Νικόλας Κατσάτσος
22 Jul
22Jul

Ο Γιώργος Μπούγλας μίλησε αποκλειστικά στο Mpaladofatses.gr και στον Νίκο Κατσάτσο, για το άθλημα της ποδηλασίας και για το Ολυμπιακό του ντεμπούτο που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Ο Γιώργος Μπούγλας είναι Έλληνας ποδηλάτης δρόμου, πρωταθλητής Ελλάδος 2014 και 2022, όπου είναι ένας από τους 101 αθλητές της Ελληνικής αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Νίκος Κατσάτσος βρήκε τον τρόπο για να επικοινωνήσει με τον κατά σειρά τέταρτο Olympian που μιλάει στην σελίδα μας, ο οποίος μίλησε για την ενασχόλησή του με το άθλημα της ποδηλασίας δρόμου και την παρθενική του Ολυμπιακή πρόκριση σε ηλικία 33 ετών.

Διαβάστε την συνέντευξη αναλυτικά:

1) Μετά από χρόνια προσπάθειας, πως νιώθεις που θα πραγματοποιήσεις το Ολυμπιακό σου ντεμπούτο στα 33 σου χρόνια;

Σίγουρα νιώθω μεγάλη χαρά, γιατί είναι κάτι που το ήθελα από μικρός. Ήταν ένα όνειρο από τότε που ξεκίνησα την ποδηλασία, συν το ότι νιώθω και τυχερός που θα το ζήσω εν τέλει στην καριέρα μου, γιατί είναι κάτι που έχουν όνειρο όλοι οι αθλητές.

2) Δεν ξεχνάμε ότι όλα έχουν μια αφετηρία, οπότε ο μικρός Γιώργος πως αποφάσισε να ασχοληθεί με το άθλημα της ποδηλασίας;

Είμαι από τα Τρίκαλα, μια πόλη όπου όλοι οι άνθρωποι εκεί χρησιμοποιούν το ποδήλατο. Είχα ξεκινήσει από μικρή ηλικία, μαζί με τον αδερφό μου γιατί κοντά στο σπίτι μας υπήρχε μια ομάδα. Μας ζήτησαν να πάμε να τρέξουμε σε έναν αγώνα και έτσι κάπως μας μπήκε το μικρόβιο. Ξεκινήσαμε μετά να κάνουμε πιο εντατικά προπονήσεις και έτσι φτάσαμε να κάνουμε και πρωταθλητισμό. Ήταν κάτι το οποίο μας κέρδισε γιατί περάσαμε από πολλά αθλήματα, αλλά μας κέρδισε το ποδήλατο και για αυτό κιόλας συνέχισα να το προσπαθώ για πολλά χρόνια και να προσπαθώ να πιάσω κάποιους στόχους που είχα από μικρός.

3) Η ποδηλασία δεν είναι και τόσο γνωστή στην χώρα μας, οπότε μπορείς να μας πεις τι προετοιμασία απαιτεί το συγκεκριμένο άθλημα;

Η προετοιμασία που απαιτεί είναι πάρα πολύ. Είναι πολλές ώρες και γενικά είναι πολλά που πρέπει να αφιερώσεις για να πετύχεις αυτό που θέλεις, γιατί στην ποδηλασία όταν είναι μία σεζόν που τις έχουμε εμείς, έχουμε off-season μόνο δύο εβδομάδες. Είναι κάτι που πρέπει να το κάνεις σχεδόν καθημερινά όλη τη χρονιά. Οι προετοιμασίες μας, ειδικά η χειμερινή θέλει τέσσερις με έξι ώρες κάθε μέρα. Για να καταφέρεις να είσαι σε ένα καλό επίπεδο, πρέπει να αφιερώσεις πολλά π.χ χρόνο ακολουθώντας ένα επίπονο πρόγραμμα, άλλα όταν συνηθίζεις να είσαι σε αυτό πρέπει να το τηρείς, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που γίνεται σε καθημερινή βάση.

