01 Dec
01Dec

Ο Γιώργος Γκόγκος γράφει για τον θρίαμβο του ΠΑΟΚ στη Φρανκφούρτη, την ιστορική πρόκριση στους «16» του Conference League και για το... ρεσιτάλ προπονητικής από τον Ράζβαν Λουτσέσκου.

Ο ΠΑΟΚ του Ράζβαν Λουτσέσκου φόρεσε το καλό ευρωπαϊκό του κοστούμι σε ακόμη έναν «τελικό» και πρόσθεσε στο βιογραφικό του άλλη μία ιστορική βραδιά. Ο Δικέφαλος ταξίδεψε στη Φρανκφούρτη με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα που θα του εξασφάλιζε την απευθείας πρόκριση στη φάση των «16» της διοργάνωσης και τα κατάφερε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο.

Οι Θεσσαλονικείς «απέδρασαν» από τη Γερμανία, έκαναν το 2/2 στον όμιλο κόντρα στην πολύ ποιοτική Άιντραχτ και παράλληλα έδωσαν συνέχεια στο εντυπωσιακό αήττητο σερί που «τρέχει» στα ευρωπαϊκά σαλόνια από το ξεκίνημα της σεζόν, με οκτώ νίκες και τρεις ισοπαλίες σε 11 ματς. Με το τεράστιο χθεσινό διπλό (30/11), τα κέρδη είναι αμέτρητα. Εκτός από το... χρυσάφι που έχει μπει στα ταμεία της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατάφερε να κερδίσει χρόνο κι αυτό είναι το πιο σημαντικό απ΄ όλα. 

Η απευθείας πρόκριση στους «16» σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ απέφυγε με εμφατικό τρόπο τη διαδικασία των play offs, στην οποία είναι πολύ πιθανό να αγωνιστούν τον ερχόμενο Φλεβάρη οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες που θα αποχαιρετήσουν το Europa League και πλέον άπαντες στον Δικέφαλο, θα έχουν το μυαλό τους στραμμένο στον... μακρινό Μάρτιο. Μέχρι τότε, το σύνολο του Λουτσέσκου θα κληθεί να συνεχίσει την εξαιρετική του πορεία στο πρωτάθλημα, να παραμείνει σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει συνεχόμενες προκρίσεις στην αγαπημένη του διοργάνωση, το Κύπελλο Ελλάδας.


Το ξεχωριστό ευρωπαϊκό μέταλλο του ΠΑΟΚ

Όταν πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των ομίλων του Conference League, πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν πως ο ΠΑΟΚ θα έχει εύκολο έργο, τουλάχιστον για τη δεύτερη θέση. Ωστόσο ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης έδειξε να στοχεύει στην πρωτιά με το... καλημέρα, με αποτέλεσμα να κοιτάξει στα μάτια και να «λυγίσει» δις σε Τούμπα και Φρανκφούρτη, μία ομάδα που πριν μερικούς μήνες κατέκτησε το Europa League και αποτελεί παραδοσιακά μία δύναμη της Γερμανίας!

Η φετινή πορεία του Δικεφάλου μπορεί εύκολα να γραφτεί σε βιβλίο και και να σπάσει όλα τα ρεκόρ πωλήσεων. Από τη «λευκή» ισοπαλία στην πρεμιέρα με την Μπεϊτάρ και την εντυπωσιακή τεσσάρα στη ρεβάνς του Ισραήλ, το μηδέν παθητικό κόντρα στη μαχητική Χάιντουκ και το 2/2 κόντρα στη Χαρτς που έκλεισε με ονειρικό τρόπο τις υποχρεώσεις στα προκριματικά, μέχρι τα ιστορικά κατορθώματα στη φάση των ομίλων. Εκτός από τις δύο νίκες κόντρα στην Άιντραχτ, τη διαφορά έκαναν επίσης οι επικές ανατροπές σε Ελσίνκι και Αμπερντίν, οι οποίες οδήγησαν τον Δικέφαλο σε ένα εξάποντο-χρυσάφι.

