Βαγγέλης Τερζής
02 Jan
02Jan

Η Λίβερπουλ δείχνει να είναι ικανή φέτος να γυρίσει στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος. Ο Βαγγέλης Τερζής αναλύει τα δεδομένα των πρωταγωνιστών της μέχρι τώρα πορείας της Λίβερπουλ και εξηγεί γιατί φέτος είναι πιο ανανεωμένη. 

Δεν αργήσαμε πολύ να τα πούμε. Για αρχή χαρούμενο το νέο έτος σε όλους με υγεία, τύχη και πολύ ποδόσφαιρο. Στα σημαντικά όμως τώρα, η Λίβερπουλ είναι πρώτη στη βαθμολογία της Premier League, μόνη της με τη Σίτι να την κυνηγάει και την Άστον Βίλα να δείχνει πως φέτος είναι έτοιμη να κάνει αυτή τη ζημιά στους “μεγάλους” της Αγγλίας.

Ο ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ ΣΑΛΑΧ

 Ο Αιγύπτιος είναι εξαιρετικός και τη φετινή σεζόν, κάτι που λίγο-πολύ το περιμέναμε όλοι. Ο Σαλάχ αυτή τη στιγμή είναι ο πιο φορμαρισμένος ποδοσφαιριστής στο νησί και αυτό το αποδεικνύουν και οι αριθμοί του, που δε συγκρίνονται με κανέναν άλλο στην ομάδα του Κλοπ.

 Ο “Φαραώ” είναι πρώτος αυτή τη στιγμή στη λίστα των σκόρερ του κορυφαίου πρωταθλήματος, με 14 τέρματα όσα έχει και ο Έρλινγκ Χαάλαντ. Μαζί οδηγούν την κούρσα των σκόρερ και όπως όλα δείχνουν θα έχουν μονομαχία μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Με μεγάλη διαφορά είναι και πρώτος σκόρερ των “Reds”, αφού ο δεύτερος Ζότα έχει μόλις 5 τέρματα.

 Ο Σαλάχ δεν είναι μονο σκόρερ όμως για την ομάδα του Κλοπ, μοιράζει και τέρματα στους υπόλοιπους. Με 8 ασίστ είναι πρώτος για την ομάδα του Μέρσισαιντ, καθώς και για το πρωτάθλημα. Συνολικά σε 20 εμφανίσεις φέτος, ο Αιγύπτιος έχει 14 τέρματα και 8 ασίστ κάτι που θυμίζει τα νούμερα του τη σεζόν 2019-20 που η Λίβερπουλ επέστρεψε στην κορυφή της Premier League.

 Ενάντια στη Νιούκαστλ (01/01) ήταν και το τελευταίο του παιχνίδι με τη Λίβερπουλ, πριν φύγει για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής με την Αίγυπτο και αναμένεται να απουσιάσει για αρκετά ματς, αφού η χώρα του έχει βλέψεις για διάκριση στη διοργάνωση. Το σίγουρο είναι πως μετά την επιστροφή του από τις υποχρεώσεις με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, θα είναι έτοιμος να προσφέρει ξανά το μέγιστο των ικανοτήτων του στην ομάδα του Κλοπ και να είναι εκείνος που θα την οδηγήσει μέχρι το τέλος της κούρσας. 


Ο ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟΣ ΑΡΝΟΛΝΤ

 Ο Αλεξάντερ Άρνολντ υπήρξε το κέντρο αρκετής κριτικής την περασμένη σεζόν. Ο αμυντικός της Λίβερπουλ φέτος είναι ανανεωμένος και πολύ καλύτερος σε σχέση με πέρυσι. Το ξέρει και ο ίδιος άλλωστε πως η περσινή σεζόν του δεν ήταν και η καλύτερη, αλλά γενικότερα η ομάδα πέρυσι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. 

 Φέτος ο Άρνολντ έχει 2.7 πάσες κλειδιά ανά παιχνίδι και έχει δημιουργήσει 12 μεγάλες ευκαιρίες, πλην των τερμάτων που έχει πετύχει. Με 79% ποσοστό επιτυχίας στις πάσες του είναι απόλυτος κυρίαρχος της δεξιάς πλευράς την οποία όπως μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω πίνακα ελέγχει πλήρως.


 Ο Άγγλος έχει 4.16 xA (expected assists), νούμερο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς πως πέρυσι στην ολοκλήρωση της σεζόν (38 αγωνιστικές δηλαδή) είχε μόλις 9. Πέρα από την δημιουργία όμως ο Άρνολντ είναι πολύ καλύτερος και αμυντικά, μετά την πολλή άσχημη επίδοση που είχε πέρυσι στην ίδια στατιστική. Με 46% ποσοστό επιτυχίας στις μονομαχίες με τους αντιπάλους του, αλλά και με μόλις 0.3 φάουλ ανά παιχνίδι ο Τρεντ ανήκει σίγουρα στη λίστα των καλύτερων αμυντικών του φετινού πρωταθλήματος.

 Ο ίδιος το χρωστάει και στον εαυτό του, να επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν όταν η Λίβερπουλ χάρη και σε εκείνον κατέκτησε το πρωτάθλημα αλλά και το Champions League. 