4) Στην Ελλάδα, η ποδηλασία είναι ερασιτεχνικό άθλημα. Είχες κάποια δεύτερη δουλειά για να επιβιώσεις, όσο αγωνιζόσουν εδώ καθώς τώρα τρέχεις στο εξωτερικό;

Δεν είχα κάποια δουλειά και νιώθω ευγνώμων γιατί με στήριζαν οι γονείς μου. Αν δεν είχα αυτή την στήριξη δεν θα μπορούσα να είχα καταφέρει αυτά που κατάφερα μέχρι τώρα, γιατί όταν θέλεις να κάνεις πρωταθλητισμό και πρέπει να βάλεις μέσα στην εξίσωση και την δουλειά, νομίζω δε θα μπορείς να αποδόσεις όσο θα έπρεπε και θα γινόταν πολύ πιο δύσκολο να πιάσεις αυτούς τους στόχους που έχεις σαν αθλητής. Δυστυχώς είναι λίγο δύσκολο αυτό το κομμάτι πλέον.

5) Εκτός από την Ελλάδα, έχεις καριέρα και στο εξωτερικό με την Ισπανική Burgos BH που τρέχεις αυτή την στιγμή και όχι μόνο. Το άθλημα εκεί πως αντιμετωπίζεται;

Πολύ διαφορετικά. Δηλαδή όταν πάω στην Ισπανία, εκεί όπου είναι η ομάδα μου, η οποία δεν είναι σε μεγάλη κατηγορία πλέον, σε βλέπουνε στον δρόμο και μπορεί να σε αναγνωρίζουν. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό, ειδικά για το ποδήλατο και νομίζω στις πιο πολλές Ευρωπαϊκές όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, είναι λίγο πιο καθιερωμένο. Σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα όταν ποδηλατείς σε χώρες σε χώρες που αναγνωρίζουν αυτό που κάνεις και είναι κάτι που σου φτιάχνει λίγο την ψυχολογία. Δηλαδή δεν είναι κάτι το οποίο είναι άφαντο ή δεν είναι τόσο πολύ στην καθημερινότητα της χώρας. 

Στην Ελλάδα, όπως έχουν στην Ισπανία το ποδήλατο έχουμε για παράδειγμα το ποδόσφαιρο. Δηλαδή μπορεί εδώ να ξέρεις όλους τους ποδοσφαιριστές, ενώ στις άλλες χώρες κάνουν ακριβώς το ίδιο αλλά για το ποδήλατο, κάτι το οποίο σε κάνει να νιώθεις πιο ωραία όταν κάνεις αυτό που αγαπάς και όταν πας να συμμετέχεις σε αγώνες βλέπεις ένα πολύ διαφορετικό feeling που δεν το ζεις εύκολα σε άλλες χώρες που δεν είναι τόσο διαδεδομένο.

6) Για εσένα τι σημαίνει το εθνόσημο;

Πολλά. Σίγουρα όλοι οι αθλητές που κάνουμε πρωταθλητισμό και λαμβάνουμε μέρος σε μεγάλες διοργανώσεις, φορώντας την φανέλα με το εθνόσημο, θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να κάνουμε περήφανη την χώρα μας.

7) Το 2014 στην Ισπανία, το 2022 στην Αυστραλία και το 2023 στην Σκωτία, συμμετείχες σε μονοήμερους αγώνες στο πλαίσιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδηλασίας δρόμου, εκπροσωπόντας την χώρα μας. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, πως σου φάνηκε αυτή η εμπειρία;

