Θανάσης Σχοινάς
29 Nov
29Nov

Ο Τζέισον Πάντσεον μιλά αποκλειστικά στο mpaladofatses.gr και στον Θανάση Σχοινά για την σπουδαία του καριέρα στην Premier League με τη φανέλα των Σαουθάμπτον και Κρίσταλ Πάλας χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στη νέα του καριέρα ως προπονητής στην Κύπρο και στον Ακρίτα Χλώρακα.

Ο Τζέισον Πάντσεον αποτελεί έναν ρομαντικό ήρωα του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Έχει αγωνιστεί στις τέσσερις κορυφαίες κατηγορίες  της Αγγλίας, σκοράροντας σε όλες. Ξεχωριστό το δέσιμο του με την ομάδα του τόπου που μεγάλωσε, την Κρίσταλ Πάλας όπου έγινε θρύλος.  Εξίσου ιδιαίτερη η αποχώρηση του από το Νησί με προορισμό την Κύπρο όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα ασκώντας το επάγγελμα του προπονητή για λογαριασμό του Ακρίτα Χλώρακα. 

Ο Άγγλος μεσοεπιθετικός ξετυλίγει το κουβάρι της καριέρας του στο mpaladofatses.gr:



Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το ποδόσφαιρο;

«Η πρώτη μου επαφή με το ποδόσφαιρο ήταν όταν ήμουν μικρός και μου πρότεινε ένας φίλος μου να πάω στην ακαδημία που έπαιζε ποδόσφαιρο. Πήγαμε,  μου άρεσε και έμεινα.»


Σε ποιο κομμάτι του παιχνιδιού οι αγγλικές ακαδημίες ποδοσφαίρου δίνουν την περισσότερη έμφαση;

«Η ακαδημία στην οποία ήμουν δεν ήταν επαγγελματική. Ήταν ημιεπαγγελματική. Γενικά οι ακαδημίες στην Αγγλία δίνουν έμφαση στο τρέξιμο, στο physical παιχνίδι.»


Πως ήταν η εμπειρία σου στη Σαουθάμπτον;

«Όταν πήγα στη Σαουθάμπτον, η ομάδα ήταν στην League One. Ήταν ένας σύλλογος Premier League σε λάθος θέση. Ήταν ένας μεγάλος σύλλογος. Η δομή του και ο τρόπος σκέψης που υπήρχε στη διοίκηση έδειχναν πως γρήγορα θα παίζει στην Premier League.»


Στη Σαουθάμπτον έπαιξες για πρώτη φορά μαζί με μεγάλα ονόματα; Είχε επίδραση στην καριέρα σου;

«Η Σαουθάμπτον ρύθμισε την καριέρα μου. Από παιδί, έγινα άνδρας. Έμαθα τόσα πολλά από τόσους διαφορετικούς παίκτες που με βοήθησαν πολύ.»


Εκεί συνεργάστηκες και με τον Μαουρίτσιο Ποκετίνο, έναν από τους κορυφαίους προπονητές στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Όντας προπονητής πλέον, έχεις πάρει στοιχεία από αυτόν;

«Δε θα σου πω ψέμματα. Είχα πολλούς και διαφορετικούς προπονητές στην καριέρα μου και πήρα κάτι από τον καθένα τους. Όμως προσπαθώ να είμαι ο εαυτός μου και να δημιουργήσω τη δική μου ταυτότητα. Φυσικά έχω πάρει στοιχεία και από εκείνον.»


Επόμενο κεφάλαιο στην καριέρα σου μετά την Σαουθάμπτον ήταν η Κρίσταλ Πάλας. Περίμενες να αναπτύξεις αυτό το δεσμό με τους φιλάθλους και να γίνεις θρύλος της ομάδας;

«Στην αρχή, δεν περίμενα να μείνω στην ομάδα τόσο πολύ όσο έμεινα τελικά. Η Κρίσταλ Πάλας είναι η ομάδα της πόλης που μεγάλωσα. Ζούσα στη γειτονιά. Αν το φέρουμε στα ελληνικά δεδομένα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν το χωριό μου. Ήμουν πολύ χαρούμενος που έπαιζα εκεί.»


Στην πρώτη σου σεζόν σκόραρες 7 γκολ και ήσουν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας σου. Πέρασες τα καλύτερα ποδοσφαιρικά σου χρόνια εκεί;

«Πολύ καλά χρόνια ήταν και στη Σαουθάμπτον αλλά στην Κρίσταλ Πάλας ήταν σίγουρα τα καλύτερα.»


Ποια ήταν η καλύτερη και ποια  η χειρότερη στιγμή σου στην Κρίσταλ Πάλας;

«Δύσκολη ερώτηση. Όπως το σκέφτομαι η καλύτερη ήταν ο τελικός του FA Cup απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η χειρότερη το γεγονός πως χάσαμε στο συγκεκριμένο παιχνίδι.»