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΔΕ ΧΑΝΕΙ

 Η Λίβερπουλ εδώ και χρόνια ακολουθούσε μια συνταγή, η οποία της χάρισε πολλές διακρίσεις και αυτό οφείλεται φυσικά στον άνθρωπο που έχει το τιμόνι της ομάδας. Φέτος όμως ο ίδιος επέλεξε να αλλάξει λίγο τη συνταγή του και να τη μετατρέψει από ένα πολύ καλό πιάτο, σε σπεσιαλιτέ. 

 Ο Γιούργκεν Κλοπ είναι αδιαμφισβήτητα ένας εκ των κορυφαίων προπονητών παγκοσμίως και όπως έχει πει και ο Πεπ Γκουαρδιόλα “είναι ο μοναδικός που δεν μπορώ να κερδίσω”. Πράγματι ο Γερμανός τεχνικός της Λίβερπουλ εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί αρκετούς συναδέλφους του στο νησί. Η πίστη που του έχει ο σύλλογος, οι ποδοσφαιριστές του αλλά και ο κόσμος είναι τρομερή. Και πως να μην είναι, δηλαδή, αφού έφερε πίσω στο Άνφιλντ το πρωτάθλημα μετά από 30 ολόκληρα χρόνια.

 Ο Κλοπ μεγαλούργησε στην Ντόρτμουντ, αλλά το πραγματικό του σπίτι το βρήκε στην Αγγλία. Φέτος επέλεξε να πάει με μια διαφορετική συνταγή σε σχέση με αυτή που είχε συνηθίσει ο κόσμος αλλά και ο ίδιος. Χωρίς να έχει την τριάδα που του χάρισε αμέτρητα γκολ και με μόνο ένα μέλος της πλέον να παραμένει στο ρόστερ, ο Κλοπ έψαξε και βρήκε τους ποδοσφαιριστές που θα πλαισίωναν τον Σαλάχ. Ο Ντίαζ ήρθε και από την πρώτη στιγμή έδειξε για ποσά είναι ικανός να κάνει με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Ο Χάκπο πρόσθεσε μια εναλλακτική λύση στην ομάδα και βοήθησε τον Αιγύπτιο να ελευθερωθεί μέσα στο γήπεδο.

Ο Γερμανός δεν έμεινε όμως μόνο στην επίθεση και αποφάσισε πως είναι καιρός για την ανοικοδόμηση και της μεσαίας γραμμής. Με μεταγραφή εντός συνόρων έφερε τον Μακ Άλιστερ από τη Μπράιτον, ενώ από τη Γερμανία και τη Λειψία έφερε ένα παιδί που πάντα είχε ως όνειρο του να παίξει στο Άνφιλντ φορώντας στη φανέλα το νούμερο του Στίβι. Ο λόγος για τον Ντομινίκ Σομποσλάι, τον αρχηγό της εθνικής Ουγγαρίας και έναν εκ των καλύτερων της Λειψίας πέρυσι στη Bundesliga. Με τις δυο αυτές προσθήκες ο Κλοπ αποχαιρέτησε του Φαμπίνιο και Χέντερσον, που επέλεξαν να κάνουν διακοπές στα γήπεδα της Σαουδικής Αραβίας, αναβάθμισε το ρόλο του Κέρτις Τζόουνς και πρόσθεσε ένα πολυεργαλείο από την Ιαπωνία, τον Γουατάρο Έντο. Μαζί με τον Γκράβενμπερχ που αποκτήθηκε από τον Άγιαξ, το κέντρο της Λίβερπουλ μοιάζει πιο γεμάτο από κάθε άλλη χρονιά. Μια εσωτερική μεταγραφή που έκανε ο Κλοπ, ήταν αυτή του Ντιόγκο Ζότα, ο οποίος επανήλθε μετά από μια περίοδο από τραυαμτισμους που τον ταλαιπώρησαν. Ο Κλοπ τον κέρδισε ξανά, τον πίστεψε και τον έκανε να βρει την αυτοπεποίθηση του, με αποτέλεσμα ο Ζότα αυτή τη στιγμή να αποτελεί τον x-factor της φετινής Λίβερπουλ.

 Ο τεχνικός των “Reds” είναι γεννημένος μαχητής και νικητής. Ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει για να πείσει τους παίκτες του πως είναι οι καλύτεροι και μπορούν να κατακτήσουν αυτό το πρωτάθλημα. Η Λίβερπουλ αυτή τη στιγμή έχει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, έχοντας δεχθεί μόλις 18 τέρματα, ενώ κατέχει και τη δεύτερη θέση στις ομάδες με την καλύτερη επίθεση σημειώνοντας μέχρι στιγμής 43. Ο μήνας που διανύουμε δεν έχει αρκετές αγωνιστικές για το πρωτάθλημα και αποτελεί την καλύτερη περίοδο για να μην έχει η Λίβερπουλ τον Σαλάχ μαζί της. Στις 31/01 φιλοξενεί στο Άνφιλντ την κάκιστη φέτος Τσέλσι, σε ένα παιχνίδι που φυσικά κρύβει κινδύνους. Έπειτα έχει απαιτητικά παιχνίδια και θα κλιθεί να δείξει από τι είναι φτιαγμένη. Τα δείγματα πάντως μέχρι στιγμής δείχνουν πως είναι φτιαγμένη από ατσάλι, παρά τις δυσκολίες που της εμφανίζονται. YNWA.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.