολομέεβ αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους κολυμβητές της γενιάς του.  Ο ίδιος συμμετέχει για τέταρτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τις Ολυμπιάδες του Λονδίνου (2012), Ρίο (2016) και Τόκιο (2021).

 Οι διακρίσεις στην διάρκεια της καριέρας του είναι πολλές με το αργυρό στο Παγκόσμιο της Γκουανγκζόυ στα 50μ. ελεύθερο να ξεχωρίσει.

Πλέον ο ίδιος προσδοκεί να προσθέσει στην συλλογή του και ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.

Ο στόχος ενός Ολυμπιακού μεταλλίου θεωρείς ότι θα επιτευχθεί στο Παρίσι;

Στο Παρίσι θα έχω το λιγότερο άγχος σε σχέση με τις προηγούμενες συμμετοχές μου ,έχω κάνει πολύ καλή προετοιμασία , όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες και κυρίως στο πως θα είμαι τις τελευταίες 15 ημέρες πριν τους αγώνες.

Διανύεις πλέον το 30ο έτος της ηλικίας σου θεωρείς ότι η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι η τελευταία σου;

Γενικά έχω μεγαλώσει μέσα στις πισίνες , δεν σκέφτομαι καθόλου τη στιγμή που θα σταματήσω ,απλώς είναι σίγουρο ότι θα το κάνω όταν νοιώσω ότι δεν θα είμαι αυτός που θέλω μέσα στο νερό.

Παρατηρούμε ότι πολλοί κολυμβητές επιλέξατε την γειτονική Ιταλία για την τελική προετοιμασία ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, αυτό έρχεται ως απότοκο της έλλειψης υποδομών στην χώρα μας;

Συνήθως στην Ιταλία και στο εξωτερικό πηγαίνουμε για προετοιμασία στο υψόμετρο που είναι απαραίτητο στο δικό μας Άθλημα. Σίγουρα η κολύμβηση στην Ελλάδα δεν είναι και το πιο εύκολο άθλημα σε επίπεδο υποδομών ,όμως για εμάς στην Εθνική Ομάδα έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση καθώς εδώ αρκετό καιρό προπονούμαστε στο ΟΑΚΑ.

Σε μια από τις πιο πρόσφατες αναμετρήσεις αυτή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2024 όπου και κατέλαβες την 8η θέση δήλωσες ότι αιφνιδιάστηκες από την εκκίνηση, είναι η εκκίνηση το μυστικό για μια καλή κούρσα στο αγώνισμα σου;

Μετά από τόσα χρόνια και τόσους μεγάλους τελικούς λειτουργώ σχεδόν μηχανικά στην εκκίνηση, στην προκειμένη περίπτωση ο αφέτης βιάστηκε και μας αιφνιδίασε σχεδόν όλους. Σαφώς στο αγώνισμα των 50μ η εκκίνηση έχει τεράστια βαρύτητα ,όπως και ο δελφινισμός μέσα στο νερό ,όπως φυσικά και η στιγμή που βγαίνεις για να κολυμπήσεις.

Τι θεωρείς ότι σου «έλειψε» στις δύο προηγούμενες Ολυμπιάδες (Ρίο 2016, Τόκιο 2021) και δεν κατάφερες να φτάσεις στην κατάκτηση κάποιους Ολυμπιακού Μεταλλίου;

Στο Ρίο πήγαμε πολύ νωρίς στη Βραζιλία και εκεί οι συνθήκες για προετοιμασία δεν ήταν πολύ καλές με αποτέλεσμα να αποσυντονιστώ αρκετά και να μην καταφέρω τον στόχο μου τότε που ήταν η πρόκριση στον τελικό. Στο Τόκιο ήταν εντελώς διαφορετική κατάσταση ,ήμουν σε τρομερή κατάσταση ,στον ημιτελικό τερμάτισα δεύτερος πίσω μόνο από τον Ντρέσελ και στον τελικό πίστευα πολύ στο μετάλλιο ,όμως η εκκίνηση και πάλι δεν ήταν αυτή που έπρεπε .Αρά για να απαντήσω ειδικά στο Τόκιο δεν μου έλειψε κάτι παρά μόνο λίγο καλύτερη αντίδραση στην εκκίνηση.

Θα σε πάω στο 2011 όταν και στέφθηκες Παγκόσμιος Πρωταθλητής Εφήβων σε ηλικία μόλις 18 ετών πόσο δύσκολο είναι για έναν αθλητή αυτής της ηλικίας να μην παρασυρθεί από μια τέτοια επιτυχία και να συνεχίσει να δουλεύει;

Δεν έχω αλλάξει από τότε, πάντα σεμνός και ντροπαλός άρα ποτέ δεν παρασύρθηκα ,ποτέ δεν ένοιωσα αλαζονεία και αίσθημα ανωτερότητας.

Ποια τα συναισθήματα μετά το αργυρό μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γκουανγκζού το 2019;

Ήταν φανταστική στιγμή γιατί ήρθε μετά από πολλές 4ες  θέσεις σε πολύ μεγάλους τελικούς , ήταν μία λύτρωση και το πανηγύρισα έξαλλα.

