Λευτέρης Τσαχουρίδης
13 Jun
13Jun

Οι Μπαλαδόφατσες και ο Λευτέρης Τσαχουρίδης μας ταξιδεύουν έστω και νοερά στον Βόλο για να γνωρίσουμε τον Ταξιάρχη Βόλου με την βοήθεια του Κωνσταντίνου Καρνάβα. Ο Ταξιάρχης είναι μια τοπική ομάδα πάλης που αν και νεοσύστατη έχει ήδη καταφέρει να πετύχει σπουδαία πράγματα στο χώρο. Πάμε λοιπόν να τον γνωρίσουμε!

Η ίδρυση  

Ο παλαιστικός σύλλογος του Ταξιάρχη Βόλου ιδρύθηκε μόλις το 2023 και παρά το γεγονός ότι μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής έχει ήδη καταφέρει να έχει περί τους 25 αθλητές και αθλήτριες στις τάξεις του. Από τους 25 αθλητές οι 10 βρίσκονται στο αναπτυξιακό τμήμα και άπαντες εργάζονται συνεχώς για νέες περιπέτειες στην παλαίστρα πάντα υπό τις οδηγίες του προπονητή του συλλόγου, Κώστα Καρνάβα ο οποίος μάλιστα είναι και ομοσπονδιακός προπονητής της Κεντρικής Ελλάδας.

Είδη πάλης που διδάσκονται:


 Τα είδη πάλης που διδάσκονται στον Ταξιάρχη είναι αυτά της ελευθέρας πάλης, της γυναικείας πάλης αλλά και της πάλης στην άμμο. 

Διακρίσεις

 Η καλή δουλειά που γίνεται στις τάξεις του Ταξιάρχη Βόλου και οι σκληρές προπονήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Πανθεσσαλικό στάδιο  φαίνεται ότι ήδη έχουν αποδώσει καρπούς ,αφού οι πρώτες διακρίσεις είναι γεγονός. Πιο συγκεκριμένα η Στεφανία Ζαχείλα έχει κατακτήσει την τρίτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην άμμο και την πρώτη θέση στους παράκτιους αγώνες παραλίας. Ο Ηλίας Καρνάβας έχει αναλάβει την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την 3η στην Ευρώπη. Ο Βησσαρίων Φούντας δεύτερος στην Ελλάδα στην κατηγορία των 51kg και ο Ιωσήφ Νικολαΐδης (2ος στην Ελλάδα). 

Τι εξοπλισμό χρειάζεται ένας παλαιστής; 

Ο εξοπλισμός που χρειάζεται ένας αθλητής πάλης ποικίλει και διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Ο βασικός εξοπλισμός είναι τα ειδικά παπούτσια πάλης αλλά και το παλαιστικό μαγιό. Στους μικρότερους ηλικιακά αθλητές παρόλα αυτά ενδείκνυται  και η χρήση επιγονατίδων και κάσκας κεφαλής ενώ και το μασελάκι είναι εξίσου σημαντικό. 

Τι γίνεται με το παλαιστικό μαγιό;


Στο αγώνισμα της πάλης το μαγιό είναι ένα με την μόνη διαφορά ότι ο αθλητής που καλείται πρώτος φορά το κόκκινο μαγιό, ενώ αυτός που καλείται δεύτερος το μπλε. Στην Ολυμπιακή πάλη το μαγιό είναι κολλητό, ολόσωμο ενώ στην πάλη στην άμμο χρησιμοποιείται σόρτς ή κολάν κοντό. Στην Ολυμπιακή πάλη υπάρχει μεγαλύτερο εύρος τεχνικών και ενεργειών ενώ αντίθετα στην πάλη στην άμμο απαγορεύονται οι τεχνικές στο έδαφος. 

Γιατί κάποιοι αθλητές χρησιμοποιούν κολάν μέσα από το παλαιστικό μαγιό;

Οι απαντήσεις εδώ μπορεί να είναι τρείς, κάποιοι λόγω του φόρουμ αντί για εσώρουχο, άλλοι για να κρατά πιο σφιχτά τα γεννητικά όργανα και κάποιοι άλλοι γιατί θεωρούν ότι αυτό βοηθά περισσότερο στην κινησιολογία. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η εμφανής χρήση του κολάν στην Ολυμπιακή πάλη παρά μόνο στο beach wrestling ( πάλη στην άμμο). 