Τα τελευταία χρόνια, οι ασπρόμαυροι μας έχουν αποδείξει πολλάκις πως το μέταλλό τους στην Ευρώπη είναι ξεχωριστό, με αποκορύφωμα την ιστορική πορεία στο Conference League της σεζόν 2021-22. Φέτος, τα πράγματα φαίνονται ακόμη πιο... ενθαρρυντικά, καθώς κανένας στο ασπρόμαυρο «στρατόπεδο» δεν μπορεί να γνωρίζει το ταβάνι της ομάδας. Όπως λέει κι ένα ποδοσφαιρικό ρητό, τα στατιστικά δημιουργούν ρεκόρ και λένε πάντα την αλήθεια.

Χθες το βράδυ στη Φρανκφούρτη, ο ΠΑΟΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα στην ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης, που κερδίζει τέσσερα εκτός έδρας παιχνίδια στη σειρά, ενώ ταυτόχρονα είναι η πρώτη ομάδα που κατάφερε να κάνει το 3/3 στο όμιλό της εκτός έδρας. Το συγκεκριμένο στατιστικό λέει πολλά για την ταυτότητα που έχει δώσει ο Ρουμάνος τεχνικός σε αυτό το ρόστερ, με τη συνέχεια να αναμένεται άκρως εντυπωσιακή...


Το ρεσιτάλ προπονητικής από τον Ράζβαν Λουτσέσκου

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι παίκτες του Δικεφάλου στον αγωνιστικό χώρο, αποτελούν δίχως αμφιβολία έργο Λουτσέσκου. Ο κορυφαίος προπονητής που έχει περάσει από τον «ασπρόμαυρο» πάγκο και ο άνθρωπος των τίτλων για τους Θεσσαλονικείς, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύνολο 20 ποδοσφαιριστών που θα είναι ικανό για όλα.

Η ομάδα βγάζει υγεία στα αποδυτήρια κι αυτό μεταδίδεται και στο χορτάρι. Η διαχείριση του ρόστερ από τον Ρουμάνο τεχνικό, αποτελεί ένα σεμινάριο που πρέπει να... διδάσκεται, με το πιο τρανταχτό παράδειγμα να είναι αυτό του Τόμας Μουργκ. Ο Αυστριακός μεσοεπιθετικός βρέθηκε στο περιθώριο αρκετές φορές, ενώ το περασμένο καλοκαίρι έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να βρεθεί ένας σύλλογος που θα αποτελέσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Ωστόσο αυτός δεν βρέθηκε κι έτσι δόθηκε η εντύπωση πως ο 29χρονος ποδοσφαιριστής «ξέμεινε» στον ΠΑΟΚ.

Κάπου εκεί βρέθηκε ο Ράζβαν Λουτσέσκου, ο οποίος έκανε τα... μαγικά του, του έδωσε ενεργό ρόλο και πλέον η κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που επικρατούσε τους καλοκαιρινούς μήνες. Πλέον, ο Τόμας Μουργκ αποτελεί μία σημαντική λύση μαζί με τον Γιάννη Κωνσταντέλια στη θέση «10», ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στις τρεις φετινές μεγάλες νίκες του Δικεφάλου απέναντι σε Άιντραχτ (χ2) και Ολυμπιακό, ο Αυστριακός έχει πάρει φανέλα βασικού.

Από την άλλη, δεν μπορείς να μην αναφερθείς στον συγκινητικό 35χρονο Τάισον, τον ηγετικό Ζίβκοβιτς και τον κέρβερο Κοτάρσκι, οι οποίοι για ακόμη ένα σπουδαίο ματς δήλωσαν παρών με εντυπωσιακό τρόπο. Στη φετινή πορεία του ΠΑΟΚ σε πρωτάθλημα κι Ευρώπη, οι πρωταγωνιστές είναι πολλοί. Κάποιοι έχουν... τρελάνει τον ποδοσφαιρικό κόσμο κι αναμενόμενα βρίσκονται στη βιτρίνα, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, οι οποίοι κινούνται αθόρυβα αλλά εξίσου σημαντικά.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.