Βαγγέλης Τερζής
Λευτέρης Τσαχουρίδης
08 Aug
08Aug

Ο προπονητής του Λαυρίου, Κώστας Μέξας μίλησε αποκλειστικά στις Μπαλαδόφατσες και τους Βαγγέλη Τερζή και Λευτέρη Τσαχουρίδη για την νέα εποχή στο πάγκο της Εθνικής, την παρουσία μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Προολυμπιακό Τουρνουά αλλά και το επερχόμενο Eurobasket του 2025.

Νέα εποχή στο πάγκο της Εθνικής μας με τον Βασίλη Σπανούλη να διαδέχεται τον Δημήτρη Ιτούδη. Έχουν αλλάξει πράγματα ανάμεσα στην Εθνική του Ιτούδη και την Εθνική του Σπανούλη;

Ο κάθε προπονητής έχει τον δικό του τρόπο προσέγγισης. Θεωρώ στη φετινή ομάδα οι παίκτες ηταν πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Μπασκετικά υπήρχαν κάποιες διαφοροποιήσεις αλλά η συνολική προσέγγιση της κατάστασης απο πλευράς παικτών ήταν νομίζω η βασική διαφορά .

 Ο Σπανούλης φαίνεται διατεθειμένος να προάγει νέα παιδιά στην εθνική ανδρών. Θεωρείς θα το δούμε στο άμεσο μέλλον να συμβαίνει σταδιακά;

Αν τα πιο νέα παιδιά με την δουλειά και την βελτίωση δείξουν ότι αξίζουν την ευκαιρία τότε να την πάρουν - αυτή τη στιγμή πάντως μου φαίνεται λίγο δύσκολο. Θεωρώ ότι υπάρχουν παιδιά που πήραν ευκαιρία και την εκμεταλλεύτηκαν και άλλοι που δεν τα κατάφεραν - αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να πάρουν κάποιες ευκαιρίες παραπάνω - χωρίς και οι ίδιοι να είναι άμοιροι ευθυνών.

Πώς κρίνεις συνολικά την παρουσία μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Προολυμπιακό;

Η ομάδα παρουσίασε εικόνα ενός γκρουπ που ο ένας θυσιάστηκε για τον άλλο και πέτυχε το στόχο της πρόκριση στους 8 - για το κάτι παραπάνω μας λείπουν κάποια πράγματα που είναι σημαντικά στο σύγχρονο μπάσκετ . Η συνολική πορεία σε προολυμπιακό και Ολυμπιάδα ήταν πετυχημένη .

Με ένα καλύτερο πλασάρισμα στους ομίλους μέχρι που θεωρείς ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε;

Θεωρώ ότι το ταβάνι της ομάδας ήταν η πολύ σημαντική πρόκριση στην οκτάδα . 

Η Εθνική έφτασε μέχρι τα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων με τον Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο της. Πιστεύεις στο Ευρωμπάσκετ που έρχεται και τις επόμενες διοργανώσεις μπορεί να ανεβεί ένα σκαλί του βάθρου;

 Νομίζω αρκετά θα εξαρτώνται κάθε χρόνο και από το διαθέσιμο ρόστερ. Δυστυχώς δεν υπάρχει μεγάλο βάθος, όταν αναφερόμαστε σε επίπεδο ομάδων μεταλλίου και κάθε απουσία είναι σημαντική. Ας χτίσουμε κορμό όπως είπε και ο κόουτς της Εθνικής και βήμα βήμα να επανέλθουμε .

Τι είναι αυτό που φταίει και δεν έχουμε πανηγυρίσει καμία διάκριση τα τελευταία χρόνια;

 Δεν μπορούμε να πούμε ότι φταίει μόνο ένα πράγμα . Για τα τελευταία 3-4 χρόνια θεωρώ ότι κάποιες χώρες είναι πιο καλές από εμάς και στο κρίσιμο ματς των χιαστι συνήθως μας κερδίζουν λόγω ποιότητας.

Αν είχαμε μαζί μας αρκετούς βασικούς παίκτες που ήταν απόντες το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό;

 Σίγουρα θα υπήρχε μεγαλύτερο ποιοτικό βαθος αλλά για το αν θα υπήρχε διαφορετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά.

Είναι το Ευρωμπάσκετ του 2025 η ευκαιρία του Γιάννη να πάρει ένα μετάλλιο με την Εθνική ομάδα; 

Μακάρι όχι μόνο για τον Γιάννη αλλά για όλα τα παιδιά και το ελληνικό μπάσκετ να καταφέρει η ομάδα να πάρει ένα μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ.

Ποια στιγμή της Εθνικής θυμάσαι χαρακτηριστικά;

Σίγουρα το πρώτο ευρωπαϊκό του 1987. Ήταν κάτι συγκλονιστικό.

 Θεωρείς ο κόσμος θα συνεχίσει να αγκαλιάζει την Εθνική όπως στο Προολυμπιακό ή η αποτυχία εισόδου στα μετάλλια θα τους απομακρύνει από το γήπεδο;

Ο κόσμος εννοείται πως πρέπει να είναι στο πλευρό της Εθνικής. Η στήριξη στην Εθνική ομάδα οποιουδήποτε αθλήματος είναι πολύ πάνω από τα αποτελέσματα.



Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.