Θανάσης Στύλος
05 Nov
05Nov

Ο πρώην διεθνής διαιτητής, Ηρακλής Τσίκινης, μίλησε αποκλειστικά στο Mpaladofatses.gr και τον Θανάση Στύλο για την διαιτητική του καριέρα, τον Στεφάν Λανουά αλλά και την επίμαχη φάση του Μπρινιόλι στο πρόσφατο ΑΕΚ-Άρης.

Ένας από τους κορυφαίους διαιτητές στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου μίλησε στο Mpaladofatses.gr και τον Θανάση Στύλο σε μια συνέντευξη εφ'όλης της ύλης. 

Ο Ηρακλής Τσίκινης αναφέρθηκε στην ζωή του, στον αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ, Στεφάν Λανουά, σε φετινές επίμαχες φάσεις της Stoiximan Super League, ενώ παράλληλα παροτρύνει τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την διαιτησία.

Αναλυτικά όσα είπε:

Υπήρξε ποτέ κάποια πίεση από παράγοντα ομάδας στην διαιτητική σας καριέρα;

«Οχι δεν υπήρξε καμία πίεση από παράγοντα. Οι πιέσεις ήταν από οπαδικές εφημερίδες ανάλογα με την ομάδα που έπαιζα προσπαθώντας να επηρεάσουν την απόδοση μου υπέρ τους».

Είχατε κάποιο πρότυπο-διαιτητή που σας έδωσε το έναυσμα να ασχοληθείτε με την διαιτησία ;

«Υπήρχαν πολλοί διαιτητές που μου αρέσαν και προσπάθησα να τους μοιάσω και τους είχα πρότυπο για την αρχή στη διαιτητική μου καριέρα».

Για ποιο λόγο ασχοληθήκατε με την διαιτησία και όχι με άλλο κλάδο του ποδοσφαίρου, όπως είναι η αθλητική δημοσιογραφία και η προπονητική; Την ερώτηση αυτήν την κάνω με αφορμή το πέρασμα σας από τον Πάμισο, την Καλλιθέα, τα Χανιά και τα Τρίκαλα ως στέλεχος των συλλόγων  μετά το πέρας της διαιτητικής σας καριέρας.

«Από μικρός στα σχολικά μου χρονιά, μου άρεσε να παίζω ποδόσφαιρο πάρα πολύ, αλλά μια τυχαία δική μου συμμετοχή σε ένα σχολικό αγώνα, που με έβαλε ο γυμναστής μου να παίξω διαιτητής ήταν αρχή της ενασχόλησης μου με τη διαιτησία μιας και κατάλαβα πως μου αρέσει πολύ και φάνηκε να έχω ταλέντο. 

Όταν σταμάτησα από την ενεργό δράση τότε ασχολήθηκα και από αλλά μετερίζια, από αλλά πόστα του ποδοσφαίρου που ήθελα να δω πολύπλευρα το ποδόσφαιρο. Μιας και θεωρώ πως ένας που γνωρίζει άριστα το κανονισμό, μπορεί να είναι αποτελεσματικός σε πολλές θέσεις σε ένα οργανόγραμμα μιας ομάδας».

Ποια είναι γνώμη σας για το επικίνδυνο παίξιμο του Μπρινιόλι στον Σουλειμάνοφ στο πρόσφατο ΑΕΚ-Άρης για τον θεσμό του Κυπέλλου; Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ έπρεπε να αποβληθεί με κόκκινη κάρτα ή συμφωνείτε με την απόφαση του διαιτητή Σιδηροπούλου;

«Στη φάση αυτή υπάρχει επικινδυνότητα στο παίξιμο του Μπρινιόλι για σοβαρό τραυματισμό στον αντίπαλο. Αρά ο πειθαρχικός έλεγχος που έπρεπε να ασκηθεί ήταν κόκκινη κάρτα».

Σε περίπτωση που θεωρείτε πως ο κύριος Σιδηρόπουλος έχει πάρει λανθασμένη απόφαση στην συγκεκριμένη φάση, ποια θα ήταν η «τιμωρία» του διαιτητή;

«Η τιμωρία ενός διαιτητή είναι υποκειμενική ως προς το ποια θα είναι, ανάλογα με τη κρίση της ΚΕΔ. Σιγουρά όμως πρέπει να υπάρχει τιμωρία γιατί το λάθος ήταν σοβαρό».

