Κρίστοφερ Μενσιάν
28 Jan
28Jan

Ο Γιανίκ Σίνερ κατέκτησε το Australian Open, σε έναν τρομερό τελικό όπου βρέθηκε να χάνει με 2-0 σετ από τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ, μπαίνοντας στη φετινή σεζόν όσο δυναμικά έκλεισε και τη προηγούμενη, αφήνοντας παράλληλα μεγάλες υποσχέσεις για τη συνέχειά του στο 2024.

Πρώτος Grand Slam τίτλος καριέρας για τον Γιανίκ Σίνερ, ο οποίος ολοκλήρωσε με τη νίκη-ανατροπή επί του Μεντβέντεφ (3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3) δυο αλάνθαστες εβδομάδες στην Αυστραλία και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στους νικητές του Australian Open, αφού έγινε ο πρώτος Ιταλός που το κατακτά, ενώ με αυτό το τρόπαιο φέρνει Major τίτλο στη χώρα του, στη κατηγορία των ανδρών, έπειτα από 48 χρόνια.


Ο Ιταλός μπήκε φουριόζος στο τουρνουά και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά χωρίς να απωλέσει κάποιο σετ, δηλαδή επικράτησε και στις πέντε αναμετρήσεις με 3-0, δείχνοντας τις προθέσεις του στους μεγάλους αντιπάλους και συν διεκδικητές του. 

Κάπου εκεί ήρθε και το ζευγάρωμα με το Νο.1 κόσμου Νόβακ Τζόκοβιτς, όπου πολύ περίμεναν ότι ο 22χρονος θα «ξεφουσκώσει» κόντρα στον Νόλε. Έγινε όμως το αντίθετο, και ο Γιανίκ Σίνερ πέταξε εκτός τελικού και «εκθρόνισε» τον 10 φορές κάτοχο του Australian Open με σχετική ευκολία και χωρίς να νιώσει κάποια ιδιαίτερη απειλή σε οποιαδήποτε στιγμή του ημιτελικού (6-1, 6-2, 6-7, 6-3). Μάλιστα αυτή η επικράτηση του Νο.4 της παγκόσμιας κατάταξης κόντρα στον Σέρβο ήταν η τρίτη στις τελευταίες τέσσερις συναντήσεις τους, κάτι που δείχνει πλέον ότι ο Ιταλός έχει ωριμάσει και έχει βρει τα «κουμπιά» για να επικρατεί του Τζόκοβιτς.

Ο Σίνερ μπήκε ως φαβορί στον τελικό κόντρα στον Μεντβέντεφ και πιθανώς αυτή η έξτρα πίεση τον οδήγησε στο να μη μπορεί να αποδώσει στο μάξιμουμ, καθώς βρέθηκε να χάνει με 2-0 σετ. Όμως, όπως είπαμε και νωρίτερα, ο Ιταλός έχει πλέον ωριμάσει και κατάφερε να αφήσει πίσω του τα όλα όσα τον κρατούσαν μακριά από τον καλό εαυτό του, ξεκίνησε τη δική του αντεπίθεση, και εν τέλει επικράτησε με 3-2 κόντρα σε έναν τρομερό αλλά και εξουθενωμένο Μεντβέντεφ, που είδε το τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι του να κρίνεται στα 5 σετ.

Το φινάλε του 2023 είναι ο οδηγός του για το 2024

Δεν μας είναι καμία έκπληξη αυτό το τρομερό ξεκίνημα του Γιανίκ Σίνερ στη φετινή σεζόν. Συνέχισε από εκεί που σταμάτησε και απέδειξε ότι δεν ήταν τυχαία η άνοδός του στο 2ο μισό της περσινής χρονιάς. Κατέκτησε το ATP Masters 1000 στον Καναδά, έπειτα, κόντρα στον Μεντβέντεφ δις, το ATP 500 του Πεκίνου και της Βιέννης, και πήγε στα ATP Finals στο Τορίνο ως ο πιο φορμαρισμένος εκείνη τη περίοδο.

Στη φάση των ομίλων (Round Robin), ο 22χρονος με 3/3 νίκες τερμάτισε στη κορυφή του δικού του ομίλου, ενώ μεταξύ των αντιπάλων που νίκησε ήταν και ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Όλα κύλαγαν υπέρ του Σίνερ, ο οποίος αγωνιζόμενος εντός έδρας έμοιαζε ικανός να γίνει ο πρώτος Ιταλός που θα κατακτούσε τα ATP Finals. Για κακή του τύχη όμως, ο αντίπαλός του στον τελικό ήταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος τελικά επικράτησε με 2-0 (6-3, 6-3) και απέδειξε πόσο δύσκολο είναι κάποιος να τον νικήσει δύο φορές σε διάστημα λίγων ημερών.

Η σεζόν όμως δεν τελείωσε εκεί για τον 22χρονο, καθώς ο Ιταλός δεν επηρεάστηκε από τον χαμένο τίτλο κόντρα στον Νόλε, έδωσε το παρών στο Davis Cup, και οδήγησε τη χώρα του στη κορυφή του κόσμου, επικρατώντας στον τελικό κόντρα στην Αυστραλία. Ένα γύρω πριν, στα ημιτελικά, η Ιταλία βρέθηκε να αντιμετωπίζει τη Σερβία, όπου ο Σίνερ ανέλαβε τον Νόβακ Τζόκοβιτς, τον οποίο νίκησε ξανά, παίρνοντας παράλληλα εκδίκηση για τον χαμένο τελικό των Finals και στέλνοντας τη χώρα του στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Τένις. 

Ο Γιανίκ Σίνερ έκλεισε τη περσινή χρονιά με τίτλο, έκανε ποδαρικό στη φετινή σεζόν με τον τίτλο του Australian Open, που είναι και ο πρώτος του Major τίτλος, επικράτησε για άλλη μια φορά επί του Νόβακ Τζόκοβιτς και πλέον με τους 2.000 πόντους που πήρε, ναι μεν θα παραμείνει στο Νο.4 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά θα μειώσει τη διαφορά από τον Νόλε που βρίσκεται στη κορυφή στους 1.545 πόντους, μπαίνοντας στη διεκδίκηση του Νο.1.  Με τον ρυθμό που έχει ο Σίνερ, μπορεί κάλλιστα να κάνει τη φετινή χρονιά ξεχωριστή για αυτόν, και με τους Ολυμπιακούς αγώνες να πλησιάζουν το κίνητρό του να κυνηγήσει ακόμη ένα σπουδαίο επίτευγμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.