30 Dec
30Dec

Ο Γιώργος Γκόγκος υπενθυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε στον... πλανήτη ΠΑΟΚ το περασμένο καλοκαίρι και επισημαίνει την «ασπρόμαυρη αναγέννηση» σε όλα τα επίπεδα, η οποία έχει την υπογραφή του Ράζβαν Λουτσέσκου.

Ο ΠΑΟΚ είπε «αντίο» στο 2023 με τον πιο ονειρικό τρόπο. Ίσως μέχρι και ο πιο αισιόδοξος φίλος του Δικέφαλου δεν θα πίστευε στα αυτιά του, εάν άκουγε το περασμένο καλοκαίρι τα πεπραγμένα της ομάδας σε αυτό το πρώτο μισό της σεζόν.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει διαπιστώσει τι συμβαίνει στον... πλανήτη ΠΑΟΚ, τη δεδομένη χρονική στιγμή το σύνολο του Ράζβαν Λουτσέσκου βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Stoiximan Super League, έχει πάρει ένα σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης για την επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας και παράλληλα έχει εξασφαλίσει πανηγυρικά την απευθείας πρόκριση στους «16» του Conference League, έπειτα από μία αήττητη πορεία 12 αγώνων σε προκριματικά και ομίλους.

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν έρθει τυχαία, ωστόσο αυτό που επικρατούσε στην καλοκαιρινή προετοιμασία δεν προϊδέαζε σε καμία περίπτωση αυτό που θα ακολουθούσε.


Οι δύσκολες συνθήκες στο ξεκίνημα και η «κρύα» πρεμιέρα

Η περσινή χρονιά για τον ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο σύλλογος παρουσίασε κάκιστη εικόνα στο μίνι πρωτάθλημα των play offs, κατέληξε στην 4η θέση και η ήττα στον τελικό Κυπέλλου του Πανθεσσαλικού από την ΑΕΚ των δέκα παικτών, αποτέλεσε το... κερασάκι στην τούρτα.

Η ομάδα «φώναζε» πως χρειάζεται ολικό restart, ωστόσο αυτό δεν ήρθε άμεσα. Στην καλοκαιρινή προετοιμασία, ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε το καθιερωμένο του ταξίδι στην Ολλανδία, υπό την κυριαρχία της απόλυτης αμφισβήτησης. Η άμεση ενίσχυση που επιθυμούσε το τεχνικό επιτελείο και ο κόσμος δεν ερχόταν, με αποτέλεσμα να πάρει σειρά η «γκρίνια» και η «μουρμούρα».

Στα φιλικά της προετοιμασίας ο Δικέφαλος έμοιαζε μουδιασμένος και γενικότερα επικρατούσε το κλίμα της απαισιοδοξίας. Σε δηλώσεις του μετά από τη φιλική ήττα από την Γκόου Αχέντ Ιγκλς, ο Ράζβαν Λουτσέσκου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα όπως το 2019 γιατί αργήσαμε τις μεταγραφές και έχουμε πολλούς νέους παίκτες. Όλοι γνωρίζουμε στο κλαμπ τι πρέπει να κάνουμε, πρώτος μας στόχος είναι τα ματς με την Μπεϊτάρ. Δεν θέλω να ασχοληθώ ξανά με αυτό».

Τα λεγόμενα του Ρουμάνου τεχνικού βρέθηκαν στο επίκεντρο για τις επόμενες μέρες κι όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ίσως ήταν αυτά που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να ακολουθήσει η «απάντηση» της διοίκησης με την ποιοτική ενίσχυση παικτών όπως ο Οζντόεφ, ο Μπάμπα, ο Μεϊτέ, ο Ντεσπόντοφ κλπ. 