Ποια είναι η γνώμη σας για τον αρχιδιαιτητή Στεφάν Λανουά; Τον γνωρίζατε πριν έρθει στο προσκήνιο και συγκεκριμένα πριν έρθει στην Ελλάδα; Έχετε δει τα βίντεο-αναλύσεις του μετά από κάθε αγωνιστική και αν τα έχετε δει συμφωνείτε με τις αναλύσεις του και τις γνώμες του;

«Ο κ. Λανουά ήταν ένας επιτυχημένος διαιτητής στη χωρά του αλλά και στην Ευρώπη. Τώρα σαν μη εν ενεργεία διαιτητής και στέλεχος της ΚΕΔ ως αρχιδιαιτητής θα κριθεί από το έργο του και το στίγμα που θα αφήσει. Φαίνεται να θέλει να ασχοληθεί, παρακολουθεί αρκετά παιχνίδια, κάνει κριτική σε φάσεις και φαίνεται ενεργός. 

Όμως πρέπει να προσέξει την κριτική που κάνει ώστε να είναι ισομερείς για όλες τις ομάδες και όχι επιλεκτικές φάσεις καθώς και να κοιτάξει να προσφέρει έργο στην υποδομή της διαιτησίας, ώστε να βγουν νέοι διαιτητές και να φέρει την κανονικότητα στο Πρωτάθλημα κάποια στιγμή παίζοντας μόνο Έλληνες Διαιτητές».

Στον αγώνα της ΑΕΚ κόντρα στον Λεβαδειακό στην Λιβαδειά έγινε ένα χέρι του Μουκουντί μπροστά από την εστία της Ένωσης και παρεμπόδισε την μπάλα πριν μπει στα δίχτυα. Έγινε τεράστιος ντόρος για την συγκεκριμένη φάση. Ποια είναι η δικιά σας γνώμη για την συγκεκριμένη φάση;

«Δύσκολη φάση, πιστεύω δεν υπάρχει παράβαση».

Θα παροτρύνατε τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την διαιτησία; Ναι ή όχι και για ποιο λόγο.

«Και βέβαια τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τη διαιτησία. Αν τους αρέσει το ποδόσφαιρο είναι ένας λόγος να ασχοληθούν, να την αγαπήσουν την διαιτησία και θα τους ανοιχτούν πολλές «πόρτες», γνωρίζοντας πολύ κόσμο και προσφέροντας σαν κριτής δίκαιος για την ομαλή και σωστή λειτουργία ενός αγώνα».

Ένα παιδί το οποίο έχει μεγαλώσει παίζοντας ποδόσφαιρο από τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ενηλικίωση του, πιστεύετε ότι έχει πλεονέκτημα και μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθεί ως διαιτητής σε σχέση με άλλα παιδιά τα οποία ασχολούνται από μικροί με το ποδόσφαιρο αλλά δεν έχουν παίξει σε ομάδα ή έχουν παίξει αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα ;

«Είναι ένα αβαντάζ αυτό αλλά δεν σημαίνει πως κάποιος που δεν έχει παίξει ποδόσφαιρο, ότι δεν μπορεί να γίνει διαιτητής».

Παρατηρούμε πως ακόμα και με VAR υπάρχουν αμφιβολίες για τους διαιτητές, είτε από οπαδούς είτε από τους παράγοντες των ομάδων, πιστεύετε αυτή η καχυποψία στην Ελλάδα θα σταματήσει να υφίσταται κάποια στιγμή ;

«Το VAR έχει μπει στη ζωή μας για να διορθώσει το μεγάλο λάθος. Η καχυποψία υπήρξε και θα υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι θέμα κουλτούρας και παιδείας. Θέλει πολύ χρόνο για να περάσουμε στο επίπεδο, ώστε όλοι να βλέπουν ένα λάθος του διαιτητή ως ανθρώπινο».


Ποιος ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που σφυρίξατε ως πρώτος διαιτητής;

«Ο μεγαλύτερος κατ' εμέ παίχτης ήταν, μιας και τον είχα παίξει σε ματς ευρωπαϊκό Μπάγερν Μονάχου-Ίντερ, ο Ρονάλντο Ναζάριο».

Ποιος ήταν ο πιο «γκρινιάρης» ποδοσφαιριστής που σφυρίξατε σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

«Συνήθως δεν γκρινιάζουν, ήταν πολύ καλοί στη συμπεριφορά τους, σπάνια έβλεπα ποδοσφαιριστές να γκρινιάζουν σε αποφάσεις μου .Είχαν άψογη και επαγγελματική συμπεριφορά».


Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.