Γιατί κάποιος να ασχοληθεί με την πάλη; 

Η πάλη βοηθά την ψυχική ανάπτυξη των παιδιών, την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων, την τόνωση της αυτοπεποίθησης, την ταχεία σκέψη και αντίδραση και φυσικά είναι ύψιστης μορφής αυτοάμυνας. Η δυναμική του κορμού του παλαιστή δεν συγκρίνεται με κανενός άλλου αθλητή.

Φυσικά το γιατί να ασχοληθεί κάποιος με την πάλη μας απαντούν και πέντε αθλητές του συλλόγου οι οποίοι κλήθηκαν να μας απαντήσουν μια σειρά ερωτήσεων (τέθηκαν οι ίδιες στον καθένα από αυτούς).

Γιάννης Τσακερόπουλος: " Θεωρώ ότι η πολιτεία δεν στηρίζει αρκετά το άθλημα"

Για το πως ξεκίνησε την πάλη : 

Σαν παιδί δοκίμασα πολλά αθλήματα. Το άθλημα της πάλης ήταν αυτό που μου ταίριαξε και με κέρδισε περισσότερο. 

Για το πρόγραμμα των προπονήσεων: 

Αγωνίζομαι στην κατηγορία των 80kg και προπονούμαι καθημερινά δύο ώρες στο γυμναστήριο.

 Για το αν έχουν υπάρξει στερήσεις :

Κάθε αθλητής που έχει ως στόχο του τον πρωταθλητισμό είναι λογικό να στερείται πράγματα που άλλα παιδιά στην ηλικία του μπορούν να κάνουν. Το αποτέλεσμα μετά μας δικαιώνει οπότε στο μυαλό του αθλητή δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. 

Αναφορικά με την μεγαλύτερη του διάκριση: 

Για εμένα κάθε διάκριση που έχω πετύχει είναι σημαντική. Ίσως διαφορετική ήταν η εμπειρία της συμμετοχής μου στο Πανευρωπαϊκό  Άμμου του 2023 όπου για λίγο έχασα μια θέση στο βάθρο. 

Σχετικά με το ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας: 

Σωστή προετοιμασία, συγκέντρωση και σωστή καθοδήγηση του προπονητή παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία ενός αθλητή. 

Αναφορικά με την σημασία του να τίθενται στόχοι:

  Κύριο βήμα ενός αθλητή είναι να θέτει στόχους και μετά να σχεδιάζει την κατάλληλη πορεία έτσι ώστε να τους πετύχει.

 Για το αν η αυξημένη ενασχόληση των παιδιών με την πάλη συνδέεται με την αύξηση των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων:

Κατά την γνώμη μου το άθλημα που θα επιλέξει ένα παιδί δεν έχει να κάνει με το αν θα αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά στο μέλλον. Βασικό ρόλο σε αυτό παίζει η παιδεία, οι αρχές και οι αξίες που το παιδί έχει πάρει από τους γονείς και το σπίτι του, καθώς και η πειθαρχία που θα διδαχθεί από τον προπονητή και το σεβασμό προς τους άλλους. Γιατί και ο προπονητής παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθλητικής συμπεριφοράς του παιδιού. 

Αναφορικά με το αν υπάρχει στήριξη από την πολιτεία:

 Θεωρώ ότι η πολιτεία δεν στηρίζει αρκετά το άθλημα ούτε όσων αφορά τις εγκαταστάσεις ούτε όσων αφορά την στήριξη των πολιτών. 

Για το αν θα ήθελε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Προφανώς και θέλω να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς. Θεωρώ ότι η απόλυτη καταξίωση για ένα αθλητή είναι να αγωνιστεί για την πατρίδα του με το εθνόσημο.

Στεφανία Ζαχείλα: " Η πάλη όπως και άλλα αθλήματα αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης"

Για τον λόγο που ξεκίνησε την πάλη:

Από μικρή ηλικία ασχολήθηκα με τον πρωταθλητισμό, κάτι που με έκανε να αγαπήσω τη φυσική δραστηριότητα και τον ανταγωνισμό. Όταν ήμουν φοιτήτρια στα ΤΕΦΑΑ, αποφάσισα να επιλέξω την πάλη ως μάθημα επιλογής. Από την πρώτη κιόλας στιγμή με κέρδισε και αφοσιώθηκα πλήρως σε αυτήν. Η πάλη με ενθουσίασε λόγω της δύναμης, της στρατηγικής και της πειθαρχίας που απαιτεί, και σύντομα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

Για την κατηγορία που αγωνίζεται:

Η κατηγορία μου στην ελεύθερα πάλη είναι 76kg , ενώ στην πάλη παραλίας (beach wrestling) +70kg

Αναφορικά με το πρόγραμμα των προπονήσεων:

Το καθημερινό πρόγραμμα των προπονήσεων στην πάλη μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το επίπεδο και τους στόχους των αθλητών. Ένα τυπικό πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:
1. **Ζέσταμα** (15-20 λεπτά): Ασκήσεις για την προετοιμασία του σώματος και την πρόληψη τραυματισμών.