Στην ευρωπαϊκή του πρεμιέρα στα τέλη του Ιουλίου, ο ΠΑΟΚ έδωσε το πρώτο του επίσημο παιχνίδι σε μία γεμάτη Τούμπα και κόντρα σε έναν κατώτερο αντίπαλο, ωστόσο ο κόσμος δεν είδε αυτό που περίμενε. Μπορεί οι Θεσσαλονικείς να είχαν την υπεροχή κόντρα στην Μπεϊτάρ, όμως το χαμένο πέναλτι του Σβαμπ και η αναποτελεσματικότητα οδήγησαν σε ένα... κρύο 0-0, με τις δύο ομάδες να αφήνουν ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς του Ισραήλ.

Εκεί, στα Ιεροσόλυμα, ο θρίαμβος του Δικεφάλου αποτέλεσε και το ματς-κλειδί για τα όσα θα ακολουθούσαν στη συνέχεια. Ο ΠΑΟΚ των δέκα παικτών «απέδρασε» με τεσσάρα και... μπαλάρα, με αποτέλεσμα να έρθει και η πρώτη πρόκριση της σεζόν.

Η συνέχεια στο «ασπρόμαυρο στρατόπεδο» ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Ο ΠΑΟΚ μετατράπηκε σε μία «refuse to lose» ομάδα, με λιγοστές εξαιρέσεις να αποτελούν η απρόσμενη ήττα στην Κρήτη από τον ΟΦΗ και η δίκαιη νίκη της ΑΕΚ στο ντέρμπι της Opap Arena, εκεί που οι Θεσσαλονικείς δεν εμφανίστηκαν ποτέ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτές είναι και οι μοναδικές ήττες μέχρι στιγμής, στα 28 επίσημα ματς που έχει κληθεί να δώσει ο ΠΑΟΚ σε όλες τις διοργανώσεις.


Η μηχανή των γκολ και ο μετρ της διαχείρισης Λουτσέσκου

Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε το πρώτο μισό της σεζόν, έχοντας βρει δίχτυα 69 φορές (!) σε πρωτάθλημα, Κύπελλο κι Ευρώπη. Πρόκειται για ένα απίθανο στατιστικό για μία ομάδα που δεν έχει τον λεγόμενο «killer» στο ρόστερ της. Μπορεί στην αιχμή του δόρατος να μην βρίσκεται ποδοσφαιριστής σαν τον Πρίγιοβιτς, ωστόσο Τόμας και Σαμάτα κάνουν την... αθόρυβη δουλειά τους και με το παραπάνω.

Ο τρόπος με τον οποίον διαχειρίζεται ο Ράζβαν Λουτσέσκου το ρόστερ του ειδικότερα τους τελευταίους δύο μήνες, αποτελεί ένα σεμινάριο που πρέπει να διδάσκεται στις σχολές προπονητικής. Ο Ρουμάνος κόουτς έχει καταφέρει με το σπαθί του να παίρνει το 100% απ ́ όλους τους παίκτες που χρησιμοποιεί. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο «αναγεννημένος» Τόμας Μουργκ των οκτώ γκολ και δύο ασίστ μέχρι στιγμής. Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει επίσης οι αμυντικοί της ομάδας, οι οποίοι με τα γκολ τους έχουν βοηθήσει στα μέγιστα την παραγωγικότητα των «ασπρόμαυρων».


Η λογική ανανέωση και ο στόχος του νταμπλ

Ο Άγιος Βασίλης ήρθε λίγο νωρίτερα στην Τούμπα φέτος, καθώς ανήμερα των Χριστουγέννων γνωστοποιήθηκε η είδηση της επέκτασης συμβολαίου του Λουτσέσκου. Με πρωτοβουλία του Ιβάν Σαββίδη, ο 54χρονος κόουτς «επιβραβεύτηκε» για τα όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. 

Τώρα όσον αφορά στο πρωτάθλημα, η «μάχη» για τον τίτλο θα είναι μεγάλη. Ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Ολυμπιακό, με την επανέναρξη να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. 

Σημαντικό ρόλο στην κούρσα της πρωτιάς θα παίξει και ο παράγοντας Ευρώπη, με τον Δικέφαλο και τους Πειραιώτες να στοχεύουν... μακριά.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.