04 Dec
04Dec

Και όμως, δεν πρόκειται για άρθρο του 2020, ούτε για κάποια αναδημοσίευση -σε ψηφιακή πλέον μορφή- κάποιου αποσπάσματος αθλητικής εφημερίδας των τελών της δεκαετίας των 80's! Απόγευμα της 4ης Δεκεμβρίου του έτους 2023 και σιγά σιγά φαίνεται να "ξυπνούν" οι γλυκύτερες των αναμνήσεων στα μυαλά των φίλων των "Reds"! Άραγε, θα μπορέσει η Λίβερπουλ να πανηγυρίσει το... "εικοστό";

Γράφει ο Στέλιος Σπυριδάκης

Τον μακρινό -πλέον- Οκτώβριο του 2015, κατά την διάρκεια των "σκοτεινών χρόνων" για τον σύλλογο του Μέρσευσαιντ, ο νεοπροσληφθείς προπονητής Γιούρκεν Κλοπ, κατά την παρουσίαση τους θα αναφέρει ως μια από τις δεσμεύσεις του την (σε ελεύθερη μετάφραση) "επαναφορά των φίλων της Λίβερπουλ από αμφισβητίες σε πιστούς"! Μια φράση την οποία ίσως οι περισσότεροι να πέρασαν στο ντούκου που λέμε, ως κάτι που τέλος πάντων "μας το είπαν και άλλοι" και εύλογα να αναρωτήθηκαν "το ποιος είσαι εσύ ρε φίλε που θα αλλάξεις την κατάσταση". 


Η συνέχεια λίγο ως πολύ είναι γνωστή, η Λίβερπουλ από ομάδα που βολόδερνε στις "πεμπτο - έκτο- έβδομες" θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, που η παρουσία σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση αποτελούσε για χρόνια απλά ένα "επιπλέον ταξίδι", που η προσέλκυση των "καυτών" ονομάτων για μεταγραφή γινόταν μόνο στο Football Manager, επέστρεψε στην ελίτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου σε περίπου μια πενταετία, "κατέκτησε" αρχικά την Ευρώπη και στη συνέχεια "προσήρτησε" και το Νησί και γενικότερα το ποδόσφαιρο της προστέθηκε για αρκετά χρόνια στις θεματικές ενότητες σεμιναρίων προπονητικής.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί εξ' ημών πιστέψαμε ότι ο κύκλος έχει κλείσει και ότι ενδεχομένως να επιστρέφουμε και πάλι στο "μαύρο και παγερό παρελθόν". Ακόμη περισσότεροι είδαν στο πρόσωπο του Γιόυργκεν Κλοπ τον "αποδιοπομπαίο τράγο" της αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας και θεώρησαν πως "ότι έκανε, έκανε!" 

Οι προσθήκες των Μακάλιστερ, Σόμποζλαϊ, Έντο και Χράφενμπερχ δεν έπεισαν τους πάντες μέχρι βέβαια αποδείξεως του... εναντίου!


Αυτό για το οποίο δεν μπορεί κανείς να φέρει την οιαδήποτε αμφιβολία την φετινή χρονιά είναι ότι η ομάδα αυτή δεν έχει -αν μη τι άλλο- το "μέταλλο" για να κατακτήσει την κορυφή! Ίσως όχι την ποιότητα, πολύ πιθανόν όχι και την ποσότητα των διαθέσιμων ποδοσφαιριστών, αλλά σίγουρα, όπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι, το σύνολο αυτό έχει τα "guts" για να διακριθεί ξανά!

Η ευφυΐα του Κλοπ ήταν μεν γνωστή αλλά το ότι θα κατάφερνε να κάνει έναν 23χρονο Ούγγρο (Σομποζλάϊ) να παίζει με ωριμότητα 30άρη, ότι θα μετέτρεπε έναν 25χρονο Αργεντίνο (ΜακΆλιστερ) από επιθετικογενές χαφ, σε εξαιρετικό "εξάρι" σε περίπου τρεις μήνες, το ότι επί χρόνια δεξιός του οπισθοφύλακας (Αλεξάντερ - Άρνολντ) θα μπορούσε να παίζει τόσο ως αμυντικός σε φάση άμυνας και ως οργανωτής σε φάση επίθεσης και τέλος ότι θα είχε την δυνατότητα να "αναγεννήσει" τον Νούνιεζ μέσα σε ένα χρόνο, νομίζω ότι αυτό ξεπερνάει την κάθε ποδοσφαιρική λογική.


Και δεδομένου ότι όλα αυτά έγιναν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, η χρονιά ενδεχομένως να μας επιφυλάσσει και άλλες αντίστοιχες "εκπλήξεις", από ποδοσφαιριστές που ακόμα δεν έχουν φτάσει το μέγιστο την επίδοσης τους.

Πράγματι, αυτή η Λίβερπουλ έχει τα φόντα να κάνει μια ονειρεμένη χρονιά. Όχι μόνο λόγω της δικής της ικανότητας, αλλά αν δει κανείς ότι αυτή τη στιγμή αντίπαλοι της είναι -πέραν του κακού της εαυτού- μια Σίτυ που κατέκτησε ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει πέρυσι και εμφανίζει διαρκώς σημεία ευαλωτότητας και σαφέστατα κόπωσης, μια Άρσεναλ που και πέρυσι μέχρι της 34η (!) αγωνιστική ήταν πρώτη και ουσιαστικά το... έχασε μόνη της, μιας Άστον Βίλα που προσωπικά με "φοβίζει" όσο καμία άλλη αυτή τη στιγμή και των ακολούθων που δείχνουν λίγο όλοι ως πολύ να μην έχουν αυτό το "κάτι" που χρειάζεται για να πανηγυρίσουν τον Μάϊο!


Βέβαια, επειδή και τα προηγούμενα χρόνια, η μοίρα έπαιξε τα δικά της παιχνίδια και κάθε τρεις και λίγο και κάποιος άλλος τραυματιζόταν, μιας και το ρόστερ έχει και φέτος "κενά", ο Κλοπ αλλά και οι φίλοι της Λίβερπουλ θα ζουν με αυτό το άγχος μέχρι το τέλος της σεζόν. 

Τα παιχνίδια είναι ούτως ή άλλως πολλά για τις αγγλικές ομάδες, είτε παίζουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις είτε όχι, αλλά... "it is what it is"! 

Αν μπορέσει να διατηρήσει το μομέντουμ που έχει αυτή τη στιγμή και αν δεν υποπέσει στα λάθη ή καλύτερα "πάθη" του παρελθόντος, με της -στα χαρτιά- πιο "αδύναμες" ομάδες, τότε η "Κόκκινοι" έχουν σοβαρές ελπίδες να... "εικοσαρίσουν"! 


Όπως θα μου έλεγε ,όμως, ο θρυλικός -και συγχωρεμένος- Μπον Σκοτ των ACDC αν με διάβαζε αυτή τη στιγμή, "It's a long way to the top if you wanna rock n' roll"...




Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.