Πόσο δύσκολο ήταν να διατηρήσεις την φυσική σου κατάσταση στην διάρκεια της πανδημίας;

Ήμουν στις Η.Π.Α. σε ένα ειδικό camp και γενικά δεν ήταν πολύ δύσκολο γιατί όλοι προσπαθούσαν με κάποιο τρόπο να μείνουν σε καλή κατάσταση , προφανώς με αρκετό γυμναστήριο σε ατομικό επίπεδο και σε ανοικτούς χώρους.

Θα κάνω ένα ακόμα flashback, αλήθεια τι σε έκανε να ξεκινήσεις αυτό το άθλημα;

Νομίζω ότι το γνωρίζει ο κόσμος αυτό . Ο πατέρας μου ήταν σπουδαίος κολυμβητής βρεθήκαμε στην Κρήτη , οι συνθήκες ήταν πολύ καλές και έτσι απλά ξεκίνησα , θα μπορούσα να έπαιζα και μπάσκετ βέβαια.

 Θεωρείς ότι σήμερα τα παιδιά ασχολούνται με την κολύμβηση ή στρέφονται προς αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ;

Η Κολύμβηση έχει το δικό της κόσμο και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ . Υπάρχουν πάρα πολλά σωματεία και πάρα πολλά μικρά παιδιά που κάνουν κολύμβηση και έτσι ειδικά τα τελευταία 10-12 χρόνια βλέπουμε πολλούς νέους και νέες ικανότατους αθλητές, το ποδόσφαιρο κυρίως και το μπάσκετ στη συνέχεια λόγω και των μεγάλων ομάδων σίγουρα ελκύουν ποσοτικά περισσότερα παιδιά.

Η κολύμβηση θεωρείς ότι είναι ένα άθλημα το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να βιοποριστείς όπως αντίστοιχα συμβαίνει με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ;

Σε καμία περίπτωση στην Ελλάδα . Δυστυχώς είναι καθαρά ερασιτεχνικό άθλημα και είναι σχεδόν αδύνατον να βιοποριστείς .Εγώ ήμουν τυχερός καθώς από το 2019 και μετά είχε Χορηγούς και με βοήθησαν λίγο και σε ψυχολογικό επίπεδο να αισθάνομαι δίπλα μου μία Ομάδα . Επίσης είχα τρομερή βοήθεια από τον Εθνικό όταν ήρθα στην Αθήνα και φυσικά τη στήριξη των θείων μου.

Έχεις και την βουλγαρική υπηκοότητα, παρ' όλα αυτά αγωνίζεσαι με τα χρώματα της Ελλάδας υπήρξε στιγμή που να μετάνιωσες για αυτή την απόφαση;

Όχι ποτέ , όλη μου η ζωή είναι εδώ ,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αγαπάω τη Βουλγαρία.

Θα ήθελες να γίνεις η φωνή εκεί έξω και να μας μιλήσεις για κάτι που περνάνε πολλοί άνθρωποι σε μικρές ηλικίες και να μας πεις για το πώς κατάφερες να σταθείς στα πόδια σου μετά την απώλεια  των γονιών σου;

 Είναι κάτι που εδώ και χρόνια αποφεύγω να απαντήσω.

Να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα και να σε ρωτήσω αν έχεις κάποιον αθλητή ως πρότυπο και πόσο σημαντική κρίνεις την ύπαρξη προτύπων για την εξέλιξη σου;

Τον Σπύρο Γιαννιώτη για πάρα πολλούς λόγους! Η ύπαρξη προτύπων είναι πολύ σημαντική ,ειδικά τη σημερινή εποχή για τα νέα παιδιά.

Σταματώντας την κολύμβηση θα ήθελες να συνεχίσεις να ασχολείσαι με αυτή ίσως από κάποιο άλλο μετερίζι, αυτό του προπονητή;

Σίγουρα είναι δύσκολο να αποχωριστώ τις πισίνες και το νερό , δεν είμαι σίγουρος ακόμα, πάμε βήμα-βήμα.

Λίγο πριν κλείσουμε θα σε πάω σε ένα δύσκολο μονοπάτι. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αθλητές να καταφεύγουν στην χρήση δόλιων μεθόδων (ντόπινγκ) για την βελτίωση των επιδόσεων τους θεωρείς ότι χάνονται οι αξίες του Ολυμπισμού;

Νομίζω οι αξίες του Ολυμπιακού πνεύματος έχουν περάσει από πολλά κύματα τις τελευταίες δεκαετίες . Δεν μπορώ να μπω στην ψυχολογία ενός αθλητή που πάνω από όλα διακινδυνεύει την ίδια του την υγεία.

Κλείνοντας, τί συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο που αγαπά την κολύμβηση παρόλα αυτά αναγκάζεται να την εγκαταλείψει λόγω σχολικών υποχρεώσεων;

Σίγουρα το σχολείο και οι σπουδές είναι πάνω από όλα , αν μπορέσει να τα συνδυάσει και με πολύ καλές αθλητικές επιδόσεις και να πάρει και μία υποτροφία αυτό θα είναι το καλύτερο. Ένα είναι σίγουρο , ο Αθλητισμός είναι υγεία!

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.