2. **Τεχνικές Ασκήσεις** (30-45 λεπτά): Εξάσκηση σε συγκεκριμένες κινήσεις και τεχνικές πάλης.

3. **Σπάρινγκ** (30-45 λεπτά): Πρακτική σε συνθήκες αγώνα με αντίπαλο.

4. **Ασκήσεις Δύναμης και Αντοχής** (30-45 λεπτά): Ενδυνάμωση των μυών και βελτίωση της καρδιαγγειακής αντοχής.

5. **Αποθεραπεία** (10-15 λεπτά): Διατάσεις και χαλάρωση για την αποκατάσταση των μυών.

Αναφορικά με το αν υπάρχουν στερήσεις:

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου ο αθλητισμός ήταν ένας τρόπος ζωής, και ο πρωταθλητισμός ήταν η μοναδική μου προοπτική. Αν και ίσως ως παιδί στα εφηβικά μου χρόνια αντιμετώπισα ορισμένες αποκλίσεις από την κανονική ζωή, δεν θα άλλαζα τίποτα. Η αγάπη και η αφοσίωσή μου στον αθλητισμό με έχουν καθοδηγήσει σε μια ζωή γεμάτη πάθος και επιτυχία. 

Για την μεγαλύτερη της διάκριση:

Κατέκτησα την τρίτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην άμμο και την πρώτη θέση στους παράκτιους αγώνες παραλίας! 

Σχετικά με το κλειδί της επιτυχίας:

Το κλειδί της επιτυχίας και της νίκης σε έναν αγώνα είναι μια συνδυασμένη προσπάθεια αφοσίωσης, προετοιμασίας και ψυχολογικής αντοχής. Αυτό περιλαμβάνει την καλή φυσική κατάσταση, την τεχνική εκπαίδευση, τη σωστή διατροφή, την ψυχική προετοιμασία και την ικανότητα να αντιμετωπίζεις την πίεση και τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Αναφορικά με το αν έχει κάποιο πρότυπο:

Τη Χέλεν Μάρουλις, με εντυπωσιάζει η αίσθησή της αυτοπεποίθησης, τον ανήσυχο πνευματικό και σωματικό της κόσμο, καθώς και την αποφασιστικότητά της να καταφέρει τους στόχους της.

 Για το αν η αυξημένη ενασχόληση των παιδιών με την πάλη συνδέεται με την αύξηση των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων:

Η άποψή μου για αυτό είναι ότι η πάλη, όπως και άλλα αθλήματα, μπορεί να προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία που συμβάλλουν στη συνολική ανάπτυξη ενός παιδιού. Ωστόσο, η απόφαση να ξεκινήσει ένα παιδί την πάλη θα πρέπει να βασίζεται σε μια σειρά από παράγοντες και όχι μόνο στην ικανότητά του να ανταπεξέρχεται στο σχολείο.Η πάλη ενισχύει τη φυσική κατάσταση, την αντοχή, τη δύναμη και τη σωματική ευεξία. Επίσης απαιτεί πειθαρχία και αυτοέλεγχο, χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να διαχειρίζονται καλύτερα τις σχολικές τους υποχρεώσεις. Οι επιτυχίες στην πάλη μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού, κάτι που μπορεί να έχει θετική επίδραση και στην ακαδημαϊκή του απόδοση. Η συμμετοχή σε μια ομάδα και η αλληλεπίδραση με άλλους αθλητές μπορεί να βελτιώσει τις κοινωνικές δεξιότητες και την ομαδικότητα.

 Αναφορικά με το αν υπάρχει στήριξη από την πολιτεία:

 Η πάλη, όπως και πολλά άλλα αθλήματα, συχνά αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τη στήριξη από την πολιτεία. Είναι σημαντικό να υπάρχει στήριξη τόσο για τα ολυμπιακά όσο και για τα μη ολυμπιακά αθλήματα, καθώς οι αθλητές εκπροσωπούν τη χώρα τους σε διεθνές επίπεδο και χρειάζονται την υποστήριξη της κοινωνίας και της κρατικής αρχής για να αναπτυχθούν και να επιτύχουν τους στόχους τους. 