Είναι μια μεγάλη διοργάνωση που όλοι θέλουν να λάβουν μέρος και να βρίσκονται στην καλύτερη τους φυσική κατάσταση. Βέβαια, για να είσαι προετοιμασμένος για αυτό, θα πρέπει να έχεις τρέξει ίδιου επιπέδου αγώνες που δεν είχαμε τόσο την ευκαιρία να το κάνουμε, αλλά πήγαμε και λάβαμε μέρος. Αυτοί οι αγώνες σου δίνουν κίνητρο για να συνεχίσεις και τα επόμενα χρόνια να προσπαθείς να πετύχεις τα όνειρά σου, γιατί έχει γίνει ένα βήμα. Για να είσαι σε αυτόν τον αγώνα, σημαίνει ότι έχεις φέρει κάποιες επιτυχίες, έχεις μαζέψει βαθμούς και αυτό σου δίνει ένα κίνητρο να προσπαθήσεις ακόμα περισσότερο για τη επόμενη χρονιά να βάλεις πιο υψηλούς και καλύτερους στόχους.

8) Πέρα από τους μονοήμερους αγώνες, υπάρχουν και οι γύροι (π.χ. Γύρος της Γαλλίας, Γύρος της Ιταλίας, Γύρος της λίμνης Qinghai) που έχουν διάρκεια ημερών. Ποια είναι η ρουτίνα που ακολουθεί ο κάθε αθλητής για να ανταπεξέλθει σε αυτούς τους αγώνες;

Είναι πολύ απαιτητική και πρέπει να γίνεται καθημερινά με πρόγραμμα, γιατί αν τυχόν δεν γίνει έστω μια μέρα το σωστό πρόγραμμα, δηλαδή να ξεκουραστείς και να αξιοποιήσεις τις ώρες που θα έχεις, δεν θα είσαι έτοιμος για την επόμενη μέρα. Ξεκινάς την ημέρα σου πολύ νωρίς για να φας το πρωινό σου, τρέχεις τον αγώνα και μετά τον αγώνα πρέπει να είναι πολύ οργανωμένα όλα. Δηλαδή μέχρι πότε θα πας στο ξενοδοχείο να κάνεις το μασάζ σου, να φας το γεύμα σου, να κοιμηθείς νωρίς για να είσαι έτοιμος να ανταπεξέλθεις την επόμενη μέρα ξανά. Βέβαια αυτοί οι αγώνες έχουν και Flat Tap και ανηφορικά. Είναι ανάλογα το τι θα έχει την επόμενη μέρα, για να γίνει το αντίστοιχο πλάνο της ημέρας για την επόμενη από τους αθλητές. Ποιοι θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν, ποιοι θα βοηθήσουν και γενικά έχει πολλά ένας γύρος.

Η ποδηλασία γενικά είναι πολύ επώδυνη, άλλα είναι και ομαδική κατά κάποιο τρόπο. Σε έναν γύρο ή σε έναν μονοήμερο, μπορεί η μια ομάδα να δουλέψει για έναν αθλητή η το πολύ δύο. Δεν είναι ότι όλοι θα πάνε για να προσπαθήσουν να φέρουν ένα αποτέλεσμα σε έναν αγώνα. Είναι ατομικό, αλλά στην ουσία είναι ομαδικό άθλημα.

9) Θα πάμε στην 14η Νοεμβρίου του 2023. Εκείνη την ημέρα, η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας ανακοινώνει ότι με 84 βαθμούς, ο Γιώργος Μπούγλας επιλέχθηκε να εκπροσοπίσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Αυτή η πρόκριση στην ηλικία των 33 ετών και μετά από δυσκολίες που είχες περάσει με τραυματισμούς, είναι ένα παράδειγμα για να δείξεις ότι δεν πρέπει να τα παρατάς ποτέ; 

Όλοι όσοι έχουμε κάνει πρωταθλητισμό έχουμε περάσει δύσκολες καταστάσεις και για να συνεχίσεις, πρέπει να το κάνεις πολλά χρόνια. Αυτή την ημέρα την θυμάμαι, γιατί ήταν κάτι που περίμενα πως και πως πολλά χρόνια και αν δεν γίνει κάτι επίσημο για το δεις και εσύ να το πιστέψεις, δεν έχεις καταλάβει τι έχεις καταφέρει. Εκείνη την εβδομάδα, μαζί με αυτό, είχα ζήσει και την ανακοίνωση ότι θα πάω στη Burgos BH, δηλαδή έγινε πραγματικότητα ακόμα ένα όνειρο μου να συμμετέχω σε Grand Tour ομάδα. Η Ολυμπιάδα ήταν κάτι που το περίμενα χρόνια και έκανε αυτή τη μέρα να μείνει αξέχαστη.