Πώς θυμάσαι το ταξίδι μέχρι τον τελικό του FA Cup;

«Ήταν δύσκολο γιατί στην Premier League δεν είχαμε κερδίσει για 15 παιχνίδια. Από την άλλη κερδίζαμε όλα τα παιχνίδια στο FA Cup. Πήγαμε στον τελικό και δεν είχα καταλάβει πως το είχαμε καταφέρει εκείνη τη στιγμή, σε αυτή την κατάσταση που βρισκόταν η ομάδα.»


Ήταν δύσκολη απόφαση για σένα να φύγεις;

«Δεν ήταν επιλογή μου. Ο προπονητής της ομάδας, ο Ρόι Χόντσον, δεν με ήθελε γι’αυτό και έφυγα. Απογοητεύτηκα πολύ αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Ο προπονητής δεν με ήθελε και έπρεπε να συνεχίσω την καριέρα μου αλλού.»


Ποια ήταν τα συναισθήματα σου στη γιορτή αποχαιρετισμού που οργάνωσε η Κρίσταλ Πάλας για σένα; 

«Έχασα τα λόγια μου. Δεν μπορούσα να μιλήσω. Μερικές φορές είσαι σε μια ομάδα για τόσο πολύ, έχεις έναν ξεχωριστό δεσμό και έρχεται η ώρα να φύγεις. Είναι δύσκολο αλλά είναι μέρος της δουλειάς που κάνουμε.»



Γιατί επέλεξες να συνεχίσεις την καριέρα σου στην Κύπρο και όχι σε κάποιο άλλο πρωτάθλημα πιο γνωστό στο ευρύ κοινό;

«Ήθελα απλά να φύγω από την Αγγλία. Εξέτασα τις επιλογές που είχα στα χέρια μου ρεαλιστικά . Δεν είχα άλλη πρόταση από την Premier League. Δεν είχα κάτι να αποδείξω ούτε στην Championship ούτε στην League One, ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό.»


Πως ήταν η μετάβαση από την Premier League στο Κυπριακό πρωτάθλημα;

«Το πιο δύσκολο πράγμα στη προσαρμογή, ήταν ο καιρός. Το ποδόσφαιρο από μόνο του δεν ήταν τόσο δύσκολο στη προσαρμογή. Μου ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ στο ζεστό κλίμα.»


Ποιό είναι το επίπεδο του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Εντόπισες κάποιες ομοιότητες με την Premier League και γενικά με το Αγγλικό ποδόσφαιρο;

«Με την Premier League δεν υπάρχει καμία ομοιότητα. Αν το βάλουμε στα Αγγλικά δεδομένα θα μπορούσα να σου πω πως κάποια παιχνίδια είναι επιπέδου Championship κάποια παιχνίδια είναι επιπέδου League One. Το Κυπριακό πρωτάθλημα προσπαθεί να γίνεται ολοένα και καλύτερο. Να υπάρχει περισσότερο physical παιχνίδι, μεγαλύτερη ταχύτητα. Όταν πρωτοήρθα στην Κύπρο το πρωτάθλημα βασιζόταν περισσότερο στην τεχνική ενώ τώρα γίνεται πιο physical. Αλλάζει.»


Πώς ήταν η εμπειρία σου στην Πάφο και στην Ανόρθωση;

«Είναι δύο διαφορετικές συνθήκες. Στην Πάφο είχαμε ο,τι χρειαζόμασταν, όλα δούλευαν πολύ σωστά. Από την άλλη, η Ανόρθωση ήταν μεγάλος σύλλογος με εξαιρετικούς φιλάθλους. Η Ανόρθωση είναι πολύ ξεχωριστή αλλά και η Πάφος είναι ξεχωριστή με τον δικό της τρόπο.»


Από ποια ηλικία είχες στο μυαλό σου πως θα ασχοληθείς μετά το τέλος της καριέρας σου με την προπονητική;

«Γύρω στα 29 αποφάσισα πως θέλω να γίνω προπονητής.  Πήρα το UEFA B στα 31 και το UEFA A στα 33-34.»


Ποιο είναι το στυλ ποδοσφαίρου που θες να παίζουν οι ομάδες σου;

«Το ποδόσφαιρο που θέλω να παίζουν οι ομάδες μου βασίζεται στην κατοχή της μπάλας, τη δύναμη, την υψηλή πίεση και την ταχύτητα.»


Τι είναι πιο δύσκολο; Να είσαι προπονητής ή παίκτης.

«Φυσικά προπονητής. Γιατί ο προπονητής χρειάζεται να σκέφτεται 25 παίκτες. Χρειάζεται να κρατήσει 25 παίκτες χαρούμενους και πρέπει να βρει τι δουλεύει καλύτερα για αυτούς τους 25 παίκτες που έχει. Για παράδειγμα, αν είσαι προπονητής και πηγαίνεις σε μια ομάδα στη μέση της σεζόν, είναι δύσκολο γιατί δεν θα έχεις τους παίκτες που μπορούν  να παίξουν με τον τρόπο που θες και πρέπει να δουλέψεις  με τους παίκτες που έχεις με τον τρόπο που  εκείνοι μπορούν.»


