Βαγγέλης Τερζής
02 May
02May

Η Μαρία Καπνίση μίλησε αποκλειστικά στο Mpalafofatses.gr και τον Βαγγέλη Τερζή για την καριέρα της, το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και τις παθογένειες της χώρας μας, αλλά και για το μαγικό της ταξίδι με την Εθνική Ελλάδος.

Η Μαρία Καπνίση είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του γυναικείου ελληνικού ποδοσφαίρου. Η 24χρονη διεθνής αμυντικός της ΑΕΚ μίλησε στον Βαγγέλη Τερζή για την καριέρα της, το γυναικείο ποδόσφαιρο στη χώρα μας, για το μαγικό της ταξίδι με την Εθνική Ελλάδος και για πολλά ακόμη. 

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη της στο Mpaladofatses.gr:

1. Πως προέκυψε η αγάπη για το ποδόσφαιρο και τι σε έκανε να συνεχίσεις να κυνηγάς το όνειρο σου; 

Ξεκίνησα να αγωνίζομαι σε ακαδημίες με αγόρια από την ηλικία των 6 ετών. Ήμουν στην ίδια ομάδα με τον αδερφό μου και έτσι αισθανόμουν πιο οικείο το περιβάλλον, παρόλο που ήμουν το μοναδικό κορίτσι. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι είχα ταλέντο (μεγαλύτερο από τον αδερφό μου χαχα) και ετσι ήταν πιο εύκολο να συνεχίσω. Μεγαλώνοντας, σίγουρα κίνητρο αποτέλεσε το γεγονός ότι δημιουργήθηκε γυναικείο τμήμα στην πόλη μου και εν συνεχεία η κλήση μου στην εθνική ομάδα. 

2. Πως είναι να αφήνεις μια ομάδα της επαρχίας και να αγωνίζεσαι στην ΑΕΚ; Πως νιώθεις που είσαι μέλος της οικογένειας της;

Πριν μεταβώ στην ΑΕΚ , αγωνιζόμουν στον Οδυσσέα Μοσχάτου για 5 σεζόν. Επομένως είχα ήδη προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της πόλης! Όσον αφορά την ομάδα , σίγουρα η φανέλα της ΑΕΚ είναι η πιο «βαριά» που έχω φορέσει και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό.  Είναι ένα σωματείο με τεράστια ιστορία και είναι τιμή μου να αγωνίζομαι εδώ. Επομένως , τιμώ την ομάδα με περηφάνεια και ζήλο. 

Είναι διαφορετικό να είσαι η ΑΕΚ … η ΑΕΚ είναι ένα σωματείο που φέρει ιστορία , μνήμη, πολιτισμό και ο δρόμος της ήταν πάντα δύσκολος. Νομίζω ότι αυτό τη διαφοροποιεί από τις άλλες  ομάδες.

3. Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας μέχρι το τέλος της σεζόν, αλλά και για το μέλλον;

Φέτος είναι η πρώτη συμμετοχή της ομάδας στην πρώτη κατηγορία. Σκοπός είναι το χτίσιμο μιας ομάδας με μέλλον , η οποία θα δέσει και σε βάθος χρόνου θα μπορεί να είναι βασικός διεκδικητής του πρωταθλήματος . Θελουμε μια ομάδα πρωταγωνίστρια και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. 

Όσον αφορά το πρωτάθλημα ήταν μια αναγνωριστική περίοδος φέτος , ωστόσο βρισκόμαστε στα ημιτελικά του κυπέλλου και θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε τον τίτλο.

4. Τι απαντάς σε όσους λένε πως το ποδόσφαιρο είναι ανδρικό άθλημα;

Προσωπικά δεν μπορώ να διαχωρίσω το άθλημα σε ανδρικό και γυναικείο. Είναι ένα άθλημα που και τα δυο φύλα το αγαπούν και επιθυμούν να αγωνίζονται σε αυτό. Αλλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα έχουν οι άνδρες , άλλα οι γυναίκες και οι δυο όμως θεωρώ προσφέρουν θέαμα και δείχνουν θέληση και σεβασμό για το άθλημα που αγαπούν. 