Σίγουρα είναι ένα παράδειγμα, γιατί αν σκεφτείς ότι όταν είναι ένα ποδηλάτης πάνω από 30 χρονών, όλοι πιστεύουν δεν μπορεί να καταφέρει τους στόχους του. Εγώ στα 33, κατάφερα να πραγματοποιήσω και τους δύο στόχους που είχα ως αθλητής, δηλαδή και να λάβω μέρος σε μια Ολυμπιάδα, που ήταν το όνειρο μου, αλλά και να συμμετέχω σε κάποια ομάδα Grand Tour, το οποίο μέχρι και εγώ πίστευα ότι δεν θα μπορούσα να το κάνω γιατί όταν περνάς τα 30, θα κοιτάξουν μικρότερους ηλικιακά αθλητές, αλλά αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι όταν έχεις πείσμα και προσπαθείς, αργά η γρήγορα θα έρθει αυτό που περιμένεις τόσα χρόνια.

10) Υπάρχει κάποιος αθλητής, ο οποίος σε ενέπνευσε;

Είναι πολλοί, γιατί όταν είσαι μικρός έχεις βάλει τα πρότυπά σου, μεγαλώνοντας θα βάζεις άλλα πρότυπα και μετά πιστεύω πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου σαν πρότυπο, γιατί αν δεν τον βάζεις σαν πρότυπο δεν θα κερδίζεις πολλούς αγώνες και βραβεία, αλλά όλοι ξεκινάμε με τα πρότυπα και όλοι έχουμε κάποιους αθλητές που μας έχουν εμπνεύσει για να ξεκινήσουμε το άθλημα.

11) Στους παρθενικούς του Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, ποιος είναι ο στόχος του Γιώργου Μπούγλα;

Πρώτα από όλα, να κάνουμε έναν υγιή τερματισμό και μετά να δούμε πως θα εξελιχθεί ο αγώνας, γιατί είναι ένας αγώνας 277 χλμ. που όταν συμμετέχει ένας από μια χώρα, όπως εγώ, θα ξεκινήσω σε μειονεκτική θέση να μην έχω βοηθούς η για να συνεργαστώ η το οτιδήποτε και θα ήθελα να είμαι στο γκρουπ των πρωτοπόρων, για να προσπαθήσω να διεκδικήσω μια καλή θέση.

12) Θα ήθελα να δώσεις μια δικιά σου πρόβλεψη για τον απολογισμό των Ελληνικών μετάλλιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Τα μετάλλια που θα πάρουμε δεν μπορώ να ξέρω, αλλά σίγουρα πιστεύω ότι θα είναι 4 με 5 τουλάχιστον χρυσά γιατί έχουμε πολύ καλούς αθλητές, ειδικά στο στίβο και σε άλλα αγωνίσματα που πιστεύω θα διεκδικήσουν την νίκη, όχι απλά ένα μετάλλιο. Έχουμε όλους τους αθλητές μας σε μια τάση για πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

13) Ως Γιώργος Μπούγλας, θα ήθελα να δώσεις μια συμβουλή σε ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με την ποδηλασία.

Πρώτα από όλα, πρέπει να αγαπήσει τον αθλητισμό και μετά θα έρθουν σιγά σιγά όλα από μόνα τους. Το μόνο που θα χρειάζεται είναι να έχει το πείσμα και τη θέληση. Βάζοντας στόχους και έχοντας την θέληση και το πείσμα από μέσα σου, θα έρθουν όλα.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.