Οι δύο πρώτες ομάδες σου στην προπονητική σου καριέρα ήταν η Πέγια και η ΑΕ Ζακακίου. Πως ήταν η πρώτη σου εμπειρία ως προπονητής σε αυτές τις ομάδες;

«Θεωρώ ήταν επιτυχημένη με τον δικό μου τρόπο.  Την Πέγια την ανέλαβα από την αρχή, ήταν μια καλή κατάσταση, κάναμε καλή δουλειά με τους παίκτες που είχαμε. Όμως στην πορεία δεν υπήρχε οικονομική σταθερότητα στην ομάδα και ήταν δύσκολο.

Με την ΑΕ Ζακακίου ήταν μια διαφορετική εντελώς κατάσταση. Ανέλαβα μια ομάδα πρώτης κατηγορίας στη μέση  της σεζόν κάτι που ήταν πολύ πολύ δύσκολο αλλά ήταν μια εποικοδομητική εμπειρία για εμένα. Έμαθα πολλά.»


Τι συνέβη στην Αγία Νάπα; Είχες μόνο νίκες και η συνεργασία σας σταμάτησε. Γιατί;

«Κοίταξε, μόλις πας για συνέντευξη σε ένα μέρος έχεις κάποιες ερωτήσεις για όσα ακούς. Μόλις ενσωματώθηκα στην ομάδα δεν ήταν τα πράγματα όπως τα περίμενα. Σκέφτηκα την καριέρα μου μακροπρόθεσμα, είχα την επιλογή να πάω στον Ακρίτα και θεωρώ πως ήταν η καλύτερη λύση να χωρίσουν οι δρόμοι μας και να αναλάβω τον Ακρίτα.»


Ποιες είναι οι συνθήκες που συνάντησες στον Ακρίτα Χλώρακα και ποιος είναι ο στόχος της ομάδας;

«Είναι μια καλή κατάσταση. Ο στόχος είναι να ανέβει η ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Αν δεν τα καταφέρει φέτος, θα ανέβει του χρόνου. Προσωπικός μου στόχος είναι η άνοδος στην πρώτη κατηγορία.»


Το Σάββατο(30/11) αντιμετωπίζεις την παλιά σου ομάδα, την Αγία Νάπα. Πως περιμένεις το παιχνίδι αυτό και πως νιώθεις για αυτό;

«Ναι είναι μια περίεργη συνθήκη. Αλλά είναι ποδόσφαιρο, είναι η δουλειά μας. Είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει ως προπονητής. Θα είναι μια εμπειρία που θα μου μάθει πολλά και είμαι χαρούμενος για αυτό.»


Έχεις παρακολουθήσει καθόλου το ελληνικό πρωτάθλημα; Τι εντύπωση σου δημιούργησε;

«Μου αρέσει το Ελληνικό πρωτάθλημα γιατί είναι δυναμικό και βελτιώνεται. Μου αρέσει το ποδόσφαιρο που παίζουν οι προπονητές εκεί. Θέλω να έρθω στην Ελλάδα να δω από κοντά έναν αγώνα. Είναι ένα πρωτάθλημα που με ενδιαφέρει.»


Αν υπήρχε η κατάλληλη ευκαιρία, θα ήθελες να δουλέψεις ως προπονητής στην Ελλάδα;

«Ναι φυσικά, είμαι ανοιχτός στις νέες  καταστάσεις αλλά τη δεδομένη στιγμή είμαι συγκεντρωμένος στον Ακρίτα και στην προσπάθεια της ανόδου στην πρώτη κατηγορία.»


Αποτελεί ονειρική δουλειά για σένα να δουλέψεις ως προπονητής στην Κρίσταλ Πάλας;

«Φυσικά. Αλλά πρέπει να σκεφτώ και την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι πως χρειάζομαι πολλή δουλειά, να πάρω το χρόνο μου και να εξελίσσομαι σιγά - σιγά.»


Έχεις πρότυπα ως προπονητής που επηρεάζεσαι από αυτά;

«Αγαπώ τον Αντσελότι, τον Κλόπ. Δεν ξέρω πως είναι πίσω από τις κάμερες. Τους βλέπω μόνο στην τηλεόραση. Τους θαυμάζω για όλα όσα έχουν καταφέρει.»


Τι συμβουλή θα έδινες σε ένα παιδί που θα ήθελε να παίξει επαγγελματικά ποδόσφαιρο;

«Να πιστεύει στον εαυτό του και κάθε μέρα να προπονείται σκληρά. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να παλεύεις κάθε μέρα για να γίνεις ο καλύτερος.»




Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.