5. Δυστυχώς στη χώρα μας το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν έχει την ίδια προβολή με άλλες χώρες, παρόλα αυτά γίνονται δράσεις για την ανάπτυξη του. Πιστεύεις οι Έλληνες θα αγκαλιάσουν ποτέ το γυναικείο αθλητισμό όσο έχουν αγκαλιάσει τον αντρικό;

Θεωρώ πως στην Ελλάδα γενικά δυσκολευόμαστε να αγκαλιάσουμε πολλά αθλήματα , ανεξαρτήτως ποιοι αγωνίζονται. Υπάρχει έλλειψη παιδείας όσον αφορά τον αθλητισμό . Ενώ υπάρχουν τόσοι αθλητές που διαπρέπουν είτε σε συλλογικό είτε σε ατομικό επίπεδο, δεν υπάρχει διάθεση ενίσχυσης και προσπάθειας να βοηθηθούν. 

Υπάρχει έλλειψη υποδομών, έλλειψη χρηματοδότησης, γενικότερα ο ελληνικός αθλητισμός υπολειτουργεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως είναι οι μεγάλες ΠΑΕ που στηρίζουν το ποδόσφαιρο της Α’ εθνικής κατηγορίας. Επομένως, για να αγκαλιαστεί ο γυναικείος αθλητισμός χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια από την πολιτεία και από την κοινωνία. Κατά πλειοψηφία θεωρώ πως ναι. Όπως συμβαίνει και το αντίθετο. Η αγάπη μας για το άθλημα είναι κοινή. Δεν έχω συναναστραφεί με κάποιον που δεν ενθουσιάζεται που παίζω ποδόσφαιρο.

6. Πως έχεις διαχειριστεί περιστατικά παρενόχλησης στη διάρκεια του αγώνα;

Τέτοια περιστατικά, δυστυχώς, δεν εκλείπουν. Υπάρχουν γενικότερα στην καθημερινότητά μας. Όλα είναι θέμα διαχείρισης και άμεσης ενημέρωσης των αρμοδίων. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά δεν πρέπει να αφήνουμε τέτοια περιστατικά να διαιωνίζονται. 

7. Το φαινόμενο της οπαδικής βίας στη χώρα μας βρίσκεται σε έξαρση. Πως βλέπεις εσύ τα πράγματα σε αυτό το κομμάτι και τι δράσεις πιστεύεις πρέπει να γίνουν για να καταδικαστεί η οπαδική βία στη χώρα μας;

 Δυστυχώς , όπως είπα και πριν, η βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που αυξάνεται συνεχώς και έχει εισχωρήσει και στον αθλητισμό. Θεωρώ ότι είναι μια μειονότητα ανθρώπων με έλλειψη παιδείας και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Ο μόνος σκοπός τους είναι να εξοντώσουν και να καταστρέψουν. 

Τέτοιες μειονότητες η πολιτεία και η ευρύτερη κοινωνία θα πρέπει να της απομονώνει και να τις καταδικάζει. Αυτό που παρατηρούμε τώρα είναι πως δεν έχουν παρθεί δραστικά μέτρα, γι αυτο το λόγο έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τραγικές καταστάσεις και θανάτους ανθρώπων. Αν η Πολιτεία δεν μεριμνήσει, δυστυχώς αυτή η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη. 

8. Στο παρελθόν είχες αφιερώσει ένα τέρμα σου στο μικρό σου αδερφό. Πιστεύεις πρέπει όλοι μας, ο καθένας με τον τροπο του, να απωθήσουμε τα μικρά παιδιά από αυτό το φαινόμενο και να τα ωθήσουμε σε όσα πρεσβεύει ο αθλητισμός;

Θεωρώ ότι η οικογένεια διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Αγαπώ πολύ τα αδέρφια μου και θέλω να είμαι γι αυτά πρότυπο ανθρώπου και αθλήτριας. 

Σκοπός μου είναι να είμαι αρωγός της προσπάθειας για έναν υγιή αθλητισμό, χωρίς βιαιότητες και να τους εμφυσήσω την πραγματική αξία του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι. Νομίζω ότι ο καθένας θα πρέπει να το μεταλαμπαδεύει αυτό στα παιδιά του, τα αδέρφια μου και ούτω καθεξής. 


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

1. Πως είναι να αγωνίζεσαι με το εθνόσημο; Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα; 

Το συναίσθημα να αγωνίζεσαι για την εθνική ομάδα δεν περιγράφεται. Είναι μια κατάσταση που θέλουν να βιώσουν όλοι οι αθλητές κάποια στιγμή στην καριέρα τους. Αισθάνομαι συγκίνηση και περηφάνια που έχω κατορθώσει να αγωνίζομαι για την εθνική μας ομάδα και δεν θα το άλλαζα με τίποτα.

