Λευτέρης Τσαχουρίδης
26 Apr
26Apr

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Απριλίου 1994 όταν ήρθε στον κόσμο ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος. Το ταλέντο του κάτω από τα δοκάρια ήταν έκδηλο από νωρίς, αφού από 18 ετών αγωνιζόταν με την φανέλα της Στουτγκάρδης. Εν συνεχεία ήρθε στα Ελληνικά γήπεδα, όπου αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό προτού μετακομίσει στην Πορτογαλία και την Μπενφίκα στην οποία και ωρίμασε ποδοσφαιρικά. Σήμερα αγωνίζεται στην Premier League με την φανέλα της Νότιγχαμ.

Μια σπουδαία καριέρα ξεκινά από την Γερμανία και την Στουτγκάρδη 

Ήταν 25 Φεβρουαρίου 2012 όταν ο Βλαχοδήμος έκανε το ντεμπούτο του αγωνιζόμενος στην Γ΄ Εθνική κατηγορία της Γερμανίας με την φανέλα της β΄ ομάδας της Στουτγκάρδης, σε ένα παιχνίδι όπου η ομάδα του γνώρισε την ήττα με 1-0 από την Χάιντενχαϊμ . Παρά το γεγονός ότι ολοκλήρωσε την σεζόν 2011-12 έχοντας καταγράψει μόλις 2 συμμετοχές ο γερμανικός σύλλογος φάνηκε να πιστεύει στον ίδιο προσφέροντας του νέο τριετές συμβόλαιο.

Σταδιακά ο χρόνος συμμετοχής του άρχισε να αυξάνεται αφού έπειτα από τις δύο μόλις συμμετοχές την σεζόν 2011-12 πήγε στις 10 (2012-13) και εν συνεχεία στις 23 (2013-14) και 31(2014-15). 

Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός συμμετοχών με την φανέλα της β΄ ομάδας έδωσε την ευκαιρία στο Έλληνα κίπερ να υπερασπιστεί την εστία της Στουτγκάρδης και στην Bundesliga. Ήταν 29 Αυγούστου 2015 όταν ο ίδιος άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του δόθηκε να περάσει έστω και ως αλλαγή όταν αποβλήθηκε ο βασικός τερματοφύλακας. Έκτοτε μέτρησε άλλες δύο συμμετοχές, αυτή τη φορά ως βασικός.

Η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκού

 Με την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της σεζόν 2015-16 ήταν η ώρα για τον Βλαχοδήμο να πάρει την πρώτη του μεταγραφή. Λίγες μέρες πριν την εκπνοή του χειμερινού μεταγραφικού παζαριού (26 Ιανουαρίου 2016) ο Παναθηναϊκός απέκτησε ως ελεύθερο τον Έλληνα κίπερ.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στις 3 Απριλίου 2016 για να τον δούμε να ντεμπουτάρει σε μια αναμέτρηση κόντρα στην Βέροια όπου βρήκε τον Παναθηναϊκό νικητή με 3-2 για την 28η αγωνιστική του πρωταθλήματος. 


Η πρώτη του συμμετοχή δεν φάνηκε να πηγαίνει όπως θα περίμεναν οι άνθρωποι του τριφυλλιού με τον Βλαχοδήμο να βλέπει την πλάτη του Λουκ Στιλ μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου 2016. Τότε αγωνίστηκε στην αναμέτρηση με τον Πανιώνιο όπου αν και έληξε ισόπαλη 1-1 δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν MVP της αναμέτρησης.

Ακολούθησε το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ όπου και κατάφερε να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του. Έκτοτε δεν κοίταξε ξανά πίσω ολοκλήρωσε την σεζόν 2015-16 με 26 συμμετοχές και με 25 την σεζόν 2016-17, όντας η πλέον αξιόπιστη λύση κάτω από τα δοκάρια.

Η μετακίνηση του στην Μπενφίκα όπου ωρίμασε ποδοσφαιρικά

Ήταν 18 Μαΐου 2018 όταν η Μπενφίκα αποφάσισε να βγάλει από τα ταμεία της 2.400.000 ευρώ προκειμένου να τον κάνει δικό της. Ο Βλαχοδήμος υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο και αμέσως έπιασε δουλειά. Γρήγορα κατάφερε να πείσει άπαντες στον Πορτογαλικό σύλλογο με τις επιδόσεις του στην καλοκαιρινή προετοιμασία.

13 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε το ανεπίσημο ντεμπούτο του με την φανέλα της Μπενφίκα ενώ λιγότερο από ένα μήνα μετά (7 Αυγούστου) ήταν η ώρα για το επίσημο ντεμπούτο του σε μια αναμέτρηση για το τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League κόντρα στην Φενέρμπαχτσε.