Για το αν θα ήθελε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

Σίγουρα, θα ήταν μεγάλη τιμή να μπορούσα να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι όνειρο κάθε αθλητή, και η προσπάθεια για ένα μετάλλιο αντιπροσωπεύει την απόλυτη αθλητική επίτευξη.

Ηλίας Καρνάβας: " Οι στερήσεις στον αθλητισμό είναι το Α και το Ω"


 Για τον λόγο που ξεκίνησε την πάλη:

Ο λόγος που ξεκίνησα την πάλη είναι επειδή είναι ατομικό άθλημα και παλεύεις εσύ και ο εαυτός σου. Η πάλη είναι ένα άθλημα το οποίο περιέχει λαβές, έτσι γνωρίζοντας βασικά πράγματα μπορείς να εξουδετερώσεις κάθε δυσκολία κατά την γνώμη μου αποκτώντας μέσα από αυτό ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ώστε να αντιλαμβάνεσαι και να αντιδράς σωστά σε κάθε δοκιμασία την οποία μπορείς να συναντήσεις

 Για την κατηγορία που αγωνίζεται:

Αγωνίζομαι στην κατηγορία των 70 κιλών.

Αναφορικά με το πρόγραμμα των προπονήσεων:

Το πρόγραμμα των προπονήσεων φτιάχνεται ανάλογα με το πρόγραμμα των αγώνων διότι αν βρισκόμαστε κοντά σε αγώνες οι προπονήσεις γίνονται διπλές ενώ σε καθημερινή βάση είναι 2 ώρες κάθε μέρα.

Για το αν υπάρχουν στερήσεις:

Οι στερήσεις θα έλεγα στον αθλητισμό είναι το Α και το Ω διότι αν δεν κάνεις πίσω σε αρκετά πράγματα δεν θα βγεις κερδισμένος και αυτό είναι λογικό πχ να θες να φας το αγαπημένο σου φαγητό και να μην μπορείς διότι δεν θα πιάνεις την κατηγορία σου ή να θες να ξενυχτήσεις αλλά να μην μπορείς διότι την επόμενη μέρα θα έχεις πρωινή προπόνηση και σκεφτείτε ανέφερα λίγα ώστε να πάρετε μια ιδέα αλλά σίγουρα όλο αυτό έχει και τα θετικά διότι όταν νικάς αφού έχεις στερηθεί αυτά η απόλαυση είναι διαφορετική μπορώ να σας πω.

Για την μεγαλύτερη του διάκριση:

Η μεγαλύτερη επιτυχία την οποία έχω είναι 2 η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα όπου από λεπτομέρειες παραλίγο θα ανέβαινα στο πιο ψιλό σκαλί του βάθρου και 3η θέση στην Ευρώπη στην πάλη στην άμμο και σίγουρα τα πανελλήνια πρωταθλήματα τα οποία έχω πετύχει και προσπαθώ να διατηρήσω κάθε χρονιά όπου όσο περνάνε τα χρόνια το επίπεδο δυσκολεύει.

Αναφορικά με το αν έχει κάποιο πρότυπο:

Προσωπικά σαν χαρακτήρας δεν έχω κάποιο ίνδαλμα παλαιστή αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετοί Έλληνες αλλά και ξένοι τους οποίους θαυμάζω το κάθε ένα ξεχωριστά.

Για το αν η αυξημένη ενασχόληση των παιδιών με την πάλη συνδέεται με την αύξηση των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων:

Η βία δεν προέρχεται μέσα από τα αθλήματα όπως είναι η πάλη διότι μέσα από αυτά πρώτα μαθαίνεις να είσαι άνθρωπος και μετά μαχητής.

Αναφορικά με το αν υπάρχει στήριξη από την πολιτεία: 

Στήριξη γενικά υπάρχει όπως και από την πολιτεία όταν υπάρχει ανάγκη.

Για το αν θα ήθελε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

Όπως κάθε αθλητή και πιο συγκεκριμένα πρωταθλητή το όνειρο του είναι να συμμετάσχει στου Ολυμπιακούς αγώνες έτσι και το δικό μου είναι να πάρω μέρος σε αυτή τη τόσο μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και γιατί όχι να μην ανέβω και στο βάθρο την νικητών πρώτα ο θεός.
Μελλοντικοί μου στόχοι είναι να πάρω ένα πανευρωπαϊκό ή παγκόσμιο μετάλλιο στην ολυμπιακή πάλη.