2. Τα προκριματικά του Euro 2025 ξεκίνησαν με το δεξί. Ειναι στόχος η άνοδος στη League B τώρα που γίνονται βήματα προς τα μπροστά για το γυναικείο ποδόσφαιρο στη χώρα μας; 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να βελτιωθεί το επίπεδο του ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Όσον αφορά την εθνική ομάδα η προσπάθεια είναι ακόμη μεγαλύτερη και όλοι οι άνθρωποι που αγωνίζονται γι αυτό προσπαθούν να μας βοηθήσουν να το πετύχουμε. Η εικόνα της ομάδας έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, πάντα βέβαια υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ωστόσο σκοπός μας στην τωρινή διοργάνωση είναι η άνοδος μας ξανά στη League Β.

3. Η αίσθηση μου είναι πως πέρα από ομάδα έχετε δημιουργήσει και μια όμορφη παρέα με τα υπόλοιπα κορίτσια. Έχει βοηθήσει σε αυτό και ο coach Κατηκαρίδης; 

Το κλίμα της ομάδας έχει εναρμονιστεί με το αγωνιστικό επίπεδο που βρισκόμαστε. Η πορεία μας είναι ανοδική κι αυτό φαίνεται εντός και εκτός γηπέδου. Είμαστε μια οικογένεια που αγωνιζόμαστε για έναν κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την εξέλιξη της ομάδας και την εκπροσώπηση της χώρας μας. Όλοι αγωνιζόμαστε γι αυτό. Σίγουρα ο coach μας έχει μεταφέρει τη φιλοσοφία του και όλοι είμαστε πιστοί στο πλάνο του. \

4. Στην εθνική έχεις συμπαίκτριες που αγωνίζονται στο εξωτερικό. Θα σκεφτόσουν μια μεταγραφή μακριά από την Ελλάδα; 

Αρκετές παίκτριες αγωνίζονται στο εξωτερικό και σίγουρα είναι κάτι που βοηθάει πολύ την ομάδα. Μέχρι πρότινος δεν το σκεφτόμουν καθώς ήθελα να πάρω το πτυχίο μου, ωστόσο δεν γνωρίζω τι επιφυλάσσει το μέλλον, δεν το αποκλείω.

5. Η ομοσπονδία στηρίζει τη προσπάθεια που γίνεται στην εθνική αλλά και γενικότερα στο γυναικείο ποδόσφαιρο; 

Τα τελευταία χρόνια όπως προείπα γίνεται συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης του αθλήματος στη χώρα μας, αφού το επιβάλλει πλέον η UEFA. Η ΕΠΟ στέκεται αρωγός στην προσπάθεια αυτή και είναι συνεχώς δίπλα μας. Ευελπιστούμε η προσπάθεια αυτή να συνεχίσει και να καλυτερεύει γιατί υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, ώστε να συντονιστούμε με το επίπεδο του εξωτερικού.

6. Ποια είναι τα όνειρα της Μαρίας για το μέλλον; 

Δεν έχω κάποια συγκεκριμένα όνειρα , αυτό που επιθυμώ όσον αφορά το ποδόσφαιρο είναι να είμαι υγιής να μπορώ να αγωνίζομαι και να προσφέρω στο σύλλογο μου και την εθνική μας ομάδα. 

Όσον αφορά την καθημερινότητά μου έξω από το ποδόσφαιρο θα ήθελα να εξελίσσομαι συνέχεια, να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος και να αξιοποιήσω τις σπουδές μου, γιατί καλώς ή κακώς το ποδόσφαιρο δεν διαρκεί για πάντα! 

7. Ποιο είναι το μήνυμα σου για τα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο;

Σε όσα κορίτσια επιθυμούν να παίξουν ποδόσφαιρο το μόνο που έχω να πω είναι να μην σταματήσουν ποτέ να παλεύουν για τα όνειρα τους και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να τους τα στερήσει. Η προσπάθεια πάντα αποφέρει καρπούς, χωρίς αυτή όμως δεν καταφέρνουμε τίποτα.

Ευχαριστώ πολύ Μαρία για αυτή τη συνέντευξη, εύχομαι πολλές επιτυχίες και να τα ξανά πούμε σύντομα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση μας , χαίρομαι ιδιαίτερα που νέα παιδιά σαν εσάς ασχολούνται με τον αθλητισμό , έστω για από την πλευρά της δημοσιογραφίας. Η συνεισφορά σας είναι πολύ σημαντική, γιατί χωρίς εσάς δεν θα προβαλλόταν ούτε το άθλημα , ούτε εμείς. Σας εύχομαι τα καλύτερα κι ανυπομονώ η επόμενη συνάντηση μας να είναι στο γήπεδο ! 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.