Συνολικά αγωνίστηκε για 5,5 χρόνια με την φανέλα της Πορτογαλικής ομάδας όντας από την πρώτη κιόλας στιγμή βασικός και αναντικατάστατος. 

Στην διάρκεια της θητείας του στην Μπενφίκα πέτυχε σπουδαία πράγματα, αναμφίβολα όμως μια από τις κορυφαίες στιγμές του ήταν όταν στις 2 Νοεμβρίου 2021 όταν και κατάφερε να αποκρούσει εκτέλεση πέναλτι του Λεβαντόφσκι για τους ομίλους του Champions League.  Ενδεικτικό μάλιστα του πόσο μεγάλο ήταν αυτό που είχε καταφέρει αποτελεί το γεγονός ότι ο Πολωνός επιθετικός μετρούσε 14 συνεχόμενες εύστοχες εκτελέσεις.

Αναζητώντας μια νέα περιπέτεια στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου

Ήταν 1η Σεπτεμβρίου όταν η Νότιγχαμ έκανε την έκπληξη βγάζοντας από τα ταμεία της 9.000.000 ευρώ για να το κάνει δικό της.  Ο Βλαχοδήμος έκανε το ντεμπούτο του στις 5 Νοεμβρίου 2023 σε μια νίκη της ομάδας του με 2-0 κόντρα στην Άστον Βίλα παρόλα αυτά έκτοτε μετράει μόλις 4 ακόμα συμμετοχές.

Διακρίσεις

Κοιτώντας τις διακρίσεις του παρατηρούμε ότι όλες προέρχονται από την διάρκεια της παραμονής του στην Πορτογαλία.

Πιο συγκεκριμένα μετράει δύο πρωταθλήματα Πορτογαλίας (2018-19,2022-23) αλλά και δύο Super Cup (2019,2023).

Εθνική ομάδα

Ο ίδιος ξεκίνησε αγωνιζόμενος στις μικρές Εθνικές ομάδες της Γερμανίας (U15- U20 ). Ως τερματοφύλακας των μικρών Εθνικών ομάδων της Γερμανίας πανηγύρισε την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U17 το 2011 αλλά και το χάλκινου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 το ίδιο έτος.

Τον Νοέμβριο του 2018 κατόπιν αιτήματος του παίκτη στην Fifa εγκρίθηκε η συμμετοχή του στην Εθνική Ελλάδος. Ήταν 15 Νοεμβρίου 2018 όταν έκανε το επίσημο ντεμπούτο επί εποχής Άγγελου Αναστασιάδη σε μια εντός έδρας νίκη με 1-0 κόντρα στην Φινλανδία για το Nations League.

Έκτοτε παραμένει ο στυλοβάτης κάτω από τα δοκάρια της Εθνικής ομάδας όντας βασικός και αναντικατάστατος σε αυτή τη θέση.

Πως έχει φτάσει από βασικός στην Μπενφίκα να είναι εκτός πλάνων της Νότιγχαμ;

Είναι γνώριμο σε όλους ότι ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα Ελλήνων τερματοφυλάκων της εποχής του. Έχει "φάει τα γήπεδα με το κουτάλι", αφού στην διάρκεια της πλούσιας καριέρας του έχει καταφέρει να αγωνιστεί σε δυο από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου (Bundesliga, Στουτγκάρδη) Premier League (Νότιγχαμ Φόρεστ).

Η φετινή σεζόν για τον ίδιο δεν κυλάει όπως θα περίμενε αφού σίγουρα δεν είχε φανταστεί ότι εγκαταλείποντας την Μπενφίκα μετά από μια εξαετία σχεδόν ως βασικός τερματοφύλακας της Πορτογαλικής ομάδας. Το μέλλον του μοιάζει αβέβαιο με τα περισσότερα σενάρια να τον θέλουν να αποχωρεί από τον Αγγλικό σύλλογο το προσεχές καλοκαίρι.

Η γενικότερη κακή εικόνα της ομάδας του δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει επηρεάσει τον ίδιο που συνεχίζει να εργάζεται σκληρά. Αυτή η σκληρή δουλειά του ήρθε να επιβραβευτεί πρόσφατα όταν και παρά την αγωνιστική του απραξία πήρε φανέλα βασικού και στα δύο παιχνίδια μπαράζ που έδωσε η Εθνική μας κόντρα σε Καζακστάν και Γεωργία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι συνεχίζοντας την σκληρή δουλειά του θα μπορέσει να λάβει προτάσεις από μεγάλους συλλόγους. Ίδωμεν λοιπόν!

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.