Ιωσήφ Νικολαίδης: " Είναι όνειρο ζωής η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες"

Για τον λόγο που ξεκίνησε την πάλη:

Οικογενειακό Άθλημα

 Για την κατηγορία που αγωνίζεται:

Αγωνίζομαι στην κατηγορία 70 κιλών στο U17 & U20 

Αναφορικά με το πρόγραμμα των προπονήσεων:

Το πρόγραμμα είναι πρωινή προπόνηση μεσημεριανή προπόνηση και αυτό 7/7.

Για το αν υπάρχουν στερήσεις:

Οι στερήσεις είναι αρκετές όπως ελεύθερος χρόνος ελευθερία στο φαΐ και όσο ανεβαίνουν οι στόχοι τόσο περισσότερο θυσία.  

Για την μεγαλύτερη του διάκριση:

Η μεγαλύτερη διάκριση μου είναι μέχρι στιγμής 2ος στην Ελλάδα και 5ος στον κόσμο στην πάλη άμμου.

Αναφορικά με το αν έχει κάποιο πρότυπο:

Πρότυπο στην πάλη είναι ο Γιώργος Πιλίδης για το ρεκόρ στην Ελλάδα αλλά και την αφοσίωση του πάνω στο άθλημα.

Για το αν η αυξημένη ενασχόληση των παιδιών με την πάλη συνδέεται με την αύξηση των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων:

Διαφωνώ, διότι η πάλη το κύριο στοιχείο της είναι η πειθαρχία, που θα χρειαστεί σίγουρα και στο σχολείο.
Αναφορικά με το αν υπάρχει στήριξη από την πολιτεία: 

Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη.

Για το αν θα ήθελε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον επόμενο στόχο του:

Θα ήταν όνειρο ζωής. Μελλοντικός στόχος κατάκτηση μεταλλίου στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο! Ένα βήμα την φορά. 

Βησσαρίων Φούντας :" Θα μπορούσαμε να έχουμε μεγαλύτερη στήριξη όσων αφορά τα μεταφορικά"

Για την κατηγορία που αγωνίζεται:

Αγωνίζομαι στην κατηγορία παίδων και εφήβων U17 και U20. 

Αναφορικά με το πρόγραμμα των προπονήσεων:

Αμέτρητες ώρες στην παλαίστρα που σημαίνει έλλειψη ελεύθερου χρόνου , διατροφή και απώλεια βάρους σε κάποιες περιπτώσεις.

Για το αν υπάρχουν στερήσεις:

Κάθε επιτυχία έρχεται μέσα από πολλές στερήσεις, πολύ προπόνηση και πολλές θυσίες.  

Για την μεγαλύτερη του διάκριση:

Η μεγαλύτερη διάκριση που έχω πετύχει ως τώρα είναι η πρώτη θέση στο πανελλήνιο στην κατηγορία των 51 kg.

Σχετικά με το κλειδί της επιτυχίας:

Το κλειδί της επιτυχίας και της νίκης σε έναν αγώνα είναι η συγκέντρωση στο στόχο σου και να πιστεύεις στον εαυτό σου.

Για την σημασία του να θέτεις στόχους:

Είναι το Α και το Ω όχι μόνο στη πορεία ενός αθλητή αλλά γενικά στη ζωή ενός ανθρώπου. Διότι χωρίς στόχους κινεισαι στο άγνωστο.Εχεις κινητρο να προχωρήσεις

Αναφορικά με το αν έχει κάποιο πρότυπο:

Θαυμάζω τον Kyle Dake λόγω της άριστης τεχνικής και της εκρηκτικότητας που κατέχει. Τον θαυμάζω επίσης επειδή μέσα στους αγώνες δεν τα παρατάει ποτέ ακόμα και στο τελευταίο δευτερόλεπτο θα συνεχίσει να παλεύει μέχρι τέλους.

Αναφορικά με το αν υπάρχει στήριξη από την πολιτεία: 

Θα μπορούσαμε να έχουμε και περισσότερη στήριξη όσον αφορά θα μεταφορικά έξοδα για αγώνες, το κόστος συμμετοχής των αγώνων, το κόστος για τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Για το αν θα ήθελε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

Εννοείται πως θα ήθελα μελλοντικά να συμμετάσχω στους ολυμπιακούς αγώνες και είναι ένας από τους στόχους που έχω βάλει. Η μελλοντική μου στόχοι είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου σε ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρωτάθλημα.

 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.